Dodaj do ulubionych

Dog niemiecki

IP: *.net.autocom.pl 08.06.03, 21:40
Wlasnie zostalam wlascicielka doga niemieckiego
moje malenstwo ma 11 tygodni
Nigdy wczesniej nie mialam do czynienia z ta rasa
Przeczytalam wiele wskazowek mimo wszystko zwracam sie do Was
o wskazowki tzw z zycia wziete
Za wszelkie porady bede niezmiernie wdzieczna
Pozdrawiam Iza
Obserwuj wątek
    • mjot1 Re: Dog niemiecki 08.06.03, 22:02
      Jest wspaniały!!!
      I... bardzo delikatny.
      • Gość: Iza Re: Dog niemiecki IP: *.ceti.pl 09.06.03, 10:30
        Tyle juz zauwazylam strasznie sie lasi i chce aby go ciagle drapac mimo tego
        ze ciagle spi!!!!:)
        Xena jest poprostu tak kochana i milusinska ze nie jestem w stanie to opisac
        serdecznie pozdrawiam
        Iza
        • mjot1 Hmmm... Malusieńki Dog 09.06.03, 19:15
          Czy ma bardzo zmartwiony wyraz twarzy? Na pewno ma!
          I jest tak bardzo nieporadny i „łabaty”. Taki jakiś rozkosznie niezgrabny na
          tych swych łapiętach, do których przymocowane są te ogromne stopy...
          I te ślipięta w głębi których można już zobaczyć niezwykłe przywiązanie,
          mądrość, godność i dzielność...
          No i rośnie „w oczach”. To naprawdę widać! Z dnia nadzień jest większy. A po
          tygodniu? Ho ho!
          Taaa... Jest to pies, który ma wszystkie psy pod sobą!
          Jeśli ktoś miał kiedykolwiek sposobność poznać doga to banał, który napisałem
          powyżej powtarzał będzie jak ja!

Cała ta kupa mięśni i potęga jest bardzo podatna na wszelakie dolegliwości. Coś
          za coś.
          Zapewnij maleństwu opiekę weterynarza one są naprawdę bardzo delikatne.

Najniższe ukłony!
          A jeśli twoje maleństwo jest czarne to... całym sobą szczerze po prostu
          zazdroszczę Ci go i już! M.J.
          • Gość: Misia Re: Hmmm... Malusieńki Dog IP: *.wcp.pl 09.06.03, 19:57
            Moi znajomi maja doga a właściwie dożycę. Z ich opowieści wynika, że to
            zwierzak delikatny i prawdziwy kanapowiec. Je raz dziennie późno wieczorem
            suchą karmę Royal Canin i zaraz potem idzie spać, żeby uniknąć skrętu żołądka.
            W ogóle dużo śpi, potrafi spać do południa. Niestety znajomi, z miłości do
            niej, popełnili kilka błędów wychowawczych m.in. jak była mała pozwalali jej
            spać ze sobą w łóżku. No i teraz, kiedy tylko może, zakrada się im nocą do
            łóżka, co niekoniecznie musi być dla nich miłe, zważywszy chociażby na jej
            gabaryty.
            • Gość: Katula Re: Hmmm... Malusieńki Dog - do MJota IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.06.03, 21:45
              M.Jocie drogi !!!
              Coś tak poczułam po kościach, że bez malusieńkiego czarnego doga to się jednak zbyt długo nie da ....
              Życzę Ci więc i Twojej Zdecydowanie Lepszej Połowie aby jak najszybciej pod Waszym dachem znalazło się to cudo....
              Wiem na pewno !!!, że prędzej czy później to się stanie i po tym co powyżej napisałeś nie masz co zaprzeczać - i tak nie uwierzę

Pozdrawiam
              i z szacunkiem do samej ziemi się kłaniam
          • Gość: Iza Re: Hmmm... Malusieńki Dog IP: *.net.autocom.pl 09.06.03, 23:41
            Ma bardzo zmartwiony pyszczek ale w jego oczkach widac milosc radosc i psotki
            Lapki mam bardzo dluuugie zakonczone mini skarpetkami bialymi zreszta tak jak
            sam koniuszek ogonka nie powiem ze ma krawatke bo dziewczynki nie nosza
            krawatek powiem ze ma kolie biala pod szyjka wszystko wspaniale wspolgra z
            czarna mascia:)
            ciagle sie smiejemy z jej ciapowateko zachowania chodzi gramolnie a jak
            biegnie to uszka mu podskakuja i sie denerwuje Po dlugich spacerkach spi (
            hmmm kiedy zatrzymalam sie na 5 min z kolezanka polozyl sie na chodniku i
            usnol) przy czym mruczy slodko jak sie ja chce obudzic
            W samochodzie zajmuje miejsce z przodu (jesli jest wolne) i siedzi jak
            czlowiek (narazie pasow nie zapina:))
            U mnie jest juz 2 dni (pelnych obserwacji) i juz dzis odwiedzilismy pana
            doktora ogladnol bardzo dokladnie pochwalil przepisal witaminki i ku mujemu
            zdziwieniu powiedzial aby nie podawac sztucznych karm a gotowac specialy
            sluche karmy zaproponowal jako pokarm dodatkowy
            W piatek idziemy na szczepienie!!!
            Rozamawialam tez na temat sterylizacji i zastrzykow i tak naprawde nie wiem na
            co sie zdecydowac !
            ahh jesli tylko chcesz to podaj mi maila a zobaczysz mala (jeszcze) Xene
            serdecznie pozdrawiam i goraco sciskam
            Iza & Xena
            • Gość: Dina Re: Hmmm... Malusieńki Dog IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.06.03, 11:56
              Gość portalu: Iza napisał(a):

> Rozamawialam tez na temat sterylizacji i zastrzykow i tak naprawde nie wiem
              na
              > co sie zdecydowac !
              Stanowczo odradzam zastrzyki, ktore przyczyniaja sie do powstania ropomacicza,
              ale rowniez sa bardzo szkodliwe na watrobe. Osobiscie polecam sterylizacje.
              Sama mam wysterylizowana ON-ke i nie zaluje. Psychika jej pozostala taka sama.
              Nigdy jej nie krylam, bo juz wystarczajaco szczeniakow blaka sie po tym padole.
              Na temat sterylizacji poczytasz sobie pod ponizszym adresem:
              www.arka.strefa.pl/nie%20_rozmnazaj1.html
              • Gość: Iza Re: Hmmm... Malusieńki Dog IP: *.ceti.pl 10.06.03, 14:09
                dziekuje bardzo fajna strona i po przeczytaniu raczej zdecyduje sie na
                sterylizacje
                to bedzie naprawde znacznie lepsze dla xenki jak i dla mnie i tych malenstw
                ktorych nie bedzie
                zreszta niedawno stracilam suczke i to wlasnie z powodu raka sudka
                nie chce raz jeszcze widziec jak w ten sposob pies traci chec do zycia
                z tego co wiem to musze to zrobic w okresie miedzy 6 a 8 miesiacem przed 1
                cieczka wiec mimowszystko jeszcze troche czasu przedemna aby byc pewna co tak
                naprawde jest lepsze dla nas
                goraco pozdrawiam
                Iza
                • Gość: Dina Izo! IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.06.03, 21:32
                  Z tego co sie orientuje u nas weterynarze nie chca sterylizowac przed 1
                  cieczka, proponuja po, ze wzgledu na rozwoj psa. Jest tp przyznam
                  kontrowersyjna sprawa i najlepiej skonsultowac sie w tej sprawie z kilkoma
                  wetami.
                  Podam Tobie stronke forum na ten temat
                  www.dogomania.pl/forum/viewtopic.php?t=4726
                  www.dogomania.pl/forum/viewtopic.php?t=4549
                  Zycze milej lektury.
                  Co prawda do podjecia decyzji jest ogrom czasu, ale to nic nie szkodzi rozwazyc
                  sobie wszystko dokladnie.
                  Bardzo mnie cieszy Twoja postawa, jestes osoba w pelni odpowiedzialna i nie
                  chcesz skazywac ewentualnych szczeniakow na niepewny los. Oby takich jak my
                  bylo jak najwiecej!
    • danam Dog...? Och! 10.06.03, 21:37
      Miałam nic nie pisać na temat doga, bo zbyt bolesne mam wspomnienia po utracie
      swojego ukochanego psa tejże rasy.
      Ale cieszę się Izo, że masz tak pięknego, wiernego i oddanego bez reszty
      przyjaciela.
      Jeśli mogę coś doradzić w temacie jedzenie, to staraj się go nie przekarmić
      zwłaszcza w okresie wzrostu. Chodzi tu o łapięta!
      Dog jest bardzo podatny na krzywicę, więc należy sprawdzać czy w jakimś
      momencie nie utyka na którąś z kończyn.
      Co do karmy, to najlepiej jest dawać mu mięso cielęce, ale w sklepach można
      dostać tzw. Psie kiełbasy. Niektóre zakłady mięsne to produkują. Jak do tego
      jadłospisu dodasz jajka, ser biały i mleko, to zapewnisz mu sporą ilość wapna.
      Jako „wypełniacz” powinien być ryż gotowany. Młody pies je 3 razy dziennie
      niewielkie ilości. Karma sucha nawet najlepsza może służyć jako deserek.
      Co do spraw „intymnych”, to nie polecam zastrzyków a sterylizację, sama wiesz,
      dlaczego. W tym względzie też mam doświadczenie.

Prawdę mówiąc zazdroszczę Ci tego cudownego zwierzaka (załóż jej czerwoną
      kokardkę). Nie ma piękniejszego psa!!
      Życzę wielu wspaniałych lat i cudownych przeżyć!!
      Jeśli możesz skrobnij od czasu do czasu parę słów, na temat nowej przyjaciółki
      dołżycy!!

Pozdrawiam! Danuta.

Ps. Do jedzenia koniecznie dodawaj jarzyny, mogą być gotowane, a na surowo
      drobno posiekaną natkę pietruszki. Jak teraz nauczysz ją jeść jarzynki, to
      potem nie będzie z tym problemu. Mój ukochany pies bardzo lubiał jarzynki.
      Mimo wszystko nie udało mi się. W wieku 7 lat odszedł z powodu białaczki. Żal
      pozostał.
      Jeszcze raz wszystkiego najlepszego życzę z całego serca Danuta.
    • Gość: Iza Re: Dog niemiecki IP: *.ceti.pl 11.06.03, 10:27
      Witam
      Przede wszystkim chcielibyśmy Wam wszystkim bardzo goraco podziekowac za
      porady dorady cieple slowka jak i slowa wsparcia
      Bardzo się ciesze ze jestescie tak wspaniali i nie jest wam obojetny los
      malego szczeniaka który dzieki tym tutaj slowom będzie miał zapewniony lepszy
      byt i zapewne zdrowsze zycie
      O które z mezem bardzo się postaramy
      Ale może teraz troszke o psiaku
      Codziennie wypija litrowy jogurt przy czym pozniej ma cala umorusana mordke i
      myje ja w misce z woda Ugotowalismy jej ryz z warzywami i mieskiem z
      kurczaka (oczywiście bez kosci) Je to jak szalona !!! a wieczorkiem dostaje
      sucha karme .royal canin chodz w porownaniu z gotowanym jedzeniem wcale za nia
      nie przepada
      Jest to oczywiście zwiazane z tym ze będę musiala znalesc jakas inna
      odpowiednia dla niej !?

Hmmm najtrudniejszym teraz tematem to jej siusianie a zwlaszcza rano wczoraj
      np. wyszlam z nia ostatni raz o 23 30 a rano o 6 15 jednak zaraz po
      przebudzeniu jak tylko się ruszyla popuscila w domu a reszte zalatwila na
      klatce hmm nie wiem co zrobic może powinnam wstawac o 3 nad ranem i ja
      wyprowadzac bo to za dlugi czas aby mogla uczymac ale czy tym jej nie
      przyzwyczaje do nocnych wyjsc?? Co powinnam zrobic ? nie zamierzam jej
      karcic !!!!!!!!!

To najgorsza jej teraz strona ale w porownaniu z tym jaka jest grzeczna gdy
      zostaje sama w domu zaslania ten malu jak na razie mankament Na spacerach
      pieknie chodzi kolo nogi jednak wszystkich chce zaczepiac i się z nimi bawic a
      zwlaszcza dzieci czego nie chce jej nauczyc bo jak urosnie mogę mieć przez to
      problemy
      Na wieczorne spacery wychodzimy z moja przyjaciolka która ma owczarka
      niemieckiego ma ok. 18 miesiecy wiec z checia się bawia razem mimo ze to 2
      sunie mam nadzieje ze ich relacje się nie zmienia Bugi jednak jest już duza i
      tak troszke Xenka poniewiera ale jej to nie przeszkadza i uwaza to za
      wspaniala zabawe Ma natomiast przewage kiedy ida na smyczy bowiem owczarek
      jest spokojny i nie zwraca uwagi na jej zaczepne podkakiwanie jednak wczoraj
      znalazla na nia sposób i podgryza ja po ogonie Wyglada to KOMICZNIE

Postaram się popracowac nad stronka aby były tam jej fotki wtedy podam adres i
      będziecie mogli mi mowic czy widac jakas roznice z tygodnia na tydzien jej
      rozwoju

Jak na razie serdecznie pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje piszcie proszę nadal
      Iza
      p.s Droga Danuto ja tez niedawno stracilam pieska placz i rozpacz w domu byla
      wielka chodz to tylko byl kundelek ale mieszkal z nami 14 lat!!!
      Widze ze kochasz zwierzeta wiec nie zwlekaj dluzej z decyzja i przyjmij pod
      swoje ramiona jakiegos ... a moze i doga Sama wiesz jaki to poczciwy piesu
      Zreszta co to za zycie bez czworonoga!!!!???

• Gość: Dina Re: Dog niemiecki IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.03, 11:58
        Zapytam, aby sie upewnic: Czy suczka jest po drugim szczepieniu?
        Odnosnie siusiania, to psinka jest jeszcze zbyt mala a pecherz maloelastyczny
        zeby wytrzymac, dlatego w tym wieku moze jeszcze popuszczac i nalezy to
        ignorowac. Oczywiscie z czasem bedzie coraz lepiej. Naturalnie psiaka nie mozna
        stresowac krzykiem, bo odniesie to skutek odwrotny do zamierzonego. Kiedy
        zalatwi sie na dworze chwal psinke, to bedzie dla niej znak, ze zrobila Wam
        przyjemnosc, a wlasnie pies jest tak uksztaltowany, ze zrobi wszystko zebysmy
        byli z niego zadowoleni, tylko musimy dac wyrazne sygnaly, czego oczekujemy.
        • Gość: Iza Re: Dog niemiecki IP: *.ceti.pl 11.06.03, 12:54
          gdy ja kupilismy miala podstawowe szczepienia i byla odrobaczona
          kiedy w poniedzialek odwiedzilismy weterynarza powiedzial ze to
          niewystarczajace i powiedzial iz nalezy podac wszystkie szczepionki osobno
          podal jej witaminy i zaszczepil na nosowke kazal podac tabletki (dzisiaj) na
          odrobaczenie i w piatek idziemy z wizyta
          (wspominal o jakis szczepionce na tyfus i innych chorobach zle brzmiacych
      • Gość: Dina Wychowanie IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.03, 12:03
        Te stronki sa na temat wychowania:
        www2.gazeta.pl/edukacja/0,28379,0.htmloraz
        www.hauuward.pl "Porady spod lapy"
        Zycze mielj lektury.
      • danam Re: Dog niemiecki 11.06.03, 20:49
        Witaj Izo!!

Cieszę się wraz z Tobą tym rozkosznym szczeniakiem!
        Miałam doga psa i sukę owczarka niemieckiego. Dog jak Ci pisałam odszedł na
        białaczkę, a sunia (też w wieku 14 lat) na raka sutka.
        Mam psa. Ktoś wyrzucił nocną porą ponad 4 letniego mieszańca (owczarek
        niemiecki skojarzony z dobermanem). Pies ładny, lubi inne zwierzaki (psy i kota
        naszego), ale niestety nie jest to pies do domu. „Dobrzy” ludzie wyrządzili mu
        sporo krzywdy i już zaufania nie ma. Spełnia swoją powinność pilnowania osady.
        Nie jest wiązany, biega po podwórku, szczeka i nie sprawia kłopotów.
        Mieszkam teraz w lesie, więc taki pies jest potrzebny.
        Dogi uwielbiam i zapewne będę miała takiego czarnego kłapciucha!!!!!
        Macie bardzo dobrego weterynarza! Te psy wymagają i szczepień i witamin i
        kontroli. Mimo wszystko są cudowne i uwielbiają dzieci.

Koniecznie pisz o swojej cudownej suni!
        Proszę poskrobać ją w moim imieniu pod bródką!
        Pozdrawiam serdecznie. Danuta.
    • Gość: Iza Re: Pomocy IP: *.ceti.pl 12.06.03, 09:53
      Witam wszystkich w piekny upalny dzien
      Danuto !!! w twoim imieniu poskrobalam ja za uszkiem ! pieknie oblizala mi
      raczke i pomyrdala swoja cudna antenka (chyba byla wdzieczna) DZIEKUJEMY

ale pisze dzis bo mam problem!!
      Mieszkamy w Krakowie i mialam jechac na sobote i niedziele do Warszawy jakos
      wszystko udalo sie poprzenosic na sobote ( obiad z prezesem i inne interesy)
      niestety nie wiemy co zrobic z sunia na ten czas !!
      nie chce obarczac nikogo ze znajomych aby nia sie zajmowala sami rozumiecie
      weekend piekna pogoda wakacje za oknem a ona jest malutka komus posika
      mieszkanie ja to toleruje i mnie to nie przeszkadza bo jest moim skarbem

Wymyslilam ze moze pojedzie z nami i w Warszawie zostawie ja w hotelu dla
      pieskow na te kilka najgorszych godzin !!
      nie wiem jednak czy to dobry pomysl jak sie zajmuja tam psinkami czy nic mu
      nie bedzie nioo i jesli zostanie to w ktorym???
      prosze pomocy
      Iza
      • odyseusz Re: Pomocy 12.06.03, 10:02
        A wiesz, jaki to wysiłek dla ytakiego młodego psa podróż do Wawy, zostaw ją w
        Krakowei, szczserze Ci radzę. w najgorszym wypadku w hotelu dla psów, jest taki
        na ul. Kąpielowej w Swoszowicach, na trsie w kierunku Zakopca
    • Gość: DoGmA Re: Dog niemiecki IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 19:57
      witam ;) nie czytalam wszystkich rad wiec moge sie powtorzyc. swojemu pupilowi
      podawaj pokarm przed spacerkiem i najlepiej jesli miska bedzie stala na
      podwyzszeniu (to zmniejsza ryzyko skretu jelit co u wysokich psow jest czestym
      zjawiskiem) niestety psy tej rasy sa podatne na choroby wiec najlepiej
      zapewnic mu dobra opieke weterynaryjna. mam w domu kobitke tej rasy jest
      bardzo pocieszna ciagle pelna energii chociaz jak juz padnie tak potrafi spac
      i spac. niestety trzeba duzo cierpliwosci zeby pies dobrze byl wychowany gdyz
      dosc sporym problemem jest skupienie ich uwagi. po porstu wspaniale udaja ze
      nic nie potrafia i to co do nich mowimy wlatuje jednym a wylatuje drugim
      uchem. groznie sa tylko z wygladu a w rzeczywistosci to pieszczochy jakich
      malo. moja pieszczocha uwielbia siadac jak czlowiek na kanapie a nawet na
      krzesle :D ale slyszalam ze pozostali dumni reprezentanci tej rasy postepuja
      tak samo :) jesli mialabys jeszcze jakies pytania zapraszam do skrobniecia na
      maila dog-ma@o2.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka