ferri 29.04.06, 18:42 Witam, mam bardzo pilne pytanie. Czy ktoś wie, jaki jest iloraz inteligencji małpy?? Na google nic nie moge znalezc, a bardzo mi to potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remislanc Re: Iloraz inteligencji małpy !!!! 30.04.06, 16:53 Może zadzwoń do MENSY ??? Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: Iloraz inteligencji małpy !!!! 04.05.06, 16:33 No, danych statystycznych w tej kwestii nie ma; podobne badania nie przeprowadzano na skalę masową. Słynna Koko, owszem, była poddawana testom na IQ, i wykazała się dość dobrze: jej iloraz inteligencji stanowił 85. Ale jak te jej wyniki mają się w stosunku do wyników przeciętnej małpy - nie da się z pewnością określić. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Iloraz inteligencji małpy !!!! 04.05.06, 18:18 L2m, A możesz rzucić jakimiś szczegółami? W pośpiechu nie mogę nic wiarygodnego wyguglać na temat Koko a zaciekawiłaś mnie. Jakimi skalami i testami Koko była badana? I kiedy, i w jakich okolicznościach? No bo w zasadzie IQ wyznacza się na podstawie, o ile pamiętam, krzywej Gaussa - a ta z założenia pokazuje dość wyraźnie jak konkretny wynik ma się do rozkładu wyników pozostałej populacji...? Albo coś mi się myli? Pozdrawiam cat_s P.S. Swoją drogą to interesujące. IQ Koko to 85... A według klasyfikacji wprowadzonej przez Światową Organizację Zdrowia w 1968 r.: "W zależności od nasilenia objawów wyróżnia się następujące stopnie upośledzenia umysłowego: - lekki stopień upośledzenia umysłowego (iloraz inteligencji od 52 – 67) - umiarkowany stopień upośledzenia umysłowego (iloraz inteligencji od 36 – 51) - znaczny stopień upośledzenia umysłowego (iloraz inteligencji od 20 – 35) - głęboki stopień upośledzenia umysłowego związany z ilorazem inteligencji niższym niż 20 punktów" Odpowiedz Link Zgłoś
l2m Re: Iloraz inteligencji małpy !!!! 05.05.06, 00:52 No, za wiele szczegółów nie pamiętam - tak, o uszy mi się kiedyś obiło - ale służę przynajmniej tą skąpą informacją, która mi utkwiła w pamięci. Więc takie wyniki IQ-testu zostały podane przez F.Patterson, "wychowawczyni" Coco, gdzieś w środku lat 80-ch. Podobno stosowano odmianę testu, przeznaczoną dla dzieci. Z tą gausianą istotnie trochę Ci się pomyliło; ale nie za bardzo. IQ wylicza się na podstawie ilości prawidłowych odpowiedzi na zadania testu. Wzoru na obliczenie IQ, niestety, nie pamiętam, albowiem miałam z tym do czynienia dobrych kilkanaście lat temu; ale jest bardzo prosty. Lecz jak zbada się wyniki IQ w jakiejś większej grupie, jako tako reprezentatywnej, to faktycznie utworzą one gausianę. Ale współrzędne tej gausiany w różnych grupach mogą być różne: na przykład, gausiana w większej grupie mężczyzn będzie "szersza" i "niższa", niż w takiej samej grupie kobiet. Gausiana murzyńskiej populacji osięga szczyt na niższych znaczeniach IQ, niżli wśród białych. Jak wygłąda gausiana w gorylej populacji - licho wie: żeby odpowiedzieć na to pytanie, należy zbadać dużą grupę tych małp; a żeby zbadać dużą grupę małp - należy najpierw nauczyć je sposobów porozumienia z badaczem. A to ostatnie wcale nie jest łatwym zadaniem. Nie mówiąc już o tym, że goryli jest mało, a zoopsychologów o dostatecznych kwalifikacjach - jeszcze mniej. ;) Co się tyczy IQ jako takiego - to wcale nie jest on dostatecznym wskaźnikiem inteligencji osobnika. Psychologowie odnoszą się do niego raczej sceptycznie. Jest to o tyle uzasadnione, że zadania IQ-testu wymagają jedynie "wyłapania" prawidłowości w prostych grupach obiektów. Nic dziwnego, że dorosłe wysokorozwinięte zwierzę, które na dodatek było specjalnie "szkolone" przez wiele lat jak ludzkie dziecko, i chyba nie najgłupsze spośród swego gatunku, zdobyło 85 punktów, co jest niżej od "ludzkiej" przeciętnej - ale mieści się w granicach "ludzkiej" normy. Odpowiedz Link Zgłoś