Dodaj do ulubionych

Narkoza i zęby

12.07.12, 12:15
Witajcie
Zostałam skierowana przez dentystę do zabiegu usuwania zębów(dokładnie dwóch)pod narkozą.Miałam już w życiu parę razy narkozę wiec wiem jak to wygląda ale jestem ciekawa jak to sie ma do zębów?Miała któraś z Was tak wyrywane zęby? jak to przeszliście i jak wyglądało.Będę wdzięczna za wszelkie opinie.Z góry dzieki.
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Narkoza i zęby 12.07.12, 12:29
      Pod narkoza ( general anesthesia) czy w sedation ( taki glupi jas, duza szansa, ze nic sie nie bedzie pamietac, ale szybko wychodzi sie do domu)?

Ja mialam sedation przy usuwaniu 2 osemek i wspominam swietnie. Szybko, bez skutkow ubocznych, nic nie pamietam.
      • gunia_86 Re: Narkoza i zęby 12.07.12, 12:44
        ja mialam usuwane 5 zebow pod narkoza... wspominam ok, moze troche plakalam jak sie obudzilam ale ponoc jak ktos sie bardoz denrwuje rpzed narkoza i dadza glupiego jasia tak jak mi to potem jak sie wybudza to emocje opadaja, ogolnie czulam sie ok, nic nie bolalo trwalo to moze pol godziny ? kolejny raz bym postapila tak samo
        • helciamorelcia Re: Narkoza i zęby 12.07.12, 13:19
          Dzieki za odzew.Dentysta powiedział ze w znieczuleniu ogólnym wiec mnie uśpią.Miałam juz narkoze pare razy w zyciu ale za kazdym razem jak mnie wybudzali to nie mogłam oddychać.Slyszałam co do mnie mówią i chyba nawet im odpowiadałam a nie mogłam złapać oddechu nie wiem co to było czy ktoś z Was tez tak ma?
          • helciamorelcia Re: Narkoza i zęby 12.07.12, 13:37
            Mialam jeszcze jedno doświadczenie związane z narkozą.Po latach traumy i przykrych wspomnien dowiedzialam sie ze przydarzyła mi sie świadoma narkoza.Jak miałam wycinany wyrostek czułam częściowo co mi robią,czułam cigniecie w brzuchu i kłucie ale to jeszcze nie było najgorsze.Najgorsze było to ze nie mogłam oddychać czułam ze muszę złapać oddech a nie mogę,czułam jak mimo zamknietych powiek oczy z orbit mi wyłażą bo sie duszę a nikt tego nie widzi.Chciałam dac jakoś znać ruszyć ręką czy palcem że ja czuję ze sie duszę a nie mogłam nic zrobić,nie miałam żadnej władzy nad ciałem.Długie lata zajęło mi uporanie sie z tymi wspomnieniami.
            • galadriella Re: Narkoza i zęby 12.07.12, 14:29
              A opowiedziałaś im o tych swoich przejściach?
              Według mojej wiedzy przed decyzją o znieczuleniu ogólnym zawsze pytają pacjenta czy miał już takie znieczulenie i czy nie miał podczas/potem problemów.
              Kiedy opowiesz o problemach z oddychaniem może będą mogli rozważyć coś mniej inwazyjnego niż usypianie.
              • helciamorelcia Re: Narkoza i zęby 12.07.12, 14:43
                Oczywiście ze im mówiłam ale udawali ze nie słyszą.Dodam ze to było w Polsce a nie w UK bo tu miałam tylko znieczulenie w kręgosłup przy cesarce.W Uk nie miałm jeszcze narkozy tylko w Pl.Oczywiście powiem to wszystko tutaj lekarzowi zobaczymy co mi powie.W Polsce jak to opowiadalam to zlali mnie zupelnie a przez dlugi czas jak to mowilam to nie moglam powstrzymac lez taką miałam traumę.
                • galadriella Re: Narkoza i zęby 12.07.12, 15:01
                  To nie podkreślaj traumy i tego, że czułaś operację (bo to rzeczywiście trochę histerycznie brzmi...) tylko, że miałaś problemy z oddychaniem po narkozie.
                  • helciamorelcia Re: Narkoza i zęby 12.07.12, 15:17
                    Pewnie ze nie powiem ale wiesz to strasznie bolało taka lekarska zlewka ja z placzem opowiadałam co mnie spotkalo a on nawet nie skomentowal, nie powiedzial slowa.Teraz mam to gdzies bo bylo to dawno temu i nie mysle juz o tym ale sadze ze dali mi za malo znieczulenia i żaden nie chcial sie do tego przyznac.
    • steph13 Re: Narkoza i zęby 12.07.12, 18:49
      Przypomina mi to moja pierwsza wizyte u dentysty UK. Kiedy przeglad wykazal, ze potrzebowalam dwie plomby wpadlam w panike bo dentystyczne doswiadczenia z Polski lat 70tych paralizowaly mnie ze strachu. Wyszukalam wiec prywatnego dentyste z anaztezjologiem pod reka i kazalam sie uspic do plombowania. Nabijali sie ze mnie troche bo nie pojmowali mojego strachu, ale uspili, bez problemow i pozniej juz glupi Jasio wystarczal.
    • jess28 Re: Narkoza i zęby 13.07.12, 16:06
      tez czekam na zabieg sedacji,ósemka do usunięcia,bardzo mnie boli mimo brania antybiotyku...mam nadzieje,ze dostane głupiego jasia i nic nie bede czuc...brrr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka