Dodaj do ulubionych

TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA

15.04.05, 19:27
Szukam transportera dla psa collie na przelot samolotem chyba to będzie
rozmiar największy np Atlas 70 albo Tortuga 7, czy ktoś wie gdzie można go
kupić po atrakcyjnej cenie bo te w sklepach to abstrakcja. Lotnisko odpada bo
tam można tylko w dniu wylotu. A może ktoś z was ma używany?
Obserwuj wątek
    • michust [...] 16.04.05, 16:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ohida Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 16.04.05, 20:21
        No ba, ale Przedmówczyni pisała o największym transporterku, a na Allegro są
        tylko najpopularniejsze, malutkie transporterki, głównie dla kotów (psa w
        większości wypadków można brać na smycz, prowadząc go np. do weta).

Do autorki wątku: a szukałaś w sklepach internetowych? Poprzeglądaj oferty,
        poza tym pisz maile, zawsze można negocjować - to nasz ustawowe prawo przy
        robieniu zakupów :)
        • gossia1 Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 17.04.05, 15:56
          Dziękuję za odpowiedzi, ale te w sklepach internetowych są po 600-700 zł. To
          stanowczo za dużo jak na jednorazową sprawę.
          • lipcio Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 20.04.05, 00:40
            no to moze zrezygnuj z tego transportu skoro Cie nie stac... niestety takie sa
            ceny za duze "klatki" - nie zawiniesz przeciez psa w worek albo koc - pamietaj
            ze musi swobodnie lezec i miec pojemnik z woda... przemysl to jeszcze skoro juz
            teraz pojawiaja sie takie problemy
            • zsa-zsa Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 20.04.05, 01:37
              lipcio ma racje. owczarek szkocki to spory pies, wiec i transporter musi byc
              duzy,a co za tym idzie dosyc drogi. Przepisy sa takie, ze pies musi w takiej
              klatce swobodnie moc sie obrocic, wstac i polozyc. Transporter musi miec atest.
              Jesli transporter bedzie nieodpowiedni moga co odmowic przewozu psa. Linie
              lotnicze maja rozne wymagania. Nie wiem, ktorymi chcesz przewiezc swojego
              zwierzaka. Na tej stronie mozna sprawdzic wymagania wiekszosci znanych
              przewoznikow (ang.): www.pettravel.com/airline_rules.cfm
              • gossia1 Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 21.04.05, 19:18
                Hej ja nie pytam o to czy z psem lecieć czy nie tylko gdzie znaleźć tani
                transporter. A przepraszam czy one są robione ze złota czy ze zwykłego
                plastiku? Pisząc tu miałam nadzieję, że ktoś taki transporter ma do sprzedania,
                komu się on już nie przyda. Poza tym koszty podrózy naszej rodziny sa i tak
                dość wysokie, żeby dodatkowo dopłacać około 1000 zł (zależy od sklepu) za kawał
                plastiku, który po przylocie wyrzucę do kosza. I CO TU GLĘDOLIĆ ŻE MNIE NA COŚ
                STAĆ LUB NIE, po co mam przepłacać. To nie jest towar pierwszej potrzeby (dla
                psa)typu jedzenie, tylko praktyka monopolistów - producentów tych pudeł.
                Przykład: piłka dla psa kosztuje w sklepie zoo 20 zł a taka sama w Rossmanie
                (tylko już nazwa jest, że dla dzieci) 5 zł. I o czym my tu mówimy. Kupując coś
                trzeba myśleć głową a nie portfelem.
                Tylko o dziwo ten największy transporter mozna nabyć o połowę taniej na
                lotnisku niz w sklepie (jednak można taniej, pewnie plastik z innego gatunku,
                mniej złotego) ale w dniu wylotu co w przypadku mojego psa odpada. On musi znać
                miejsce w którym będzie leżał parę dobrych godzin a nie wcisnę go na 5 minut
                przed odlotem do klatki, żeby mi zawału dostał.
                Więc jeżeli ktoś z was ma do odsprzedania taki transporter a dokładnie Atlas 70
                lub Tortuga 7 po atrakcyjnej cenie to proszę o kontakt
                • zsa-zsa Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 21.04.05, 20:11
                  >> dopłacać około 1000 zł (zależy od sklepu) za kawał plastiku

nie 1000, a 700 jesli juz. I nie jest to zwykly kawal plastiku, jak sugerujesz. Transporter ma m.in.
                  chronic twojego psa podczas transportu, wiec i uzyte materialy i konstrukcja musza spelniac pewne
                  normy.
                • lipcio Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 22.04.05, 22:30
                  no tylko takich transporterow dla dzieci nie ma wiec nie masz alternatywy - jak
                  slusznie zauwazylas pileczka byla taka sama a klatki sa tylko dla zwierzat

poza tym watpie by ktos kto nawet ma cos takiego chcial ci nagle odstapic za
                  175 zl cos za co zaplacil 700 zl (proporcje jak w pileczce)

no i jest to artykul pierwszej potrzeby bo wyjscia nie masz - albo kupisz i
                  pojedziesz z psem albo bez niego i zaoszczedzisz

na lotnisku nie bedzie to taki sam transporter - bedzie to zwykla druciana
                  klatka
                • lipcio Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 22.04.05, 22:36
                  a jesli chcesz taniej - wystarczy poszukac czegos zastepczego

tutaj masz klatke o rozmiarach takich jak podane przez ciebie transportery
                  wlasnie za polowe ceny a dokladnie 299,99 zl

www.allegro.pl/show_item.php?item=48964400
                  w jakich warunkach twoj pies bedzie podrozowal zalezy od ciebie
                  • ohida Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 22.04.05, 23:07
                    O ile wiem, to transportery do lotniczego przewozu psa nie mogą być
                    pod_żadnym_pozorem ażurowe. Z najróżniejszych przyczyn: żeby do psa do środka
                    nic nie wpadło, żeby czegoś nie zaczepił i nie wciągnął sam, wreszcie z teog
                    prozaicznego powodu, że zwierzakowi zdarza się zsiusiać, a nie podróżuje w luku
                    bagażowym sam i zapewne inni pasażerowi niezbyt chętnie zgodziliby się na
                    obsiusiane walizki. Tak mi w każdym razie tłumaczyła miła Pani z LOT-u.

A dlaczego transportery na lotnisku można kupić tylko w dniu wylotu? Last
                    minute czy coś? Nie można do nich pojechać 2 tygodnie przed podróżą, pokazać
                    zakupiony bilet, i kupić transporter?
                    BTW - na lotnisku może jest i taniej, ale trzeba wziąść pod uwagę ile kosztuje
                    bilet dla psa. Czasem tyle samo albo i więcej, jak dla człowieka - jeśli pies
                    jest duży! Jeśloi - załóżmy - linia lotnicza bierze za przelot psa np. 2000
                    pln, to może dołożyć połowę ceny do transportera. Taka "usługa wiązana", jak
                    kupisz przelot to transporter sprzedamy w 50% gratis :}
                    • zsa-zsa Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 23.04.05, 01:34
                      akurat ta klatka, do ktorej link podal lipcio ma pelna podloge, wiec siusianie nie stanowiloby
                      zagrozenia dla walizek ;-). Co wiecej, kiedys widzialam na lotnisku psa wypuszczanego z takiej klatki
                      po przylocie, ale to bylo w Polsce i baardzo dawno. A kiedy kilka miesiecy temu ogladalam tego typu
                      "urzadzenie" w sklepie zoologicznym, sprzedawczyni usilowala mnie przekonac, ze ma ono wymagany
                      do przewozu lotniczego atest. Moze gdzies i ma... Mysle, ze wszystko zalezy od konkretnych linii
                      lotniczych.
                      Z tego co napisala ohida wynika, ze LOT pod tym wzgledem sie ucywilizowal, w przypadku British
                      Airways taka klatka rowniez nie zostalaby zaakceptowana (na tej stronie sa linki do pogladowych
                      ilustracji www.baworldcargo.com/products/pets.shtml).
                      Jednak gossia zapewne to wszystko wie, ona chce jedynie nabyc transporter po super okazyjnej cenie
                      :-)
                • lipcio Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 22.04.05, 22:41
                  i nie dziw sie, ze cos takiego tyle kosztuje bo tak jak napisala zsa-zsa
                  transporter musi posiadac atest a cos takiego niestety za darmo nie jest
                  rozdawane - producent musi zaplacic kolosalne pieniadze za przebadanie produktu
                  i jego wydanie
                  • gossia1 Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 23.04.05, 21:28
                    Dzięki za wasze uprzejme rady. Doskonale wiem, jakie są wymagania co do
                    transporterów i w drucianych klatka nie wozi się psa, więc i LOT takich nie
                    sprzedaje. Poza tym pies nie leci w luku bagażowym z walizkami, tylko w innym
                    oddzielnym pomieszczeniu. A mój pies tak jak i ja będzie leciał w jedną stronę,
                    wobec tego jest to jednorazowa rzecz która powinna być w zasadzie wynajmowana w
                    liniach lotniczych, no ale cóż gdyby tak było to by na tym inni nie zarobili.
                    Wobec tego, że nikt nie ma nic ciekawego dla mnie do powiedzenia, to może
                    zamknijmy ten wątek, bo nie chodziło mi o pogaduchy lub zaczepki tych których
                    dana sprawa nie dotyczy i byc może nigdy nie będzie dotyczyła.
                    A tak na marginesie to już znalazłam po atrakcyjnej cenie ten towar, nie każdy
                    ma takie myślenie jak lipcio. Owszem ktos zapłacił 800 zł czy tam ile to
                    kosztuje ale juz tego nie będzie potrzebował i co ma wyrzucić do śmietnika czy
                    woli po połowie ceny odsprzedać? To takie polskie "pies ogrodnika". Na
                    szczeście nie wszyscy są tacy.
                    Wątek z mojej strony zamknięty.
                    • zsa-zsa Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 23.04.05, 21:47
                      wiec wszystko dobrze sie skonczylo.
                      wypada zyczyc twojemu psiakowi, by zniosl podroz bez stresu (moj "frunie" za dwa miesiace)
                      powodzenia :-)
                      • lipcio Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 24.04.05, 01:08
                        a moj pofrunal pol roku temu... :) tez w jedna strone - no ale my sie pewnie
                        nie znamy - prawda zsa-zsa? :)
                        • zsa-zsa Re: TRANSPORTER LOTNICZY DLA PSA 24.04.05, 01:17
                          > a moj pofrunal pol roku temu... :) tez w jedna strone - no ale my sie pewnie

a moj wroci jeszcze do Polski z wlascicielka oczywiscie ;-)

> no ale my sie pewnie nie znamy - prawda zsa-zsa? :)

oj, chyba nie, ale bylo mi milo :)
                          pozdrawiam serdecznie
                          zsa-zsa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka