Dodaj do ulubionych

kot tylko by jadł :(

27.01.06, 17:43
mam problem, poniewaz moja kotka po sterylizacji w zasadzie nie ma umiaru w
jedzeniu. Ograniczam ją, podając 2-3 male posiłki, ale to nie pomaga ponieważ
cały czas siedzi koło miski i miauczy. Ktos już to przerabial??? pzdr K.
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: kot tylko by jadł :( 27.01.06, 18:36
      Mam kicię niedawno po sterylizacji ale je normalnie.MOze odwróć jej uwagę od
      jedzenia zabawą albo przejdz na karmy niskobiałkowe.
    • babka71 ale ile dni po tej sterylizacji?/ 27.01.06, 22:00
      że tak panikujesz??
      woda i sucha karma chyba sobie stoi ZAWSZE ....
      a mokre tylko raz/dwa razy dziennie podajesz, jakim cudem kot siedzi przy misce
      jesli ma do dyspozycji suchą karmę non stop??
      • e_kropka Re: ale ile dni po tej sterylizacji?/ 01.02.06, 00:03
        ojej, ale dlaczego sucha karma ZAWSZE? Np. mój kot jeśli miałby do niej ciągły
        dostęp, to by się chyba pochorował, bo gdy dostanie zbyt dużo jedzenia do
        miseczki, to i tak zżera wszystko, aż jest szerszy niż dłuższy no i potem robi
        trzy kupy jednego wieczora. I nie jest wygłodzony; to normalny, zdrowy kociak.
        • kina_80 Re: ale ile dni po tej sterylizacji?/ 01.02.06, 06:13
          Kotka jest dwa miesiące po sterylizacji. Wcześniej powiedziałabym , ze była b.
          chuda, nie to co teraz. Podzieliłam jej dzienną dawkę pożywienia i dostaje
          tylko tyle ile powinna. Na niewiele się to zdało, ponieważ dalej czatuje koło
          miski - może coś do niej wpadnie??? :))) dletego w przypadku mojego kota dostęp
          cały czas do suchej karmy nie ma możliwości zastosowania. pzdr K.
          • babka71 Ale dlaczego tak u Ciebie jest..? 02.02.06, 10:32
            przecież dostęp do suchej karmy kot powinien mieć non stop., podgryza sobie
            kilka chrupek kiedy ma ochotę np. w nocy, a zasadnicze jedzenie dostaje 2/3
            razy dziennie,
            Nasyp suchej karmy do miseczki i niech sobie stoi, dosypuj systematycznie, żeby
            zawsze była pełna plus woda , powinno zadziałać..
            a mokre jedzenie dawaj tylko rano, po prostu musisz zmienic nawyki kotki
        • babka71 Kot to nie pies 02.02.06, 10:41
          je po troszeczku jesli nauczyłaś kota , że je do oporu to trzeba to zmienić..
          sucha karma sobie stoi cały czas, nie wierzę, że kot potrafi zjeść na jeden raz
          całą miseczkę suchej karmy???!!!
          Jeśli sucha karma jest w misce, to kot sobie podgryza po kilka chrupek kilka
          razy w ciągu dnia i np. w nocy, a zasadnicze jedzenie dostaje 2/3 razy
          dziennie, ....
          dr Sumińska prowadzi taki program w TOK FM posłuchaj w niedziele o 13-ej
          • ciociapolcia Karma sucha non-stop NIE! 04.02.06, 09:54
            Kot nie moze miec caly czas pelnej miski z suchym zarciem... Potrzebne sa tzw.
            okresy pustej miski.
            Jeden z moich kotow tez jest taki. Bedzie podchodzil tyle razy do michy, az zje
            wszystko...
            Niestety nie mozna ulegac ;). Jezeli kot jest lagodny to dasz sobie rade,
            gorzej jezeli kot atakuje ze zlosci, ze nie ma jedzenia tyle ile by chcial...
            Mamy takiego kota w rodzinie, to jest kot z ksywka "Piłka" ;).
            • mrovkaaa Re: Karma sucha non-stop NIE! 08.02.06, 13:58
              popieram, kot nie powinien mieć non-stop suchej karmy, przyzwyczai się i będzie
              jadł coraz więcej, ja zauwazyłam ze jak daje od czasu do czasu mojemu kocurowi
              mleko zamiast wody to troche mniej je, ale nalewam mleko tylko przed jego
              posilkiem, jak wipije i widac ze juz mu mleczka starczy to nasypue troche
              suchej karmy i wtedy zjada o wiele mniej i juz nie domaga sie dokladki :)
              roponuje tez zalatwienie kilku myszek, kotek troche sie nabiega za zdobycza,
              nasyci apetyt i przy okazji schudnie ;)
              • janis1978 Mleko dla kota - NIE 08.02.06, 14:13
                Większość kotów nie trawi cukru zawartego w mleku, czyli laktozy. Nie jest dobrym pomysłem pojenie kota mlekiem, zwłaszcza podawania go zamiast wody.
    • janis1978 Re: kot tylko by jadł :( 08.02.06, 14:19
      Niestety jeśli kicia jest typem żarłoka to musisz kontrolować ilość zjadanego przez nią pokarmu. Nie ma mowy o zostawianiu jej pełnej miseczki i liczeniu na to, ze sama będzie "się regulować". Może problem jest związany z rodzajem jedzenia, które jej podajesz. Jeśli karmisz ją whiskasem lub tego rodzaju marketowymi wynalazkami, to możliwe że kicia nie zaspokaja swoich potrzeb żywieniowych i jej oraganizm domaga się "więcej i częściej". Jeśli karma jest dobra, a kicia dalej się tak zachowuje - to cóż, ten typ tak ma i musisz trzymać rygor żywieniowy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka