glodn-y Re: suka się męczy!! 07.03.04, 00:25 co robić,suka ma ciąże urojoną,maslane oczy,nie szczeka aż przykro patrzeć na jej "ból" sterelizować ??czy nie?? Porady sensownej potrzebuje! z góry dziękuje za rady typu "pies ci morde......" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lw Re: suka się męczy!! IP: *.crowley.pl 07.03.04, 01:47 Najważniejsze to najpierw obniżyć poziom hormonu-prolaktyny,który te objawy pooduje-podać bromokryptynę lub kabergolinę(do weta).Pod ogólnym pojęciem ciąża urojona są 2 dokładniejsze terminy-graviditas nervosa=ciąża nerwowa,urojona oraz nastepna faza-lactatio falsa=czyli urojona,fałszywa laktacja.Oba te stany są wywoływane przez podnoszący się od zakończenia cieczki poziom prolaktyny. Jeśli suka przechodzi tylko ciążę nerwową bez późniejszej laktacji-czyli produkcji mleka to może się obyć bez sterylizacji,ale jeśli produkuje większe iości mleka-to jego zaleganie w gruczole mlekowym drażni tkanki i prowadzi do stanów zapalnych a to może prowadzić do niekontrolowanego rozrostu komórek=nowotworu.Sterylizacja dopiero po dokładnym "wygaszeniu"ciąży urojonej- zwykle 7-21 dni w/w leki,potem odczekać jeszcze ok.miesiąc czy nie będzie nawrotu(licząc 58-63 dni od cieczki=czas ciąży+ok.50 dni karmienia szczeniąt to zabieg wykonać jak u suk po normalnej ciązy i odkarmianiu młodych-ok.4 miesiące po cieczce).Jest to o tyle ważne,że kontrola poziomu prolaktyny w organizmie odbywa się przez progesteron produkowany w jajnikach(najlepiej wyobrazić sobie jako wagę-na jednej szali prolaktyna,na drugiej progesteron)-podajac leki na obniżenie prolaktyny do poziomu spoza okresu ciąży i laktacji przesuwa się ta równowagę,gdyby zbyt szybko wysterylizować to po usunięciu jajników spadnie poziom progesteronu bardziej niz poziom prolaktyny po lekach i w ten sposób prolaktyny będzie więcej niż progesteronu i może dojść nawet do ciągłej ciąży urojonej.Niektórzy wet temu zaprzeczają,argumentując,że mieli suki z ciągłą ciążą urojoną która wystąpiła dopiero dłuższy czas po sterylizacji,ale nigdy nie byli w stanie powiedzieć czy przed zabiegiem na 100% taka suka nie miała np.słabo wyrażonej,a więc nie zauważonej i nieleczonej ciąży urojonej. Jest tu pewna pułapka-ponieważ prolaktyna jest wytwarzana w części mózgowia- przysadce mózgowej i jej wytwarzanie kontroluje dopamina,więc można przypuszczać,że ciąże urojone,które pojawiają się w innym czasie po cieczce niż wynika to z fizjologii normalnej ciąży i nie kończą się jak laktacja u normalnie karmiącej suki mogą mieć związek z zaburzeniami w mózgowiu,w wydzielaniu dopaminy i tu sterylizacja nie pomoże(bo ciąża urojona nie jest następstwem gry hormonalnej związanej z cieczką)-pozostanie tylko podawanie leków wpływających na poziom dopaminy(w/w).U niektórych suk(i kotek) może też wystąpić laktacja-już raczej nie pseudo na naturalny bodziec(w stadzie tak jest,że rozmnaża się dominująca samica a pozostałe są w tej samej fazie hormonalnej co ona dzięki feromonom i dokarmiają jej młode gdy matka poluje) np.jak przyniesie się szczeniaczka do domu,ale taka laktacja normalnie się kończy gdy mały przestaje ssać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: suka się męczy!! IP: *.gizycko.mm.pl 10.03.04, 10:28 Mam też suczkę,która ma 5 lat.Za pierwszym razem,gdy zachowywała się ,,dziwnie"poszliśmy z nią do weterynarza.On nam powiedział,że to są właśnie objawy ciąży urojonej.Z tego,co przeczytałam na tym forum,to wiem,że to napewno to,bo każdy kogo pytałam na ten temat mówił,że przy ciąży wycieka z sutków mleko,a u niej właśnie nie.Wiem napewno,że nie będzie miała młodych,więc muszę coś z tym zrobić,go męczy się okropnie.Dla nas też nie jest to powód do radości jak pies piszczy tak żałośnie w dzień i w nocy.Sterylizacja w naszym mieście jest kosztu 200-250zł(duży pies). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: suka się męczy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.04, 01:38 JAK NAJSZYBCIEJ DO WETERYNARZA ALBO ODDAJ LUDZIOM KTÓRZY JĄ POKOCHAJĄ I NIE BĘDĄ NAZYWAĆ SUKA TYLKO NASZ PRZYJACIEL! a męczy się bo zaniedbałeś swojego zwierzaka i masz to gdzieś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.pw Re: suka się męczy!! IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 09:48 cytuję: "ODDAJ LUDZIOM KTÓRZY JĄ POKOCHAJĄ I NIE BĘDĄ NAZYWAĆ SUKA TYLKO NASZ PRZYJACIEL" człowiek prosi o radę, nie można sie czepiać. Pisze "suka", bo określa gatunek, nie z braku szacunku. Jeśliby napisał Stokrotka, to czy ktos by wiedział czy chodzi o samicę kota, psa, czy królika. A gdyby pytał o porade ludzkiego lekarza i napisał zamiast: np. jak powinna postepować kobieta w ciąży; jak powinien postepowac nasz przyjaciel, który jest w ciąży? Czy też byś poradziła żeby ją oddał LUDZIOM KTÓRZY JĄ POKOCHAJĄ. Jeśli nie masz co robić i ot tak sobie klikasz, to zajmij się innym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Do Kiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 12:39 Kika, z właściwa sobie delikatnościa traktujesz ludzi i ich problemy. Wysprzątałaś już wszystkie szafki i szuflady? Bo może znów się zabałaganiły? Sprawdź! Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mar.gajko Re: suka się męczy!! 07.03.04, 11:53 Nie będę wywodzić za długo. Moja też po każdej cieczce miała ciąże urojone, Mój wet kazał wysterylizować. Nie ze względu na "męczenie się" podczas ciąży - bo ona sobie znosiłą rózne zabawki et. Ale ze względu na laktacje i możliwość guzów. Jest 8 lat po sterylizacji (miała 3 lata podczas zabiegu), jest ok. Nie przytyła - dbam o dietę. Wygląda ślicznie. Charakter jej się nie zmienił (a miałąm nadzieję iż polubi suczki sąsiadki). Czyli wniosek. Wysterylizuj. Bo potem może być nowotwór. Tak się pomęczysz 10-15 dni po zabiegu i będzie lepiej i tobie i jej. Mariola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenka Re: suka się męczy!! IP: *.chello.pl 07.03.04, 12:24 Moja sunia podobnie jak suka Gajko po kazdej cieczce miala ciaze urojona- przygotowywala sobie gniazdo,znosila do niego rozne rzeczy. Tez zostala wysterylizowana,od zabiegu minelo juz 9lat.Nie przytyla,charakter jej sie nie zmienil,nie bylo zadnych komplikacji. Niestety dostala raka guzkow.Jest juz operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.pw Re: suka się męczy!! IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 14:14 ...dlatego nie trzeba zwlekać ze sterylizacją Odpowiedz Link Zgłoś
glodn-y Re: suka się męczy!! 07.03.04, 16:09 Serdeczne dzięki za rady! Suka ma 4 lata i dopiero pierwszy raz zaczeła się dziwnie zachowywac po cieczce. Dlatego pytam? LW: Twój opis pasuje do 1-ego wariantu,ale słyszałem ,że nastepne ciąże będa coraz "gorsze" U "konowała"byliśmy,ale uczciwie przyznał,że na tym to on nie za bardzo się zna.(czas na zmiany) KIKI: nie chcę byc złośliwy,ale: Gdybyś była tak kochana jak moja sunia(i tak rozpieszczana) , to nie miała bys czasu wypisywać głupot na forum. Wierzę ,że robisz to z dobrego serca dla suk,a suka jest tylko suka, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś