Dodaj do ulubionych

siusiu na spacerku!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 10:46
mój szczeniak wychodzi już na spacery od miesiąca i wciąż nie nauczył się
załatwiać tylko na dworzu. Tyle samo robi w domu co na dworzu. Jestem w tej
chwili na długim urlopie, więc staram się z nim wychodzić tak często jak się
da (około 8x dziennie). czy jest jakaś metoda na naukę załatwiania potrzeb na
spacerkach, czy poprostu muszę cierpliwie czekać na zew natury mego psiuńka?
Obserwuj wątek
    • Gość: bafra Re: siusiu na spacerku! IP: *.uznam.net.pl 14.11.03, 10:52
      Jeżeli piesek załatwia się w domu na gazetę,weź kawałek tej gazety na dwór,
      zapach powinien "podpowiedzieć" psinie,że na dworzu tez można.
    • astrit Re: siusiu na spacerku! 14.11.03, 12:22
      Pewnie jeszcze trochę poczekasz, żeby pies przestał brudzić w domu. Za każde
      załatwienie się na dworze chwal psinkę jakby cudu dokonała ;-), okaż swoje
      niezadowolenie gdy nasika w domu - ale nie krzycz ani tym bardziej nie wycieraj
      plamy psim pyszczkiem - to będzie tylko znęcanie się. Po prostu karcącym tonem
      powiedz np. brzydki pies. Staraj się jak najczęściej wychodzić na długie
      spacery i nie wracaj natychmiast jak tylko pies się załatwi, pochodź jeszcze
      chwilę. Staraj się wychodzić z psem po każdym posiłku - wtedy jest wieksza
      pewność, że trafisz z siusianiem i uchronisz podłogę w domu. Powodzenia.
      • Gość: ania Re: siusiu na spacerku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 15:10
        dzięki za rady. Czytałam w wielu książkach o tym jak wychować szczeniaka, wasze
        rady też tam były, były też i inne np.: dawać psu nagrodę za siusiu na
        spacerku, spryskać miejscaw domu w których sika sokiem z cytryny itp...
        niestety nic nie działa, może poprostu trzeba czekać :)
        Ale napiszcie mi, od którego miesiąca życia pieska powinnam się zacząć tym
        martwić na poważnie? mój kolega ma kundelka (niby mądre psinki)który już ma
        parę lat a nadal nie czuje oporów przed zlaniem się w mieszkaniu :(
    • Gość: monikam Re: siusiu na spacerku! IP: 212.180.154.* 14.11.03, 15:42
      mój piesek ma prawie 5 m-cy a jeszcze czasem mu się zdarzy siusiu w domu.
      Jeszcze miał w międzyczasie zapalenie pęcherza :-( Pewien Pan mi radził, żeby
      właśnie jak tylko piesek zrobi siku na dworze należy go pochwalić, ale szybko
      iść do domu i na dłuższy spacer wyjść dopiero za chwilę - żeby skojarzył że na
      dwór zabiera się go po to, aby swoje potrzeby załatwił. U pojego psa to
      poskutkowało.
      • Gość: marialudwika Re: siusiu na spacerku! IP: *.solcon.nl 14.11.03, 15:48
        Musisz za zrobienie siusiu na dworze zawsze chwalic!!! A siusianie w domu
        zostawiac" bez komentarza".Warto tez wychodzic i starac sie by robil TO mniej
        wiecej w tym samym miejscu.Czystosci psy ucza sie w roznym wieku,niektore
        b.wczesnie inne nie,moj najmlodszy pies /ma trzy lata/ czasem musi wyjsc
        dodatkowo bo ma jakis wyjatkowo wrazliwy pecherz i moze mu sie "przydarzyc" w
        domu,hm
        Pozdrawiam
        ml
    • default Re: siusiu na spacerku! 14.11.03, 15:52
      Moje suki bez specjalnych pouczeń z mojej strony przstały się załatwiać w domu
      ok. 5 miesiąca życia. Owszem zdarzało im się jeszcze potem (w końcu to jeszcze
      dzieci, ludzkim dzieciom też zdarza się zlać w majty nawet w wieku
      przedszkolnym), ale wiedziały że to coś nie tak. Niemniej jedna z nich miewa
      okresowe problemy z nerkami (przeważnie na skutek przeziębienia) i wtedy leje
      nawet w łóżko :( Nie krzyczę na nią, bo wiem, że nad tym nie panuje po prostu.
      Jeśli chodzi o dorosłego psa lejącego w domu, to może być nie z chęci
      wypróżnienia się, ale zaznaczenia terenu - psa mam też i zdarza mu się, np.
      kiedy przychodzi do nas obcy pies, że w zdenerwowaniu podnosi łapę i olewa np.
      narożnik ściany czy nogę stołu. Karcę go, ale wiem, że to też silniejsze od
      niego, po prostu instynktowny odruch silniej zakodowany niż wpojony zakaz
      załatwiania się w domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka