Dodaj do ulubionych

Weekend w Pradze

17.03.09, 12:55
Planuje się wybrać na kilka dni do Pragi.W związku z tym mam kilka pytań do tych, którzy się na tym znają. smile

1. Jak najtaniej się tam dostać z Warszawy. Linie międzynarodowe są dość drogie. Słyszałam, że lepiej się przesiąść gdzieś przy granicy...czy ktoś by mógł napisać więcej szczegółów? Gdzie się przesiąść i cz po czeskeij stronie dogadam się po angielsku, niemiecku?

2.Może możecie polecić jakiś tani hotelik? Czy rezerwoawać w Polsce czy na miejscu coś znajde?

3.Jakie są fajne restauracje i knajpki warte zobaczenia ( interesuje mnie coś lokalnego)

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mmwesolowska Re: Weekend w Pradze 17.03.09, 16:18
      najlepiej przeszukaj forum, te tematy byly juz tu poruszane.
    • kasparek88 Re: Weekend w Pradze 17.03.09, 22:18
      1. pociag Praga-Warszawa - bilet do granicy na granicy przejsciowka a potem miec
      korony zeby kupic bilet w Czechach do Pragi. Ale podobno nie dziala to na
      wszystkie pociagi. A w pociagach uwaga na zlodzieji szczegolnie w okolicach
      Bohumina.
      Do granicy to wersja z Cieszynem, ale z Warszawy chyba srednio sie oplaca.
      Zawsze mozna do Wroclawia.
      2
      www.jsc.cz/accommodation/czech-republic/prague/hostels/hostel-advantage.php?PHPSESSID=b57f32b1710b9edde52f85a55225f625
      3 Są ich setki - najlepiej zajrzec na Zizkov - tam są same lokalne.
    • lrolewski Re: Weekend w Pradze 18.03.09, 20:44
      1. Nie wiem czy najtaniej - ale najwygodniej - pociągiem EC - przy zakupie tam i z powrotem 40% zniżki - to około po obecnym WYSOKIM kursie euro około (max) 300 zł w obie strony - aktualną cenę można sprawdzić dzwoniąc na informację.
      2. Moim zdaniem zarezerwować wcześniej - i tu polecam stronę www.mapy.cz - przy odpowiednim zbliżeniu pojawią sie na niej ikony noclegów - można latwo znaleźć coś odpowiadającego cenowo i odległościowo smile ja mogę polecić np www.pragueapartments.cz/
      3. Jak wyżej (mapy.cz) - absolutna klasyka to moim zdaniem Hostinec U Černého vola (Loretánské nám. 107/1) i U zlatého tygra (Husova 228/17 - www.uzlatehotygra.cz ), a osobiście polecam: Baráčnická rychta (Tržiště 555/23 - www.baracnickarychta.cz ) - najłatwiej tam trafić wchodząc w bramę pod nr 13 na Nerudowj (bywa zamknięta) lub od idąc w górę ul. Tržiště i wybierając na jej końcu zaułek po prawej stronie wink
      • kasparek88 Re: Weekend w Pradze 18.03.09, 22:52
        Opcje bardzo ciekawe, ale mysle, ze nie do konca odpowiednie dla naszej
        zapytujacej kolezanki. Rzeklbym, ze o "ciupinke" przydrogie - weekend w Pradze
        wyszedlby ja w tym przypadku dobrze ponad 1000 zl.
        A spokojnie da sie za polowe tej ceny i niekoniecznie chodzi o spartanskie warunki.
        Zalezy co kto lubi.

Udanego weekendu w Pradze.
    • anit22 Re: Weekend w Pradze 24.03.09, 21:41
      Co do dojazdu to chetnie sama dowiem sie o jakies opcje inne niz pkp i pociag
      miedzynarodowy - na dzien dzisiejszy koszt biletu w dwie strony ze znizka 40% to
      403zl plus 32 za miejscowki! Jakas masakra!!
      • stej4 Re: Weekend w Pradze 02.04.09, 19:29
        kasparek88,
        a możesz podać namiary na jakiś sprawdzony "nie spartański" hotelik? smile Bo z Twojej wypowiedzi wynika, że masz jakieś info smile)

Pozdrawiam,
        J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka