Dodaj do ulubionych

jakie koty są ,,przytulaste"?

18.10.06, 18:43
Chodzi mi o rasę.Moja córka chce mieć rasowego kota, zbiera nawet na niego
pieniądze.Mała ma 7 lat i chce kota,którego można przytulać,który będzie z
nią dużo przebywał.No i przede wszystkim,aby nie miał ciągot do ucieczek z
domu.Taki typowy domowy kanapowiec.
Mamy 4 dachowce - 2 poza domowe i 2 w domu.Niestety te domowe wolą mnie i
mała chce kota,ktorego wychowałaby od małego.
Czy możecie mi coś poradzic?
Obserwuj wątek
    • wuefka Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 18.10.06, 19:17
      Przytulaste są na pewno syberyjczyki. Tylko nie masz pewności, czy taki
      syberyjczyk wybierze sobie na "panią" córkę, a nie na przykład Ciebie.
      Może pers byłby najlepszy? Persy są takie spokojne i puchate ;)
      • czukczynska Pers? 18.10.06, 20:15
        Córka stwierdziła,że chce kota a nie szczotkę do butelek (dziwne skojarzenie..)
        Nie sadziłam,ze syberyjczyki są przytulaste.Muszę poszukać o nich więcej
        wiadomości.
        • wuefka Re: Pers? 18.10.06, 23:12
          Nasza syberyjka (neva - gdzieś czytałam, że nevy są jeszcze bardziej
          przytulaste od innych syberyjczyków) nigdy nie ma dość leżenia na kolanach i
          mruczenia. Nigdy nie ma dość noszenia na rękach - nie wyrywa się, zwisa sobie
          spokojnie jak ragdoll - pozycja jest jej w zasadzie obojętna. Jeżeli nie może
          położyć się na kolanach kładzie się obok człowieka i stara się go dotykać
          przynajmniej jedną łapą. Barankuje, ociera się o nogi, robiąc się przy tym
          krótka i wysoka - tylko po to, by być bliżej ręki, która może pogłaskać ;)
          Chodzi za domownikami i "rozmawia", a wydaje przy tym bardzo zróżnicowane
          dźwięki.
          Jest niesamowita ;)
          • isztar.6 Re: Pers? 19.10.06, 12:00
            Też mam nevkę. Ale jak pisałam poniżej traktuje w ten sposób głównie tylko mnie,
            faktycznie jest to niesamowite, mąż mówi że mam przestać ją nosić bo planuję w
            najbliższym czasie kolejne dziecko i będę miała problem...
    • sherman-doberman Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 18.10.06, 22:59
      może też somali?
      • isztar.6 Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 18.10.06, 23:06
        Mam syberyjczyka, z tym przytulaniem to tak nie do końca bo faktycznie wybierają
        sobie jednego domownika, więc nic nie wiadomo. U mnie ja jestem od przytulania:)
        córka do gryzienia i drapania a mąż raczej koci obojętny
        • isztar.6 Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 18.10.06, 23:12
          prawdę mówiąc to już mam przez to problem bo kotka śpi prawie zawsze przytulona
          do mojego ramienia, a cały wieczór siedzi na kolanach, jak jej nie wezmę to
          chodzi i "płacze"
    • kirke18 Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 19.10.06, 08:42
      Poczytaj o ragdolach, a ja mam syberyjkę, jest średnio przytulasta ;-/, ale to
      prawda, że bardzo towarzyska, chodzi za mną wszędzie, nawet do łazienki, lubi
      wodę i siedzi na rancie wanny, kiedy sie kąpię. Zobacz nasze zdjęcia z podpisu.
      Pozdrawiam.
      • cnn3 Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 19.10.06, 12:19
        ja mam dachowca i jest przytulasty, ale tez wybral sobie mnie. Jesli od
        wczesnych lat tylko twoja corka bedzie go pzytulala, glaskala, karmila itp, to
        ja uzna za 'pania'
        • czukczynska Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 19.10.06, 14:33
          Ja mam 4 dachowce.Dwa są poprzednich włascieli domu , jeden jest starszy od
          córki,a jeden ma parę miesięcy,ale był wychowywany przez panią,która go
          wyratowała i nie zna dzieci,więc woli mnie..
      • czukczynska sliczna! 19.10.06, 14:31
        Bardzo podoba mi sie ta rasa.
        • isztar.6 Re: sliczna! 19.10.06, 15:29
          a to moja syberyjska neva
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=40838917&a=40838917
          • napolnoc Re: sliczna! 20.10.06, 10:17
            Moj pers jest z leksza dziki, lubi byc blisko nas ale juz kontakt fizyczny nie bardzo. Codzienne czesanie
            jest niestety wymuszane na kocie, co wcale nie ulatwia kontaktow :( Ma momenty przytulankowe, ale
            raz dziennie i przez kilka minut.
            Za to drugi kot, dachowiec, to przylepa do potegi. Na sekunde nie mozemy usiasc na kanapie, bo zaraz
            lezy nam na kolankach, brzuchach czy ramionach :)
          • kirke18 Re: sliczna! 20.10.06, 13:51
            śliczna nevka :-) mnie marzy się dokocenie takim chłopakiem :-)ale ludziowy
            chłopak się na razie sprzeciwia (urabiam), pozdrawiam
    • malina862 Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 21.10.06, 19:26

Mamy 4 dachowce - 2 poza domowe i 2 w domu.Niestety te domowe wolą mnie i
      > mała chce kota,ktorego wychowałaby od małego.
      > Czy możecie mi coś poradzic?
      )
      Najprawdopodobniej kolejny kot nawet jeżeli bedzie rasowy(rasa nie ma tu nic do
      rzeczy)również będzie wolał panią,kot wybiera sobie jednego właściciela z
      reguły tego który daje mu jeść.Jeżeli to córka będzie podawała kotku pokarm to
      ją kot uzna za swoją główną panią.Wg mnie najbardziej "przytulaste" są zwykłe
      dachowce .Weźcie małego którego mama wychowywana byyła z dziećmi i niech od
      malutkiego go córka ugłaska i koniecznie niech dziecko daje mu jedzonko, nie
      panii, bo tu jest pies pogrzebany:-)Aha mało który kot lubi by go przesadnie
      przytulać i miętolić , więc niech córka troszke delikatniej okazuje
      miłość.Koty lubią delikatne pieszczoty dlatego wolą spedzać czas z opanowanymi
      dorosłymi, nie dziećmi(mówie oczywiście już o dorosłych kotach)

• karolinska1 Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 24.10.06, 11:33
        mojego kota karmiła mama a jednak na panią wybrała sobie mnie, więc chyba nie
        do końca jest tak, że kto karmi tego sobie kot wybiera...
    • m.pw Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 22.10.06, 22:43
      Nie wiem ktora rasę (albo bez rasy) polecić, wazne jest aby biorąc kotka z
      hodowli pojechac na miejsce i przyjrzeć się jak zwierzaki sa traktowane, gdyz
      urazy psychiczne w dzieciństwie (tak jak u ludzi) rzutuja na charakter
      dorosłego kota.
      Ja mam persa pzrytulajze, mąż ma m-c, który za nim chodzi jak pies i ciagle
      musi być glaskany, przytulany, a córka ma dachowca, który miał ciężkie
      dzieciństwo (jakieś s..syn) zamurował ślepe maleństwo w piwnicy. Temu kotkowi
      poświęcaliśmy najwięcej serca, ale niestety ciągle jest nieufny, nie zawsze ma
      ochotę na przytulenie - ma już 3 lata, więc mysle że tak zostanie. Ale i tak go
      kochamy.
    • recaro Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 23.10.06, 21:58
      Mój kocur to dachowiec.W ciągu dnia raczej nie jest przytulasty chociaz chodzi
      za mna wszędzie,ale jak tylko wieczorem położę się do łóżka to on od razu
      ląduje na mojej poduszce i tuli się do głowy.W nocy walczymy o poduszkę i z
      reguły on na niej sypia,a rano na twarzy mam maseczkę z jego sierści.A to
      rozkoszne mruczenie..I tak jest codziennie..Nie zamieniłabym go na żadnego
      rasowego kota! Nigdy w życiu!
    • kasia.p2 Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 23.10.06, 23:06
      podobno koty syjamskie to super przytulaski z psim charakterem :)
    • yfcia Re: jakie koty są ,,przytulaste"? 24.10.06, 14:16
      Może syjamy są przytulaste, ale też głośne i energiczne. Ja polecam Koty rasy
      brytyjskiej:). Miałam persa - super przytulas, ale sporo kłopotów z futerkiem.
      Po śmierci persiczki szukałam wśród ras jakiejś podobnej charakterem a z mniej
      kłopotliwym futerkiem. I znalazłam brytyjczyka! Jest już z nami. Super
      charakter, łagodny, wesoły - polecam dla dziecka. I może podam link na forum
      kotów brytyjskich - jest tam sporo zdjęć i informacji o kotach tej rasy, są
      aktualne mioty(właśnie się sporo narodziło forumowych kociaków i jest z czego
      wybrać). Jeszcze raz polecam!
      www.aisha.pl/forum/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka