Dodaj do ulubionych

Husky syberyjski - kto ma

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 19:25
Od 3 tygodni jestem szczęsliwą posiadaczką pieska 4 m-cznego tej rasy.
Wydaje mi się, że mam jako taką wiedzę na temat husky /internet, literatura,
rady hodowcy/.Warunki piesek bedzie miał idealne/ dom z dużym ogrodem na
peryferiach miasta, ale jak to będzie w praktyce, to się okaże. Dlatego
proszę wszystkich posiadaczy tych piesków o informacje jak ułożyć sobie życie
z haszczakiem, aby był on szczęsliwy a i rodzina na tym nie ucierpiała. Jak
ułożyć sobie rytm dnia z psiakiem pełnym temperamentu i niespożytej energii.
Proszę wpisujcie się:
- imię i wiek pieska
- w jakich warunkach przebywa piesek /dom,ogród,kojec,mieszkanie w bloku/
- rodzaj karmy
- o której Wam robi pobudkę?
- jak często spacery, biegi lub jazda przy rowerze?
- ile czasu pozostaje sam w domu?
- czy psiaczek chodzi na specjalne szkolenie, czy może sami uczycie go zasad
posłuszeństwa
Jeżeli o czymś zapomniałam to wpisujcie wszystko o Waszych pupilkach tak od
siebie.
Ja na razie nie mam większych problemów ze szczeniakiem, ale najgorsze są
pobudki jakie nam robi / 5 a najpózniej 6 rano wycie i piszczenie/ na noc
jest zamykany w obszernym kojcu w ogrodzie. Może ktoś doradzi czy da się
go "przestawić" na pózniejszą godzinę chociażby o tej 7.oo?
Obserwuj wątek
    • kohanek Re: Husky syberyjski - kto ma 09.08.04, 01:44
      jak stac Cie na husky i na duzy dom z ogrodem, to zaplac troche gdzies i
      dostaniesz fachowa rade.
      • Gość: :)) Re: Husky syberyjski - kto ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 04:24
        Kohanek, masz kompleksy? Czy nie starczy ci do 15 - go?
    • kobbieta Re: Husky syberyjski - kto ma 09.08.04, 08:13
      Faktycznie duzo nie wiesz. Moze sobie kup ksiazke na temat tej rasy.
      Kosztuje niewiele.
      • Gość: Ania Re: Husky syberyjski - kto ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 16:55
        No to pogadałam sobie. Wielkie dzięki! Ja tylko grzecznie zapytałam, a zdaje
        się, że po to jest to forum . Mam wrażenie zostałam zignorowana i dostałam
        zjadliwe / wyczuwam zazdrość/ teksty.
        Może gdybym była posiadaczką starego, schorowanego kundelka przygarniętego ze
        schroniska, dzieliła z nim walącą się szopkę na ogródkach działkowych, ktoś
        potraktowałby mnie poważnie. A ja naiwna sądziłam, że są tutaj ludzie kochający
        wszystkie zwierzęta. No ale czego można się spodziewać po osobach
        typu "kochaś," które tylko węszą po tym forum , nie wnosząc nic konkretnego, a
        dogryzając innym. Osobo, która ukrywasz się pod nickiem "kohanek" /mhmmm... to
        zapewne kolejny twój kompleks/ proszę zacznij czytać ze zrozumieniem i może
        trochę powtórki z ortografii przydałoby się?/ A tak na marginesie do twojej
        wiadomości/ może ci trochę ulży/ - mam dom z dużym ogrodem / a nie na odwrót/,
        nie stać mnie na t a k i e g o psa, gdyż jestem na rencie, mam
        niepełnosprawne dziecko i to dla niego był kupiony piesek, na którego nigdy nie
        byłoby mnie stać, a którego dostała w prezencie od dziadków /nie każdy rasowy
        pies musi być rodowodowy i kosztować majątek/ Wybór padł właśnie na tę rasę a
        nie inną ze względu na wyjątkową łagodność wobec dzieci i brak agresji.
        Pozdrawiam.
    • Gość: Iza Re: Husky syberyjski - kto ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 15:47
      imię i wiek pieska

Dwa niuniusie, jeden 14 miesięcy, drugi prawie 2 lata.

> - w jakich warunkach przebywa piesek /dom,ogród,kojec,mieszkanie w bloku/

mieszkanie i często ogród rodziców

> - rodzaj karmy

Hill's

> - o której Wam robi pobudkę?
      Śpią jak zabite do 9-10, kiedyś nawet do 11.

> - jak często spacery, biegi lub jazda przy rowerze?
      Spacery codziennie ale czasem nawet tydzień tylko w ogrodzie i nie ma problemów
      typu zniszczone sprzęty czy coś w tym rodzaju.

> - ile czasu pozostaje sam w domu?
      Jestem z nimi cały dzień ale czasem są same do 8 godzin, jak wracam to widać,
      że są zaspane.

> - czy psiaczek chodzi na specjalne szkolenie, czy może sami uczycie go zasad
      > posłuszeństwa
      Husky robi wszystko jeśli tylko chce sprawić przyjemnność właścicielowi. Nie
      chodziłam na żadne szkolenia.

> Ja na razie nie mam większych problemów ze szczeniakiem, ale najgorsze są
      > pobudki jakie nam robi / 5 a najpózniej 6 rano wycie i piszczenie/ na noc
      > jest zamykany w obszernym kojcu w ogrodzie. Może ktoś doradzi czy da się
      > go "przestawić" na pózniejszą godzinę chociażby o tej 7.oo

Może nie zostawiajcie malucha samego na noc? Sama nie wiem... Mój młodszy
      chciał cały czas być przy mnie, oba do tej pory zawsze śpią przy łóżku.

Generalnie cudowne psy, bardzo łagodne dla ludzi, chociaż jak dorosną to mogą
      walczyć z innymi psami. Mój starszy tak właśnie robi. Kiedyś był bardzo łagodny
      a teraz dominant jak się patrzy.
      • Gość: Ania Re: Husky syberyjski - kto ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 19:19
        Do Izy!
        Dziękuję za ciekawe informacje o Twoich pieskach. Nasz maluch od kilku dni się
        poprawił, rano skończyło się wycie i daje nam pospać "aż" do 7.oo . Jest
        grzecznym szczeniaczkiem i większych szkód poza "zjedzeniem" wycieraczki nie
        narobił. Bardzo lubi się uczyć i w ciągu kilku dni opanował podstawowe komendy:
        siad, leżeć, daj łapę. Wykonuje je często i chętnie, więc mam nadzieję, że
        wyrośnie na dobrze ułożonego i posłusznego haszczaka. Pozdrawiam Ciebie i
        Twoje "niuniusie".
        • Gość: Iza Re: Husky syberyjski - kto ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 21:22
          Zazdroszczę Ci tych pierwszych miesięcy:) One są wtedy takie słodkie, trzymają
          się nogi a potem już inne psy są bardziej interesujące niż pani:))) Zapomniałam
          dodać, że od malutkiego były puszczane luzem na spacerze więc teraz nie jest to
          dla nich nic nadzwyczajnego i nie uciekają.
        • Gość: ania Re: Husky syberyjski - kto ma IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 18.08.04, 17:57
          czesc ja tez mam huskiego rzadko siedze na takich stronach i troche sie dziweie
          co ludzie za brednie wypisuja. co to kogo obchodzi jaki ty masz dom, zreszta ja
          mam go w bloku co uwazam za wielka pomylke ale uwielbiam te psy i inney nie
          wchodzil w gre. moj jest strasznie krnabrny i pogryzl mi caly wypoczynek w
          pokoju ale porocz tego jest kochany i go uwioelbiam.
          • staspyry Re: Husky syberyjski - kto ma 19.08.04, 12:22
            Witaj Aniu,

ciągnąc Twój wątek co to kogo obchodzi że mieszkasz w bloku i że uważasz to za
            wielka pomylke i że uwielbiasz te psy i że inney nie
            > wchodzil w gre i że Twoj jest strasznie krnabrny i pogryzl Ci caly wypoczynek
            w pokoju ale porocz tego jest kochany i go uwioelbiasz.
            Troche sie dziweie co ludzie za brednie wypisuja.
            Popracuj nad pisownią i sensem tego co piszesz.
      • itsnotme Re: Husky syberyjski - kto ma 19.08.04, 23:04
        Jak przez cały tydzień chodzisz z nimi tylko na psacerki to nie dziwne, że są
        zaspane...
        Biedne psy.
        • staspyry Re: Husky syberyjski - kto ma 26.08.04, 10:57
          A co? Do kina z nimi chodzić?
    • kohanek Re: Husky syberyjski - kto ma 11.08.04, 02:40
      tak na marginesie do twojej
      > wiadomości/ może ci trochę ulży/ - mam dom z dużym ogrodem / a nie na
      odwrót/,
      >
      > nie stać mnie na t a k i e g o psa, gdyż jestem na rencie, mam
      > niepełnosprawne dziecko i to dla niego był kupiony piesek, na którego nigdy
      nie
      >
      > byłoby mnie stać, a którego dostała w prezencie od dziadków /nie każdy rasowy
      > pies musi być rodowodowy i kosztować majątek/ Wybór padł właśnie na tę rasę a
      > nie inną ze względu na wyjątkową łagodność wobec dzieci i brak agresji.

Ale podejrzane. Nagle okazuje sie ze jestes na rencie i do tego masz
      niepelnosprawne dziecko! To jak utrzymasz takiego duzego psa??
      To wszystko wymyslilas by dostac porady tutaj?

Poza tym husky wcale nie nalezy do lagodnych psow, poza tym szczegolnie
      agresywny jest do innych psow.Wymaga wiecej zachodu niz inne rasy.

(co do ortografii to podaj chociaz jeden blad)
      • Gość: Iza Re: Husky syberyjski - kto ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 09:33
        Tak, masz rację, to właśnie ze względu na wyjątkową agresywność rasy psy te
        wykorzystuje się w dogoterapii.
      • Gość: Kobieta z lasu Re: Husky syberyjski - kto ma IP: 155.91.64.* 27.08.04, 11:04
        Stary, najpierw zdobadz jakas wiedze na temat tych psow, a pozniej sie
        wypowiadaj. Po po pierwsze.
        Po drugie Twoje oskarzenia sa krzywczace. Rzucasz je zupelnie niepotrzebnie. I
        dlaczego? Z zazdrosci o dom??? Jestes zalosny.
        Nie pozdrawiam
        Kzl
    • gapka Re: Husky syberyjski - kto ma 12.08.04, 00:41
      w Australii jak wlasciciel nie posprzata to sie delikatnie zwraca uwage
      ofiarujac playstykowa torbe.

W parkach na napisach prosza o sptrzatanie za wlasnym psem i tez zachecaja do
      sprzatania innych jak sie znajdzie.

Nikt sie nie smieje jak ktos wdepnie, bo to nie jest smieszne tylko bardzo
      przykre dla tej osoby.Takiej osobie sie wspolczuje.
      • gapka Re: Husky syberyjski - kto ma 12.08.04, 00:42
        to powyzej to w zlym watku wpisalam :-(
    • staspyry Re: Husky syberyjski - kto ma 13.08.04, 16:31
      Gość portalu: Ania napisał(a):

> Od 3 m-cy jestem szczęsliwym posiadaczem 2 piesków 5 m-cznych tej rasy.
      > Wydaje mi się, że mam jako taką wiedzę na temat husky /internet, literatura,
      > rady hodowcy/.Warunki piesek bedzie miał idealne/ dom z dużym ogrodem na
      > peryferiach miasta, ale jak to będzie w praktyce, to się okaże.
      Dlategopostanowiłem Ci odpowiedzieć:)
      > - imię i wiek pieska
      Amistad, Amidala
      > - w jakich warunkach przebywa piesek /dom,ogród,kojec,mieszkanie w bloku/
      odgrodzony tył odgrodu - przed złodziejami:( i do czego to doszło , żeby psy
      przed złodziejami zamykać! I tutaj też masz odpowiedź o ich agresywności. W
      stosunku do innych psów podobno tak ale na razie tego nie przejawiają.
      > - rodzaj karmy
      sucha (zapomniałem nazwy, któraś z lepszych na początek póki rosną)
      > - o której Wam robi pobudkę?
      zanim zbudowałem kojec były zamykane w łazience gdzie pobudka jak u Ciebie.
      Teraz do 7 wytrzymują. Rada - ostatni posiłek jak najpóźniej.
      > - jak często spacery, biegi lub jazda przy rowerze?
      min 1 raz dziennie rano, rowerek, godzinka. Jak starcza sił po robocie to i
      wieczorem. Uważaj na temperatury. Dlatego im wcześniej/później tym lepiej.
      > - ile czasu pozostaje sam w domu?
      8h
      > - czy psiaczek chodzi na specjalne szkolenie, czy może sami uczycie go zasad
      > posłuszeństwa
      sami uczymy o ile czas pozwoli. Bardzo pojętne psiaki ale i tak zastanawiamy
      się nad jakimś szkoleniem. Tego nigdy za wiele.
      > Jeżeli o czymś zapomniałam to wpisujcie wszystko o Waszych pupilkach tak od
      > siebie.
      Dalej wymądrzać się nie będę bo sam jestem początkujący i też swoją wiedzę
      dopiero chciwie łapie
      ale moge polecić:
      www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewforum&f=16&sid=e12451aadc58048e57b7c06af0992698
      a jak chcesz sobie z nimi później pobiegać w zaprzęgu polecam kolesia gdzie
      byłem zanim jeszcze kupiłem moje urwisy. Teraz jade tam w zimie na sanki. Jest
      genialnie. A poczuć "pod sobą" 6 malamutów to wrażenie nie do opisania:
      www.lodowejezioro.com

Pozdrowionka i powodzenia
      • szlachetna Re: Husky syberyjski - kto ma 20.08.04, 07:02
        widzialam na ulucy przepieknego husky. Rozawalam takiego kupic, ale maz jest
        przeciwko bo z inego stroz nie bedzie, bo nie jest to pies terytorialny czy
        szczekajacy. Podobno tez sa to uparte psu i trudne by nauczyc czegos.Truden do
        ulozenia.
        Znane tez sa z ucieczek z domu.
        • Gość: mniej szlachetna Re: Husky syberyjski - kto ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:19
          oj, szlachetna, ręce opadają!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka