Dodaj do ulubionych

kotka drapie się

25.02.04, 13:47
Moja kotka od jakiegoś czasu ciągle drapie się za lewym uchem. Byłam z nią u
weterynarza - jest odpchlona, nie ma świeżbu. Je też w podobnie jak przedtem,
więc raczej nie jest uczulona na coś nowego. Zrozumiałabym jakby drapała się
w różnych miejscach.
Poradźcie coś proszę, bo już jestem bezradna.
Obserwuj wątek
    • astrit Re: kotka drapie się 25.02.04, 13:56
      Prawdopodobnie to stan zapalny ucha. Jeśli wet, u którego byłeś nie sprawdził
      tej możliwości - natychmiast zmień weta.
      • wiewior1 Re: kotka drapie się 25.02.04, 14:22
        Kurcze, nie pamiętam czy była mowa o zapaleniu ucha. Ale weterynarz zaglądała
        do ucha, a w zasadzie wkładała patyczek z watką zamoczony w jakimś płynie. I
        uszy były czyste. Czy w ten sposób sprawdza się możliwość stanu zapalnego?
        • astrit Re: kotka drapie się 26.02.04, 09:27
          wiewior1 napisała:

> Kurcze, nie pamiętam czy była mowa o zapaleniu ucha. Ale weterynarz zaglądała
          > do ucha, a w zasadzie wkładała patyczek z watką zamoczony w jakimś płynie. I
          > uszy były czyste. Czy w ten sposób sprawdza się możliwość stanu zapalnego?

Jeśli stan zapalny jest bardziej zaawansowany, pojawia się w uchu brązowa
          wydzielina - ale to nie jest regułą. Jeśli wykluczone zostały pasożyty i
          uczulenie - pozostaje zapalenie ucha - albo bakteryjne, albo wirusowe. Może być
          też ciało obce - jakiś paproch lub źdźbło dostały sie do ucha. Wet powinien
          sprawdzić również taką ewentualność. Wydaje mi się, że zostałaś "spuszczona na
          drzewo" razem z twoim kotem. Ja po kilku przykrych - i nie ukrywam -
          kosztownych doświadczeniach z weterynarzami znalazłam na prawdę dobrego i wiem,
          że w takiej sytuacji przejrzał by kota od każdej strony, póki nie znalażł by
          źródła problemu. Wielu wetów nastawionych tylko na zgarnianie kasy za proste
          zabiegi i obcinanie pazurków traktuje opiekuna zwierzaka jak histeryka
          wynajdującego sztuczne problemy, ale w przypadku ucha - kot nie leczony może
          nawet stracić słuch, poza tym, sama widzisz, że zwierzaczek się męczy. Radzę -
          poszukaj innego weta i zwróć mu uwagę na możliwość zapalenia ucha, może będzie
          potrzebny wymaz.
          • jul-kot Re: kotka drapie się 26.02.04, 12:45
            Witaj!
            Zgadzam się z Astrit. Wnętrze ucha ogląda się specjalnym wziernikiem z lupą i
            oświetlaczem. Pogmeranie pałeczką nie daje gwarancji, że w uchu nic się nie
            dzieje. Zmień lekarza.
            Pozdrawiam, Juliusz.
          • jul-kot Re: kotka drapie się 26.02.04, 12:49
            Witaj!
            Zgadzam się z Astrit. Wnętrze ucha ogląda się specjalnym wziernikiem z lupą i
            oświetlaczem. Pogmeranie pałeczką nie daje gwarancji, że w uchu nic się nie
            dzieje. Zmień lekarza.
            Pozdrawiam, Juliusz.
            • wiewior1 Re: kotka drapie się 26.02.04, 13:10
              Dziękuję Wam obojgu. Faktycznie muszę zmienić weterynarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka