Dodaj do ulubionych

MIESZKA U MNIE BOGATKA!

06.02.05, 18:56
Witam. Dzisiaj zabrałam sikorkę bogatkę do domu. Trochę podlatywała, trochę
biegała, była chyba w lekkim szoku; przypuszczam, że może uderzyła o szybę.
Zabrałałam ją pod wieczór do domu. Wyścieliłam wilkinowy koszyk szmatkami,
dałam trochę słonecznika. Nakryłam szmatką. Niedawno zaglądnęłam do niej;
spała słodko z nastroszonymi piórkami. Mam nadzieję, że jutro odzyska siły i
ją wypuszczę na wolność. Gdyby nie, to zostanie u mnie jescze na trochę. Ja
nie mam nic przeciwko...
Obserwuj wątek
    • micamic Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 07.02.05, 01:05
      cereusfoto napisała:

> Niedawno zaglądnęłam do niej;
      > spała słodko z nastroszonymi piórkami.

Ciekawi mnie czy użyłaś tutaj przenośni czy też mówisz dosłownie, że bogatka
      spała ???
      Z tego co wiem to sen u ptaków wygląda nieco inaczej niż u ludzi ale będę to
      musiał sprawdzić.
      Póki co - pozdrawiam Ciebei i Twojego gościa
      • cereusfoto Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 07.02.05, 07:56
        Mieszka, od wczoraj - zabrałam ją na noc. Co do snu, to wygląda, to tak, że
        siedzi normalnie skulona, nastroszona i główkę ma nieco odwróconą na bok.
        Zobaczymy czy dzisiaj będzie można ją wypuścić. Trochę żal, bo już się do niej
        przywiązałam...
        • micamic Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 07.02.05, 10:22
          Dmuchnij jej delikatnie pod piórka i zobacz jakie ma otłuszczenie na brzuchu i
          w okolicach wola - jeśli ma mało żółtego to narazie nie warto jej wypuszczać bo
          nocy nie przetrzyma.
          Sam wychowywałem kiklanaście ptaków, stąd wiem, że jak ptak główkę przekrzywia
          to może być oznaka, że jest chory.
          • cereusfoto Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 07.02.05, 13:29
            Witam. Ale ona tę główkę przekrzywia tylko gdy śpi. A tak poza tym mamy z nią
            problem. Próbowaliśmy ją na chwilę wypuścić, lecz nie chciała fruwać upadła na
            śnieg. Zaraz zabraliśmy ją do domu. W koszyku ma wodę i ołuskany słonecznik
            oraz mmieszankę nasion. Nawet chyba coś zjadła. Powiedz proszę ( podziel się
            swoimi doświadczeniami ) jak należy się nią opiekować, tak by niczego jej nie
            brakło. Najgorsze , że nie wiem co jej jest. Wczoraj nawet trochę podlatywała,
            po pokoju. Dzisiaj raczej nie. Czy mogę ją przetrzymywać w domu? Czy jest
            szansa dla niej na normalne życie? Mimo, że jestem ornitologiem, to mam trochę
            ręce związane, bo tak na prawdę nie wiem co jej dolega i czy z tego wyjdzie.
            • micamic Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 07.02.05, 19:54
              Choć w zimie sikory jedzą nasiona, to tylko dla tego, że nic innego nie mogą
              znaleźć. Kup koniecznie larwy mączniaka w sklepie zoologicznym, zalej
              wrzątkiem, poczekaj aż wystygnie i lekko wilgotne wkładaj tej bogatce głęboko
              do dzioba (pensetą). Może być odwodniona jeśli jest w ogrzewanym mieszkaniu i
              je tylko suche nasiona. Mączniaki powinny dostarczyć jej wody i białka.
              Ewentualnie możesz zrobić niezbyt gęstą jajecznicę i wkładać jej do dzioba
              niewielkie kawałki. Staraj się jej nie dotykac zbyt dużo - ptaki strasznie się
              wtedy stresują i może im serce nie wyrzymać.
              Naprawdę nie chcę cię martwić ale z doświadczenia wiem, że jeśli ptak siedzi z
              przekrzywioną głową to zwykle źle się to kończy.
              • cereusfoto Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 08.02.05, 07:36
                Dzięki za rady - liczę na kolejne. Co do tej głowy, to wczoraj już tak nie
                trzymała. Spała "normalnie", a więc to może dobry znak. Uciekła nawet z koszyka
                pod łóżko. Jak sądzisz kiedy będzie wiadomo czy można ją wypuścić już na
                wolność?
                • micamic Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 08.02.05, 08:57
                  Nigdy nie trzymałem w domu dorosłych dzikich ptaków, więc nie potrafię
                  powiedzieć kiedy można ją wypuścić. Odchowywałem tylko młode jakie ludzie
                  przynosili do mnie i wypuszczałem je jak już wykazywały wszystkie cechy
                  dorosłych i miały wyraźną ochotę latać - może z tą sikorką też tak zrobić?
                  Pokarm ją kilka dni mączniakami, trochę się odżywi i jak zrobi się wyraźnie
                  grubsza to spróbuj ją wypuścić.
                  • cereusfoto Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 09.02.05, 07:40
                    Niestety już nie mieszka... Wczoraj zabraliśmy ją do weterynarza, dał jej dwa
                    zastrzyki ( antybiotyk i jeszcze coś ). Niestety za chwilę już ptasio zdechło.
                    Chyba serce nie wytrzymało. Podobno było to zatrucie pokarmowe...
                    • uwazna Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 09.02.05, 10:12
                      Bardzo mi przykro sad. Kibicowałam Twojej bogatce. Miałam nadzieję, że
                      wydobrzeje... Wielka szkoda.
                    • micamic Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 09.02.05, 10:56
                      Bardzo mi przykro.
                      Powiem ci, że bardzo trudno jest pomóc dorosłemu, dzikiemu ptakówi i często
                      kończy się to niepowodzeniem, ze względu na bardzo duży stres.
                      Na pocieszenie pomyśl sobie, że prawa natury wzięły górę i skoro sikorka była
                      chora to i tak skazana była na śmierć przez dobór naturalny. Marne to
                      pocieszenie, ale cóż...
                      • cereusfoto Re: MIESZKA U MNIE BOGATKA! 09.02.05, 14:33
                        Dziekuję wszystkim... Nikłym pocieszeniem jest to, że w moim ogrodzie aż roi
                        się od różnych ptaków, gdzie prym - nie tylko ilościowy - wiodą oczywiście
                        bogatki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka