patekku1 10.05.05, 13:44 Chciałabym pojechać z psem do Czech. Czy ktoś orientuje się jak wygląda teraz sprawa z przekroczeniem granicy przez zwierzaka? Czy wymagane są jakieś dodatkowe dokumenty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: Z psem za granicę 10.05.05, 13:47 pies musi mieć paszport, a żeby go otrzymać, musi być oznakowany (tatuaż, mikrocżip) Odpowiedz Link Zgłoś
patekku1 Re: Z psem za granicę 10.05.05, 14:07 Gdzie załatwię psi paszport? U każdego weterynarza? Tatuaż psiak ma. A poza tym granicę przejadę bez problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
barrkas Re: Z psem za granicę 10.05.05, 14:09 żeby wyrobić paszport musisz chyba znależć przychodnię z uprawnieniami (zapytaj u weterynarza gdzie takowa). no i miłego wyjazdu! Odpowiedz Link Zgłoś
barrkas Re: Z psem za granicę 10.05.05, 14:07 Ja chciałam pojechać z psem do Niemiec i wydaję mi się, że na czeskiej granicy jest podobnie. Trzeba mieć psi paszport, którego wyrobienie kosztuje (ceny z warszawy) kosztuje 51zl. Wyrabie się go na podstawie czytelnego tatuażu (tatuaż to mogą mieć chyba tylko rodowodowe psy ale niewiem) lub wszczepionego mikroczipa (70zl). Dodatkowo na 3 dni przed wyjazdem trzeba mieć zaświadczenie od lekarza weterynarii o stanie zdrowia psa. Jeśli jesteś z warszawy to na gagarina jest Multi-wet i tam wszystko się załatwi. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
patekku1 Re: Z psem za granicę 10.05.05, 14:15 Dzięki, jutro dygam do weterynarza. Mam nadzieję, że wszystko załatwię. Mam tylko obawy co do przekroczenia granicy, czy celnicy nie będą się czepiać... Nie chciałabym takiej sytuacji, jaką mieli moi znajomi na granicy z Wlk. Brytanią, że kazali im psa zostawić we Francji. I nic się nie dało zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
gajowy_marycha Re: Z psem za granicę 10.05.05, 14:56 aby wjechac z psem do Wielkiej Brytanii musi on miec wykonane specjalne badanie krwi minimum na 6 miesiecy przed przekroczeniem granicy. no i nie kazda droga mozna tam psa wwiezc. stad pewnie problemy znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: Z psem za granicę 10.05.05, 15:07 >Dodatkowo na 3 dni przed wyjazdem trzeba mieć zaświadczenie > od lekarza weterynarii o stanie zdrowia psa nie wiem czy to sie zmienilo w zwiazku z tymi paszportami ale w zeszlym roku procedura byla taka ze na podstawie zaswiadczenia weta o stanie zdrowia psa (nie pamietam czy wazne tydzien czy 2) i ksiazeczki z aktualnymi szczepieniami Panstwowy Inspektorat Weterynaryjny wystawial zaswiadczenie i wlasnie ono bylo obowiazujace na granicy. zreszta i tak musisz zaczac od paszportu wiec dowiesz sie wszystkiego juz u weta. najsmieszniejsze jest to ze granica polsko-czeska bywa bardzo klopotliwa i wlasnie tam celnicy potrafia sie przyczepic i wszytsko sprawdzac kartka po kartce. aha - warto tez niezaleznie sprawdzic przepisy w danym kraju do ktorego sie wyjezdza (obowiazkowe szczepienia, koniecznosc kaganca itp) zeby potem nie byc zaskoczonym pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patekku1 Re: Z psem za granicę 12.05.05, 14:14 Dzięki za info. Trochę tego do załatwiania jest... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vaia Re: Z psem za granicę 12.05.05, 14:41 hej! wielokrotnie przekraczałam granicę czeską i słowacką z moim psem. nie było żadnych problemów. miałam ze sobą jedynie książeczkę zdrowia mojego psiaka z aktualnymi szczepiniami i zaświadczenie o szczepieniu na wściekliznę. przekraczałam tak granicę ok 10 razy i tylko raz celnik spytał sie o dokumenty ponieważ był ciekawy co to za rasa ;). wcześniej oczywiście pytałam sie weta jak to wszystko załatwić i powiedział mi własnie o tej całej procedurze ale dodał też że na każdej większej granicy jest zawsze lekarz weterynarii który na miejscu może zbadać zwierzę. P.S przekraczałam granicę w Cieszynie, Łysej Polanie oraz w Korbielowie Odpowiedz Link Zgłoś
naise A do chorwacji?? 12.05.05, 23:02 Czy są takie same wymagania przy wyjeździe do chorwacji (jedziemy przez słowację, austrię, słowenię) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: A do chorwacji?? 13.05.05, 09:28 w chorwacji jest jeden dziwny przepis ktory waznosc szczepien na wscieklizne okresla na pol roku!! a poza tym dokladnie tak samo - ksiazeczka, zaswiadczenie o szczepieniu na wscieklice, papier z IW. no i zapewne nowosc - paszport. z tym ze my wlasciwie wszystkie granice przejechalismy. a nawet jak gdzies patrzyli w papiery to nigdy w psie (a psa ciezko nie zauwazyc, za oknem siedzi wielka obsliniona paszcza). ale warto miec wszytskie niezbedne dokumenty, nigdy nie wiadomo czy nie trafi sie ktos ze zlym humorem. np na molosach ktos opowiadal jak na granicy czeskiej dzwonili do IW aby sprawdzic czy papiery sa prawdziwe:)) zawsze jak chcesz byc w 100% pewna jakie przepisy obowiazuja psy w danym kraju zadzwon do ambasady - to najpewniejsze zrodlo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nxo Re: Z psem za granicę 13.05.05, 00:07 a moze tu cos znajdziecie? www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewforum&f=12&sid=0c56f7b6e17c2e291eb96129944a6276 Odpowiedz Link Zgłoś