Dodaj do ulubionych

kocurek a kotka ?

IP: *.spsa.com.pl 01.07.02, 12:38
Witam wszystkich,
Planuje w najblizszej przyszlosci zostac wlascicielka pierwszego w zyciu kotka.
Czytam, rozmawiam, zbieram informacje, ale brakuje mi dosyc istotnej i licze na
Wasza kompetentna pomoc. Chcialabym wiedziec jakie sa zasadnicze plusy i minusy
posiadania zwierzatka w postaci kocurka, nie kotki ? Dodam, ze bedzie to
kotek "mieszkaniowy".
Obserwuj wątek
    • Gość: Virge Re: kocurek a kotka ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.07.02, 12:56
      Wybór pomiędzy kocurem a kotką jest dość trudny i chyba najważniejsze jest
      wybrania kota, z którym poczujemy jakąś więź. Po prostu po pierwszych relacjach
      między Tobą a kociakiem będzie można wywnioskować, czy będziecie do siebie
      pasować.
      Przy pierwszym kocie upierałam się na kotkę, ale wynikało to z mojej niewielkiej
      wiedzy na temat kocurów (obawiałam się znaczenia, zbytniej niezależności). Bardzo
      się myliłam dyskryminując osobnika płci męskiej.
      Przekonałam się, że z opieką nad kocurkiem nie wiąże się z większą ilością
      obowiązków niż opieką nad kotką. Nasz Gluti został wykastrowany, gdy oznakował
      łazienkę - jest to kot w pełni "domowy". Teraz mamy dwa kocurki.

Skoro kotek będzie "mieszkaniowy" być może nie obejdzie się bez kastracji w
      przypadku kocurka lub sterylizacji w przypadku kotki. Wówczas kot nie będzie
      próbował znaleźć za wszelką cenę partnera do zaspokojenia swojego popędu, nie
      będzie znaczył (kocur) i nie przyczyni się do rozwoju i tak już dużej populacji
      kotów bezdomnych.

Zasadniczych plusów i minusów nie ma, ponieważ każdy kot ma troszkę inny
      charakter i raczej decydować powinny tu cechy osobnicze, a nie uogólnienia.

Jedyne co mogę Ci poradzić, to nie decyduj się na konkretną płeć - zobaczysz
      kota, pobędziesz z nim chwilę, poobserwujesz i wówczas będziesz wiedziała, czy to
      ten, którego pragniesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka