Dodaj do ulubionych

Iloraz inteligencji małpy !!!!

29.04.06, 18:42
Witam, mam bardzo pilne pytanie. Czy ktoś wie, jaki jest iloraz inteligencji
małpy?? Na google nic nie moge znalezc, a bardzo mi to potrzebne.
Obserwuj wątek
    • remislanc Re: Iloraz inteligencji małpy !!!! 30.04.06, 16:53
      Może zadzwoń do MENSY ???
    • l2m Re: Iloraz inteligencji małpy !!!! 04.05.06, 16:33
      No, danych statystycznych w tej kwestii nie ma; podobne badania nie
      przeprowadzano na skalę masową. Słynna Koko, owszem, była poddawana testom na
      IQ, i wykazała się dość dobrze: jej iloraz inteligencji stanowił 85. Ale jak te
      jej wyniki mają się w stosunku do wyników przeciętnej małpy - nie da się z
      pewnością określić.
      • cat_s Re: Iloraz inteligencji małpy !!!! 04.05.06, 18:18
        L2m,
        A możesz rzucić jakimiś szczegółami?
        W pośpiechu nie mogę nic wiarygodnego wyguglać na temat Koko a zaciekawiłaś mnie.
        Jakimi skalami i testami Koko była badana? I kiedy, i w jakich okolicznościach?
        No bo w zasadzie IQ wyznacza się na podstawie, o ile pamiętam, krzywej Gaussa - a ta z założenia pokazuje dość wyraźnie jak konkretny wynik ma się do rozkładu wyników pozostałej populacji...? Albo coś mi się myli?

Pozdrawiam
        cat_s

P.S.
        Swoją drogą to interesujące. IQ Koko to 85...
        A według klasyfikacji wprowadzonej przez Światową Organizację Zdrowia w 1968 r.:
        "W zależności od nasilenia objawów wyróżnia się następujące stopnie upośledzenia umysłowego:
        - lekki stopień upośledzenia umysłowego (iloraz inteligencji od 52 – 67)
        - umiarkowany stopień upośledzenia umysłowego (iloraz inteligencji od 36 – 51)
        - znaczny stopień upośledzenia umysłowego (iloraz inteligencji od 20 – 35)
        - głęboki stopień upośledzenia umysłowego związany z ilorazem inteligencji niższym niż 20 punktów"
        • l2m Re: Iloraz inteligencji małpy !!!! 05.05.06, 00:52
          No, za wiele szczegółów nie pamiętam - tak, o uszy mi się kiedyś obiło - ale
          służę przynajmniej tą skąpą informacją, która mi utkwiła w pamięci.
          Więc takie wyniki IQ-testu zostały podane przez F.Patterson, "wychowawczyni"
          Coco, gdzieś w środku lat 80-ch. Podobno stosowano odmianę testu, przeznaczoną
          dla dzieci.

Z tą gausianą istotnie trochę Ci się pomyliło; ale nie za bardzo.
          IQ wylicza się na podstawie ilości prawidłowych odpowiedzi na zadania testu.
          Wzoru na obliczenie IQ, niestety, nie pamiętam, albowiem miałam z tym do
          czynienia dobrych kilkanaście lat temu; ale jest bardzo prosty.
          Lecz jak zbada się wyniki IQ w jakiejś większej grupie, jako tako
          reprezentatywnej, to faktycznie utworzą one gausianę. Ale współrzędne tej
          gausiany w różnych grupach mogą być różne: na przykład, gausiana w większej
          grupie mężczyzn będzie "szersza" i "niższa", niż w takiej samej grupie kobiet.
          Gausiana murzyńskiej populacji osięga szczyt na niższych znaczeniach IQ, niżli
          wśród białych.
          Jak wygłąda gausiana w gorylej populacji - licho wie: żeby odpowiedzieć na to
          pytanie, należy zbadać dużą grupę tych małp; a żeby zbadać dużą grupę małp -
          należy najpierw nauczyć je sposobów porozumienia z badaczem. A to ostatnie
          wcale nie jest łatwym zadaniem. Nie mówiąc już o tym, że goryli jest mało, a
          zoopsychologów o dostatecznych kwalifikacjach - jeszcze mniej. ;)

Co się tyczy IQ jako takiego - to wcale nie jest on dostatecznym wskaźnikiem
          inteligencji osobnika. Psychologowie odnoszą się do niego raczej sceptycznie.
          Jest to o tyle uzasadnione, że zadania IQ-testu wymagają jedynie "wyłapania"
          prawidłowości w prostych grupach obiektów. Nic dziwnego, że dorosłe
          wysokorozwinięte zwierzę, które na dodatek było specjalnie "szkolone" przez
          wiele lat jak ludzkie dziecko, i chyba nie najgłupsze spośród swego gatunku,
          zdobyło 85 punktów, co jest niżej od "ludzkiej" przeciętnej - ale mieści się w
          granicach "ludzkiej" normy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka