Dodaj do ulubionych

Labrador + karma sucha

15.04.05, 11:40
Witam
Potrzebuje pomocy, od 3 kwietnia mam Labradorka, w tej chwili ma 2 m-ce. Na
początku dostawał do jedzenia wołowinę, makaron+warzywa+mięso. Wszystko było
okey. Od tego wtorku mieszam jedzenie z karmą Royal Canin pół na pół. Wiem że
jego dzienna porcja RC wynosi 305g. Ale problem pojawił się wczoraj robi
często ciemne rzadkawe kupki. Dzisiaj dałam mu tylko karmę + gotowaną
marchewkę. Niedawno zwymiotował.Czemu tak się dzieję. Prosze o jakieś rady.
Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • wawanka1 Re: Labrador + karma sucha 16.04.05, 17:23
      hej
      mam nadzieje ze nie dajesz mu tych 300g na raz tylko dzielisz np na 3 porcje. A
      czy nie zginela nagle jakas gumowa zabawka? Moj lab jak zwymiotowal to czesto
      okazywalo sie ze zezarl kawalek jednej ze swoich zabawek. Przyczyn moze byc
      wiele m.in. robaki, moze nagla zmiana zywienia. Ja karmie tylko RC. Raczej nie
      powinno sie mieszac suchego z mokrym. Napisz jak sie czuje malenstwo. I wstaw
      koniecznie zdjecie na forum.
      Pozdrawiam serdecznie
      • ada.dobra Re: Labrador + karma sucha 18.04.05, 10:59
        Cześć, właśnie dzieliłam na 3 porcje ale jak na pierwszy raz za dużo, wróciłam
        do jedzonka robionego + parę kuleczek RC. POmogło poporstu teraz będę
        dosypywała coraz więcej suchej karmy a mniej robionego. Aż będzie tylko sucha.
        Zabawka nie zginęła, napewno było to sprawa szybkiego przejścia na suchą karmę.
        A czy Ty swojemu podowałas od razu tą dawkę co powinien, tak jak na opakowaniu.
        Wstawiłabym zdjęcie ale nie umiem. hahah
        • wawanka1 Re: Labrador + karma sucha 19.04.05, 11:59
          Hej. Przestawialam psa okolo tygodnia. Mialam ednak ulatwione zadanie bo w
          hodowli tez dostawal suche tylko innej firmy. My jedziemy na RC: baby, junior a
          teraz wlasnie powolutku przechodzimy na Labradora. Na poczatku dawalam tyle co
          na opakowaniu ale przybieral zbyt szybko na wadze. Potem dawalam mniej. Nadal
          przybieral, choc juz wolniej. Generalnie w moim przypadku jak najbardziej
          sprawdzilo sie to ze dawki na opakowaniach sa zawyzone. Dlatego daje mu caly
          czas mniej. Podaje tez canivition forte 30 (na stawy) i algolith ("na czarny
          nos") :-)) Ale z tymi preparatami to musisz sie upewnic od kiedy mozna podawac.
          Moj lab na poczatku tez ciagle a to wymiotowal a to biegunka. Trzeba uwazac bo
          bedzie bral wszystko do mordy z trawnika.
          Ciesze sie ze cieciak juz sie czuje lepiej :-)
          Buzka
    • cattaraugus Re: Labrador + karma sucha 18.04.05, 20:09
      ada.dobra napisała:

> Witam
      > Potrzebuje pomocy, od 3 kwietnia mam Labradorka, w tej chwili ma 2 m-ce. Na
      > początku dostawał do jedzenia wołowinę, makaron+warzywa+mięso. Wszystko było
      > okey. Od tego wtorku mieszam jedzenie z karmą Royal Canin pół na pół. Wiem że
      > jego dzienna porcja RC wynosi 305g. Ale problem pojawił się wczoraj robi
      > często ciemne rzadkawe kupki. Dzisiaj dałam mu tylko karmę + gotowaną
      > marchewkę. Niedawno zwymiotował.Czemu tak się dzieję. Prosze o jakieś rady.
      > Z góry dzięki.

Witam!

A czy nikt, a szczególnie hodowca albo lekarz weterynarii, nie powiedział Ci,
      że masz dawać, czemu, jak czemu, ale szczególnie labradorowi-szczenięciu, suchą
      karmę Eukanuba Puppy and Junior Large Breed z formułą "stawy i chrząstki" plus
      do tego preparat Arthro Flex?

Pozdrowienia :-)

C.
      • ada.dobra Re: Labrador + karma sucha 18.04.05, 21:55
        Właśnie hodowca powiedział o Royal Canin + wołowinę. Wprowadziałam za szybką
        suchą karmę, stąd te akcje u mojego labradorka.
        • cattaraugus Re: Labrador + karma sucha 19.04.05, 10:06
          ada.dobra napisała:

> Właśnie hodowca powiedział o Royal Canin + wołowinę. Wprowadziałam za szybką
          > suchą karmę, stąd te akcje u mojego labradorka.

No dobrze, ale ja pytam w trosce o minimalizowanie przesłanek do przyszłej
          dysplazji. Jeśli hodowca najważniejsze, co ma do powiedzenia, to jest "Royal
          Canin + wołowina" to nie jest to profesjonalny hodowca. Szczenię labradora,
          jako rasy szczególnie wrażliwej na dysplazję, musi dostawać karmę i preparaty,
          które przede wszystkim w prawidłowy sposób ukształtują stawy i chrząstki
          zwierzaka, a nie przysporzą mu walorów smakowych karmy. Cywilizowany świat daje
          szczeniętom labradora wyłącznie karmę Eukanuba Puppy and Junior Large Breed
          plus jeszcze coś wspomagającego prawidłową budowę stawów i chrząstek, jak
          wspomniany przeze mnie Arthro Flex. Tym radzę się zainteresować, a nie innymi
          aspektami karmienia psa.

A znane są chociaż prześwietlenia rodziców tego psa i ich kategorie dysplazji?

:-))

C.
          • ada.dobra Re: Labrador + karma sucha 19.04.05, 12:36
            Ja rozumiem i z wielkie dzięki za informację, ja oprócz RC daje wit Canvitan
            forte. Powiem że byłam u weterynarza i powiedział że RC jest dobrą karmą dla
            labradorów. No nie wiem co mam teraz zrobić, to samo weszłam na stronę
            www.labrador.info i tam też dużo osób karmi RC.
            No niestety nie są znane mi prześwietlenia.
          • wawanka1 Re: Labrador + karma sucha 19.04.05, 12:43

> Cywilizowany świat daje
            > szczeniętom labradora wyłącznie karmę Eukanuba Puppy and Junior Large Breed
            > plus jeszcze coś wspomagającego

z tym "wylacznie eukanuba" to chyba lekko przesadzone, nieprawdaz? :-)
            Ona jest taka sama dobra jak inne zarcie za ponad 2 stowy. Co do reszty sie
            zgadzam :-)
            Pozdrawiam, Anka
            • cattaraugus :-)) Racja - tylko w fazie wzrostu :-)) 19.04.05, 13:02
              wawanka1 napisała:

>
              > > Cywilizowany świat daje
              > > szczeniętom labradora wyłącznie karmę Eukanuba Puppy and Junior Large Bre
              > ed
              > > plus jeszcze coś wspomagającego
              >
              > z tym "wylacznie eukanuba" to chyba lekko przesadzone, nieprawdaz? :-)
              > Ona jest taka sama dobra jak inne zarcie za ponad 2 stowy. Co do reszty sie
              > zgadzam :-)
              > Pozdrawiam, Anka

------------------------------------------------------------

:-))

Przepraszam - zemścił się skrót myślowy.

Pisząc "wyłącznie Eukanuba" miałem na myśli wyłącznie fazę wzrostu labradora aż
              do całkowitego ukształtowania się stawów. Później oczywiście można dawać inne
              karmy.

Pozdrawiam

C. :-))
    • dogilab Re: Labrador + karma sucha 19.04.05, 10:03
      Witam. Mój labrador (teraz ma 7 miesięcy) je karmę GILPA. Na początku (do 4
      miesiąca) GILPA PUP, potem GILPA JUNIOR. Więcej informacji: www.gilpa.com.pl,
      dystrybutorka 0501.261.413.
      Nie było żadnych sensacji, a karmę bardzo lubi. Problemy pojawiają się z innego
      powodu: labrador pochłania różne śmieci, jak odkurzacz. Muszę bardzo uważać,
      żeby czegoś dziwnego nie pożarł. Ale niestety to nieuniknione. Potem ma
      sensacje żołądkowe. Już wymagał leczenia weterynaryjnego.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka