Dodaj do ulubionych

Wylniały kot

IP: *.pzuzycie.com.pl 06.11.03, 07:51
Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego mój kot (dachowiec) na brzuszku i
częściowo na łapkach jest prawie łysy?. Na grzbiecie, łebku itd ma piękną,
lśniącą sierść. W lutym skończy 7 lat. Może to jakaś choroba? Co robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: m.pw Re: Wylniały kot IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 11:21
      Chyba musisz do weta, bo pewnie ma jakies skórne dolegliwości. Mój pes też był
      pare lat temu wyleniały i wet zapisał mu lek, po którym dość szybko odrosły
      mu "pióra".
      • Gość: m.pw Re: Wylniały kot IP: *.konstancin-jeziorna.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 11:23
        Chodziło o persa, coś mi zjadło "r"
        • Gość: kot Re: Wylniały kot IP: *.mech.pw.edu.pl 06.11.03, 12:20
          Witam!
          Powodem takiego "łysienia" może być nerwowe intensywne wylizywanie brzucha i
          jego okolic spowodowane bólem lub stresem. Często kot robi to po kryjomu i
          trudno domyślić się, że jest to po prostu wylizane. Pisałem o tym niedawno,
          chyba na forum "weterynaria" jako jul-kot. Idź z kotem do lekarza, jeśli
          wykluczy chorobę brzucha lub skóry, będzie to prawdopodobnie wina stresu.
          Musisz wtedy zastanowić się, co w otoczeniu może powodować tak silne
          znerwicowanie kota i w miarę możliwości przyczynę usunąć, wtedy futro po pewnym
          czasie odrośnie.
          Pozdrawiam, Juliusz.
          • Gość: Rena Re: Wylniały kot IP: *.pzuzycie.com.pl 06.11.03, 13:39
            Nie miałam pojęcia że łysienie może być powodem stresu. Mówisz, że muszę usunąć
            przyczynę stresu, ale w moim (tzn. kota) przypadku łączyło by się to z
            wyrzuceniem męża z domu. Jak kot tylko go widzi to warczy i prycha. Obawiam się
            że futerko nie odrośnie do momentu naszej wyprowadzki (jest to kot rodziców)
            czyli mniej więcej do przyszłej jesieni.
            Bardzo dziękuje i pozdrawiam
            Renata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka