Dodaj do ulubionych

Pytanie do biusciastych forumek.

14.06.24, 20:59
Jak sobie radzicie - i czy wogole ten problem macie, bo sie zastanawiam.
Latem - jak jest cieplo i wiadomo, czlowiek sie wiecej poci - pod biustem, chyba ociera mnie biustonsz, albo co - zrobila mi sie prawie rana - smaruje zelem z aleosu, ale moze jest lepszy srodek?
Czy dziewczyny z wiekszym biustem - spotkalyscie sie z tym problemem, i co stosujecie?
Bez biustonosza nie wyjde - mam spore obtarcia - ale ki czort? wczesniej tego nie mialam - a teraz przeciez dorosla z duzymi cyckami jestem od wielu lat - takie cos.
Prosze o dorade.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:08
      Sudocream
    • ichi51e Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:14
      Raczej bym stawiała że schudłaś/przytyłaś/ względnie stanik dożył swoich dni i coś jest na stanikowym polu nie tak. Sama piszesz że wcześniej tego nie bylo
      • noname2021 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:25
        no wlasnie waga ta sama - cyc moze obwisl tylko?
        Zakupilam nawet nowa partie biustonoszy bez fiszbinow - zeby tam nic nie kulo. Chyba podje do dermatologa, to wyglada jak pecherze - nie wiem co myslec, czy to moze normalne latem u kobiet z obfitym biustem, czy to tylko tak u mnie.
        • berdebul Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 22:02
          Nie masz półpaśca?
          • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 22:38
            😅
        • ardzuna Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 13:23
          noname2021 napisała:

> no wlasnie waga ta sama - cyc moze obwisl tylko?
          > Zakupilam nawet nowa partie biustonoszy bez fiszbinow - zeby tam nic nie kulo.

A jak będzie dalej kuło, to może jest dzięciołem? wink
    • mika_p Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:27
      A jakie masz wymiary (mierzone ciasno pod biustem, dość luźno w biuście) i jaki rozmiar stanika nosisz?
      • yadaxad Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:31
        Moja mama smarowała sudocremem i pielęgniarka kazała zmienić na linomag.
        • ichi51e Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:38
          Ja też uważam zenlinomag lepszy na odparzenia. Zielony.
        • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:46
          Bo sudocream to tylko w momencie odparzen a nie zapobiegawczo na codzien..
          Na codzien to sa specjalne kremy na otarcia( zapobiegajace) linomag jeden z nich
          • mika_p Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:50
            Ale stanik nie powinien ocierać.
            Otarcie, jak sama nazwa wskazuje, powstaje, kiedy coś trze o skórę, ociera. A stanik nie powinien się ruszać.
            • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 22:40
              To sie odparza. I jesli masz biust maly to nie bedziewzz wiedziec o co chodzi. To jest na lini gdzie jest drut albo bez drutow to tkanina potrzymujaca czy guma.
              • mika_p Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 23:01
                Wiem. Miałam duży biust.
                Ale to nie fiszbina czy szew bez fiszbiny jest przyczyną, tylko to, że biust nie jest podtrzymany.
                Jak masz dół piersi prostopadły do powierzchni klatki piersiowej, to masz na skórze tylko ten kanał z fiszbiną czy tam szew bez fiszbiny. Niezależnie od tego, czy masz mniejszy biust, czy większy. A jak coś się zaczyna dziać - jakieś podrażnienie - to od razu to czujesz, bo normalnie stanik nie sprawia dyskomfortu.
                Natomiast jak pierś opada, to kanał/szew znajduje się nie pod piersią, tylko między piersią a klatką piersiową, gdzie odrobina potu robi się problemem, bo nie ma szansy wyschnąć. I jak zaczyna ocierać, to nie suchy stanik o suchą skórę, tylko mokry o mokrą. Jak dodatkowo czł jest przyzwyczajony, ze w tamtym miejscu ciągle jest jakiś dyskomfort, to nawet nie zauważy, kiedy zrobi się problem.
                • noname2021 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 23:42
                  Mika - tu masz racje! czy poradzilas sobie z tym?
                  • mika_p Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 23:59
                    Tak. Wtedy miałam ponad setkę w biuście, po dwóch ciążach i w sumie 2,5 roku karmienia, szczupła. Wtedy też prężnie działało Lobby Biuściastych. Wyszło mi wtedy 65G czy 65GG (brytyjskie), jak na standardy Lobby biust średni, jak dla mnie ogromny. Prawidłowo ostanikowany biust przestał wyłazić z każdej strony stanika, czy górą, czy dołem, a stanik nie ocierał.
                    Teraz już dawno nie noszę 65, tylko 70, i nie GG, tylko E lub F, ale bez stanika byłoby nieprzyjemnie, zwłaszcza latem.

Dlatego cię pytałam o wymiary
                    • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 08:41
                      >Wtedy miałam ponad setkę w biuście,

Chyba POD biustem. W Biuscie mialas GG

>Prawidłowo ostanikowany biust przestał wyłazić z każdej strony stanika, czy górą, czy dołem, a stanik nie ocierał.

Bo to nie jest obcieranie tylko ODPARZENIE i to sie robi latem.
                      Przylegajaca ciasno spocona tkanina + temperatura zewnetrzna.
                      • ichi51e Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 08:46
                        Jeśli chodzi o staniki są dwa rozmiary
                        - obwód pod biustem - liczysz w cm i zaokrąglasz w dół np 77 cm to będzie 75 89cm 90 itd
                        - miseczka czyli RÓŻNICA między obwodem w najszerszym miejscu a obwodem pod biustem. Sprawdzasz wg tabeli producenta.
                        Czyli jak najbardziej mogła mieć 100 pod biustem lub 100 w najszerszym miejscu ale żeby zgadnąć co to za miska (skąd ci się GG wzięło?) za mało danych.
                        • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 09:01
                          >lub 100 w najszerszym miejscu ale

No ale to juz sie wyraza w miseczkach a nie w cm
                          • ichi51e Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 09:46
                            Wyraża się różnice. Miseczka to różnica i zależy od obwodu dolnego jaki masz miseczkę 65GG i 100GG to są różne miski
                            • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 11:07
                              >jaki masz miseczkę 65GG i 100GG to są różne miski

Oczywiście. Dlatego podaje sie wartosc pod biustem i miski
                          • snakelilith Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 10:41
                            princesswhitewolf napisała:

> No ale to juz sie wyraza w miseczkach a nie w cm

Oh, really?
                            • ichi51e Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 10:43
                              No siedzisz ze z tego co linkujesz miseczka wyraża różnicę a nie stałą wartosc
                              • ichi51e Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 10:45
                                Tu masz lepiej wyjaśnione - w tabelce ktora linkujesz już są różnice policzone dla ułatwienia www.intymna.pl/blog/jak-zmierzyc-rozmiar-biustonosza-jego-obwod-i-miseczke/#:~:text=Ustaw%20go%20poziomo%20z%20przodu,Twojego%20idealnego%20stanika%20to%2080B.
                                • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 11:09
                                  Ichi
                                  To ponizej do snejkowej

Sprawezanie obwodu w samym biuscie a nie tylko pod biustem za bardzo nie ma sensu bo przy wiekszym biuscie ten obwod w samym biuscie zalezy od tego jaki ten biust jest. Czy starczy, czu zwisa no i czy mierzone w staniku czy nie
                            • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 11:07
                              #nikogo
                              • snakelilith Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 11:17

> #nikogo

A ciebie powinno, bo znowu popisujesz się ignorancją i niewiedzą, by nie napisać, totalną głupotą. Najlepsze, że tkwisz w tym uporze jak maniaczka, dlatego będą z ciebie jeszcze długo drzeć tu łacha. big_grin
                                • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 19:13
                                  #ziew
                          • mika_p Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 11:18
                            > No ale to juz sie wyraza w miseczkach a nie w cm

A w czym wyraża się obwód nadgarstka, uda, talii?

Nie wierzę, że dorosła kobieta nie ma świadomości, że rozmiar stanika dobiera się na podstawie dwóch obwodów, w biuście i pod biustem.
                      • is-laura Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 08:55
                        >Wtedy miałam ponad setkę w biuście,

Chyba POD biustem. W Biuscie mialas GG

Skoro nosiła 65 GG to pod biustem miała mniej niż 70cm. Przecież wyraźnie napisała, że była szczupła
                        • kk345 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 11:12
                          is-laura napisała:

> >Wtedy miałam ponad setkę w biuście,
                          >
                          > Chyba POD biustem. W Biuscie mialas GG
                          >
                          > Skoro nosiła 65 GG to pod biustem miała mniej niż 70cm. Przecież wyraźnie napis
                          > ała, że była szczupła

Ty z princess nie dyskutuj, ona chyba lepiej wie, ile mika miała w dowolnym miejscu.
                          No i do biustu są przecież takie specjalne miarki, bez cyferek, z literkami big_grin big_grin big_grin
                          • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 15:19
                            Kk a czy ja mowie ile miala?

Przestan trollowac
                            • kk345 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 16:11
                              Nie, po prostu wypowiadasz się bez sensu, nie na temat i bez zrozumienia tego, co czytasz.
                              • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 16:51
                                Zapraszam do zablokowania mnie. Juz sie nie mecz trolico
                • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 08:39
                  >Natomiast jak pierś opada,

Otarcie nie jest pod biustem ale w miejscu gdzie jest szew i styka sie biust z klatka piersiowa. I to nie jest otarcie ale odparzenie.
                  Szew czy drut w szwie jest zawsze jest pod biustem na klatce piersiowej. Gdyby byl na samej piersi to swiadczyloby ze to jest za maly stanik i sie metal wbija w piers.

• mika_p Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 11:15
                    >Natomiast jak pierś opada,

Otarcie nie jest pod biustem ale w miejscu gdzie jest szew i styka sie biust z klatka piersiowa. I to nie jest otarcie ale odparzenie.

Za cholerę nie wiem, w jaki sposób słowa, które cytujesz, są związane z tym, co napisałaś. Czy twoim zdaniem "pierś opada" oznacza, że podstawa piersi obniża się w okolice wątroby, zamiast pozostać w okolicach któregoś tam żebra? I dlatego poczułaś potrzebę sprostowania?

Co to według ciebie znaczy "pod biustem" skoro zdecydowałaś się tak precyzyjnie definiować?

PS. Szew może, choć nie powinien, wchodzić na pierś - kiedy stanik ma za luźny obwod, a ramiączka są skrócone
                    • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 15:20
                      >Co to według ciebie znaczy "pod biustem" skoro zdecydowałaś się tak precyzyjnie definiować?

No napisalam ci wyrasnie. Tam gdzie biust sie styka z klatka piersiowa. Dokladnie tam idzie drut w szwie..i pod nim sie kobiety z duzym cyckiem odparzaja. Nosze 38G
                      • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 15:23
                        O tu:
                        To jest najczesciej wynik odparzenia i nawet jesli stanik mocno ciagnie biust w gore to pod samym szwem latem to sie odparzac moze
                      • is-laura Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 16:10
                        Nosisz 38G? To nie dziwi mnie, że nie rozumiesz szczupłej dziewczyny z obwodem 30 (=65). No chyba że 38 to rozmiar konfekcyjny, ale porządne firmy stanikowe tak rozmiaru nie oznaczają. Może skorzystaj z profesjonalnego brafittingu
                        • snakelilith Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 16:20
                          is-laura napisała:

> No chyba że 38 to rozmiar konfekcyjny,

Ona kiedyś pisała, że nosi 80G. Jeżeli nosi jednak 38G to jest to 85G. To na kogoś kto ma pod biustem 86-91 cm.
                          • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 16:44
                            80G to na mnie mocno przylegajacy stanik dobrany przez bravissimo Panie bra fitterki w ktorym nie lubie byc nigdzie poza koniecznoscoa gdy musze wygladac cacy. Wygodnie i na codzien nie mam zamiaru sie meczyc. To nie ja mam tu odparzenie.

• geez_louise Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 17:24
                              Odparzenie na delikatnej skórze może się robić od byle czego i jak nie umie się go pielęgnować, to potrafi być uporczywe i bardzo bolesne, nie trzeba do tego złego stanika, otyłości ani cukrzycy.

Mnie wystarczyły trzy noce w zbyt ciepłym pokoju i między piersiami zrobiło mi się cholerstwo, które leczyłam z pomocą pielęgniarki specjalizującej się w leczeniu ran.
                              • ichi51e Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 17:28
                                Wystarczy że się bakteria dostanie albo grzyb i można się bujac
                        • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 16:45
                          Ja mam 174cm wzrostu a nie 160 w kapeluszu. Rozmiar 38 to wygodny rozmiar w jakim mogę oddychac a nie dusic sie
                          • is-laura Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 17:35
                            No i?
                            • princesswhitewolf Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 19:12
                              To nie do ciebie bylo ale so tych z lobby sciskobiusciastych.
                          • kk345 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 16.06.24, 10:53

> Ja mam 174cm wzrostu a nie 160 w kapeluszu. Rozmiar 38 to wygodny rozmiar w jak
                            > im mogę oddychac a nie dusic sie

Brytyjskie stanikowe 38G jest na ok 90 cm ściśle pod biustem i 116 cm w biuście. Takie właśnie wymiary ma nosząca taki stanik zarówno wtedy, kiedy ma 150 jak i 180 cm wzrostu.
                            Co ma do tego wzrost, naprawdę nie wiem, obstawiam, że mylisz konfekcyjne 38 z brytyjską rozmiarową bieliźnianą.
    • alicia033 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:39
      Nigdy mnie nic takiego nie spotkało ale gdyby taki problem mi się pojawił i utrzymywał się, mimo zmiany biustonosza, zmiany środków do prania i środków do mycia się, to zbadałabym, czy mi się nie zaczyna cukrzyca.
    • brenda_bee Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:40
      Zazwyczaj nie mam takiego problemu a już na pewno nie w takim stopniu jak u ciebie. Czasem nowy stanik jak się dopasowuje to lekko obetrze.
      U ciebie obstawiam zmianę rozmiaru lub xużycie biustonosza. Weź też pod uwagę, że biust migruje i stanik świetnie dopasowany dziś za pół roku przestanie dobrze leżeć.
    • snakelilith Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:46
      W czasie upałów wolę nosić staniki z gładkiej mikrofibry. Niestety, mój ulubiony model przestali produkować, a inne jednak mnie trochę gryzą. Mam jednak jeszcze dwa w zapasie. Rany dlatego nigdy jeszcze nie miałam, co najwyżej czerwoną pręgę.
      Osobiście jestem zdania, że tłuste kremy w przypadku pocenia pod ciężkim biustem wiele nie dają. Spróbowałabym pudru do ciała. Np. Dr. Hauschka Silk Body Powder, bez talku, z jedwabiem. W sumie, właśnie sobie o nim przypomniałam i chyba sobie kupię.
    • elenelda Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 21:58
      Źle dobrany biustonosz. Może czas go wymienić na nowy.
    • chococaffe Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 22:09
      Kilka lat temu miałam podobną "przygodę" . Pomógł krem Pharmaceris Regenovum, preparat ochronny zapobiegający otarciom i odparzeniom (teraz jest chyba nowy A Corneo-Sensilium, naprawczy krem łagodzący podrażnienia)

p.s. u mnie to chyba była kombinacja temperatury i piasku, który miałam wtedy wszędzie
    • kotejka Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 22:12
      Raczej mi się nie zdarza, takie staniki mam, że cyc stoi na baczność i nie ma co zwisnac i się odparzyc
      Może faktycznie jak dziewczyny mówią, kup nowy stanik?
    • leyla76 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 22:17
      Stanik - rzeczywiście może coś się z nim porobiło i nie pasuje teraz.
      Mnie czasami obcierają staniki, które są niedopasowane, wtedy już ich więcej nie zakładam.

W upały pod biustem smaruje antyperspirantem. Rowniez uda, jak noszę sukienki czy spódnice. Pomaga
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 22:25
      Jak ci się zrobiła rana, to znaczy, że ci się tam drożdżaki zagnieździły i pewnie nadkażenie bakteryjne jest.
      Idź do lekarza po receptę na Pimafucin, albo coś innego skutecznego, bo domowym sposobem to sobie tylko większą krzywdę zrobisz.
    • melisananosferatu Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 22:27
      Mialam tak raz przy alergii krzyzowej.
    • mysiulek08 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 22:35
      obcieralo mnie tylko jak latem nie zaloze stanika, ale konczy sie tylko zaczerwieniem, wystarczalo posmarowanie kremem weledy dla niemowlat (2-3razy) wiec od dawna w domu nosze miekkie, bawelniane bez fiszbin, wbrew zaleceniom luzne i jest spokoj
      • noname2021 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 14.06.24, 23:44
        Dziekuje wszystkim za dorady smile - wychodzi na to, ze musze sie nabyc w pare masci, jak nie przejdzie - to do lekarza
        • kk345 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 11:12
          I do brafitterki po ponowne dopasowanie rozmiaru stanika
    • lilia-anna Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 12:12
      U mnie może nie aż takie nasilenie, ale problem znam. Zawsze jest to znak, że obwód poluzował się z czasem i stanik jest do wymiany. Nie mówię, by się ściskać nadmiernie pod biustem, ale materiał nie może tam się luźno przesuwać, bo wówczas biustonosz jest niewygodny i właśnie obciera.
      • snakelilith Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 15:06
        lilia-anna napisała:

> Nie mówię, by się ściskać
        > nadmiernie pod biustem, ale materiał nie może tam się luźno przesuwać, bo wówc
        > zas biustonosz jest niewygodny i właśnie obciera.

Z drugiej strony, przy upałach ciało się rozszerza, trochę puchnie i stanik pasujący w normalnych warunkach może stać się nieco ciasny. U mnie robi się wtedy od ucisku czerwona pręga pod biustem. Wolę wtedy staniki luźniejsze, albo takie, które można przepiąć na luźniej. Materiał ma też znaczenie, nieprzyjemnie odczuwam wtedy na ciele wszelkiego rodzaju koronki, bo te na wilgotnej skórze zawsze trochę gryzą, obwód wcale nie musi się przesuwać.
    • geez_louise Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 12:19
      Mam ten problem pomiędzy piersiami. Smaruję się tam antyperspirantem w sztyfcie i po sprawie.
    • imponderabilia20 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 12:33
      Nie, bo ja nie z tej kategorii - ale pewnie częściej bym się obmywała mydłem w ciągu dnia, częściej prala i zmieniała bieliznę i stosowała, np. alantan dermoline.
    • kasiamat00 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 15:06
      Zdarzylo sie, jak zakladalam stanik na nie do konca wysuszona skore. Teraz albo czekam dobre pol godziny po prysznicu zanim sie ubiore, albo dosuszam skore suszarka do wlosow. Jednorazowe zalozenie stanika na lekko wilgotna skore ujdzie, robienie tego codziennie
    • iwles Re: Pytanie do biusciastych forumek. 15.06.24, 20:24

W duże upały stosuje przed założeniem biustonosza, pod piersi, talk (Alantan), żadne maści.
    • zendegi1 Re: Pytanie do biusciastych forumek. 16.06.24, 01:06
      Clotrimazolum albo maść antygrzybiczna na receptę. Prawdopodobnie jest nadkazenie grzybicze
    • arthwen Re: Pytanie do biusciastych forumek. 16.06.24, 13:39
      Jeśli odparza/obciera ci się coś od stanika, to chyba stanik masz niedopasowany (a jeśli był dopasowany, to może schudłaś/przytyłaś albo stanik się zużył i rozciągnął). W dobrze dopasowanym nie zdarzyło mi się, żeby obcierał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka