Dodaj do ulubionych

Pies po przeprowadzce

25.06.06, 12:47
Przeprowadzilismy sie do nowego mieszkania. Niestety nasz pies nie bardzo chce
to zaakceptowac. Jak wychodzimy do pracy i zostaje sama to caly czas szczeka.
Minely juz trzy tygodnie i nie ma zmian. Moze macie jakies sposoby na taka
sytuacje? Dodam ze jest to mieszkanie w bloku.
Obserwuj wątek
    • turbomini Re: Pies po przeprowadzce 27.06.06, 13:45
      My też niedawno się przeprowadzaliśmy i szczerze mówiąc obawiałam się takiej
      sytuacji naszego psa, ale nic takiego na szczęście się nie stało. Ale do takiej
      sytuacji musieliśmy też psiaka trochę przyzwyczaić. Na samym początku byliśmy z
      nią w domu dwa dni(trudno, musieliśmy wziąć urlop), żeby się nie czuła samotna,
      bo to straszna panikara jest. Kupiliśmy jej nowe zabawki, mnóstwo pysznych
      smakołyków, tak, żeby jej się ten dom dobrze kojarzył. I dużo dużo się z nią
      bawiliśmy. Wzięłam sobie też do serca pewną radę, którą tu wyczytałam:
      codziennie rano przed wyjściem do pracy zabieram psa na półgodzinny spacer i
      daje mu się wyszaleć na maxa. W domu dostaje rano kość, żeby się czymś zajęła.
      Czasem wpadają też teście żeby zabrać ją na spacer pod naszą nieobecność, ale
      to już luksus, na który nie każdy może sobie pozwolić.
    • z-zgrzyt pies bardzo cierpi w samotności i z czasem zaczyna 27.06.06, 13:48
      pies bardzo cierpi w samotności i z czasem zaczyna dziwaczeć, trzeba bardziej
      dbać o niego, i nie traktować jak coś tylko do dawania przyjemności, ale także
      jako żywe stworzenie, trzeba brać na siebie odpowiedzialność
    • eulalija Re: Pies po przeprowadzce 28.06.06, 20:27
      Rada Turbomini jest w gruncie rzeczy pełna. Mam tylko drobne pytanie: jak było
      w poprzednim mieszkaniu? Bo może psina ogólnie nie jest przyzwyczajona do
      pozostawania samej?

Procedury przyzwyczajana do pozostawania w pustym mieszkaniu były na tym forum
      wielokrotnie opisywane. Wielokrotne ubieranie się, wychodzenie na dwie minuty
      za drzwi i wracanie ze smakołykiem, chwalenie za każdą minutę ciszy itd.
    • lyricangel Re: Pies po przeprowadzce 25.07.06, 11:09
      Ja mam podobny problem, przeprowadzilam sie miesiac temu, pies ma 14 lat, w
      poprzednimk mieszkaniu czasem sie zdarzalo ze protestowal jak sie wychodzilo,
      ale po kilku minutach szedl spac, tutaj przechodzi samego siebie. Poswiecam mu
      kazda chwile, wychodze na baaardzo dlugie spacery, pomimo tego jak wychodze z
      domu zaczyna szczekac z taka zloscia i zawzietoscia ze się słabo robi.
      Kupilam u weterynarza takie urządzenie, elektrofumigator z pojemnikiem z
      płynem, identyczny jak te zapachowe. D.A.P. Dog Appeasing Pheromone, koszt
      około 90 zł, włączony non stop starcza na miesiąc. działa na psa uspokajająco i
      równoważąco, w ulotce jest napisane że stosować go należy właśnie w takich
      sytuacjach typu zmiany właścicieli, miejsca, przeprowadzki. U mojego psa
      działa, pies przeważnie śpi i jest spokojny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka