07.03.14, 12:52
czyli jednak nie jest to takie oczywiste, że wszystko odbyło się zgodnie z prawem.

Prokuratura wszczęła śledztwo ws. Świątyni Opatrzności Bożej

- Ode­bra­łem za­wia­do­mie­nie, że pro­ku­ra­tu­ra wsz­czę­ła śledz­two w spra­wie prze­kro­cze­nia upraw­nień przez funk­cjo­na­riu­szy pu­blicz­nych w Mi­ni­ster­stwie Kul­tu­ry - na­pi­sał na swoim pro­fi­lu na Fa­ce­bo­oku Le­szek Jaż­dżew­ski, re­dak­tor na­czel­ny "Li­ber­te". Jaż­dżew­ski był au­to­rem do­nie­sie­nia do pro­ku­ra­tu­ry w spra­wie prze­kro­cze­nia upraw­nień w do­ty­czą­cych przy­zna­nia do­ta­cji na mu­zeum w war­szaw­skiej Świą­ty­ni Opatrz­no­ści Bożej.

"Gazeta Wyborcza" wyjaśnia, że chodzi o sprawę 44 milionów zł dotacji, które zostały przyznane archidiecezji warszawskiej przez ministra kultury w latach 2008 - 2014. Fundusze miały zostać przeznaczone na muzeum przy Świątyni Opatrzności Bożej. "Według prokuratury archidiecezja mogła być podmiotem nieuprawnionym, aby dostać tego typu dotację" - donosi gazeta.

Śledczy zainteresowali się sprawami poprzednich dotacji po zgłoszeniu do prokuratury, które wystosował z początkiem lutego Leszek Jażdżewski. Teraz prokuratura chce sprawdzić dotacje w poprzednich latach: 30 mln w 2008 roku, 4 mln zł w 2012 r, 4 mln zł w 2013 i 6 mln w 2014. O tę ostatnią upominał się właśnie Jażdżewski.

"Dotacje ministra z funduszu na infrastrukturę kultury to dodatkowe źródło pieniędzy, które można wykorzystać na remonty czy inwestycje polepszające funkcjonowanie placówek" - informuje "Wyborcza"

wiadomosci.onet.pl/kraj/prokuratura-wszczela-sledztwo-ws-swiatyni-opatrznosci-bozej/53xzh
Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: i cacy 07.03.14, 13:03
      fenikss.2972 napisał:

czyli jednak nie jest to takie oczywiste, że wszystko odbyło się zgodnie z prawem.

- na­pi­sał na swoim pro­fi­lu na Fa­ce­bo­oku Le­szek J
      > aż­dżew­ski,
      re­dak­tor na­czel­ny "Li­ber­te".

Daleko idący wniosek jak na taką przesłankę big_grinbig_grin
      • fenikss.2972 Re: i cacy 07.03.14, 13:07
        no ale jednak prokuratura śledztwo wszczęła
        i bardzo dobrze

piotr_57 napisał:
        >
        > - na­pi­sał na swoim pro­fi­lu na Fa­ce­bo­oku Le­szek J
        > > aż­dżew­ski,
        re­dak­tor na­czel­ny "Li­ber­te".
        >
        > Daleko idący wniosek jak na taką przesłankę big_grinbig_grin
        • k.karen Re: i cacy 07.03.14, 15:14
          Jeśli to postępowanie nie zostanie umorzone, to zacznę wierzyć w cuda big_grin
          • fenikss.2972 Re: i cacy 07.03.14, 15:21
            następna co mi koncepcję czochra i nadzieje rozwiewa suspicious

big_grin big_grin big_grin

k.karen napisała:

> Jeśli to postępowanie nie zostanie umorzone, to zacznę wierzyć w cuda big_grin
            • debi_bebi Re: i cacy 07.03.14, 16:57
              Ja bym również chętnie przebadała wszystkie przypadki restytucji mienia zamiennego za marne grosze, o ile istniałaby taka możliwość. Oraz tego, kto tę możliwość skutecznie utrącił.
              • fenikss.2972 Re: i cacy 07.03.14, 17:46
                chyba za dużo byś chciała big_grin

debi_bebi napisała:

> Ja bym również chętnie przebadała wszystkie przypadki restytucji mienia zamienn
                > ego za marne grosze, o ile istniałaby taka możliwość. Oraz tego, kto tę możliwo
                > ść skutecznie utrącił.
                • debi_bebi Re: i cacy 08.03.14, 07:25
                  Trzeba dużo chcieć, bo z tego da się osiągnąć więcej, niż kiedy nic się nie chce wink
                  • wirujacypunkt Re: i cacy 08.03.14, 13:44
                    Sprawa będzie umorzona, jestem o tym przekonana..
                    Kościołowi, mówiąc kolokwialnie, boją się podskoczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka