Dodaj do ulubionych

jak zachęcic kota do suchej karmy?

02.01.06, 15:24
mam trzymiesiecznego kociaka. kupuje mu sucha karme dla kociat, on niestety
kreci na nia nosem. ja chcialabym, zeby ja jadl, bo i wet stwierdzil ,ze to
najlepsze pozywienie dla kota no i pani w sklepie zoologicznym tez
powiedziala mi, ze najlepiej by bylo, zeby sucha karma byla podstawa
pozywienia kota. no wiec jak ja mam go zachecic? czy mam go po prostu
przeglodzic, nie dac nic innego i juz? tak poleca mi paru wlascicieli kotow,
ale mnie przeraza przeglodzenie takiego malego kociatka. co wy na to?
Obserwuj wątek
    • po.prostu.ona Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 02.01.06, 15:29
      absolutnie nie głodziłabym kociątka! Możesz zachęcać poprzez zabawę chrupkiem,
      natarcie chrupka czymś, co kotek lubi, lub lekkie nawilżenie (ale nie
      rozmoczenie na papkę). Mój kocio wsuwa karmę suchą bez problemów, natomiast
      pies musiał być nauczony jej jedzenia – i właśnie stosowałam takie metody :-)
    • paul_78 Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 02.01.06, 16:07
      Spróbuj zmieszać z karmą z puszki. Nie wiem, czy kot powinien być żywiony
      wyłącznie suchą karmą - mnie hodowczyni powiedziała, żeby karmić kotkę i suchą
      karmą i puszkową, albo gotowanym mięsem drobiowym.
      • kasiaa11 Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 03.01.06, 09:01
        Ja swojej koteczce mieszam suchą karmę z mokrą, sama suchej nie tknie jak stoi
        w miseczce. Czytałam też na forum, że często młode koty nie lubią suchej
        karmy,że to przychodzi im z wiekiem:)
        • pluszowa Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 03.01.06, 10:18
          no to byłoby super, gdyby przyszlo z wiekiem mojemu kocikowi jedzenie suchej
          karmy bo od wczoraj calkowicie ja bojkotuje. pomieszalam mu ją z miesem
          gotowanym (mokrej z puszek tez nie zabardzo wcina) to powybieral kawalki miesa.
          wybredny ten moj kot. wznosze modły zebyt zaczal jesc sucha, bo jak nie to
          czeka mnie codzienne babranie sie z surowym miesem :)
          • p.galli Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 03.01.06, 10:24
            Pluszowa!!!
            Bron cie boze "glodzic" a wlasciwie "przegladzac" kociaka!

Takie rzeczy mozna robic z psem nic mu nie bedzie jak prze 2 -3 dni nic nie
            zje (i mowie tu o doroslym bo szczeniaka tez sie nie powinno)

U kotow nawet 1 - 2 dniowy post moze wyrzadzic wiele krzywdy a u malego kotka
            nawet nie chce sobie wyobrazac co sie moze stać. Koty sa uparte - nawet glodny
            moze krecic nosem i to z duza krzwywda dla siebie.

Proponowalabym ci powoli dosypywac suchej karmy do tego co je teraz i powoli
            zmieniac proporcje (oczywiscie mowie o DOBREJ karmie - kupowanej w sklepach dla
            zwierzat lub u weterynarza - nie kupuj raczej tego co znajdzieszw zwyklym
            sklepie na polce - to tez wazne ze kot jest mlody i warto zainwestowac w lepsza
            karme - mniej potem klopotow i kosztownych wizyt u wteerynarza )

Ewentualnie mozna sucha karme lekko wymieszac z maslem (niewieleke ilosci -
            koty zwykle lubia jego smak i zapach lub z jakims aromatycznym sosem )
            pozdrawiam
            • p.galli Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 03.01.06, 10:26
              A jak bedzie odmawial jej jedzenia nadal - trudno, musisz dawac mokre... i
              cieszyc sie ze nie masz np.jak ja, juz chorego kota ktory MUSI jesc
              specjalistyczna karme i buntuje sie... Tu wyscia nie ma, musi i koniec - cyrk
              jest z jego karmieniem , nie zycze nikomu:)
              pozdrawiam!
            • pluszowa Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 03.01.06, 10:46
              kupuje mu dobra karme ze sklepu zoo, royal canin. zastanawiam sie, ze moze on
              akurat nie lubi tej konkretnej karmy, w najblizszym czasie kupie mi innej firmy
              o jakims innym smaku, zobaczymy, co bedzie :) no i oczywiscie go nie
              przegladzam, bo by mi serce pękło, jakby chodzil glodny.
              • p.galli Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 03.01.06, 11:50
                Dobry pomysl zeby porobowac innych karm - czasami roznia sie
                wielkoscia "ziarenek" ja zauwazylam ze moj kocur woli takie mniejsze, no i
                zapachem.
                Podobno zwierzeta wola "mokre" bo ma bj intensywny zapach niz "suche" stad
                pomysl z tym sosem ostro pachnacym (potem mozna go coraz mniej dodawac az
                zniknie)
                Jeszcze 1 uwaga - slyszalam cos takiego ze jak juz kot zaakceptuje w miare
                jakas karme to mu jej nie zmieniac na inne (chcemy czesto by nie jadl "ciagle
                tego samego" ) podobno to blad bo moze sie znow "rozkaprysic"
                nie wiem czy to prawda tak slyszalam
                pozdrawiam
              • po.prostu.ona Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 03.01.06, 12:19
                pluszowa napisała:

> kupuje mu dobra karme ze sklepu zoo, royal canin. zastanawiam sie, ze moze on
                > akurat nie lubi tej konkretnej karmy, w najblizszym czasie kupie mi innej
                firmy
                >
                > o jakims innym smaku, zobaczymy, co bedzie :)

Mój kot lubi Royal Canin Oral, ale na przykład Beauty and Care już nie za
                bardzo. Natomiast Hillsa (wszystkie, jakie mu kupowałam) je z ogromnym smakiem
                i jak miał tę karmę w misce, to nawet mokra karma go nie interesowała - jedynie
                wołowinę jadł z równym smakiem :-) U weterynarzy dostępne są malutkie
                opakowania różnych karm Hillsa - takie próbki, spróbuj może je kupować, bo
                wtedy poszukiwanie ulubionej przez kotka karmy taniej Cię wyniesie! Pozdrawiam
                i życzę powodzenia.
                • pluszowa Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 03.01.06, 12:49
                  wlasnie taki mam plan, pokupowac roznych karm i wyczaic, ktra bedzie jadl
                  najchetniej. mam wiec tez pytanie. czy znacie sklepy zoo w warszawie, gdzie
                  mozna kupic karmy suche na wage? kupilabym wtedy kazdej po trochu i testing,
                  testing :) bo jak mam kupowac kazdej cala paczke, to bedzie to malo
                  ekonomiczne, a poza tym kto to wszystko zje? :)
                • m824 JAKA KARMA? 04.01.06, 11:21
                  a może mu tak zwykłego kitekata lb whiskasa kupic. (chyba najbardziej popularne
                  wśród kotów, to te, o smaku wołowiny). zacznij od najtańszych, a nie jakieś
                  wymyślne od weta...

jeżeli będziesz miała nadmiar suchego pokarmu, którego Twój nie będzie chciał
                  jeść to oddaj do schroniska. Myślę, że tam chętnie przyjmą każde pudełko kocich
                  chrupek.

No i życzę powodzenia z Twoim maleństwem.

A moja kotka jak mieszkała ze mną też była wybredna. Zawsze trzeba było
                  wyrzucać jedzenie, bo ni lubiła kiedy dostawała już z otawrtej puszki. zawsze
                  musiało być świeże, z nowe puchy. Z chrupkami było róznie, ale miała swoje
                  ulubione i tyle. Teraz kot mieszka u cioci, z pięcioma innymi kotami i już nie
                  wymyśla aż tak...ale jednak.
                  Jak obserwujesz te 6 kotów razem, to niezły cyrk jest. Każdy z nich ma swoje
                  ulubione jedzenie i koniec. Wszystkie lubią surowe mięso, ale oprócz etgo:
                  jednemu wystarczą chrupki, jeden chce tylko mięso gotowane i takie "normalne"
                  jedzenie, jedzen lubi karmę z puszek, ale takich najtańszych za 1,5zł. mój kot
                  ma bzika na punkcie gotowanej ryby, jest taka kotka, która zje absloutnie
                  wszystko, co jej położysz na miskę!
                  Fajne takie kocie stadko!
    • abija Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 04.01.06, 12:49
      Kociaka trzeba zachęcić, np.tak jak już ktoś napisał, smarując karmę masełkiem
      (koty zwykle ubóstwiają). Ja mojemu moczyłam też w mleku, żeby zmiękła. Nauczył
      się, i teraz za suchą karmą przepada.
    • justynacz1 Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 04.01.06, 18:29
      Preferęcje pokarmowe kotów zwykle wykształcają się we wczesnym okresie ich
      życia, dlatego dobrze jest oferować kociętom różnorodny pokarm. Dzięki temu w
      póżniejszym wieku koty będą mniej wybredne.
      Stosowanie suchej karmy jest idealnym rozwiązaniem dla ludzi, którzydługo
      przebywają poza domem, a chcą mieć pewność, że ich kot niebędzie głodny podczas
      ich nieobecności.
    • kocorek Re: jak zachęcic kota do suchej karmy? 05.01.06, 19:20
      do 6 miesiaca zycia kociak jest jeszcze "niemowlakiem". Polecam karme Royal Canin Babycat 34 (napisali ze jest dla kociat do 4 miesiaca). Mysle ze krecenie noskiem moze byc spowodowane zbyt mala buzka jak na karme dla malych kociat i brakiem przyzwyczajenia do gryzienia tak twardych rzeczy.

Moj kociak - poczatkowo krecocy nosem na sucha karme powoli zaczal sie na nia przestawiac i potem krecil nosem na jedzenie puszkowe... jedyne co go przekonywalo to kawalek ryby lub mieska (oczywiscie wczesniej przemrozony)

U mnie pomoglo jeszcze dawanie kociakowi twardych smakolykow - takich jak np. Beaphar Kittys Junior z biotyną.

zycze powodzenia w przekonywaniu kotka do suchej karmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka