Dodaj do ulubionych

kot- obcinanie pazurów

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 15:22
Mam pytanie, jak to jest z tym obcinaniem pazurów? Moja kotka na to pozwala,
traktuje jako dopust boży, ale karnie się podporządkowuje.
Jednak ostatnio ktoś mi powiedzial, że obcinanie pazurow nie niweluje ochoty
do drapania najpiekniejszej kanapy i czego tam jeszcze - bo kot, po
obcięciu, koniecznie chce sobie te pazury naostrzyć. I podobno nieobcinanie
pazurów jest skuteczniejszym sposobem na ocalenie kanapy niż ich obcinanie
właśnie...
to jak to jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: kot Re: kot- obcinanie pazurów IP: *.mech.pw.edu.pl 30.05.03, 16:30
      Witam!
      Ja uważam, że obcinanie jest mało skuteczne, kot szybko ostrzy pazury, polega
      to na złuszczaniu zewnetrznej warstwy. Należałoby obcinać często, co zwierzaka
      stresuje. Raczej należy zorganizować kotu drapak i oduczać od drapania, gdzie
      nie należy. Myślę,że obcinanie nie odbiera ochoty do drapania, raczej, tak jak
      piszesz, przeciwnie. Ja swoim nie obcinam.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Misia Re: kot- obcinanie pazurów IP: *.wcp.pl 30.05.03, 19:44
        Ja swoim obcinam same ostre końcówki. Nie dlatego żeby nie drapały mebli. Temu
        nawet drapaki czasami nie sa w stanie zapobiec. Ale żeby nie drapały mnie,
        kiedy sie pchaja na kolana i z lubością ugniatają wysuwając i chowając
        pazurki. Albo żeby sobie nawzajem nie wyrywały futerka podczas gonitw i bójek.
        • Gość: m.pw Re: kot- obcinanie pazurów IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 30.05.03, 21:20
          Gość portalu: Misia napisał(a):

> Ja swoim obcinam same ostre końcówki. Nie dlatego żeby nie drapały mebli.
          Temu
          > nawet drapaki czasami nie sa w stanie zapobiec. Ale żeby nie drapały mnie,
          > kiedy sie pchaja na kolana i z lubością ugniatają wysuwając i chowając
          > pazurki. Albo żeby sobie nawzajem nie wyrywały futerka podczas gonitw i
          bójek.

Moim obcinam, szczególnie w zimie, gdy nie wychodzą do ogrodu i nie tępią
          sobie w naturalny sposób. Zabezpieczam się przed tym o czym pisze Misia.
          Wyczytałam w kociej książce, że drapanie to nie tyle ostrzenie pazurków ile
          pozostawianie na kanapie swojego zapachu (kotu pocą się poduszeczki pod
          łapkami).
          Poza tym robie to "z litości", żeby osobnik nie musiał sobie sam obgryzać
          paznokci. Może zauważysz kiedyś jak kot robiąć toaletę (a właścidie pedicure)
          ciągnie ząbkami pazur, żeby zdjąć z zewnątrz stary, zużyty i odsłonić młody
          ostry. Czasami można znalęźć na dywanie lub kanapie takie resztki szponów.
          Starym kotom trzeba obcinać pazury, bo z biegiem czasu zawijaja się do środka i
          wrastają w poduszeczki. Jeden z moich wiekowych kotów musiał iść do weta i
          dostać głupiego jasia, bo nijak nie można było wydłubać szpona.
          Pozdrawiam M
      • Gość: transza Re: kot- obcinanie pazurów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 18:15
        Bardzo Wam wszystkim dziękuję za rady.
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka