Dodaj do ulubionych

APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!!

IP: *.icenter.pl 23.12.03, 12:51
Nie wiem czy już był poruszany temat na tym forum ale nawet jeśli to raz
jeszcze ponawiam apel
Została zatwierdzona ustawa zezwalająca testowanie kosmetyków na zwierzętach
zabraniająca jednocześnie wtrącania się komisjom ds. etyki - czyli firmy
kosmetyczne mogą nawet obdzierać zwierząta ze skóry i nikt nie ma prawa się
wtrącać
www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1833417.html
jedyne co zostało to weto prezydenta a do tego bardzo ważna jest reakcja
ludzi, trzeba pisać listy z protestami i o to właśnie chcę Was prosić -
przekażcie znajomym i niech każdy z Was wyśle jeden jedyny list
www.prezydent.pl/poc/index.php3

Pałac Prezydencki
Krakowskie Przedmieście 48/50, 00-071 Warszawa
Tel. (+4 (022) 695-29-00

Kancelaria Prezydenta RP
ul.Wiejska 10, 00-902 Warszawa
Tel. (022) 695-29-00

Biuro Informacji i Komunikacji Społecznej
Tel. (022) 695-12-40 , Fax 695-12-53 i 54

Biuro Listów i Opinii Obywatelskich
Tel. (022) 695-20-29, Fax 695-22-38

przeciez nie można przejść koło takiej ustawy obojętnie! proszę więc
zareagujcie na nią!
Obserwuj wątek
    • Gość: hot_dog Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.crowley.pl 23.12.03, 14:45
      Wysłałam, czekam na innych.
    • Gość: at wystarczy napisać, że... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.03, 15:12
      ... SzP Prezydencie,
      uprzejmie proszę o zawetowanie ustawy o dopuszczalności - poza wszelką
      kontrolą - doświadczeń na zwierzętach!!
      • Gość: miki Re: wystarczy napisać, że... IP: *.icenter.pl 23.12.03, 15:20
        ale ja mam do Was prośbę - wyślijcie listy normalną pocztą bo z mailem to nigdy
        nie wiadomo, skasował łatwo :) a sterty papieru już tak łatwo nie można
        zlekceważyć i naprawdę przekażcie komu się da może na regionalnych forach warto
        napisać info? ja nie dam rady wszędzie więc przeklejcie ten apel gdzie
        uważacie, że może być jakaś reakcja, myślę, że to bardzo ważne by był duży odzew
        ktoś nieźle musiał wziąść w łapę by takie coś przeszło niech nie tylko
        organizacje ds zwierząt ale wszyscy ludzie zareagują!
        pozdrawiam serdecznie i życzę radosnych Świąt
        miki
        • marialudwika Re: wystarczy napisać, że... 23.12.03, 17:06
          PODNOSZE!!!!
    • Gość: miki Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.icenter.pl 24.12.03, 10:42
      jeszcze raz podnoszę bo potem nie będę miała dostępu do netu a chcę by więcej
      osób zobaczyło info o tej ustawie, jak możecie czasem podnieść apel byłoby super
      tak sobie myślę, czy aby specjalnie nie wybrali takiego światecznego czasu na
      takie wstrętne ustawy by ludzie zajęci własnymi sprawami nie mieli czasu
      zastanawiać się nad tym co się dzieje :((
      proszę nie zapominajcie w Święta o zwierzakach, przekazcie znajomym by również
      zareagowali to naprawdę ważne, potem może być za późno :((
      • Gość: hot_dog Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.crowley.pl 24.12.03, 15:52
        Po Świętach będę ten temat poruszać z moimi uczniami w szkole.To napewno
        zaowocuje wieloma listami.Pozdrawiam serdecznie. Mój koń Mors podpisał sie
        wszystkimi kopytami...
        • weatherwax Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 25.12.03, 00:08
          Moja kotka Pumcia tez się podpisała - wyslę po Świętach.
    • Gość: Gosc Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.solcon.nl 25.12.03, 13:42
    • saavage Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 26.12.03, 23:07
      Witam,

znowu mnie dziwi, ze nikt z Was nie zwrocil uwagi na moj post o podobnej
      tresci... No coz, widocznie tak musialo byc. Przeczytajcie dokladniej o co mi
      chodzilo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=9517248&a=9517248

A final tego jest taki, ze ustawe przyjeto, natomiast czesc osob, do ktorych
      wyslalismy maile glosowalo przeciw, cale szczescie, ze chociaz ktos. Kolejny
      etap to senat, prezydent...

Zainteresujcie sie dzialalnoscia organizacji viva! www.viva.org.pl oni
      organizuja wiele takich akcji. Wlasnie ostatnio zwrocili sie z prosba o
      podziekowanie dla ww wspomnianych poslow, jak znajde ten list to go skopiuje.

Pozdrawiam
      • saavage Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 26.12.03, 23:14
        Znalazlam jakby kogos interesowalo...

Mail od fundacji viva! www.viva.org.pl

Witajcie,
        Pragniemy Wam gorąco podziękować za wysyłanie e-maili do Senatorów
        z apelem dotyczącym zmian w Ustawie o doświadczeniach na zwierzętach.
        Senatorowie, do których apelowaliśmy głosowali za poprawkami
        korzystnymi dla zwierząt (lista nazwisk senatorów poniżej).

Niestety 17 grudnia br. Sejm odrzucił większość poprawek Senatu do ustawy
        o doświadczeniach na zwierzętach, które zmierzały do utrzymania ochrony
        zwierząt
        na poziomie, jaki daje im dzisiejsza ustawa o ochronie zwierząt.
        Głównie chodziło o to, żeby nadal wszelkie testy na równi z doświadczeniami
        wymagały zezwolenia komisji etycznych ds. doświadczeń na zwierzętach.
        I żeby takiej zgody wymagało uśmiercanie zwierząt do celów doświadczalnych.
        Posłowie odrzucili poprawki, które umożliwiały komisjom etycznym współpracę
        z inspekcją weterynaryjną. Dotychczas inspekcja miała kontrolować przebieg
        doświadczeń. Teraz będzie mogła tylko sprawdzać dokumentację.
        Sejm nie zgodził się też na proponowany przez Senat zakaz prowadzenia testów
        kosmetycznych na zwierzętach (w UE będzie obowiązywał od 2008 r.).

Ale to nie koniec naszych wspólnych działań. Po świętach zamierzamy wysłać
        list
        do Prezydenta RP, aby nie podpisywał tej ustawy. Mamy nadzieję, że nasze
        działania
        przyniosą zamierzony efekt. Będziemy sie do Was odzywać w tej sprawie.

Dziś mamy do Was prosbę, aby w miarę możliwości podziękować Senatorom.
        Wszyscy wymienieni Senatorowie zasłużyli się szczególnie, wnosząc
        poprawki korzystne dla zwierząt i głosując za nimi w komisjach:

Andrzej Wielowieyski
        - Zastępca przewodniczącego Komisji Spraw Zagranicznych i Integracji
        Europejskiej
        e-mail Komisji: kszie@nw.senat.gov.pl

Zbigniew Romaszewski
        e-mail: biuro@romaszewski.pl

Teresa Liszcz
        - Przewodnicząca Komisji Ustawodawstwa i Praworządności
        e-mail Komisji: kup@nw.senat.gov.pl

Marek Balicki
        e-mail: mbalicki@wa.onet.pl

Ewa Aleksandra Serocka
        e-mail: e.serocka.biuro.gdynia@wp.pl

Anna Kurska
        - Członek Komisji Ustawodawstwa i Praworzadności

Mirosław Lubiński
        - Członek Komisji Ustawodawstwa i Praworządności

Krystyna Sienkiewicz
        - Zatępca przewodniczącego Komisji Polityki Społecznej i Zdrowia
        .......................................................................

W IMIENIU CAŁEJ VIVY! ŻYCZYMY WAM ZDROWYCH, SPOKOJNYCH, SZCZĘŚLIWYCH
        I RADOSNYCH ŚWIĄT, A W NOWYM ROKU WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI!!!
    • Gość: Maryla Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 14:04
      Juz napisałam i rozesłałam znajomym te adresy i linki!
    • Gość: kicia Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.12.03, 14:34
      Jesli zancie organizacje zachodnie-slijcie do nich ten list, o pomoc! Rowniez
      piszcie listy do klubow parlamentarnych, o wsparcie, gdyby Prezydent Aleksander
      Kwasniewski ZAWETOWAL ustawe-weto musi byc podtrzymane przez Sejm!

Dear Friends,
      For the second time within last 2 years Polish Parliament wants to allow
      testing on animals, without any control whatsoever.
      State Commission for Ethics and local commissions for ethics, presently acting
      under the Ministry of Education, giving the permits for such testing, will not
      be allowed to control whether the experiments are in fact accorded to the
      permit given.

We are aware of what exactly is happening on the West. We know that there is
      strong pressure by cosmetics-pharmaceutical-chemical lobbing to transfer tests
      and experiments to Poland, we know the power of this pressure.
      Despite how it may look, Poland's laboratories are quite well equipped, and the
      staff is well qualified and cheap.
      We ask your immediate support and intervention at our President. Presently, the
      changes to be introduced to the law can be stopped only by the President's
      VETO !
      e-mail address:
      The President of Poland, Mr. Aleksander Kwasniewski
      gs@prezydent.pl

zgp@prezydent.pl

If the President gives his veto, the Parliament has to accept it. It would be
      good if you could send the letters also to our Parliament and its members.
      kp-sld@sejm.pl

kp-up@sejm.pl

kp-psl@sejm.pl

kp-po@sejm.pl

kp-pis@sejm.pl

kp-lpr@sejm.pl

kp-skl@sejm.pl

kp-prs@sejm.pl

kp-pbl@sejm.pl

kp-pld@sejm.pl

kp-rkn@sejm.pl

kp-pp@sejm.pl

We count on your strong support, we do not want Poland to be a country of
      suffering animals - please do help us !
      • Gość: Gosc Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.solcon.nl 27.12.03, 14:56
        Proponuje powiadomic organizacje PETA/www.peta.org./
        wielbiciel zwierzakow
    • Gość: miki Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.icenter.pl 29.12.03, 10:02
      podtrzymajcie wątek, napiszcie na swoje regionalne fora i regionalne newsy by
      ludzie reagowali i wysyłali listy!
      mi to się tak wydaje, że aby taka ustawa przeszła firmy kosmetycznie musiały
      nieźle zapłacić komuś :((( bo jaki normalny człowiek zgodziłby się na
      uśmiercanie zwierząt dla testów kosmetycznych?? i to w dodatku uczynił te firmy
      kompletnie bezkarne? Proszę umieszczajcie apel o reagowanie gdzie się da niech
      prezydent zobaczy, że ludzie nie są obojętni!!
      • Gość: bebe Jakie są oznaczenia nie testowania na zwierzętach IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 14:35
        kosmetyków poza króliczkiem (czy zajączkiem) lub napisem, że nie testowano?
        Ostatnio, jak zapytałam się ekspedientki w sklepie kosmetycznym (dużym i znanym)
        czy Helena Rubinstain testuje swoje kosmetyki na zwierzętach panią zatkało na
        dłuższą chwilę.
        Pozdrawiam wszystkich wielbicieli zwierząt
        • olga55 Re: Jakie są oznaczenia nie testowania na zwierzę 29.12.03, 20:00
          Często jest to po prostu napis (najczęściej po angielsku)
          • Gość: ARKA Re: Jakie są oznaczenia nie testowania na zwierzę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.12.03, 15:04
            Umiescilismy na stronie wzor lisru do prezydenta i powody dla tych co maja
            watpliwosci a rowniez zdjecia.......dla ludzi o mocnych nerwach.
            NIE DOPUSCMY DO TEGO!!!! Powiadamiajacie gdzie sie da, co chca robic w naszym
            kraju ze zwierzetami!!
            www.arka.strefa.pl
          • marialudwika Re: Jakie są oznaczenia nie testowania na zwierzę 31.12.03, 23:28
            Musi byc napis na opakowaniu.Na stronie internetowej organizacji PETA
            znajdziesz liste firm,ktore testuja lub nie testuja na zwierzetach!!!!Warto
            zajrzec tam.Mozna sie do tej organizacji zapisac i dostawac info o akcjach
            etc.Pozdrawiam
            ml
    • Gość: m Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.03, 22:56
      up up up!!!
      • Gość: Sneeuw Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.solcon.nl 01.01.04, 10:18
        Up!
        • oladios Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 01.01.04, 17:51
          Do gory :)
          • puma002 Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 03.01.04, 13:43
            w górę
    • Gość: hot_dog Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.crowley.pl 04.01.04, 19:16
      hot_dog podnosi wątek!
    • Gość: miki Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.icenter.pl 05.01.04, 09:16
      hani, wielkie dzięki za podnoszenie wątku. Teraz już chyba przede wszystkim
      maile zostały bo czas jest do 8 stycznia!!
      Przesyłam link do strony ARKI www.arka.strefa.pl/list_Prezydent2.html
      www.arka.strefa.pl/
      zobaczcie i piszcie, piszcie po kilka maili, rozsyłajcie znajomym
      niech prezydent wie, że ludzie nie godzą się z takim okrucieństwem! Czasu jest
      naprawdę mało, pomóżcie mi rozesłać apel na innych forach, ludzie naprawdę nie
      mają pojęcia o tej ustawie tj. co, co nie zaglądają na forum zwierzęta czy
      rokcafe a przecież często też kochają zwierzaki i gdyby wiedzieli reagowaliby,
      przeklejajcie więc apel pisząc, że to ważne, że tylko do 8 stycznia, dajcie
      proszę znać jak ktoś z Was gdzieś wklei
      z góry wielkie dzięki!!
      • Gość: ARKA Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 18:03
        Moi Drodzy,
        Czas mamy okazuje sie do 12 Stycznia-zapewne swieta odlicza sie od ustawowego
        terminu-wiadomosc pewna. Ale nie odkladajcie na ostatnia chwile bo to wcale nie
        znaczy,ze ostatniego dnia Prezydent podejmie decyzje maximum ma czas do 12
        stycznia!!
        Wlasnie jest wiele miejsc gdzie mozna umiescic, sprawdzam a tu na grupie
        wegetarianskiej, nie ma- dalam! Umieszczajcie ze swoich kompow bo jak ktos
        jeden dwa razy poda to wylatuje jako SPAM!!
        Podnoscie temat, tam gdzie umiesciliscie-pomozcie tym Zwierzakom one bez nas
        sie nie obronia.
        Umiescilam na forum, GW, weterynaria-skandal tam nie bylo!!!
    • Gość: ARKA Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 21:54
      www.peta.org/Automation/AlertItem.asp?id=923
    • Gość: miki Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.icenter.pl 06.01.04, 09:33
      Dałam wątek na forum urody i Mikołajka wpisała fajny link, gdzie są firmy
      kosmetyczne, które nie testują swoich porduktów na zwierzętach, myślę, że warto
      zajrzeć i... zrezygnować z kosmetyków tych firm, których tam nie ma
      www.ok.jawsieci.pl/index.htm
      ja w każdym bądź razie teraz już będę tego pilnować
      proszę dajcie wątek na newsy bo ja mam poblokowane grupy i nie mogę, BARDZO
      proszę!!! Jeśli ktoś przeklei to niech da znać gdzie i niech od czasu do czasu
      podtrzyma tam wątek dobrze????
      • Gość: mikołajka Re: do Miki !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 11:17
        Ja wlepiłam wątek na forum "społeczeństwo"

Dałabym go na newsy tylko nie wiem jak ??! i wogóle nie wiem gdzie są te newsy
        ( a szukałam dokładnie), więc może napisz mi jak to zrobić , chyba że ktoś inny
        wie i wklei.
        pozdrawiam, ewa
        • Gość: miki Re: do Miki !! IP: *.icenter.pl 06.01.04, 13:28
          Mikołajka, nie gniewaj się ale na odległość ciężko będzie wytłumaczyć jak
          skonfigurować outluka pod grupy i wysyłać posty (może w domu trochę opiszę na
          razie nie mam możliwości - jestem w pracy) zawsze można korzystać przez strony
          onetu czy gazety (ikonka usnet i wybór konkretnej grupy i dalej jak z forum
          tyle, że musisz być zalogowania czyli mieć skrzynkę na gazecie czy onecie)
          ja wysłałam na forum kraj, uroda, wrocław
          pozdr
          • Gość: mikołajka Re: do Miki !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.04, 15:01
            Dzięki za podpowiedź! Zalogowałam się na gazecie, weszłam na ten usenet i
            umiesciłam apel na regionalnych na krakowie - chyba o to chodziło :)
            • Gość: miki Re: do Miki !! IP: *.icenter.pl 07.01.04, 07:52
              Mikołajka DZIĘKI!
    • Gość: kaja1 Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.01.04, 16:15
      czy jest tylko możliwość wysłania listu pisemnie-na kartce? nie można jakiegoś
      maila wysłać?
      • Gość: at Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.04, 16:20
        maila oczywiście można wysłać, tu masz formularz:

www.prezydent.pl/poc/index.php3

:)

• Gość: miki Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! IP: *.icenter.pl 07.01.04, 15:31
      up! im więcej osób się dowie tym więcej będzie protestów!
    • gosiak_78 Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 09.01.04, 08:28
      Kochani,
      Oglądalność strony spada drastycznie (jednego dnia było ok 2000 wejść a
      ostatnio już tylko koło 500) - tak podała mi ARKA. Wiecie co to znaczy, że
      ludzie przestają reagować i nie przekazują dalej a przecież czasu jest już
      bardzo mało - to tylko jeszcze trzy dni! Ja już nie mam pomysłu jak poderwać
      ludzi by wysyłali swój protest... Mam cichą niadzieję, że większość z tych, co
      weszła na stronę jednak wysłała. Jeśli macie jakiś pomysł jak jeszcze można
      zawiadomić ludzi by pisali protesty będzie super! Może przeklejcie apel jeszcze
      raz na swoje regionalne fora i na inne, tematyczne. Naprawdę nie można przespać
      terminu bo potem już nic nie da się zrobić :(( Tylko trzy dni... Ja nie dam
      rady wszędzie pisać więc niech każdy jeszcze raz ponowi apel na innych forach i
      newsach dobrze??
      www.kocie-zycie.prv.pl
      • oladios Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 11.01.04, 10:29
        Up ! Jeszcze jest troche czasu :)
    • gosiak_78 Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 13.01.04, 11:46
      Wszystkim, którzy wysłali protest i przekazali dalej chciałam podziękować i
      jednocześnie powiedzieć, że dziś prezydent ZAWETOWAŁ ustawę!!!
      • jkobuu Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 13.01.04, 11:53
        :))))))))))))))
      • saavage Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 13.01.04, 14:25
        Super!!! Bardzo sie ciesze, ze tak sie stalo, a mozesz powiedziec skad to
        wiesz???

Pozdrawiam
        • saavage Re: APEL - zareagujcie na OKRUTNĄ USTAWĘ!! 13.01.04, 17:41
          Juz dobra, sama znalazlam dla zainteresowanych podaje namiary

www.prezydent.pl/ser/index.php3?tem_ID=6615&kategoria=Archiwum%20kroniki
          mysle ze mozna uznac to jako sukces, na razie malutki, ale z czasem...
          zobaczymy

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka