Dodaj do ulubionych

agresywny szczeniaczek

02.02.05, 15:38
Witam!!!
Mam dosyc kłopotliwy problem,moja Sunia ma 6 miesięcy jest słodziutkim pieskiem w domu,a kiedy idziemy na spacerek i chcę ja od czasu do czasu spuścic ze smyczy to atakuje nogawki i strasznie szczeka na przechodniów.
Nawet jak jedziemy windą, a sasiad chce pogłaskac Sunie to staje sie agresywa i nieda sie dotkanac.
niewiem czym to jest spowodowane,piesek jest praktycznie 24 godziny na dobe ze mna ,ma duzo miłosci ,zabawy.
Od malutkiego niedawala sie nikomu dotkanac ,spoza rodziny.
Dodam ,ze jest to maly piesek 35 cm podobna do pinczera miniaturowego.taka malutka terrorystka ;-)
Obserwuj wątek
    • szczesliwawa Re: agresywny szczeniaczek 02.02.05, 19:18
      Jeśli wiesz, że zwierzak jest agresywny, to na pewno nie spuszczaj go ze smyczy.
      Ze mały i że szczeniak, to Cię nie zwalnia z obowiązku dbania, by pies nie
      atakował ludzi. Lubię psy, ale stwór rzucający się mi do kostek aż się prosi o
      odesłanie go na dalszą odległość przy pomocy stopy.
      Co do jego problemu - to może być coś z dominacją, albo psina się boi... może
      spróbuj go socjalizować z Twoimi znajomymi, których piesek nie zna?
      • venus22 Re: agresywny szczeniaczek 02.02.05, 19:23
        a jak piesek przy tym wyglada?
        ma sztywne lapy, ogon do gory, czy tez ogon podwija i stara sie schowac?
        Pies moze byc dominujaco- agresywny ale tez moze moze byc agresywny ze strachu.
        ze starchu to wlasnie podkula ogon ale gryzie.

na szczescie nie jest za pozno na trening.
        Zapisz sie z nia do jakies dobrej szkoly dla psow - gdzie nagradzaja, a nie
        karza a juz nie daj boze bija psa.

Venus
        • teba18 Re: agresywny szczeniaczek 07.02.05, 20:51
          popieram pomsyl szkolenia- wrecz uwazam ze to jest podstawa. a jesli chodzi o to
          co robic teraz to ja na Twoim miejscu kupilabym lancuszek zaciskowy, trzymalabym
          psa na lince lub bardzo cienkiej smyczce i w kazdym wypadku gdy pies na kogos
          chociaz warczy ( nie wspominam juz o gryzieniu) stanowcze szarpniecie i komenda
          np. "Fe" czy "nie wolno" za prawidlowe zachowanie nagroda
          • comma Re: agresywny szczeniaczek 07.02.05, 21:24
            Moja suka, (typ pekinczyka, malutka) gdy byla szczenieciem usilowala ugryzc
            kazda obca osobe usilujaca ja poglaskac. Podobnie reagowala na próbujace ja
            wachac psy. Malutkimi zabkami celowala prosto w wachajacy ja nos. :-( Takie
            zachowanie trwalo przez jakis czas, od momentu gdy zostala zabrana od
            poprzednich wlasicieli. Systematyczne szkolenie suczki w domu - uczenie jej
            reagowania na komendy typu siad, lapa, waruj, na miejsce oraz duzo czulosci i
            zabaw - zupelnie wyciszylo agresje. Nigdy jej nie bilam ani na nia nie
            krzyczalam. Oczywiscie od poczatku byla uczona chodzenia przy nodze, zas
            spuszczana ze smyczy wylacznie w odludnych miejscach. Jesli pies jest maly,
            uwazalabym z obroza - male rasy sa podatne na zapadanie krtani - polecalabym
            raczej szeleczki. Moja suczka chodzi wylacznie w szeleczkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka