Dodaj do ulubionych

Dorosla suczka

26.07.06, 14:47
Pomocy. Poradzcie jak oduczyc doroslego psa sikac w domu. Pies jest zdrowy
(potwierdzone u weta). Bardzo czesto jest tak, ze jak wychodzimy z nia na dwor
wieczorem , w wiadomym celu, to sunka udaje, ze nie wie o co chodzi.
Szczegolnie zabawnie jest jak pada deszcz, najpierw jest obrazona mina pod
tytulem "ale o co cgodzi...mokro jest przeciez, i czy ja na pewno musze?"
potem proba chodzenia na czubkach pazurkow. Poczym leje w domu (nie na naszych
oczach oczywiscie, wiec nie ma szans przylapania na goracym uczynku ). Jeden
dywan juz wyladowal na smietniku , teraz rujnujemy parkiet... Sil mi juz brakuje.
Obserwuj wątek
    • agasik4 Re: Dorosla suczka 26.07.06, 14:51
      Proponuje czeste, regularne spacery i powrot do domu dopiero jak sie zalatwi.
      Po zrobieniu co trzeba nagrodzic czyms smacznym, pochwalic, wyglaskac - tak
      zeby skojarzyla ze siusianie na dworze jest czyms prawidlowym i oczekiwanym.
      Powinna szybko zalapac.
    • eulalija Re: Dorosla suczka 26.07.06, 15:02
      szadoka napisała:

> Pies jest zdrowy

A to susianie w domu ma charakter przypadkowy czy nagminny. Moja mi dwa lata
      temu zapadła na jakieś paskudne zapalenie układu moczowego, nic ją nie bolało,
      nie miała temperatury a potrafiła nie siusiać przez 3/4 doby, a potem się z
      niej wylewało, tak jakby nie wiedziała, że siusia, stała zamiast kucnąć. Miała
      robioną analizę krwii pod kątem nerek, było robione USG, nic lekarze nie
      stwierdzili. Po dość długim podawaniu Uroseptu wszystko przeszło i się nie
      powtórzyło.

Jeśli zdrowotne kwestie tak absolutnie wykluczasz, to faktycznie pozostaje
      spokojne nauczenie za pomocą pochwał, zabawy, smakołyków, to jest bez kłopotu
      do nauczenia, moja "poważne" sprawy załatwia w mig, na "strzelenie" palcami i
      pokazanie miejsca gdzie ma się "wysprzątać". Powodzenia.
      • szadoka Re: Dorosla suczka 26.07.06, 15:47
        Generalnie nie ma problemu zeby wysikala sie "na zadanie". Na ogol wystarczy jej
        powiedziedziec "zrob siusiu" i jest po klopocie, oczywiscie od poczatku byla za
        to chwalona, ze taka dzielna i madra... No wlasnie trzeba powiedziec, tak jakby
        sama z siebie nie wiedziala, ze ma to zrobic.
        Czasem potrafi sie z sikac jak zostawimy ja w domu (zawsze jest wczesniej
        wypuszczana na siusiu, bardzo tego pilnujemy) na krotko (na czas zakupow np).
        Wie ze zle zrobila bo wlazi pod krzeslo z mina winowajcy ale nie mozna jej
        ukarac bo juz po fakcie.
        Przyjdzie mi wylozyc caly dom linoleum bo przeciez nie zamkne psicy w malenkiej
        lazience...
        • eulalija Re: Dorosla suczka 26.07.06, 16:30
          To może być jeszcze coś na tle nerwowym. Wspomniałaś wyżej, że w czasie deszczu
          nie potrafi się załatwić i wygląda na ciężko obrażoną, może przy takiej okazji
          kiedyś na nią nakrzyczeliście i coś tam w łepetynce zostało?

Trudno coś wykombinować, musisz ją obserwować, może z czasem coś się zacznie
          wyjaśniać. I może zamiast lionleum to klasyczną terakotę? Bo faktycznie mała
          łazienka to nie byłoby humanitarnie. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka