Dodaj do ulubionych

prawy sektor

27.03.14, 20:54
jednak nie jest niezauważalną siłą smile ci panowie chyba nadal wymachują kałachami na ulicy

wiadomosci.onet.pl/prawy-sektor-szturmuje-parlament-w-kijowie/5k97r
https://ocdn.eu/images/pulscms/NDg7MDQsMCxhOSwxMzQwLGFkNDswNiwzMjAsMWMy/8f4be8cb37c7dc11ac8fcf5ec3aee743.jpg

Ukraińska Rada Najwyższa jest szturmowana przez Prawy Sektor. Aktywiści próbują wejść się do środka. Wybito okna. Akcja to odpowiedź na zabicie przez milicjantów jednego z przywódców Prawego Sektora na zachodniej Ukrainie Ołeksandra Muzyczki, pseudonim Saszko Biały.

Według MSW, był on kryminalistą i został zastrzelony, ponieważ stawiał opór funkcjonariuszom.

Działacze żądają dymisji szefa resortu Arsena Awakowa. Część z nich chce wtargnąć do budynku, kierownictwo Prawego Sektora chce jednak, aby akcja miała charakter ostrzegawczy i aby kolejna manifestacja odbyła się jutro rano.

Działacze obawiają się bowiem, że niepokoje w Kijowie mogą być wykorzystane przez Rosjan, aby rozpocząć interwencję na Ukrainie.
Obserwuj wątek
    • fenikss.2972 Re: prawy sektor 27.03.14, 21:07
      nie dalej, jak wczoraj chciałem się zakładać o następne zamieszki - no i proszę -

"Bandu het!", czyli "precz z bandą" - krzyczą demonstranci. Tak samo, jak jeszcze przed miesiącem krzyczeli pod adresem prezydenta Wiktora Janukowycza.

Telewizja Hromadskie TV podała przed chwilą, że demonstranci zostali przyprowadzeni przed budynek Rady Najwyższej prosto z wiecu z Majdanu. Przypomnijmy - Prawy Sektor był jedną z aktywniejszych grup podczas trwających od listopada protestów. To jego członkowie byli też najbardziej zaangażowani w starcia z milicją i Berkutem.

Według milicji, na demonstracji w tej chwili jest 1,5 tys. osób. Na razie służby nie reagują, nie ma informacji o tym, że zamierzają rozpędzić Prawy Sektor.

Oleh Lyaszko, jeden z deputowanych przekonuje Prawy Sektor do pokojowej demonstracji.
      (z tymi kałachami na pewno będzie pokojowo)

- O odejściu Awakowa porozmawiamy w parlamencie jutro - zapewnia. Co na to Prawy Sektor?

Do demonstrantów wyszedł przewodniczący parlamentu, tymczasowy prezydent Oleksandr Turczynow. Prosi, żeby "zakończyć prowokację". Tłum odpowiada- "Hańba!"
      • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 07:17
        a jak tam na lewym? To znaczy putinowskim?big_grin
        • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 08:56
          Nie wiem. A bo ?
          • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 11:27
            to sledzisz tylko prawy sektor?smirk
            Tak z zamilowania czy przekonania?big_grin
            fenikss.2972 napisał:

> Nie wiem. A bo ?
            • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 11:45
              grabisz sobie

1zorro-bis napisał:

> to sledzisz tylko prawy sektor?smirk
              > Tak z zamilowania czy przekonania?big_grin
              > fenikss.2972 napisał:
              >
              > > Nie wiem. A bo ?
              >
              >
              • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 12:29
                no, a tak dziala lewy sektor.....czyli ruska lewizna.smirk

......"PILNE
                55 minut temu

Federacja Rosyjska oficjalnie oświadczyła, że planowane na maj wybory prezydenckie na Ukrainie uważa za nielegalne i nie uzna ich wyników - podaje "Ukraińska Prawda"......"smirk
                • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 14:16
                  Cóż , mam odruch, choć nie mnie dotyczy deklaracja FR, żeby Federacja Rosyjska całowała mnie tam, gdzie słońce nie dochodzi. Ten kraj i jego władze wywołują u mnie ostatnio jak najgorsze instynkty ...
                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:09
                    a u mnie kraj nie, władze owszem.
                    na równi z tymi bandziorami którzy z nami graniczą

ulisses-achaj napisał:

> Cóż , mam odruch, choć nie mnie dotyczy deklaracja FR, żeby Federacja Rosyjska
                    > całowała mnie tam, gdzie słońce nie dochodzi. Ten kraj i jego władze wywołują u
                    > mnie ostatnio jak najgorsze instynkty ...
                    • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 15:13
                      takimi stwierdzeniami dolaczasz do grupki paru dzikich krajow, ktore w ONZ nie poparly reszty swiata. Kuba, Korea Pn, Syria i moze jeszcze dwa-trzy...
                      Gratuluje.big_grin
                      • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:18
                        rozumiem, że Ty popierasz.....................ok smile

1zorro-bis napisał:

> takimi stwierdzeniami dolaczasz do grupki paru dzikich krajow, ktore w ONZ nie
                        > poparly reszty swiata. Kuba, Korea Pn, Syria i moze jeszcze dwa-trzy...
                        > Gratuluje.big_grin
                        >
                    • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 15:15
                      "na równi z tymi bandziorami którzy z nami graniczą"

???? Jeżeli to nie jest uogólnienie, stygmatyzacja i wrzucenie wszystkiego do jednego worka, to co to jest???? Jak mogłeś to napisać?

I wiesz co, mam kilku znajomych na Ukrainie. Żaden z nich nie jest bandziorem.
                      • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:20
                        Uli - dokładnie tak, jak Ty napisałeś, że cały kraj budzi w Tobie złe emocje - to jak - w tamtą stronę można uogólniać, a w drugą nie ?
                        A ja mam kilka znajomych w Rosji smile nie budzą we mnie jako Rosjanie negatywnych odczuć smile

ulisses-achaj napisał:

> "na równi z tymi bandziorami którzy z nami graniczą"
                        >
                        > ???? Jeżeli to nie jest uogólnienie, stygmatyzacja i wrzucenie wszystkiego do j
                        > ednego worka, to co to jest???? Jak mogłeś to napisać?
                        >
                        > I wiesz co, mam kilku znajomych na Ukrainie. Żaden z nich nie jest bandziorem.
                        >
                        • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 15:23
                          Kogut....a Niemcy nie budza w Tobie zlych emocji? No, tak....gazowani w Zydzi to pewnie nie byli Polacy....
                          • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:29
                            no więc czemu do cholery nienawiść do Ruskich jest ok, nienawiść do Niemców jest ok a wstręt do Ukraińców jest bee ?
                            bo czegoś tu nie rozumiem.... smile

1zorro-bis napisał:

> Kogut....a Niemcy nie budza w Tobie zlych emocji? No, tak....gazowani w Zydzi t
                            > o pewnie nie byli Polacy....
                            >
                            • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 17:55
                              ....."no więc czemu do cholery nienawiść do Ruskich jest ok, nienawiść do Niemców jest ok a wstręt do Ukraińców jest bee ?
                              bo czegoś tu nie rozumiem...."
                              Po pierwsze - nikt nie mowi o nienawisci, z wyjatkiem Ciebie.
                              Po drugie - niemcy popelnili straszne zbrodnie w czasie drugiej wojny swiatowej.
                              Rosjanie przed i po wojnie popelniali straszne zbrodnie.
                              Tylko.....Niemcy - kajaja sie do tej pory ze az czasem do obrzydzenia. Bo sie nauczyli czegos przez te lata.
                              Rosjanie - jak widac nie nauczyli sie NICZEGO.
                              Wymien mi JEDEN kraj na ktory Niemcy najechali po 1945 roku.
                              A Rosjanie? Lista jest bardzo dluga......#
                              • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 18:35
                                to samo Ukraińcy
                                ale należy poprzeć wszystkich, którzy są przeciwko Ruskim big_grin
                                żeby to były skrajne ugrupowania, bandyci - grunt, że przeciwko Ruskim big_grin
                                no wolno Ci - na Ukrainie połowa narodu takich hołubi, to czemu i Ty nie możesz big_grin

cały świat się wypowiada w tej kwestii - a tu - Ruskie bee - nic poza tym, tylko Ruskie bee big_grin

1zorro-bis napisał:

> Rosjanie przed i po wojnie popelniali straszne zbrodnie.
                        • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 15:25
                          Napisanie że kraj, którego ludność popiera bandyckie władze budzi moje złe emocje, od Twojego stwierdzenia że "graniczą z nami bandziory" dzielą od siebie lata świetlne.

Myślę, że każdy nieuprzedzony "czytacz" tego forum to zauważy.
                          • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:32
                            napisanie, że Ukraińcy, którzy zamiast rozgonić bandziorów idą z nimi na ustępstwa, wchodzą w koalicje rządowe i nazywają bohaterami budzi jeszcze gorsze moje emocje smile
                            a tak teraz wygląda sytuacja za granicą smile
                            dokładnie na tej samej zasadzie, jak Ty kraj, który ponoć popiera - jak kraj który też ponoć popiera smile

ulisses-achaj napisał:

> Napisanie że kraj, którego ludność popiera bandyckie władze budzi moje złe emoc
                            > je, od Twojego stwierdzenia że "graniczą z nami bandziory" dzielą od siebie lat
                            > a świetlne.
                            >
                            > Myślę, że każdy nieuprzedzony "czytacz" tego forum to zauważy.
                • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:07
                  masz fobię ?
                  czy lubisz na przekór ?
                  bo ja nie uważam, żeby to było śmieszne, a działania ekstremistów nieważne

Gdy Prawy Sektor protestuje, politycy uciekają z parlamentu
                  Deputowanych ukraińskiego parlamentu ogarnęła panika, gdy działacze nacjonalistycznego Prawego Sektora próbowali wedrzeć się gmachu Rady Najwyższej. Domagali się dymisji szefa MSW Arsena Awakowa. Posłowie pośpiesznie opuszczali budynek tylnym wyjściem. Ochrona budynku apelowała, by posłowie nie podchodzili do okien.

W wiecu nacjonalistów 27.03 wzięło udział ok. tysiąca osób. Liderzy Prawego Sektora zapowiadają, że będą kontynuować protesty.

wiadomosci.onet.pl/swiat/gdy-prawy-sektor-protestuje-politycy-uciekaja-z-parlamentu/sye83
                  1zorro-bis napisał:

> no, a tak dziala lewy sektor.....czyli ruska lewizna.smirk
                  >
                  > ......"PILNE
                  > 55 minut temu
                  >
                  > Federacja Rosyjska oficjalnie oświadczyła, że planowane na maj wybory prezydenc
                  > kie na Ukrainie uważa za nielegalne i nie uzna ich wyników - podaje "Ukraińska
                  > Prawda"......"smirk
                  >
                  >
                  • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 15:11
                    Kogut....czy Ciebie mozna traktowac powaznie?
                    Caly swiat boi sie nieobliczelnego Putina i jego agresywnych dzialan, wojna wisi na wlosku a Ty masz najwieksze obawy przed grupka oszolomow - ukrainskich nacjonalistow?!
                    Wiesz co?....rece opadaja.
                    • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:18
                      tak ?
                      no popatrz - fachowcy ocenili, że Putin może wkroczyć na teren Ukrainy, ale nie da rady tej wojny wygrać.
                      Czyżbyś był mądrzejszy od wojskowych ?
                      hm.....

1zorro-bis napisał:

> Kogut....czy Ciebie mozna traktowac powaznie?
                      > Caly swiat boi sie nieobliczelnego Putina i jego agresywnych dzialan, wojna wis
                      > i na wlosku a Ty masz najwieksze obawy przed grupka oszolomow - ukrainskich nac
                      > jonalistow?!
                      > Wiesz co?....rece opadaja.
                      >
                      • loczek62 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:24
                        Ciekawe co Ty i ja z tą kasą zrobimywink
                        wyborcza.pl/1,75477,15703682,Ekspert_od_internetu__W_sieci_pracuje_dla_Kremla_armia.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza
                        • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 15:27
                          Pojawiasz się zawsze wtedy, gdy robi sie skrajnie. Powiem wprost, Loczku - nie lubię Cię . Nie Twoich poglądów, ale tego , jakim jesteś. Z Kogutem mogę rozmawiać, choć bywa że mnie wkurza do imentu. Z Tobą nie.
                          • loczek62 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:37
                            ulisses-achaj napisał:

> Pojawiasz się zawsze wtedy, gdy robi się skrajnie.

Jeżeli uważasz że temat o F1 czy kulinarny jest tematem przy którym robi się "skrajnie" wówczas Twoje stwierdzenie że "zawsze" jest zgodne z prawdą.

> Powiem wprost, Loczku - nie lubię Cię . Nie Twoich poglądów, ale tego , jakim jesteś.

Mam nadzieję że zrozumiesz mnie ze nie będę z tego powodu płakał.

Czy podpisując się pod postem Feniksa prowadzę z Tobą rozmowę czy tylko dopisałem się do wypowiedzi Feniksa? Jeśli to pierwsze to mam rozumieć że mam nie pisać w wątku w którym Ty już coś napisałeś bo nie życzysz sobie ze mną rozmawiać?
                          • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:37
                            że tak przypomnę obrazek z wczoraj - na ulicy stoją sobie chłopcy, uzbrojeni po zęby, szturmują parlament, żądając zwolnienia ministra, rząd przychyla się do wniosku, milicja nie reaguje na bandę uzbrojonych bydlaków, społeczeństwo nie dało żadnego odzewu - chłopcy zasiądą w komisji, która zbada przyczyny odstrzału ich kolegi bandziora - i to jest cacy. No to jak mam popierać to, to popieram i Ruskich smile
                            bo nie różnią się niczym smile

https://ocdn.eu/images/pulscms/NDg7MDQsMCxhOSwxMzQwLGFkNDswNiwzMjAsMWMy/8f4be8cb37c7dc11ac8fcf5ec3aee743.jpg

ulisses-achaj napisał:

> Pojawiasz się zawsze wtedy, gdy robi sie skrajnie. Powiem wprost, Loczku - nie
                            > lubię Cię . Nie Twoich poglądów, ale tego , jakim jesteś. Z Kogutem mogę rozmaw
                            > iać, choć bywa że mnie wkurza do imentu. Z Tobą nie.
                            • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 15:40
                              Nie zwykłem kopać się z koniem. Widzę że dobrze rozumiecie się z Loczkiem. Nic tu po mnie.
                              • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:42
                                a ja nie rozumiem, czemu nie chcesz się odnieść do konkretnych faktów, tylko się wycofujesz - ani słowem nie skomentowałeś sytuacji o której piszę - znowu poprzestajesz na nienawiści do Ruskich.
                                No to ja bardziej jak Ruskich - nienawidzę Ukraińców - bliżej mam - pasi ?

ulisses-achaj napisał:

> Nie zwykłem kopać się z koniem. Widzę że dobrze rozumiecie się z Loczkiem. Nic
                                > tu po mnie.
                                • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 15:46
                                  Tylko że ja nie napisałem, że kogokolwiek nienawidzę, Ty natomiast aż buzujesz emocjami. Może to Cię trochę otrzeźwi:

"Tego chyba nikt się nie spodziewał. W Charkowie Majdan i Antymajdan negocjują rozejm. Ludzie, którzy do tej pory stali po dwóch stronach barykady teraz mają wspólnego wroga. Jest nim Władimir Putin.

- Mamy wspólny grunt, nie chcemy rozlewu krwi, chcemy żyć w spokojnym mieście i uważamy za swój kraj Ukrainę - ogłosili dziś przedstawiciele obu ruchów na wspólnej konferencji prasowej. Nie powiedzieli jednak, na czym dokładnie będzie polegała ich współpraca. Ostrzegli przy tym, że „w mieście działają prowokatorzy, którzy będą próbowali nie dopuścić do rozejmu”.

.................................... no comment
                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:51
                                    wybacz - ale stwierdzenie, że kraj budzi najgorsze instynkty czy jakoś tak - to mniej więcej to samo, tylko że ja to nazwałem po imieniu.

ale jak się ma Charków do zadymy w Kijowie ????
                                    co to ma do rzeczy ?
                                    co mnie ma otrzeźwić, skoro widzę filmy i zdjęcia jak 2000 tłum umundurowanych zamaskowanych i częściowo uzbrojony bandytów szturmuje parlament ??
                                    gdzie nie reaguje milicja, nikt nie potępił tego incydentu, a władze przystąpiły do ugody ?????

ulisses-achaj napisał:

> Tylko że ja nie napisałem, że kogokolwiek nienawidzę, Ty natomiast aż buzujesz
                                    > emocjami. Może to Cię trochę otrzeźwi:
                                    >
                                    > "Tego chyba nikt się nie spodziewał. W Charkowie Majdan i Antymajdan negocjują
                                    > rozejm. Ludzie, którzy do tej pory stali po dwóch stronach barykady teraz mają
                                    > wspólnego wroga. Jest nim Władimir Putin.
                                    >
                                    > - Mamy wspólny grunt, nie chcemy rozlewu krwi, chcemy żyć w spokojnym mieście i
                                    > uważamy za swój kraj Ukrainę - ogłosili dziś przedstawiciele obu ruchów na wsp
                                    > ólnej konferencji prasowej. Nie powiedzieli jednak, na czym dokładnie będzie po
                                    > legała ich współpraca. Ostrzegli przy tym, że „w mieście działają prowoka
                                    > torzy, którzy będą próbowali nie dopuścić do rozejmu”.
                                    >
                                    > .................................... no comment
                                    >
                                • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 17:58
                                  a co Ci takiego Ukraincy zrobili, ze tak ich nienawidzisz?smirk
                                  I prosze Cie, nie zacznij mi teraz o Wolyniu pieprzyc.

fenikss.2972 napisał:

> a ja nie rozumiem, czemu nie chcesz się odnieść do konkretnych faktów, tylko si
                                  > ę wycofujesz - ani słowem nie skomentowałeś sytuacji o której piszę - znowu pop
                                  > rzestajesz na nienawiści do Ruskich.
                                  > No to ja bardziej jak Ruskich - nienawidzę Ukraińców - bliżej mam - pasi ?
                                  >
                                  > ulisses-achaj napisał:
                                  >
                                  > > Nie zwykłem kopać się z koniem. Widzę że dobrze rozumiecie się z Loczkie
                                  > m. Nic
                                  > > tu po mnie.
                                  >
                                  >
                                  • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 18:07
                                    1zorro-bis napisał:

> a co Ci takiego Ukraincy zrobili, ze tak ich nienawidzisz?smirk
                                    > I prosze Cie, nie zacznij mi teraz o Wolyniu pieprzyc.

A dlaczego nie? To też straszliwa zbrodnia.
                                    Co do zbrodni Niemców i Rosjan - masz rację. Ale Ukraińcy też zbrodnie mają na sumieniu.
                                    Chociaż może nie mówmy: Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy. Mówmy: hitlerowcy, stalinowcy, banderowcy - to bardziej adekwatne.
                                    • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 18:43
                                      od wielu dni pieprzę nie o Wołyniu, tylko o tym co dzieje się tam teraz

przypomnę też, że kwestia Wołynia nie wyszła jako argument, czemu kategorycznie nie akceptuję bandytów zza wschodniej granicy - a jako kontrargument na stwierdzenie Achaja, że Ruskie złe bo Katyń a Ruskie nie chcą uznać tego za ludobójstwo - dopiero wtedy odpowiedziałem Wołyniem, największym w Europie ruchem nacjonalistycznym z coraz mocniejszą pozycją, oraz faktem, że też nie uznają Wołynia jako ludobójstwo - to nie ja przekręcam sens - to Wy naginacie każdy sens w kierunku - bo Ruskie złe

a ja twierdzę że Ukraińcy są tak samo złe

sorel.lina napisała:
                                      > A dlaczego nie? To też straszliwa zbrodnia.
                                      > Co do zbrodni Niemców i Rosjan - masz rację. Ale Ukraińcy też zbrodnie mają na
                                      > sumieniu.
                                      > Chociaż może nie mówmy: Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy. Mówmy: hitlerowcy, stalinow
                                      > cy, banderowcy - to bardziej adekwatne.
                                      • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 18:55
                                        fenikss.2972 napisał:

> od wielu dni pieprzę nie o Wołyniu, tylko o tym co dzieje się tam teraz
                                        >
                                        > przypomnę też, że kwestia Wołynia nie wyszła jako argument, czemu kategorycznie
                                        > nie akceptuję bandytów zza wschodniej granicy - a jako kontrargument na stwier
                                        > dzenie Achaja, że Ruskie złe bo Katyń a Ruskie nie chcą uznać tego za ludobójst
                                        > wo - dopiero wtedy odpowiedziałem Wołyniem, największym w Europie ruchem nacjon
                                        > alistycznym z coraz mocniejszą pozycją, oraz faktem, że też nie uznają Wołynia
                                        > jako ludobójstwo - to nie ja przekręcam sens - to Wy naginacie każdy sens w kie
                                        > runku - bo Ruskie złe
                                        >
                                        > a ja twierdzę że Ukraińcy są tak samo złe

"Wy", to znaczy kto?
                                        Feniksie, jesteś pewien, że to, co powyżej napisałeś, to miała być odpowiedź na mój ostatni post?
                                        • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:01
                                          odpowiedź na Twój post padła dziś, zanim post powstał - moja reakcja na to, że Rosja jako kraj i jej władze wywołują najgorsze instynkty

natomiast mój post traktuje o tym, że jesteście tak antyrosyjscy, że kompletnie nie macie poczucia tego, o czym był ten wątek - oraz o kwestii skrajnego nacjonalizmu tuż za granicą i rozrób uzbrojonych bandytów przy poklasku społeczeństwa Ukrainy. Nikt - odkąd poruszam ten temat - absolutnie nikt nie podjął dyskusji na temat samej Ukrainy - wszystko sprowadzane jest do Ruskich, propagandy Putina i rusofobii

sorel.lina napisała:

> "Wy", to znaczy kto?
                                          > Feniksie, jesteś pewien, że to, co powyżej napisałeś, to miała być odpowiedź na
                                          > mój ostatni post?
                                          • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 19:15
                                            fenikss.2972 napisał:

> odpowiedź na Twój post padła dziś, zanim post powstał

Ojjaaa! Jak Ty to robisz, Feniksie? big_grin

> natomiast mój post traktuje o tym, że jesteście tak antyrosyjscy

I znów "Wy"! Za "Wych" mówić nie mogę, ale mogę mówić za siebie, więc mówię:
                                            Nie jestem antyrosyjska! Ale jestem antyputinowska i antyimperialna.
                                            Jestem antynacjonalistyczna! Ale jestem pro-niepodległościowa i pro-wolnościowa.
                                            I każdy naród, który się tej wolności domaga, ma moją sympatię.

• fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:20
                                              i też nie widzisz nic złego na tych fotkach z wczoraj zapewne, albo widzisz Ruską podpuchę smile

bo na prawie 80 postów nikt się nie odniósł do kwestii bandytów z bronią na ulicach Kijowa smile
                                              ani koalicji owych bandytów z rządem Ukrainy, przy poparciu społeczeństwa - no chyba że to też Ruskie smile

sorel.lina napisała:

> fenikss.2972 napisał:
                                              >
                                              > > odpowiedź na Twój post padła dziś, zanim post powstał
                                              >

> Ojjaaa! Jak Ty to robisz, Feniksie? big_grin
                                              >
                                              > > natomiast mój post traktuje o tym, że jesteście tak antyrosyjscy
                                              >
                                              > I znów "Wy"! Za "Wych" mówić nie mogę, ale mogę mówić za siebie, więc mówię:
                                              > Nie jestem antyrosyjska! Ale jestem antyputinowska i antyimperialna.
                                              > Jestem antynacjonalistyczna! Ale jestem pro-niepodległościowa i pro-woln
                                              > ościowa.
                                              > I każdy naród, który się tej wolności domaga, ma moją sympatię.
                                              >
                                              • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 19:41
                                                fenikss.2972 napisał:

> i też nie widzisz nic złego na tych fotkach z wczoraj zapewne, albo widzisz Rus
                                                > ką podpuchę smile

Na fotkach widzę zamaskowane mordy i kałachy, brrr! aż ciarki po plecach chodzą! To groźne i ja to widzę.
                                                A ruskiej "podpuchy" się domyślam. To też groźne. smile

> bo na prawie 80 postów nikt się nie odniósł do kwestii bandytów z bronią na uli
                                                > cach Kijowa
                                                smile
                                                >ani koalicji owych bandytów z rządem Ukrainy, przy poparciu społeczeństwa

A jak można się do tego odnieść? Tylko przyznać, że to prawda, że to bandyci i że stoją na ulicy. Że ogłupiają społeczeństwo i wykorzystują zamęt w kraju, żeby dopchać się do władzy.
                                                I że to jest niebezpieczne - tak dla samej Ukrainy, jak i dla nas. Co tu jeszcze dodać?
                                                Może to, że takie ogłupianie i taki zamęt jest bardzo na rękę... panu na Kremlu. I że on będzię się starał tę sytuację podtrzymywać, nawet zaostrzać. Przynajmniej do wyborów, których oczywiście nie uzna za legalne. A potem już tylko Krym-bis!

• ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 19:46
                                                  No właśnie Sorellino. A co wtedy powie Feniks? Może to że to państwo bandziorów, antysemitów, polonofobów i nacjonalistów spotkał zasłużony los?
                                                  I zapanuje wreszcie tam porządek, wolność i bark nacjonalizmu, bo Ruskie dobre są i zawsze stali na straźy wartości..
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:51
                                                    wiesz co ?
                                                    patrząc na to ogromne poparcie dla Ukraińskiej bandy, rządu i tego, co tam się dzieje - zacznę jednak przyznawać Ci rację, że Ruskie są dobre smile

ulisses-achaj napisał:

> No właśnie Sorellino. A co wtedy powie Feniks? Może to że to państwo bandziorów
                                                    > , antysemitów, polonofobów i nacjonalistów spotkał zasłużony los?
                                                    > I zapanuje wreszcie tam porządek, wolność i bark nacjonalizmu, bo Ruskie dobre
                                                    > są i zawsze stali na straźy wartości..
                                                  • fenikss.2972 udajecie 28.03.14, 19:57
                                                    że nie widzicie, co świat mówi o Ukraińcach. Tylko po co ? Dla jakiej ideologii nadrzędnej ??
                                                    popierać bandytów w walce przeciwko Ruskim ?
                                                    nigdy
                                                    do porzygania powtarzam - albo widzę i potępiam bandytyzm - każdy - albo się z nim zgadzam - nie ma tak, że jedno zło potępiam, na drugie przymykam oko.

Jako formę skorygowania tego wszystkiego, Los Angeles Times opublikował niezależną opinię liberalnego myśliciela, Roberta Englisha, dyrektora USC’s School of International Relations (można przeczytać tutaj). Główna teza profesora Englisha jest taka, że ze względu na prominentną rolę ukraińskich nacjonalistów w formowaniu nowych władz, etniczni ukraińscy Rosjanie mają uzasadnione powody do obaw.

Popularnym stało się zbywanie Putina jako pozbawionego kontaktu z rzeczywistością paranoika. Jednak jego potępienie „neofaszystowskich ekstremistów” wewnątrz ruchu, który obalił rząd ukraiński i zasila szeregi nowego rządu, jest warte uwagi. Wzmocnienie się skrajnych ukraińskich nacjonalistów jest nie mniejszym niebezpieczeństwem dla przyszłości kraju niż manewry Putina na Krymie. To wstrętni ludzie, wyznający odrażającą ideologię.
                                                • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:49
                                                  sorel.lina napisała:

> Na fotkach widzę zamaskowane mordy i kałachy, brrr! aż ciarki po plecach chodzą
                                                  > ! To groźne i ja to widzę.
                                                  > A ruskiej "podpuchy" się domyślam. To też groźne. smile

w którym momencie domyślasz się ruskiej podpuchy ? W próbie aresztowania przez milicję bandziora, czy też w marszu ekstremistów, którzy z natury nienawidzą Ruskich - bo na tym polega nacjonalizm ?

> A jak można się do tego odnieść? Tylko przyznać, że to prawda, że to bandyci i
                                                  > że stoją na ulicy. Że ogłupiają społeczeństwo i wykorzystują zamęt w kraju, żeb
                                                  > y dopchać się do władzy.

rozumiem - więc jednak Majdan to było ogłupianie społeczeństwa, żeby mogli dostać się do władzy - jako że to ugrupowanie było najaktywniejsze w walce z milicją i Berkutem - opinie Ukraińców z Majdanu i całego zachodu - żeby nie było, że Ruskich

> Może to, że takie ogłupianie i taki zamęt jest bardzo na rękę... panu na Kremlu
                                                  > . I że on będzię się starał tę sytuację podtrzymywać, nawet zaostrzać. Przynajm
                                                  > niej do wyborów, których oczywiście nie uzna za legalne. A potem już tylko Krym
                                                  > -bis!

doktryna, wg której funkcjonuje prawy sektor - to nienawiść w stosunku do każdego nieUkraińca w kraju. Ruskich traktują od zawsze jak okupanta i bardzo chętnie pójdą Ruskich rżnąć. Wtedy znowu przestaną być be, bandytami, ruską propagandą i prowokacja a staną się na powrót bohaterami - tak jak na Majdanie - jak rząd, który tworzy z nimi koalicję jeszcze raz na pokaz dla zachodu - potępi praktyki nacjonalistów, to tym razem wyrżną i rząd smile
                                                  • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 20:14
                                                    fenikss.2972 napisał:

> w którym momencie domyślasz się ruskiej podpuchy
                                                    ?

Czy dostrzegasz różnicę między "widzieć" a "domyślać się"?
                                                    Domyślać się można na podstawie doświadczeń własnych i cudzych, osobistych, zbiorowych, historycznych itd. oraz na podstawie umiejętności wyciągania z nich wniosków.
                                                    Zgoda -"widzieć" to "mieć pewność" (chociaż też nie zawsze), a "domyślać się" jest od pewności sporo dalej.
                                                    No więc ja się domyślam - przypuszczam, podejrzewam - na podstawie własnych obserwacji, rozmów z bliskimi, z przyjaciółmi, znajomymi i opierając się na tym, czego mnie na historii uczono. Powtórzę: domyślam się tylko, zatem mogę się mylić. smile

> rozumiem - więc jednak Majdan to było ogłupianie społeczeństwa, żeby mogli dost
                                                    > ać się do władzy

Wybacz, do tych słów się już nie odniosę. Nawet nie wiedziałabym, jak to nazwać. Kazuistyka?
                                                    Pasuję.

• fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 20:19
                                                    sorel.lina napisała:

> Czy dostrzegasz różnicę między "widzieć" a "domyślać się"?
                                                    > Domyślać się można na podstawie doświadczeń własnych i cudzych, osobistych, zbi
                                                    > orowych, historycznych itd. oraz na podstawie umiejętności wyciągania z nich wn
                                                    > iosków.
                                                    > Zgoda -"widzieć" to "mieć pewność" (chociaż też nie zawsze), a "domyślać się"
                                                    > jest od pewności sporo dalej.
                                                    > No więc ja się domyślam - przypuszczam, podejrzewam - na podstawie własnych obs
                                                    > erwacji, rozmów z bliskimi, z przyjaciółmi, znajomymi i opierając się na tym, c
                                                    > zego mnie na historii uczono. Powtórzę: domyślam się tylko, zatem mogę się myli
                                                    > ć. smile

ale ja nie pytałem czy widziałaś, tylko w którym momencie wczorajszej rozróby domyślasz się ruskiej prowokacji

> Wybacz, do tych słów się już nie odniosę. Nawet nie wiedziałabym, jak to nazwać
                                                    > . Kazuistyka?
                                                    > Pasuję.

ale co w tych słowach jest dziwnego ?
                                                    proste twierdzenie - skoro była to aktywna siła na Majdanie, okrzyknięta bohaterami - to znaczy, że teraz im wszystko wolno tak ?
                                                    a skoro wczorajsza akcja to ogłupianie ludzi - to na Majdanie też - bo to najaktywniejsza siła Majdaniu - przecież to najprostsza logika wynikająca z Twoich własnych słów !!
                                                  • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 20:26
                                                    Popełniasz dwa elementarne błędy a cała reszta to tego konsekwencja:
                                                    1. stawiasz znak równości miedzy państwem i aspiracjami Ukraińców a skrajnie nacjonalistycznym ruchem, który miał przed Majdanem 2,5% poparcia
                                                    2. stawiasz znak równości między prawym sektorem i Swobodą a ruchem, podkreślam - ruchem Majdanu
                                                    Żeby Majdan mógł trwać ponad dwa miesiące, potrzebował znacznie szerszego poparcia niż tylko nacjonalistycznych bojówek, Żeby obalić rząd także.
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 20:36
                                                    ulisses-achaj napisał:

> Popełniasz dwa elementarne błędy a cała reszta to tego konsekwencja:
                                                    > 1. stawiasz znak równości miedzy państwem i aspiracjami Ukraińców a skrajnie na
                                                    > cjonalistycznym ruchem, który miał przed Majdanem 2,5% poparcia

Uli !!! przestań słuchać propagandy, tylko sięgnij do rzetelnych źródeł !!!
                                                    dwa lata temu Swoboda weszła do gry już z 10,6 % poparcia - co łatwo zweryfikować - bo ma ogromny udział we władzach samorządowych !!! ma też sporo mandatów w parlamencie, a teraz sięga po władzę naczelną !!
                                                    czytałeś teksty, które wstawiłem ??
                                                    tam nienawiść np do Polaków oraz Ruskich jest przedmiotem wychowania tego pokolenia !! To nie pis ! - to regularna armia, która rośnie w siłę !!
                                                    bez problemu w zeszłym tygodniu prawy sektor zarejestrował się jako partia polityczna !! Swoboda jest nią od dawna ! Teraz do władzy pcha się skrajne ugrupowanie bojówkarskie !
                                                    30 000 ludzi na jednym tylko wiecu ! To więcej, niż Ruskich pod granicą !! a to tylko mnały ułamek !!!

> 2. stawiasz znak równości między prawym sektorem i Swobodą a ruchem, podkreślam
                                                    > - ruchem Majdanu
                                                    > Żeby Majdan mógł trwać ponad dwa miesiące, potrzebował znacznie szerszego popar
                                                    > cia niż tylko nacjonalistycznych bojówek, Żeby obalić rząd także.

nie byłoby rozlewu krwi, gdyby nie agresywne bojówki !! wiesz co to są bojówki ??
                                                    to nie maszerująca łysa banda 100 gówniarzy, skandująca - Polska dla Polaków !! to weterani wojen w Afganistanie i Czeczeni - w każdej z tych wojen zarzynali Ruskich !! To szkolone i umundurowane oddziały, uzbrojone w broń automatyczną !! Wg ukraińskich szacunków ! - w prywatnych rękach jest ok pół miliona broni !! to już ogromna armia a nie grupka idiotów ! Zastrzelony Biały był również weteranem wojny afgańskiej, a kałacha nosił jak ja zapalniczkę !!
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 20:45
                                                    rząd na pokaz wyznaczył termin na zdanie broni - do zeszłego tygodnia - też nie czytałeś ? - zarządził to, bo chce kasy, a Unia nie da, dopóki na ulicach jest jak jest - to co wczoraj robiły pod parlamentem te kałachy ???
                                                    I czemu - zamiast reakcji służb mamy dymisję Awakowa i komisję, która ma zbadać okoliczności śmierci banderowca - z prawym sektorem w składzie ??
                                                    kurde !!! co z Wami ??????
                                                  • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 21:49
                                                    ......"to samo mi Ukraińcy zrobili co Tobie Ruscy ...."
                                                    Mnie akurat Ruscy nic nie zrobili.
                                                    Poza tym, ze trzymali kraj za morde przez 45 lat. A Niemcy tylko przez 6.
                                                    Ale...jakby tak nie patrzec, wiekszego spustoszenia w Polakach i ich mentalnosci dokonali Rosjanie i Sowieci. smirk
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 21:51
                                                    no
                                                    to nawet widać

1zorro-bis napisał:

> Ale...jakby tak nie patrzec, wiekszego spustoszenia w Polakach i ich mentalnosc
                                                    > i dokonali Rosjanie i Sowieci. smirk
                                                    >
                                                    >
                                                  • sorel.lina Re: prawy sektor 29.03.14, 01:09
                                                    Ostatnie przed snem zerknięcie na forum. smile

1zorro-bis napisał:

> A Polacy w swojej tysiacletniej historii zawsze swieci byli?

Pewnie, że nie zawsze! Nie jesteśmy narodem aniołów. wink
                                                    Ale absolutyzmu, faszyzmu, nacjonalizmu, totalitaryzmu - jako panującego ustroju - to z wyjątkiem okresu stalinowskiego, na szczęście u nas nie było. I mam nadzieję, że nigdy nie będzie.

P.S. A jutro przestawiamy zegarki, nadchodzi letni czas, krótkie noce i długie dni! smilesmilesmile
                                                  • 1zorro-bis Re: prawy sektor 29.03.14, 07:07
                                                    ......"Pewnie, że nie zawsze! Nie jesteśmy narodem aniołów. wink
                                                    Ale absolutyzmu, faszyzmu, nacjonalizmu, totalitaryzmu - jako panującego ustroju - to z wyjątkiem okresu stalinowskiego, na szczęście u nas nie było. I mam nadzieję, że nigdy nie będzie....."
                                                    Nie? Bo mozliwosci cieniutkie byly! smirk
                                                    Ale w miare mozliwosci to tak uwielbiany pan Pilsudski to zo w Polsce zafundowal?
                                                    Przewrot wojskowy, ofiary w ludziach, wiezienia i obozy koncentracyjne.
                                                    I to pewnie w imie demokracji! a na jego pogrzeb cala elita faszystowska sie zjawila. Tak sie sklada, ze na pamiatke mam wydanie NIMIECKIJ gazety ktora informuje na pierwszej stronie ze zdjeciem na sala strone o smierci wielkiego wodza.....Pilusudskiego.
                                                    I jak sobie tak porownam Pilsudskiego z Jaruzelskim to sie zastanawiam......historia zwariowala, czy ludzie?smirk
                                      • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 19:01
                                        Nie uność sie. Ruskie dobre, bo dbają żeby ci podli nacjonaliści nie dokonali na Ukrainie kolejnego pogromu (tym razem Rosjan), Ruskie dobre, bo suwerennemu państwu odebrali część terytorium, Ruskie dobre, bo ich marionetka nawołuje do rozbioru własnego kraju.Ruskie są bardzo dobre, tylko większość tępych ludzików poza Rosją nie umie tego zrozumieć.
                                        Ruskie są lekiem na ukraiński nacjonalizm i wszelkie zło.
                                        I dobrze nam życzą.
                                        • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 19:04
                                          PS Aha, no i Ruskie dobre, bo ich prezydent nie ukrywa, że rozpad ZSRR był ich największa tragedią i trzeba go odbudować.
                                          No i czego my sie czepiamy Ruskich, jak oni w prawie są?
                                        • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:07
                                          tak wygląda biedne uciśnione państwo, które zamierza dołączyć do Unii - i sorry - nie wysilajcie się z twierdzeniami, że to zjawisko marginalne - w 2011 30 000 ludzi świętowało na wspólnym wiecu urodziny bohatera Bandery - a to tylko ułamek tego zjawiska.

bohaterowie z Majdanu zdjęcia z wczoraj

https://bi.gazeta.pl/im/bb/91/ef/z15700411Q,Prawy-Sektor-przed-parlamentem.jpg

https://m.natemat.pl/e31a51fec912725be0deebe8c45e6d2a,641,0,0,0.jpg
                                          • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:09
                                            to Ukraina jest Ruska czy nie ?
                                            popierać czy nie ?
                                            bo ja o bandziorach sprzed parlamentu z wczoraj - a Ty dalej - Ruskie
                                            • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 19:14
                                              Tak? A mnie się wydawało, że zamieściłem tu dzisiaj wypowiedź Janukowycza z komentarzem że to zdrajca własnego narodu. A ponieważ ta szmata niczego nie powie bez zgody Putlera, jest oczywistym, że rosyjski hitlerek dba o to żeby na Ukrainie broń Boże się nie uspokoiło i będzię promował kolejne referenda. Cóż, jakoś mi trudno to było zaakceptować, ale po Twoich postach zrozumiałem, jak bardzo i głeboko się myliłem. Putin chce dobrze i Ruskie też. Ruskie są dobre na wszystko.
                                              • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:15
                                                a ten komentarz dotyczył wczorajszej akcji prawego sektora ?

ulisses-achaj napisał:

> Tak? A mnie się wydawało, że zamieściłem tu dzisiaj wypowiedź Janukowycza z kom
                                                > entarzem że to zdrajca własnego narodu. A ponieważ ta szmata niczego nie powie
                                                > bez zgody Putlera, jest oczywistym, że rosyjski hitlerek dba o to żeby na Ukrai
                                                > nie broń Boże się nie uspokoiło i będzię promował kolejne referenda. Cóż, jakoś
                                                > mi trudno to było zaakceptować, ale po Twoich postach zrozumiałem, jak bardzo
                                                > i głeboko się myliłem. Putin chce dobrze i Ruskie też. Ruskie są dobre na wszys
                                                > tko.
                                                • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 19:24
                                                  Powiem tak: akcje prawego sektora służą przede wszystkim Rosji. Szef samoobrony Majdanu powiedział wczoraj, że jego zdaniem szefostwo PS dużej części tagentura FSB. Fantazjował. Na pewno.
                                                  Jak brzmiało to łacińskie powiedzenie? Aha: "ten to uczynił, kto odniósł z tego korzyść"
                                                  Ale Ruskie dobre są przecież.
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:31
                                                    rozumiem
                                                    czyli to Rosja walczyła na Majdanie tak ?
                                                    bardzo ciekawa teza big_grin
                                                    a mi się niedawno wydawało, że naród ukraiński tych właśnie (ruskich zatem) bandytów okrzyknął bohaterami big_grin
                                                    to jak to w końcu jest ?
                                                    jak walczyli na Majdanie to byli cacy, teraz są ruscy ??

powiem tak - to tezy ŻYWCEM ściągnięte z sieci - też je czytam. Tylko oprócz tego czytam głosy z całego świata i mam swój rozum - więc tak bzdurne tezy to mnie co najwyżej śmieszą. A czemu ?
                                                    a to najpierw trzeba by się zapoznać z genezą i działalnością tych ugrupowań na Ukrainie na przestrzeni ostatnich lat, a nie powtarzać jak papuga co kto wysmaruje - bo co jak co - ale gdybyś coś takiego palnął na Ukrainie, to by Cię zlinczowali na miejscu - jako, że skrajnie nacjonalistyczna banda za podstawę doktryny uważa totalną nienawiść do Ruskich. Tak jak i do Żydów, oraz Polaków smile

ulisses-achaj napisał:

> Powiem tak: akcje prawego sektora służą przede wszystkim Rosji. Szef samoobrony
                                                    > Majdanu powiedział wczoraj, że jego zdaniem szefostwo PS dużej części tagentur
                                                    > a FSB. Fantazjował. Na pewno.
                                                    > Jak brzmiało to łacińskie powiedzenie? Aha: "ten to uczynił, kto odniósł z tego
                                                    > korzyść"
                                                    > Ale Ruskie dobre są przecież.
                                                  • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 19:36
                                                    Napisałem Ci wczoraj. Nikt nie neguje istnienia naconalizmu na Ukrainie i zwyczajnych bandyckich praktyk także. Ty jednak stawiasz znak równości między Swobodą i całą Ukraina i jej obywatelami. A na to mojej zgody nie ma i nie będzie.
                                                    Wystarczy, że przyznałem że Ruskie dobre są i wymieniłem dlaczego, a Ty w odpowiedzi zapytałeś mnie dlaczego umieściłem post o Janukowyczu na wątku o Swobodzie. Doceniam merytoryczne odniesienie się do mojej niewartej uwagi pisaniny. I jeszcze raz powtarzam: Ruskie są dobre i są lekiem na całe zło.
                                                    Mea culpa
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:41
                                                    ulisses-achaj napisał:

> Napisałem Ci wczoraj. Nikt nie neguje istnienia naconalizmu na Ukrainie i zwycz
                                                    > ajnych bandyckich praktyk także.

to czemu, kiedy piszę o rozróbach nacjonalistów, nikt nie reaguje, zamydlając znowu temat Ruskimi ?

Ty jednak stawiasz znak równości między Swobod
                                                    > ą i całą Ukraina i jej obywatelami. A na to mojej zgody nie ma i nie będzie.

Ty stawiasz znak równości między Putinem i całą Rosją - a ponieważ ja się z tym nie godzę, zrobiłem to samo z Ukrainą smile

> Wystarczy, że przyznałem że Ruskie dobre są i wymieniłem dlaczego, a Ty w odpow
                                                    > iedzi zapytałeś mnie dlaczego umieściłem post o Janukowyczu na wątku o Swobodzi
                                                    > e.

raczej to Ty udowodniłeś, że masz gdzieś temat, który wywaliłem do pogadania oraz robisz sobie ze mnie zwyczajnie jaja z tą ironią o dobrych Ruskich - pomijam, że w wątku, który Ruskich nie dotyczył, tylko rozróby bandytów w Kijowie

Doceniam merytoryczne odniesienie się do mojej niewartej uwagi pisaniny. I j
                                                    > eszcze raz powtarzam: Ruskie są dobre i są lekiem na całe zło.
                                                    > Mea culpa

tak. Doceniam, że można było podyskutować nt Ukrainy, a nie znowu na temat Ruskich smile
                                              • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 19:19
                                                Pochyliłem się nad sobą i zrozumiałem: moje błędne postawy są wynikiem "historycznego uwarunkowania genetycznego". Jestem Polakiem. Mój kraj doświadczył zaborów. Nie istniał przez 123 lata. I stąd ten odruch nieprzemyślanego protestu i solidarności z nacjonalistyczną Ukrainą, której rozbiór, tym razem przez jedno państwo (a może nie) jest właśnie "in progress".
                                                Teraz, kiedy to sobie uświadomiłem, ze skruchą wyznaje kolejny raz: Ruskie są dobre.
                                                • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 19:23
                                                  a jaki to ma związek z bandziorami uzbrojonymi w kałachy, szturmującymi parlament Ukrainy, pasywne pozwolenie na taki proceder ze strony służ siłowych, ustępstwa i koalicję rządu z tymiż bandziorami ?

ulisses-achaj napisał:

> Pochyliłem się nad sobą i zrozumiałem: moje błędne postawy są wynikiem "history
                                                  > cznego uwarunkowania genetycznego". Jestem Polakiem. Mój kraj doświadczył zabor
                                                  > ów. Nie istniał przez 123 lata. I stąd ten odruch nieprzemyślanego protestu i s
                                                  > olidarności z nacjonalistyczną Ukrainą, której rozbiór, tym razem przez jedno p
                                                  > aństwo (a może nie) jest właśnie "in progress".
                                                  > Teraz, kiedy to sobie uświadomiłem, ze skruchą wyznaje kolejny raz: Ruskie są d
                                                  > obre.
                                    • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 21:44
                                      ......"A dlaczego nie? To też straszliwa zbrodnia.
                                      Co do zbrodni Niemców i Rosjan - masz rację. Ale Ukraińcy też zbrodnie mają na sumieniu.
                                      Chociaż może nie mówmy: Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy. Mówmy: hitlerowcy, stalinowcy, banderowcy - to bardziej adekwatne......"

A Polacy w swojej tysiacletniej historii zawsze swieci byli?smirk
                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 18:38
                                    to samo mi Ukraińcy zrobili co Tobie Ruscy big_grin

masz już czerwono czarną chorągiewkę ? niedługo będzie obok tej żółto niebieskiej flagą narodową Ukrainy - już w sumie jest big_grin

tylu ludzi trąbi o potępieniu skrajnego nacjonalizmu - potępiając nie tylko Hitlera ale i Putina i tych oszołomów z Ukrainy - tylko Wy na każde słowo przeciw Ukraińcom wołacie - Ruskie złe big_grin big_grin big_grin

1zorro-bis napisał:

> a co Ci takiego Ukraincy zrobili, ze tak ich nienawidzisz?smirk
                                    > I prosze Cie, nie zacznij mi teraz o Wolyniu pieprzyc.
                                    >

• sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 15:53
                              ulisses-achaj napisał:

> Cóż , mam odruch, choć nie mnie dotyczy deklaracja FR, żeby Federacja Rosyjska
                              > całowała mnie tam, gdzie słońce nie dochodzi. Ten kraj i jego władze wywołują u
                              > mnie ostatnio jak najgorsze instynkty ...

fenikss.2972 napisał:

> no więc czemu do cholery nienawiść do Ruskich jest ok, nienawiść do Niemców jest ok a wstręt do Ukraińców jest bee ?

> No to ja bardziej jak Ruskich - nienawidzę Ukraińców - bliżej mam - pasi ?

Przestańcież-że wy z tą nienawiścią! Bo to głupota jest! suspicious
                              Żaden z Was nie pała nienawiścią do żadnego narodu, jako narodu! Przecież to jasne jak słońce! O co Wy do licha ciężkiego te koty ze sobą drzecie?!
                              O'key, a też napisałam, że lubię Rosjan, a nie lubię Rosji, ale na litość boską, tego przecież nie można rozumieć dosłownie. Waszych "deklaracji" niechęci do poszczególnych nacji też nie, byłby to idiotyzm.
                              Przepraszam, uniosłam się.
                              • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:58
                                Sorell !!
                                napisałem wczoraj i kontynuuję dziś - kwestie wewnętrznych problemów Ukrainy i uzbrojonych bandziorów na ulicach !!
                                a oni potrafią tylko na jedną melodię - Ruskie złe Ruskie złe - no do cholery !! czy poza Ruskimi - których temat został przerobiony do porzygania i wyczerpany - nikt nie widzi żadnych innych problemów ??
                                A jeśli nie - to jak to niby nazwać - nie fobią czy nienawiścią ??
                                jednostronne postrzganie ukierunkowane tylko przeciw Ruskim - to tak wygląda mniej więcej

- Obama pierdnął

- ale Ruskie złe

jak mantra - a ja wyraźnie piszę o wydarzeniach na Ukrainie, które znowu nie mają kompletnie nic wspólnego z Ruskimi !! Cytuję wiadomości, opinie fachowców !! a tu dalej mantra - Ruskie złe Ruskie złe Ruskie złe
                                • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 16:16
                                  > a tu dalej mantra - Ruskie złe Ruskie złe Ruskie złe

No, bo źli! Tylko, że nie wszyscy. Chociaż Putin and company to łotry bez dwóch zdań.
                                  A Ukraińcy źli ( też mantra)?. No, też źli! Ale też nie wszyscy. Chociaż ci spod znaku Bandery i Swobody, a także Janukowycza - to takie same łotry bez dwóch zdań.
                                  I Niemcy i Żydzi i Polacy też. I też nie wszyscy.
                                  Eeee, szkoda gadać. Jaką ja mam alergię na generalizowanie! uncertain
                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 16:18
                                    ale ja nie piszę o Ruskich tylko o WCZORAJSZYCH I DZISIEJSZYCH WYDARZENIACH W KIJOWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sorel.lina napisała:

> > a tu dalej mantra - Ruskie złe Ruskie złe Ruskie złe
                                    >
                                    > No, bo źli! Tylko, że nie wszyscy. Chociaż Putin and company to łotry bez dwóch
                                    > zdań.
                                    > A Ukraińcy źli ( też mantra)?. No, też źli! Ale też nie wszyscy. Chociaż ci spo
                                    > d znaku Bandery i Swobody, a także Janukowycza - to takie same łotry bez dwóch
                                    > zdań.
                                    > I Niemcy i Żydzi i Polacy też. I też nie wszyscy.
                                    > Eeee, szkoda gadać. Jaką ja mam alergię na generalizowanie! uncertain
                                    • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 16:21
                                      fenikss.2972 napisał:

> ale ja nie piszę o Ruskich tylko o WCZORAJSZYCH I DZISIEJSZYCH WYDARZENIACH W K
                                      > IJOWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przecież widzę. Ale to, co w Kijowie i to, co w Moskwie to - niestety! - naczynia połączone.
                                      Naprawdę uważasz, że można o nich mówić oddzielnie? Moim zdaniem, nie da się.
                                      • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 16:26
                                        Tak !!! można o nich mówić oddzielnie !!! Ponieważ akcja z wczoraj nie ma nic wspólnego z Ruskimi !!! Kompletnie nic !!!
                                        Nie było i nie ma tam w tej chwili Ruskich !!! Za to są uzbrojeni bandyci na ulicach !!! I o tym pisałem !!! Cytując najnowsze informacje o sytuacji na Ukrainie !!!

sorel.lina napisała:

> fenikss.2972 napisał:
                                        >
                                        > > ale ja nie piszę o Ruskich tylko o WCZORAJSZYCH I DZISIEJSZYCH WYDARZENIA
                                        > CH W K
                                        > > IJOWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                        >
                                        > Przecież widzę. Ale to, co w Kijowie i to, co w Moskwie to - niestety! - naczyn
                                        > ia połączone.
                                        > Naprawdę uważasz, że można o nich mówić oddzielnie? Moim zdaniem, nie da się.
                                        • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 16:30
                                          fenikss.2972 napisał:

> Tak !!! można o nich mówić oddzielnie !!! Ponieważ akcja z wczoraj nie ma nic w
                                          > spólnego z Ruskimi !!! Kompletnie nic !!!

Naprawdę tak uważasz??? shock
                                          Chciałabym, żebyś miał rację...
                                          • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 16:33
                                            a Ty uważasz, że te bandziory, które cytuję

Telewizja Hromadskie TV podała przed chwilą, że demonstranci zostali przyprowadzeni przed budynek Rady Najwyższej prosto z wiecu z Majdanu. Przypomnijmy - Prawy Sektor był jedną z aktywniejszych grup podczas trwających od listopada protestów. To jego członkowie byli też najbardziej zaangażowani w starcia z milicją i Berkutem.

a dziś paradują z kałachami po ulicach i szturmują parlament, domagając się odwetu za zastrzelenie jednego z liderów, podczas aresztowania - to sprawa Ruskich tak ?? big_grin

ahaaaaaa...............................big_grin

sorel.lina napisała:

> fenikss.2972 napisał:
                                            >
                                            > > Tak !!! można o nich mówić oddzielnie !!! Ponieważ akcja z wczoraj nie
                                            > ma nic w
                                            > > spólnego z Ruskimi !!! Kompletnie nic !!!

>
                                            > Naprawdę tak uważasz??? shock
                                            > Chciałabym, żebyś miał rację...
                                            • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 16:46
                                              fenikss.2972 napisał:

> a dziś paradują z kałachami po ulicach i szturmują parlament, domagając się odw
                                              > etu za zastrzelenie jednego z liderów, podczas aresztowania - to sprawa Ruskich
                                              > tak ?? big_grin
                                              >
                                              > ahaaaaaa...............................
                                              big_grin

To nie jest śmieszne. Prowokacja może przybierać różne - nawet bardzo perfidne - formy.
                                              Najbardziej zaś udana prowokacja to taka, w którą nikt nie wierzy.
                                              Dlatego tak ostrożnie i do ostatnich wydarzeń w Kijowie podchodzę.
                                              • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 16:58
                                                ale do czego podchodzisz ostrożnie ? big_grin
                                                usiłujesz mi wmówić, że Ruskie wytłukły już prawy sektor, przebrały się za najbardziej antyrosyjskie ugrupowanie, poszły na Majdan oddać hołd zastrzelonemu na dniach bandycie z prawego sektora, po czym pod bronią w liczbie ok 2 tys polazły pod parlament, domagając się wywalenia ministra sprawiedliwości i wyjaśnienia okoliczności morderstwa - jak to określili - lidera prawego sektora podczas rzekomej próby aresztowania ? tak ?
                                                a rząd tymczasowy się nie kapnął, że to Ruskie i obiecał zwolnić tegoż ministra, oraz powołać specjalną komisję, do zbadania okoliczności zastrzelenia bandyty, w której skład wejdą przedstawiciele przebierańców - bo przesz nie prawego sektora, który walczył na Majdanie tak ?

czy tylko dla mnie to brzmi dziwnie.... ? big_grin

sorel.lina napisała:
                                                > >
                                                > > ahaaaaaa...............................[/i]big_grin
                                                >
                                                > To nie jest śmieszne. Prowokacja może przybierać różne - nawet bardzo perfidne
                                                > - formy.
                                                > Najbardziej zaś udana prowokacja to taka, w którą nikt nie wierzy.
                                                > Dlatego tak ostrożnie i do ostatnich wydarzeń w Kijowie podchodzę.
                                                • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 17:06
                                                  a to historyjka sprzed Ruskich smile
                                                  to cacy społeczeństwo, co to nie ma nic wspólnego z bandziorami big_grin

polecam dokładną lekturę ! bo te Wasze klapki na oczach są przerażające !!!
                                                  i to nie ma nic wspólnego z Ruskimi - zresztą już tu wielokrotnie cytowałem, jak traktuje się od lat mieszkańców czy przedsiębiorców narodowości Polskiej. To nie marginesowy ruch - to oficjalny trend wychowania pokoleń !!!

Nacjonalizm na Ukrainie w relacji turysty z Polski
                                                  avatar użytkownika BezPrzesady
                                                  BezPrzesady, ndz., 18/09/2011 - 19:38

To jest opowieść potwierdzająca ekspansję nacjonalizmu za nasza wschodnią granicą...
                                                  Relacja z wyjazdu na Krym droga do…

Relacja kolegi Andrzeja z TMLiKPW po powrocie z Krymu. wrócił przed 3 dniami dokładnie 11-go września br.
                                                  Opisał mi razem z żoną spotkanie z młodym ukraińskim małżeństwem podczas podróży pociągiem z Lwowa na Krym.
                                                  Ich nacjonalistyczne korzenie. Pomimo, że pochodzenie ich jest z okolic przygranicznych granicy ukraińsko-rumuńskiej uważają się za rodowitych Ukraińców. A to co się mówi i pisze od lat na Ukrainie, wpaja się młodym przeniknęło już wystarczająco do ich świadomości.

„Pociąg kuszetka z Lwowa. Jedziemy prawie na trzy tygodnie na Krym. W tej 24 godzinnej drodze
                                                  towarzyszy nam młode małżeństwo ukraińskie. Ona około 22 i 24 lat on. Już na początku słyszymy
                                                  że będą z nami rozmawiać tylko po ukraińsku.
                                                  Udaje się jednak przełamać lody.
                                                  Młodzi przesiąknięci są tym co jest normą na Ukrainie obecnie. Mówi się w kółko o polskim szowinizmie, nacjonalizmie. I oni powtarzają te brednie…

Buduje się mury. Z tego wszystkiego prawie nic nie dociera na naszą stronę. Wygląda tak jakby celowo wszystkie wypowiedzi wrogie Polsce były cenzurowane przez nasze media. I nie dopuszczane. Aby nikt o nich nie wiedział.

Ukraińskie małżeństwo na moje argumenty o okrutnych mordach na naszych rodakach na Kresach podaje kontrargumenty,znane już u nas relatywistyczne stanowisko popleczników ZUwP – że przecież i my mordowaliśmy. I to tysiącami.
                                                  Na dowód tego opowiadają o licznych pomnikach przecież postawionych w Polsce, pomordowanym niewinnie Ukraińcom, Pawłokoma, Sahryń no jak to … Dokonywaliśmy też okrutnych rzezi, tak jest to przedstawiane w ich świadomości. Przecieram oczy ze zdumienia….
                                                  Nie ma ani słowa wyjaśnienia że to były odwety za Ludobójstwo, nie ma rysu historycznego organizacji nacjonalistyczno-faszystowskich.
                                                  W ich świadomości UPA, to bohaterscy partyzanci bijący się do krwi ostatniej o wolną Ukrainę.
                                                  Takie filmy jak „Żelazna Sotnia” są dla nich najlepszym dowodem jak było.

Nic nie przemawia do nich w naszej rozmowie. Ciągle wyciągają nowe i nowe argumenty. Mówią o pomnikach na Chryszczatej postawionych „bohaterskim” (dla nich bez cudzysłowu) wojskom UPA dla nich „żołnierzom partyzantki narodowej”.
                                                  Pomimo swojego pochodzenia identyfikują się w pełni z Ukrainą (rumuńskie). Dlaczego? Może widzą większą potęgę tego państwa?
                                                  Co ciekawe mordowanie i walki z Rosjanami oceniają podobnie.
                                                  Włos się jeży.

Schodzimy z tematów politycznych, na kulturę, budownictwo. Wspaniali, mili ludzie. Silnie zakotwiczeni w kłamstwie nacjonalistycznym zbierającym żniwo za wschodnią granicą.
                                                  Widzieliśmy we Lwowie pod pomnikiem Bandery istnieje nowa tradycja składania kwiatów przez świeżo zawarte małżeństwa pod pomnikiem Bandery we Lwowie.
                                                  Bez żadnej reakcji, próby walki o prawdę z naszej strony ze strony naszych władz.
                                                  Nie ma oficjalnych protestów. A przecież jest uzasadnienie. Możemy je wykorzystać oficjalnie: nie można porównywać bohaterów typu Piłsudski na jednej płaszczyźnie z Banderą.

Bandera był sługą faszystów, chodził w ich mundurze, był kolaborantem. Nie ma znaczenia co nim kierowało.
                                                  Nasi bohaterowie nie zhańbili się współpracą z faszystami, ich tak. To są po prostu zbrodniarze, którzy zostali podniesieni do poziomu bohaterów za naszą i całego świata zgodą. Oby to kiedyś nie obróciło się przeciw nam….”

Tyle krótka relacja kolegi. Oddaje klimat, którego sam byłem świadkiem. Ciągła gloryfikacja pseudo bohaterów budowanie historii na złych, zgniłych postawach.
                                                  Za dwadzieścia, trzydzieści lat będą one już nie do obalenia. Na Ukrainie rośnie pokolenie, które przyjmuje punkt widzenia groźny dla całej Europy, nacjonalistyczny, a być może i niedługo zmieni się w faszyzujący. Marsze weteranów w mundurach SS GALIZIEN, i inne działania prosto do tego zmierzają.
                                                  Jak to jest możliwe w kulturze europejskiej? Czy ktokolwiek zaprotestuje? A przecież legalny rząd ukraiński na uchodźstwie w czasach wojny protestował przeciw OUN i Banderze. Ich partyzantka (legalna) została wymordowana przez struktury OUN Melnyka i Bandery.
                                                  Kto o tym teraz mówi tam na Ukrainie, gdzie zmienia się historię i gloryfikuje zbrodniarzy, ucząc o tym młode pokolenia?

W Europie zachodniej zwalcza się wszelkie ruchy podnoszące etos faszystów. Ściga się za używanie znaków zakazanych, dwóch błyskawic SS, czy hakenkreuza…
                                                  Na Ukrainie jest przyzwolenie, (ciche?) na ich używanie…

blogmedia24.pl/node/51924
                                                  źródło: bezprzesady.pl
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 17:13
                                                    też arcyciekawa lektura

Prof. Kevin MacDonald: Niestabilny sojusz nacjonalistów i żydowskich oligarchów na Ukrainie

Naczelna narracja zachodnich mediów jest taka, że „ukraiński naród” wyzwolił się z okowów złego, skorumpowanego reżimu Janukowycza. Rola nacjonalistów w obaleniu jego rządu, wraz z ich obecnością w nowym rządzie, została zbagatelizowana, przy akompaniamencie zapewnień organizacji żydowskich oraz Żydów pisujących do New York Times’a, że twierdzenia Putina o wykluwającym się faszyzmie i antysemityzmie to tylko cyniczne sztuczki mające uzasadnić agresję Rosji.

Jako formę skorygowania tego wszystkiego, Los Angeles Times opublikował niezależną opinię liberalnego myśliciela, Roberta Englisha, dyrektora USC’s School of International Relations (można przeczytać tutaj). Główna teza profesora Englisha jest taka, że ze względu na prominentną rolę ukraińskich nacjonalistów w formowaniu nowych władz, etniczni ukraińscy Rosjanie mają uzasadnione powody do obaw.

Popularnym stało się zbywanie Putina jako pozbawionego kontaktu z rzeczywistością paranoika. Jednak jego potępienie „neofaszystowskich ekstremistów” wewnątrz ruchu, który obalił rząd ukraiński i zasila szeregi nowego rządu, jest warte uwagi. Wzmocnienie się skrajnych ukraińskich nacjonalistów jest nie mniejszym niebezpieczeństwem dla przyszłości kraju niż manewry Putina na Krymie. To wstrętni ludzie, wyznający odrażającą ideologię.

Weźmy na przykład partię „Swoboda”, która uzyskała pięć stanowisk w nowym rządzie, w tym zastępcę premiera, ministra obrony oraz prokuratora generalnego. Jej nawoływania do zniesienia autonomii, która chroni rosyjskie dziedzictwo na Krymie oraz jej lobbing mający na celu pogorszyć status języka rosyjskiego, są rażąco prowokacyjne dla milionów ukraińskich etnicznych Rosjan i niesamowicie głupie jako pierwsze kroki nowego rządu w podzielonym kraju.

Swoboda, Prawy Sektor i pozostałe skrajnie prawicowe organizacje na Ukrainie, to ugrupowania, których bandyckie młode legiony wciąż zabawiają się w sport ze swastyką, których liderzy publicznie wychwalali wiele aspektów nazizmu i którzy czczą nacjonalistycznego przywódcę z okresu drugiej wojny światowej, Stepana Bandera, którego oddziały okazjonalnie kolaborowały z Hitlerem i masakrowały tysiące Polaków oraz Żydów.

Lecz bardziej przerażającymi od wybielania historii w wydaniu tych partii, są ich plany wobec przyszłości. Otwarcie uznają, że język rosyjski nie powinien być nauczany w ukraińskich szkołach, że obywatelstwo przysługuje jedynie tym, którzy zdadzą egzaminy z kultury i języka ukraińskiego, że jedynie etniczni Ukraińcy powinni móc adoptować dzieci z domów dziecka oraz, że nowe paszporty muszą zawierać informację o pochodzeniu etnicznym właścicieli – czy będą to Ukraińcy, Polacy, Rosjanie, Żydzi, czy inni.

Znów widzimy tu toksyczną naturę dużej części europejskiego nacjonalizmu, o której Tom Sunić przypominał nam nieraz. Odruchy antyrosyjskie są szczególnie złym doradcą, biorąc pod uwagę obecność militarną znacznie potężniejszej Rosji tuż za drzwiami oraz pozycję rządu rosyjskiego, który ma dobre powody do tego, by nie akceptować takiego rozwoju wypadków, w którym Ukraina staje się częścią NATO i UE. Odziedziczona, ludobójcza przeszłość epoki sowieckiej pozostaje wciąż wyraźnie podkreślaną przez ukraińskich nacjonalistów – i powinna być, aczkolwiek Rosjanie polemizowaliby, że przecież etniczny pierwiastek rosyjski nie dominował w sowieckim rządzie podczas wczesnych etapów ludobójstwa oraz, że wraz z Ukraińcami, etniczni Rosjanie byli naczelnymi ofiarami panowania sowieckiego; co więcej, jak odnotowuje Andrew Joyce, ukraińscy nacjonaliści są świadomi historycznej opresji ekonomicznej ze strony Żydów oraz żydowskiej roli w ludobójstwie Ukraińców w latach 30.

Tym niemniej, racjonalny nacjonalizm ukraiński domagałby się etnicznego rozpadu zamiast założeń dominacji etnicznej nad obszarami, takimi jak zaludniony obecnie głównie przez Rosjan Krym; z pewnością nie chciałby stać się częścią Unii, której celem jest wymazanie z powierzchni ziemi wszystkich tożsamości narodowych.

www.nacjonalista.pl/2014/03/15/prof-kevin-macdonald-niestabilny-sojusz-nacjonalistow-i-zydowskich-oligarchow-na-ukrainie/
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 17:16
                                                    Ostatnia aktualizacja: 16 października 2012

14-tego października w Święto Szaty (Pokrowy) Najświętszej Marii Panny przypada rocznica utworzenia Ukraińskiej Powstańczej Armii. W tym dniu Kijów był świadkiem największej w historii manifestacji ukraińskich nacjonalistów, mającej charakter zarówno rocznicowy jak i antysystemowy. Ponad 30 000 osób wzięło udział w wydarzeniu zorganizowanym przez Ogólnoukraińskie Zjednoczenie „Swoboda”, a wspieranym także przez UNA-UNSO, autonomicznych nacjonalistów oraz szereg innych grup i stowarzyszeń.

Lider „Swobody” Oleg Tiahnybok w przemówieniu powiedział m.in.:

UPA walczyła o powstanie takiego państwa, w którym władza służy obywatelom, a nie odwrotnie. Chociaż formalnie nasze państwo jest niepodległe, w rzeczywistości jest obiektem eksploatacji przefarbowanych komunistów, byłych oficerów KGB i innych kryminalnych elementów, zjednoczonych w oligarchicznym klanie okradającym ukraiński naród. Bez odsunięcia ich od władzy, niepodległość pozostanie formalna.

Współczesny ukraiński nacjonalizm zachowuje tradycje walki o narodowe wyzwolenie i społeczną sprawiedliwość. Wszelkie insynuacje wrogów „Swobody” określające jej program jako „komunistyczny” są cynicznym kłamstwem.

Tegoroczny „Marsz Sławy UPA” pokazuje ogromny potencjał ukraińskiego ruchu nacjonalistycznego, który po węgierskim i greckim wydaje się być najsilniejszy w Europie. To fakt, z którym trudno polemizować.

www.nacjonalista.pl/2012/10/16/30-000-nacjonalistow-na-marszu-slawy-upa/
                                                    W trakcie marszu tradycyjnie już domagano się zrównania praw weteranów Ukraińskiej Powstańczej Armii z walczącymi w innych formacjach oraz państwowego uznania roli UPA w dziele uzyskania niepodległości przez Ukrainę. Wznoszono okrzyki: „Pamiętajcie obcy – tu gospodarzem są Ukraińcy”, „Chwała nacji – śmierć wrogom”, „UPA – uznanie państwowe”. Uczestnicy nieśli banery: „Oni walczyli za naszą wolność”, „Sława bohaterom UPA”, „Bóg i Ukraina ponad wszystko”. Pod koniec marszu spalono flagi Partii Regionów, Komunistycznej Partii Ukrainy oraz Związku Sowieckiego.
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 17:25
                                                    W tym dniu Kijów był świadkiem największej w historii manifestacji ukraińskich nacjonalistów, mającej charakter zarówno rocznicowy jak i antysystemowy. Ponad 30 000 osób wzięło udział w wydarzeniu zorganizowanym przez Ogólnoukraińskie Zjednoczenie „Swoboda”, a wspieranym także przez UNA-UNSO, autonomicznych nacjonalistów oraz szereg innych grup i stowarzyszeń.

hmmm....ponad 30 000 tys na jednym wiecu. Ruskie mają przy granicy - wg wywiadu amerykańskiego - ok 20 000 żołnierzy - docelowo może być 50 000 - to szanse mają wyrównane. Niech się bandziory nawzajem wytłuką - jestem za !!!! big_grin
                                                • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 17:15
                                                  Feniksie, niczego nie usiłuję Ci wmówić! I bardzo proszę, nie wmawiaj mi, że usiłuję Ci coś wmówić! smile Bo to jest naprawdę irytujące.
                                                  Co do reszty, to jestem przekonana, że rozumiesz, o czym pisałam i nie wiem, po co udajesz, że tak nie jest.
                                                  I jeszcze: "Lidera prawego sektora zastrzelonego podczas próby aresztowania" uważam - tak jak Ty - za bandziora. A jego "zastrzelenie podczas próby itd." dla mnie też brzmi cokolwiek dziwnie. Jednak braku prowokacji również w tym przypadku - nie jestem wcale pewna.
                                                  Czas pokaże! Albo i nie... smile
                                                  Na razie muszę odejść od kompa. Do następnego razu!
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 17:18
                                                    aha
                                                    czyli wczorajsze wydarzenia usprawiedliwimy ruską prowokacją, w postaci zastrzelenia bandyty przez ukraińską milicję. ok big_grin

sorel.lina napisała:

> Feniksie, niczego nie usiłuję Ci wmówić! I bardzo proszę, nie wmawiaj mi, że us
                                                    > iłuję Ci coś wmówić! smile Bo to jest naprawdę irytujące.
                                                    > Co do reszty, to jestem przekonana, że rozumiesz, o czym pisałam i nie wiem, po
                                                    > co udajesz, że tak nie jest.
                                                    > I jeszcze: "Lidera prawego sektora zastrzelonego podczas próby aresztowania" u
                                                    > ważam - tak jak Ty - za bandziora. A jego "zastrzelenie podczas próby itd." dla
                                                    > mnie też brzmi cokolwiek dziwnie. Jednak braku prowokacji również w tym przypa
                                                    > dku - nie jestem wcale pewna.
                                                    > Czas pokaże! Albo i nie... smile
                                                    > Na razie muszę odejść od kompa. Do następnego razu!
                                                  • sorel.lina Re: prawy sektor 28.03.14, 17:25
                                                    fenikss.2972 napisał:

> aha
                                                    > czyli wczorajsze wydarzenia usprawiedliwimy ruską prowokacją, w postaci zastrze
                                                    > lenia bandyty przez ukraińską milicję. ok
                                                    big_grin

Feniksie, przecież Ty zawsze walczyłeś z manipulacją i wykrzywianiem sensu czyichś słów...

Nie, nic na ten post nie odpowiem, za bardzo Cię lubię. smile
                                                    To na razie!
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 17:27
                                                    wybacz Sorell - ani razu nie napisałaś nic na temat samej sytuacji w Kijowie, cały czas natomiast piszesz o ruskich prowokacjach. Z zastrzeleniem Białego włącznie smile

sorel.lina napisała:

> fenikss.2972 napisał:
                                                    >
                                                    > > aha
                                                    > > czyli wczorajsze wydarzenia usprawiedliwimy ruską prowokacją, w postaci z
                                                    > astrze
                                                    > > lenia bandyty przez ukraińską milicję. ok
                                                    big_grin
                                                    >
                                                    > Feniksie, przecież Ty zawsze walczyłeś z manipulacją i wykrzywianiem sensu czyi
                                                    > chś słów...
                                                    >
                                                    > Nie, nic na ten post nie odpowiem, za bardzo Cię lubię. smile
                                                    > To na razie!
                                                  • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 17:42
                                                    Jestem gotowy na dymisje, tak samo jak byłem na nią gotowy trzy dni temu. Ale problemem nie jest moja popularność. Gdybym chciał być popularny, nie decydowałbym się na tę pracę. Problem w tym, czy kraj idzie w kierunku bandyckich band jak w Somalii, czy w stronę porządku. Ja wole porządek - tak Arsenij Awakow skomentował oczekiwania nacjonalistycznej partii Prawy Sektor, która oczekuje od niego ustąpienia ze stanowiska w związku ze śmiercią jednego z jej liderów. Przypomnijmy, że Ołeksandr Muzyczko został zastrzelony podczas próby aresztowania,.
                        • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:30
                          kupię sobie Alaskę big_grin big_grin big_grin

loczek62 napisał:

> Ciekawe co Ty i ja z tą kasą zrobimywink
                          > wyborcza.pl/1,75477,15703682,Ekspert_od_internetu__W_sieci_pracuje_dla_Kremla_armia.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza
                          • loczek62 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:31
                            Ja wolę zdecydowanie cieplejsze klimaty;wink
                            • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:33
                              a ja nie o klimat, a o sporą zagwozdkę zarówno dla zachodu jak i wschodu big_grin
                              Ty sobie wyobrażasz, co to by było ?? big_grin

loczek62 napisał:

> Ja wolę zdecydowanie cieplejsze klimaty;wink
                    • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 15:28
                      Stanisław Marian Koziej (ur. 8 lipca 1943 w Glinniku) – generał brygady Wojska Polskiego w stanie spoczynku, profesor nauk wojskowych, były wiceminister obrony narodowej, od 2010 szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego

to chyba na wojskowości się zna
                      zatem twierdzi że

Rosja wyrwała się z logiki arytmetyki logistycznej. W tej chwili jest gotowa wykonać każdy manewr. Wciąż mam nadzieje, że to będą tylko działania dywersyjne. Wejście zbrojne na Ukrainę, byłoby ostatecznym argumentem przeciwko Rosji. 50-tysięczne siły wystarczą, żeby wejść na wschodnią Ukrainę, ale cała armia rosyjska byłaby za mała, żeby wygrać wojnę - tłumaczył dalej.

tak więc nadal mam Ruskich dalej jak Ukraińców, którzy w tej chwili są nieprzewidywalni smile
                      no i już zaczynają obalać nową władzę, którą dopiero co zaakceptowali, po obaleniu poprzedniej smile
                      wiadomosci.onet.pl/kraj/koziej-atmosfera-na-granicy-ukrainy-jest-jak-przed-17-wrzesnia-1939-r/qlg4h
                      ale Ty oczywiście wiesz lepiej smile

nie dziwię się jesteś daleko, a polityka Niemców jest cokolwiek dziwna smile

Gazeta zauważa, że chociaż publiczne wypowiedzi kanclerz Angeli Merkel i szefa dyplomacji Steinmeiera nie różnią się od deklaracji Waszyngtonu, Londynu czy Paryża, to w kwestii planów NATO na wschodzie, Berlin zachowuje się dość powściągliwie. "Podczas gdy sojusz zastanawia się jak może zwiększyć poczucie bezpieczeństwa w krajach Europy Wschodniej, Niemcy milczą, podobnie jak zachowywały się w czasie wojny w Libii" - dodaje "FAZ".

Gazeta pisze dalej, że podczas gdy centrala NATO w Brukseli pracuje nad szczegółami tych planów, rzuca się w oczy defensywna postawa Niemiec. Rząd w Berlinie nie proponuje udziału w ani jednym z tych projektów - zauważa "FAZ". "Wręcz przeciwnie, kiedy minister obrony Ursula von der Leyen zażądała, aby zwiększyć obecność NATO na zewnętrznych granicach sojuszu, co odpowiada dyskutowanym w NATO planom, minister gospodarki Sigmar Gabriel przywołał ją do porządku" - napisał dziennik.

wiadomosci.onet.pl/swiat/faz-ukryta-czesc-niemieckiej-polityki-zagranicznej/jj2ey

1zorro-bis napisał:

> Kogut....czy Ciebie mozna traktowac powaznie?
                      > Caly swiat boi sie nieobliczelnego Putina i jego agresywnych dzialan, wojna wis
                      > i na wlosku a Ty masz najwieksze obawy przed grupka oszolomow - ukrainskich nac
                      > jonalistow?!
                      > Wiesz co?....rece opadaja.
                      >
        • k.karen Re: prawy sektor 28.03.14, 09:00
          Zorro, kiedy dokładnie jedziesz do Polski? smile
          • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 11:28
            jesli sie pozbieram - (bo mam "postrzal" ) to w niedziele-poniedzalek.
            k.karen napisała:

> Zorro, kiedy dokładnie jedziesz do Polski? smile
    • loczek62 Re: prawy sektor 28.03.14, 09:46
      A jak do świadomości Ukraińców dotrze czym "pachną" uchwalone reformy zblatowane z MFW to zacznie się od początku "Sajgon"...
      • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 09:56
        patrząc na agresywny charakter tej grupy - to się nawet nie skończy, a nie zacznie.
        Dzisiaj chociaż bez kałachów, tylko czerwono czarne banderki wszędzie

z tego co się przewinęło w informacjach, Biały "zasłużył" się w Czeczenii i w Afganistanie. To nie chłopcy z podwórka, tylko ćwiczeni żołnierze.

Prawy Sektor twierdzi, że Arsen Awakow jest odpowiedzialny za śmierć koordynatora tej organizacji na zachodzie Ukrainy Ołeksandra Muzyczki, znanego też jako Saszko Biały. Według MSW, był on kryminalistą i został zastrzelony, ponieważ stawiał opór funkcjonariuszom w czasie akcji milicyjnej. Tymczasem Prawy Sektor twierdzi, że to minister Arsen Awakow osobiście zlecił zabójstwo ich działacza.

https://ocdn.eu/images/pulscms/Mzc7MDQsMCwyZTUsZTMwLDdmYjswNiwzMjAsMWMy/3de1ef358f677d37b9cf3d3aedea6b05.jpg

loczek62 napisał:

> A jak do świadomości Ukraińców dotrze czym "pachną" uchwalone reformy zblatowan
        > e z MFW to zacznie się od początku "Sajgon"...
        • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 10:03
          W wywiadzie z "Super Expressem" gen. Waldemar Skrzypczak ostrzega, że jeżeli Zachód nie spełni obietnic i zostawi Ukrainę samej sobie, to Polska i cały obszar dawnego Układu Warszawskiego znajdzie się w trudnej sytuacji.

Jeżeli okazałoby się prawdą, że Zachód omamił Ukraińców wsparciem, a teraz ich sprzedaje, to Polska i cały obszar, który znajdował się niegdyś pod dominacją Rosjan, znajdują się w sytuacji nadzwyczaj trudnej. Wtedy zacznę się obawiać o los Polski - powiedział gen. Skrzypczak.

Gen. Skrzypczak, pytany, czy inwazja Rosji na Ukrainę jest możliwa, odpowiedział, że NATO i UE ostudziły zapędy Putina, ale nadal istnieje zagrożenie. - Wojsko (Rosji) czeka u granic sąsiada. Ale to, co się wydarzyło w Brukseli - stanowisko NATO, stanowisko Unii Europejskiej - jest jednoznaczne. To moim zdaniem, ostudzi zapał Putina. Jednak groźba istnieje - dodał w rozmowie z "Super Expressem".

wiadomosci.onet.pl/swiat/gen-skrzypczak-dla-se-wtedy-zaczne-sie-obawiac-o-los-polski/re9h0
          • ulisses-achaj Re: prawy sektor 28.03.14, 10:34
            Dla równowagi:
            Sprzedajny sk...n, zdrajca i szmata będzie tu dobrym określeniem?

"Jako prezydent, który jest z wami myślami i sercem wzywam każdego rozsądnego obywatela - nie dajcie wykorzystywać się samozwańcom. Domagajcie się przeprowadzenia referendów określających status każdego regionu wchodzącego w skład Ukrainy - tak brzmiało dzisiejsze orędzie do narodu Wiktora Janukowycza".
            • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 10:38
              ta, czytałem głupka już - jest dosyć groźne wezwanie, bo "usankcjonuje" kolejne ruskie prowokacje w kierunku dalszej destabilizacji niekoniecznie już tylko wschodnich i południowych regionów.

ulisses-achaj napisał:

> Dla równowagi:
              > Sprzedajny sk...n, zdrajca i szmata będzie tu dobrym określeniem?
              >
              > "Jako prezydent, który jest z wami myślami i sercem wzywam każdego rozsądnego
              > obywatela - nie dajcie wykorzystywać się samozwańcom. Domagajcie się przeprowad
              > zenia referendów określających status każdego regionu wchodzącego w skład Ukrai
              > ny - tak brzmiało dzisiejsze orędzie do narodu Wiktora Janukowycza".
              >
              >
              • k.karen Re: prawy sektor 28.03.14, 10:55
                Jest źle. Nie wiem jak to się dalej potoczy. Mam złe przeczucia.
                • fenikss.2972 Re: prawy sektor 28.03.14, 11:06
                  ano jest źle
                  wczoraj rząd tymczasowy obiecał powołanie specjalnej komisji, w której skład mają wejść przedstawiciele ekstremistów - ustępują im. Owszem - po to, żeby nie powodować zamieszek i wewnętrznego niepokoju, ale dają tym samym do zrozumienia, że siłą można wszystko.
                  A Ruscy tylko czekają na walki wewnętrzne.
                  Jeśli ludzie nie udźwigną reform, a zapowiada się że będą to spore wyrzeczenia przez długi okres czasu - dołączą do kolejnych zamieszek. Ten rząd podpadł choćby z okazji Krymu - Majdan nadal jest aktywny - nie trzeba wiele, żeby sprowokować kolejną falę zamieszek.

k.karen napisała:

> Jest źle. Nie wiem jak to się dalej potoczy. Mam złe przeczucia.
            • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 11:31
              gangster zasluzyl na proces i dlugoletnie wiezienie. W Chinach mialby kulke w leb.
              ulisses-achaj napisał:

> Dla równowagi:
              > Sprzedajny sk...n, zdrajca i szmata będzie tu dobrym określeniem?
              >
              > "Jako prezydent, który jest z wami myślami i sercem wzywam każdego rozsądnego
              > obywatela - nie dajcie wykorzystywać się samozwańcom. Domagajcie się przeprowad
              > zenia referendów określających status każdego regionu wchodzącego w skład Ukrai
              > ny - tak brzmiało dzisiejsze orędzie do narodu Wiktora Janukowycza".
              >
              >
      • 1zorro-bis Re: prawy sektor 28.03.14, 11:29
        a w Polsce, jak Balcerowicz reformy wprowadzil, to bym "Meksyk" czy "Sajgon";?big_grin
        loczek62 napisał:

> A jak do świadomości Ukraińców dotrze czym "pachną" uchwalone reformy zblatowan
        > e z MFW to zacznie się od początku "Sajgon"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka