05.09.03, 14:19
Mam 3 miesiecznego goldenka, maluch świetnie się chowa mam tylko małe pytanko
odnośnie karmienia psiaka. Maluch ma wielki apetyt, nawet po obiadku ma
ochote na jeszcze.Nie dostaje nic między posiłkami,bo nie chcemy,zeby
wygladał jak beczółka.
Jakie karmić psiaka,żeby nie przecholować, a jednocześnie zeby się najadł??
Bardzo proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: zoja Re: KARMIENIE IP: *.sympatico.ca 05.09.03, 15:14
      Obserwuj psa notujac ile mu dajesz - jak sie robi beczulkowaty to zmniejsz
      porcje jedzenia.

Zeby byl mniej glodny, mozesz mu dawac wiecej razy dziennie w mniejszych
      porcjach.

Mozesz mu dokladac rzeczy malo kaloryczne, np fasolke szparagowa czy inne
      warzywka - ale po tym kupa moze byc luzniejsza.

Ale to wszystko zakladajac ze karmisz porzadna karma. Jesli karma kiepska (same
      wypelniacze), to pies moze nie dostawac z niej tyle tego co potrzebuje i byc
      glodny. Zwiekszenie dawki nie spowoduje wtedy ze pies nie bedzie glodny, tylko
      tyle ze pies bedzie tyl.

• Gość: BlueBerry Re: KARMIENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.03, 16:30
        "Mozesz mu dokladac rzeczy malo kaloryczne, np fasolke szparagowa czy inne
        warzywka - ale po tym kupa moze byc luzniejsza."
        ????????????????????????????????
        hmm, nie wiem czy wiesz ale psy NIE TRAWIA roslin straczkowych. wiec rada zeby
        karmic psa fasola szparagowa jest z lekka nietrafiona.

a co do pytania - jesli karmisz szczeniaka karma sucha lub w puszkach - tam
        zawsze sa informacje jaka ilosc dziennie na dany wiek i wage. jesli psu
        gotyjsze to musisz liczyc na swoja rozwage i dobre oko. jesli nie chcesz na to
        liczyc - wybierz sie np. do "psiego" zywieniowca (np z Hillsa) oni maja
        specjalne tabele ile powinien wazyc dany pies w danym wieku i moga doradzic jak
        go karmic. generalnie zarowno goldeny jak i labradory maja tendencje do tycia
        wiec trzeba uwazac.
        • asia.su Re: KARMIENIE 05.09.03, 21:37
          Mam psa- teriera walijskiego i kota, pies zamieszkał z nami w wieku 8 tyg, kot
          miał wtedy już ze 3 lata. Po pół roku stwierdziłam, że osobne miski nie mają
          sensu więc maja wspólną.
          Miska jest pełna od rana do wieczora - kto jest głodny przychodzi i je. Suczka
          jest szczupła waży jakieś 7-8 kg, suczki tej rasy ważą około 10. Kot jest
          trochę okrąglejszy ale jak na kastrata , które podobno są okrągłe wygląda
          szczupło.
          Nie wyobrażam sobie wydzielania żywności - jako szczenię moj pies jadł eukanubę
          dla szczeniąt - teraz, z uwagi narozmiar buzi kota, albo jest to jakakolwiek
          karma dla szczeniąt albo kitekat.
          • Gość: Alcik Re: KARMIENIE IP: *.solcon.nl 05.09.03, 22:15
            Mam trzy psy i kazdy z nich je "inaczej".Sunia najpierw wyjada pozostalym a
            swoje jedzenie zostawia na potem.Sredni zjada ile musi i on moglby miez tak
            jak Twoj miske caly dzien do dyspozycji.najstarszy tez je ile musi,ale michy
            pilnuje i dojsc nie da.Jak zasnie to sunia "kradnie".Poniewaz nie chce by sie
            zapasla-dostaja osobno i "pod kontrola" by ich nie objadla/jest najmniejsza z
            trzech tej samej rasy.
            Pozdrawiam
            A
      • Gość: Alcik Re: KARMIENIE IP: *.solcon.nl 05.09.03, 22:10
        Trzeba pieka wazyc,tak jak dziecko.To najlepsza kontrola czy nie je za
        duzo.Pozatym sa wskazowki ile karmy dawac na opakowaniu.Szczeniaki musza jesc
        o ile wiem czesciej niz psy dorosle.Dorosle -u mnie jedza dwz razy
        dziennie,jakbyly szceniakami jadly czesciej.
        Pozdrawiam
        A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka