martynika74 16.10.09, 12:23 Mam nadzieję, że to już ostatnie moje podejście do imienia córeczki. Zaraz się pewnie posypią gromy, ale nikt nie powiedział, ze wybór imienia dla dziecka jest łatwy... . Nadal myślę, czy aby Anna jest odpowiednie, ale ostatnimi czasy nie dają mi spokoju jeszcze dwa imiona: Karolina i Laura. Jeżeli miałybyście wybór to które by najbardziej Wam odpowiadało ?. Proszę nie kierujcie się popularnością tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 12:32 Dobrze, że doczytałam do ostatniego zdania Laura Anna Karolina w ostateczności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: 94.75.121.* 12.11.09, 21:49 Ja bym wybrała Karolinę. Wszystkie Anny jakie znam są fałszywe i dwulicowe. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 12:33 Nie kierując się popularnością - Karolina. Gdyby nie popularność, moja córka miałaby właśnie tak na imię. Kierując się popularnością - Laura Karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
irka1212 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 14:02 Laura podoba mi się najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 14:34 Anna. Słyszałam: LaUra, Laurka, beeee. Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 14:41 Karolina Anna Laura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.ny325.east.verizon.net 16.10.09, 14:48 Laura najbardziej mi sie podoba. Na drugim miejscu Karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 15:09 Laura Anna Karolina w tej kolejności ! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 15:14 Najpierw spróbowałabym które najlepiej komponuje się z nazwiskiem. Laura jest najciekawsza ale wcale najbardziej mi się nie podoba, jak mam byc szczera. Mimo to, Laura Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Abielo 16.10.09, 21:28 abiela napisała: > Najpierw spróbowałabym które najlepiej komponuje się z nazwiskiem. > Laura jest najciekawsza ale wcale najbardziej mi się nie podoba, jak > mam byc szczera. Mimo to, Laura Jeżeli chodzi o nazwisko to jest krótkie i kończy się na -da. Imię Laura w połączeniu z nazwiskiem trochę się zlewa. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Abielo 16.10.09, 23:21 Rozumiem, a jak to wygląda z Anną? Ta końcówka -da troszkę mnie zaniepokoiła. Wyobraziłam sobie nazwisko dwusylabowe w stylu Burda i nie jestem przekonana czy dobrze brzmi. Zastanowiłabym się nad Karoliną? Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Abielo 17.10.09, 17:25 abiela napisała: > Rozumiem, a jak to wygląda z Anną? Ta końcówka -da troszkę mnie > zaniepokoiła. Wyobraziłam sobie nazwisko dwusylabowe w stylu Burda i > nie jestem przekonana czy dobrze brzmi. Zastanowiłabym się nad > Karoliną? Nasze nazwisko jest dwusylabowe, brzmi podobnie do Gajda. Z Anną nie tworzy super zestawu, ale w tym przypadku mi to nie przeszkadza. Natomiast Laura w połączeniu z nazwiskiem trochę "zgrzyta". Karolina ładnie się komponuje... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Abielo 17.10.09, 19:17 W takim razie zrezygnowałabym z Laury (dwusylabowe imiona rzadko IMO pasują do dwusylabowych nazwisk, Anny też to dotyczy), ale ponieważ Karolina mi zupełnie nie leży, to zdecydowałabym się na Laurentynę albo Laurencję. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Abielo 17.10.09, 19:18 martynika74 napisała: > > Nasze nazwisko jest dwusylabowe, brzmi podobnie do Gajda. Z Anną nie tworzy > super zestawu, ale w tym przypadku mi to nie przeszkadza. Natomiast Laura w > połączeniu z nazwiskiem trochę "zgrzyta". Karolina ładnie się komponuje... Pewnie też dlatego, że Anna jest dużo bardziej osłuchana. Ale w takiej sytuacji jednak rozażyłabym Karolcię. Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Abielo 19.10.09, 10:34 abiela napisała: > martynika74 napisała: > > > > > Nasze nazwisko jest dwusylabowe, brzmi podobnie do Gajda. Z Anną > nie tworzy > > super zestawu, ale w tym przypadku mi to nie przeszkadza. > Natomiast Laura w > > połączeniu z nazwiskiem trochę "zgrzyta". Karolina ładnie się > komponuje... > > Pewnie też dlatego, że Anna jest dużo bardziej osłuchana. Ale w > takiej sytuacji jednak rozażyłabym Karolcię. Rozważam Karolinę od samego początku, ale moja druga połowa stawia opór. Nie potrafiłam go wtedy przekonać i obawiam się, że teraz też nie ustąpi, ponieważ imię Anna jest jego ulubionym ... No chyba, że znajdę na niego sposób Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 jednak Anna 16.10.09, 15:45 Widzę, że jeszcze cię dopadły wątpliwości Moją opinię znasz - wybrałabym Annę. Po niej podoba mi się też Laura. Na końcu jest Karolina - nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: jednak Anna 16.10.09, 17:04 Chyba wybrałabym Karolinę, przynajmniej można to jakoś zdrabniać w porównaniu z Laurą, ale Laura też fajne imię. Anny nie lubię, wolę Hannę. Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: jednak Anna 16.10.09, 18:50 ariana1 napisała: > Widzę, że jeszcze cię dopadły wątpliwości Moją opinię znasz - > wybrałabym Annę. Po niej podoba mi się też Laura. Na końcu jest > Karolina - nie podoba mi się Oj, Arianko niestety . Wolałabym ich nie mieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 18:01 Wszystkie ładne.Podobają mi się w kolejności: Laura Anna Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 18:22 Karolina Anna Laura Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 16.10.09, 19:59 Nie kierując się popularnością - Karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.gemini.net.pl 16.10.09, 21:15 1.Karolina 2.Anna 3.Laura Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 17.10.09, 15:16 Laura, o ile brzmi dobrze z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 17.10.09, 15:35 Karolinka - słodkie Laura - dumne Anna - klasyk wybieram Karolke bo wszytskie jakie znam to przemile osoby Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 17.10.09, 16:00 Karolina - przenigdy bo znam same głupiutkie ale to subiektywna ocena/ Anna - nuuuda Laura - jak najbardziej i czemu by nie Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 19.10.09, 19:53 Martynika, skoro twoja pewność przechyla się w stronę Karoliny, to przekonaj męża (spróbuj przekonać), żeby Anna była drugim imieniem. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 19.10.09, 22:06 ariana1 napisała: > Martynika, skoro twoja pewność przechyla się w stronę Karoliny, to > przekonaj męża (spróbuj przekonać), żeby Anna była drugim imieniem. > Powodzenia Ariana, trochę się obawiam reakcji rodziny bo już raz doświadczyliśmy podobnej sytuacji i nie należało to do przyjemności. Z drugiej strony wiem, że jeżeli nie wezmę sprawy w swoje ręce to później mogę żałować, chyba że odpuszczę ... Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 19.10.09, 22:32 Rodzinę poinformujcie o wybranym imieniu, jak już córeczka będzie na świecie. Będą tak zachwyceni jej osobą, że nie będą mieli czasu wydziwiać Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 20.10.09, 10:23 mal_art napisał: > Rodzinę poinformujcie o wybranym imieniu, jak już córeczka będzie na świecie. > Będą tak zachwyceni jej osobą, że nie będą mieli czasu wydziwiać Mal_art, ale ona jest już na świecie. Więc wchodziłaby w grę urzędowa zmiana imienia Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 20.10.09, 11:43 Ups, przepraszam, nie zauważyłam. Gratuluję córeczki! Tak czy inaczej - wybór należy do Was, a rodzina powinna się z nim pogodzić. Ewentualnie możecie postraszyć, że zastanawiacie się nad Penelopą i Hildegardą - wtedy Laura czy Karolina od razu zyskają w oczach potencjalnych krytyków Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 20.10.09, 12:14 mal_art napisał: > Ups, przepraszam, nie zauważyłam. Gratuluję córeczki! > Tak czy inaczej - wybór należy do Was, a rodzina powinna się z nim pogodzić. > Ewentualnie możecie postraszyć, że zastanawiacie się nad Penelopą i Hildegardą > - > wtedy Laura czy Karolina od razu zyskają w oczach potencjalnych krytyków Bardzo dziękuję za gratulacje . Problem w tym, że muszę znaleźć sposób na przekonanie mojego męża. Czas ucieka, córeczka coraz starsza. Jeszcze 6-ciu miesięcy niema, ale niestety już została ochrzczona . Nie orientujesz się czy zmianę imienia można przeprowadzić do szóstego miesiąca życia dziecka, czy do 6 miesięcy od wystawienia aktu urodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 20.10.09, 15:05 O ile się orientuję, w ciągu pierwszych 6 miesięcy życia dziecka obowiązuje procedura uproszczona, później też jest możliwość, ale wiąże się z koniecznością pisania podania do prezydenta miasta itp. Linkuję ciekawsze wątki o zmienie imienia: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,74111902,,zmiana_imienia_po_chrzcie.html?v=2 ucieszy Cię być może, że KK dopuszcza mozliwość zmiany nadanego na chrzcie imienia forum.gazeta.pl/forum/w,12924,32316888,,zmiana_imienia_dziecka.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,19807617,,pytanie_o_zmiane_imienia.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,12924,61431375,,zmiana_imienia_kto_przezyl_osobiscie_.html?v=2Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 20.10.09, 15:39 mal_art napisał: > O ile się orientuję, w ciągu pierwszych 6 miesięcy życia dziecka > obowiązuje procedura uproszczona, później też jest możliwość, ale wiąże się z > koniecznością pisania podania do prezydenta miasta itp. > Linkuję ciekawsze wątki o zmienie imienia: > forum.gazeta.pl/forum/w,12924,74111902,,zmiana_imienia_po_chrzcie.html?v=2 > ucieszy Cię być może, że KK dopuszcza mozliwość zmiany nadanego na chrzcie imie > nia > forum.gazeta.pl/forum/w,12924,32316888,,zmiana_imienia_dziecka.html?v=2 > forum.gazeta.pl/forum/w,12924,19807617,,pytanie_o_zmiane_imienia.html?v=2 > forum.gazeta.pl/forum/w,12924,61431375,,zmiana_imienia_kto_przezyl_osobiscie_.html?v=2Pozdrawiam Mal_art bardzo dziękuję za pomoc . Zmiana imienia po szóstym miesiącu życia jest mi znana z autopsji, również w księdze chrztów. Miałam jedynie wątpliwości czy ten zapis "do szóstego miesiąca" dotyczy wieku dziecka, czy też daty wystawienia aktu urodzenia. Jak już wcześniej pisałam , obawiam się reakcji rodziny, ponieważ już przeszłam taką sytuację. Z perspektywy czasu czuję , że postąpiłam słusznie, ale na początku było mi bardzo ciężko. W obecnej sytuacji obawiam się całkowitego niezrozumienia. Względy moralne powodują, że waham się podjąć decyzję, ale problem nadal istnieje... Odpowiedz Link Zgłoś
magiczna.panna Anna 22.10.09, 13:47 moim zdaniem Ania to najlepszy wybór a jakie imię nadałaś, jeśli to nie tajemnica ? myślę, że nie zmieniałabym dziecku imienia, jeśli ono już otrzymało inne.. Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Anna 22.10.09, 14:21 magiczna.panna napisała: > moim zdaniem Ania to najlepszy wybór > > a jakie imię nadałaś, jeśli to nie tajemnica ? Wolałabym jednak nie ujawniać na forum jakie imię pierwotnie nadałam, a później zmieniłam. Chcę uniknąć, ewentualnych skojarzeń, bo być może znajome osoby podczytują forum . W tej chwili to i tak bez znaczenia. Natomiast moje drugie dziecko otrzymało imię Anna i to jej dotyczy to całe zamieszanie . Odpowiedz Link Zgłoś
magiczna.panna Re: Anna 22.10.09, 23:42 mi właśnie chodziło o to imię, tj. o to drugie dziecko moim zdaniem imię Anna jest śliczne, ponadczasowe i zawsze modne brzmi lekko i dziewczęco - pasuje i kilkumiesięcznej dziewczynce i nastolatce i starszej kobiecie, mało jest takich imion, naprawdę.. ani Karolina ani Laura nie mają w sobie nawet połowy tego uroku, który jest charakterystyczny dla imienia Ania myślę, że to świetny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARyl Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 17:52 Wszystkie są piękne. Laura jest bardzo oryginalne i nie wiesz czy na 100% jej się spodoba Karolina to cudowne imię,ale odradzałabym, choć i mi bardzo się podoba to jednak ma w sobie coś co odpycha od tych osób Anna to imię ponad czasowe i wybitnie śliczne. Jest tyle Ann bo to piękne imie. Myśle,że tego dziecko by nie żałowało Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 23.10.09, 19:58 Gość portalu: MARyl napisał(a): > Wszystkie są piękne. > Laura jest bardzo oryginalne i nie wiesz czy na 100% jej się spodoba o żadnym imieniu nie wiesz czy się spodoba a czy obecnie Laura jest oryginalne? dyskutowałabym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANNA Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.oc3.tsk.pl 26.10.09, 14:38 HEJ. RZECZYWIŚCIE JEST PROBLEM Z NADANIEM IMIENIA DLA CÓRKI TYM BARDZIEJ ŻE WEDŁUG MNIE IMIE WPŁYWA NA OSOBOWOŚĆ CZŁOWIEKA. TRZYNAŚCIE LAT TEMU TEŻ STAŁAM PRZED TAKIM PROBLEMEM- ŻEBY BYŁO ŁADNE , ŻEBY NIE MOŻNA BYŁO BRZYDKO ZDRABNIAĆ, ŻEBY DZIECKO DOBRZE CZUŁO SIĘ ZE SWOIM IMIENIEM I TAK WYBÓR PADŁ NA IMIĘ LAURA. ZAPEWNIAM CIĘ ŻE TO BYŁ BARDZO DOBRY WYBÓR. MAM WSPANIAŁĄ CÓRKĘ KTÓRA JEST SPEŁNIENIEM MOICH MARZEŃ. IMIONA MAJĄ SWOJĄ MAGIĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 ANNA 27.10.09, 11:41 Gość portalu: ANNA napisał(a): WYBÓR PADŁ NA IMIĘ LAURA. > ZAPEWNIAM CIĘ ŻE TO BYŁ BARDZO DOBRY WYBÓR. MAM WSPANIAŁĄ CÓRKĘ > KTÓRA JEST SPEŁNIENIEM MOICH MARZEŃ. IMIONA MAJĄ SWOJĄ MAGIĘ. Wybierając imię nie jesteśmy w stanie przewidzieć czy dziecko w przyszłości będzie z niego zadowolone. Może nam się wydawać, że imię jest najpiękniejsze, a nasze dziecko za jakiś czas zapyta: "dlaczego nadaliście mi takie imię? Każde inne jest ładniejsze od mojego". Według mnie Laura jest ładnym imieniem, tylko jak je zdrabniać? Owszem dorosła kobieta-LAURA brzmi dostojnie, ale do malutkiej dziewczynki, aż chce się mówić pieszczotliwie. Twoja córka nosi to imię, więc na pewno masz w zanadrzu dużo zdrobnień. Powiedz, jak się do niej zwracałaś, gdy była całkiem mała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foczka13 Re: ANNA IP: 83.2.170.* 06.11.09, 23:00 ja do mojej kuzyneczki zwracam sie : Rauka, Laurcia, albo po prostu Laura to jest sliczne imie polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
ksenja1 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 28.10.09, 14:23 Martynika, nadaj imię, które podoba Ci się najbardziej. Jeśli trzeba- możesz przecież zmienić. Przecież nawet Kościół Katolicki dopuszcza zmianę imienia po chrzcie. My przez to przeszliśmy. Nie była to łatwa decyzja. Ale teraz jestem zadowolona. I mam nadzieję, że córcia też będzie. Już teraz z dumą mówi: Jestem ...... Odpowiedz Link Zgłoś
ksenja1 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 28.10.09, 14:26 A co do wyboru- nie podpowiem: wszystkie trzy imiona ładne. Najważniejsze jest to, co podpowiada Ci serce. Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 28.10.09, 15:17 ksenja1 napisała: > Martynika, nadaj imię, które podoba Ci się najbardziej. Jeśli trzeba- możesz > przecież zmienić. Przecież nawet Kościół Katolicki dopuszcza zmianę imienia po > chrzcie. My przez to przeszliśmy. Nie była to łatwa decyzja. Ale teraz jestem > zadowolona. I mam nadzieję, że córcia też będzie. Już teraz z dumą mówi: Jestem > ...... Ksenja! Imię jest już nadane od dłuższego czasu, ale mam wątpliwości. Co do zmiany imienia to jestem w temacie ponieważ zmieniałam pierwszemu dziecku. W obecnej sytuacji podchodzę do zmiany bardzo ostrożnie. Trochę się obawiam opinii innych osób... Jeszcze się zastanawiam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olikk Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.09, 15:13 nie mozesz sie zdecydowac na imie przez pol roku? pierwszej corce tez zmienilas? a teraz drugiej ? tobie sie chyba nudzi! Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 olikk 30.10.09, 16:47 Gość portalu: olikk napisał(a): > nie mozesz sie zdecydowac na imie przez pol roku? pierwszej corce > tez zmienilas? a teraz drugiej ? tobie sie chyba nudzi! Nie piszę , że zmieniam tylko się zastanawiam, a to duża różnica. Poza tym nawet gdyby to nie będę pierwszą osobą, która zmieniła imię kolejnemu dziecku. Niani do dzieci nie mam, więc raczej przy dwójce się nie nudzę ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 01.11.09, 22:03 O ile pamiętam, Założycielka wątku nie prosiła nas o komentarze dotyczące jej sposobu spędzania czasu tudzież podejmowanych decyzji, tylko o opinię na temat trzech imion dziewczęcych, podanych w tytule. Jeśli nie rozumiesz podobnych dylematów, to załóż na ten temat osobny wątek bez argumentów ad personam i oceniania innych forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 17:15 Karolcia, Karo, Karola... tak, to jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikusia Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.09, 10:45 najładniejsze z tych imion to laura bardzo ładne krótkie chociaz modne to nie powtarza sie czesto.. ewentualnie to jeszcze karolina ale anna to teraz sie nie spotyka u małych dzieci takich imion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.146.197.191.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.11.09, 23:23 Powiem tak dla mnie numer jeden LAURA !!! sama dałam tak na imię córce i jestem bardzo zadowolona i powiem szczerze, że z każdym rokiem dziecka brzmi jeszcze ładniej; owszem problemem mogą być pewne próby zdrabniana ale to szybko przechodzi; dla mnie to takie klasyczne stare imię które jest bardzo dumne i eleganckie Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 11.11.09, 14:53 Zmniejsz sygnaturkę! Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 12.11.09, 22:15 Laura ------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laura Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 09:44 Ja swoim rodzicom jestem baardzo wdzięczna, że dali mi na imię Laura. Uwielbiam je Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oktawia Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.09, 09:41 Byłabym zdecydowanie za Laurą, moja siostra ma Laurusię i to imię jest po prostu śliczne samo w sobie! A Karoliny to wredne dziewuchy (chociaż nie wszystkie) Odpowiedz Link Zgłoś
martynika74 Re: Karolina,Laura czy jednak Anna? 13.11.09, 20:50 Gość portalu: Oktawia napisał(a): > Byłabym zdecydowanie za Laurą, moja siostra ma Laurusię i to imię > jest po prostu śliczne samo w sobie! A jak siostra zdrabnia to imię? Odpowiedz Link Zgłoś