Dodaj do ulubionych

Serialowe dzieci :)

• bohemiere Re: Serialowe dzieci :) 17.02.12, 12:53
      Te seriale często kreują gusta społeczeństwa. Mała Lenka w M jak Miłość i połowa znajomych, sąsiadów ma córki o tym imieniu ;]
      • jagodowa2 Re: Serialowe dzieci :) 17.02.12, 19:09
        bohemiere napisała:

> Te seriale często kreują gusta społeczeństwa. Mała Lenka w M jak Miłość i połow
        > a znajomych, sąsiadów ma córki o tym imieniu ;]

Seriale rzeczywiście często mają duży wpływ na gust społeczeństwa. Na dobre i na złe też zapoczątkowało trwającą do dzisiaj modę na Zosię, Julkę, Jakuba, Amelkę, a Na Wspolnej na Antoninę (kiedy pojawiła się w serialu, zdecydowanie nie była modna).
        • izzy_dizzy Re: Serialowe dzieci :) 01.03.18, 17:54
          Myślę, że Na dobre i na złe zapoczątkowało właśnie falę popularności imienia Lena.
    • jagodowa2 "Na dobre i na złe" 17.02.12, 18:56
      W NDiNZ wkrótce urodzi się Feliks.

superseriale.se.pl/seriale/na-dobre-i-na-zle-dramatyczny-porod-doktor-leny-zdjecia_228235.html
    • dalenia Re: Serialowe dzieci :) 25.02.12, 18:19
      W "Pierwszej miłości" urodził się Maciej, brat Tomka. Jak szukałam informacji o imieniu dziecka, to przypomniało mi się, że jakiś czas temu w tym serialu była mała Stasia.
      • bohemiere Re: Serialowe dzieci :) 25.02.12, 21:18
        Tak była Stasia. Czasem oglądałam ten serial i pamiętam jak razem z mamą się tym załamywalyśmy (choć ona w przeciwieństwie do mnie woli tradycyjne imiona). Oczywiście załamanie z faktu iż imię jest zbyt staromodne.
    • paula.anna A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 15:04
      Nie mogę znaleźć, a w I odcinku chyba nie podali?
      Ciekawa jestem, jak ma na imię przyrodnia siostra (?) Gniewka
      • domi_33 Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 15:58
        z tego mi wynika, że chyba będzie Kornelia Zawadzka.
        pl.wikipedia.org/wiki/Przepis_na_%C5%BCycie_(serial_telewizyjny)
        • domi_33 Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 18:54
          a Gniewko jest tu wskazany jako Gniewomir. smile
      • dalenia Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 17:06
        W napisach końcowych była Kornelia właśnie smile Zresztą, ktoś kiedyś wstawiał tu już artykuł i tam byla o tym mowa.

Swoją drogą, czekałam na napisy, bo byłam ciekawa, jaka mała aktoreczka gra Kornelię (to zapewne po tym Gniewku-Modeście taka ciekawość smile) i ... Kornelię grają dwie dziewczynki - Jagna i Nikola.
        • paula.anna Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 21:27
          Jeśli Kornelia to podoba mi się bardzo smile
          Obawiałam się, że po jednym oryginalnym imieniu następna będzie Zuzia, Maja lub Julia...
          • dalenia Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 23:16
            Niee, jak na razie trzymają się imion retro smile Wszak Mania jest Marianną, a Gruba to Zośka. No i jest też Janek- wszystko w tym samym klimacie.
            • paula.anna Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 14.03.12, 09:11
              W sumie racja, jakoś tego nie zauważyłam.
    • dasza_dm Licencja na wychowanie 14.03.12, 20:08
      Barańscy: Wiktoria, Bartek, Staś.
      Leszczyńscy: Łukasz, Marysia, Magda, Mateusz.
      • wolnaola26 Klan 18.06.12, 12:51
        Syn Zyty i Michała:

Stefanek

Chłopca gra dziewczynka o imieniu Lidia.

Źródło: Świat Seriali
    • dalenia Re: Serialowe dzieci :) 14.09.12, 12:22
      Wrzesień się zaczął - czas na nowości! wink

"M jak miłość" -
      Izabela

"Przyjaciółki" -
      Hania
      Julka, Franek i Stasiek
      • luska.s Re: Serialowe dzieci :) 27.12.17, 18:59
        "Przyjaciółki" - Mikołaj, Marysia
        • domi_33 Re: Serialowe dzieci :) 27.02.18, 22:54
          W "Przyjaciółkach" niedługo pojawi się Grześ syn Zuzy.
          • domi_33 Re: Serialowe dzieci :) 27.02.18, 23:02
            A w "M jak miłość" pojawiła się jeszcze Maja, siostra Szymka córka Izy i niewiedzącego o tym że ma córkę od stu odcinków Marcina. smile
    • milamala Re: Serialowe dzieci :) 14.09.12, 15:36
      Jak widac serialowe dzieci z seriali dla gospodyn domowych odzwierciedlaja wspolczesna mode wsrod calego spoleczenstwa na imiona tradycyjne. Agnieszki z lat 80tych zatapily, barbary,, Zofia, Aleksandry, fFranciszki, Ignacy, Ksawery, Antonina, Maria, jan, Wladyslaw, kolejna Zosia, kolejny Jas, kolejna Zosia, Dionizy.
      • bociannakominie Re: Serialowe dzieci :) 15.09.12, 09:24
        milamala napisała:

> Jak widac serialowe dzieci z seriali dla gospodyn domowych odzwierciedlaja wspo
        > lczesna mode wsrod calego spoleczenstwa na imiona tradycyjne. Agnieszki z lat 8
        > 0tych zatapily, barbary,, Zofia, Aleksandry, fFranciszki, Ignacy, Ksawery, Anto
        > nina, Maria, jan, Wladyslaw, kolejna Zosia, kolejny Jas, kolejna Zosia, Dionizy
        > .

Ten serial ma ambicje dydaktyczne, opowiada m.in. o adopcji, o zespole Downa, zachęca do badań prfolaktycznych etc. Może ambicją producentów jest także to, by uświadomić gospodynie domowe, że Dżesiki, Wanessy itp. to na naszym podwórki lekki obciach? Radzę oglądać.
        • milamala [...] 16.09.12, 15:01
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • milamala [...] 16.09.12, 15:56
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • bociannakominie Re: Serialowe dzieci :) 16.09.12, 19:22
              > Slowo "pretensjonalnosc'", ktore tak chetnie uzywa, niewatpliwie bardzo pasuje
              > w kontekscie oceny takiej osoby i jej aspiracji intelektualno - edukacyjnych.

Niestety, coraz mniej osób wie, z którym przypadkiem łączy sie czasownik 'używać'...
              To tak a propos aspiracji intelektualno-edukaycjnych smile
              • milamala Re: Serialowe dzieci :) 16.09.12, 20:03
                Juz jedna serialowa "znawczyni" w innym watku poprawne zdanie poprawiala. Teraz widze, pora na druga. Jak widze wspolczesne seriale to nawet 'gramatyki ucza". Wspolczesna serialowa elyta ma z czego czerpac gleboka wiedze o wszystkim.
                Moderatorka zatroszczyla sie o to, aby panna sie do konca nie osmieszyla i usunela moj tekst. Ciekawe czy o ciebie tez sie tak zatroszczy.
                • aneladgam Re: Serialowe dzieci :) 16.09.12, 22:57
                  milamala napisała:

> Juz jedna serialowa "znawczyni" w innym watku poprawne zdanie poprawiala.

pysiaczku, tamto zdanie nie było poprawne. kochana, wiem, że odległość, czas i miłość robi swoje, matczyne hormony też, ale w języku polskim rzeczownik "imię" jest rodzaju nijakiego, a więc nadaje się "je" a nie "go". słoneczko, wszystkiego dobrego na nowy tydzień, oby pełen równie pięknych niespodzianek! buziaczki!
                  • aneladgam Re: Serialowe dzieci :) 16.09.12, 23:03
                    ale cieszę się razem z Tobą, że się mniej ośmieszysz, niż gdyby został Twój post smile
                    chociaż...cóż... został, ponieważ przed usunięciem już ktoś go zacytował...
                    dało mi wiele radości Twoje wymądrzanie się w temacie, o którym.... masz wieeeeeelkie pojęcie big_grinbig_grin:big_grinbig_grinbig_grin
    • nataszaasza Re: Serialowe dzieci :) 20.09.13, 18:40
      W Barwach szczęścia urodził się teraz Ksawery Junior...
      • nataszaasza Re: Serialowe dzieci :) 08.09.14, 09:09
        Barwy szczęście - Borys
        M jak milość - Mikołaj
        Na dobre i na złe - Franciszka
      • florianne M jak miłość 09.03.16, 11:23
        Urodziła się Helenka, dodatkowo 2 inne postacie z tego serialu rozważały/rozważają to imię.
        • domi_33 Re: M jak miłość 09.03.16, 12:49
          W "M jak miłość" jest jeszcze mały Szymek. A w "Na Wspólnej" urodziły się Bogdanowi i Joasi blizniaki Michalina i Mateuszek, który niestety nie przeżył. sad, pojawiły się też u Kamila i Zuzy adoptowane Urszula i Antonina.
          • czekoladowe_serce Re: M jak miłość 19.03.16, 00:49
            domi_33 napisała:

> A w "Na Wspólnej" pojawiły się też u Kamila i Zuzy adoptowane Urszula i Antonina.

To są w takim razie dwie Antoniny - druga to córka Weroniki (ale ta Antosia urodziła się w początkowych odcinkach serialu, więc jest trochę starsza, raczej już nastolatka)
      • karola1705 Re: Serialowe dzieci :) 13.03.16, 00:35
        W M jak Miłość jest mała Hania, Szymek, Mikołaj, Lenka (która podobno jest MAGDAleną, ale zawsze jest skracana do Lenki), Wojtek, 2 x Basia, Ania, Antek i Mateusz oraz Maciek, przez jakis czas była też koleżanka Ani o popularnym imieniu Julia.

W Przyjaciółkach jest Hania, Mikołaj, Maciuś, Julka oraz Staś i Franek
        A w O mnie się nie martw Helenka i Oliwka
        Moim zdaniem seriale i ich bohaterowie mają całkiem spory wpływ na wybory imiennicze oglądających.
        • czekoladowe_serce Re: Serialowe dzieci :) 19.03.16, 00:58
          karola1705 napisał(a):

> W M jak Miłość jest Lenka (która podobno jest MAGDAleną, ale zawsze jest skracana do Lenki)

Na pewno jest Magdaleną, ktoś tam zaproponował nazywanie jej Lenką, po to, aby nie mylić małej z Magdą graną przez A. Muchę. A że to było dawno (7-8 lat?), to już tam wszyscy zapomnieli, że tak naprawdę to Magdalena a nie Lena.

>
          > Moim zdaniem seriale i ich bohaterowie mają całkiem spory wpływ na wybory imie
          > nnicze oglądających.

Też tak uważam. Szczególnie jest to widoczne na przykładzie Julii i Amelii (Na dobre i na złe), Leny (M jak Miłość), Antoniny (Na Wspólnej) i kilka innych przykładów by się znalazło.
          • florianne Re: Serialowe dzieci :) 19.03.16, 15:46
            czekoladowe_serce napisał(a):

> Też tak uważam. Szczególnie jest to widoczne na przykładzie Julii i Amelii (Na
            > dobre i na złe), Leny (M jak Miłość), Antoniny (Na Wspólnej) i kilka innych prz
            > ykładów by się znalazło.

Amelia owszem, ale nie zgodzę się w kwestii Julii i Leny. Mała Magdalenka pojawiła się w "M jak miłość" w 2009 roku, a już w 2008 Lena była na 21 miejscu. Tak samo Julia - moda zaczęła się przed emisją pierwszego odcinka (1999 r.).
            Jeśli Helena znajdzie się w pierwszej 10-tce, to z pewnością "oskarżany" będzie serial. A trend był już wcześniej.
            • czekoladowe_serce Re: Serialowe dzieci :) 19.03.16, 22:17
              florianne napisała:

> Amelia owszem, ale nie zgodzę się w kwestii Julii i Leny. Mała Magdalenka pojaw
              > iła się w "M jak miłość" w 2009 roku, a już w 2008 Lena była na 21 miejscu. Tak
              > samo Julia - moda zaczęła się przed emisją pierwszego odcinka (1999 r.).
              > Jeśli Helena znajdzie się w pierwszej 10-tce, to z pewnością "oskarżany" będzie
              > serial. A trend był już wcześniej.

Ale nie mówię, że wcześniej Julki czy Leny nie były nadawane. Jednak seriale w jakimś stopniu spowodowały wzrost popularności tych imion.
              A jeśli chodzi o Helenę - zdaje sobie sprawę, że jest dość popularna i będzie jeszcze bardziej, ma nawet dużą szansę na pierwszą 10-tkę (co zupełnie mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie smile) i serial w tym wzroście popularności na pewno jej raczej pomoże niż przeszkodzi. Ale wiem, że nie będzie to "zasługa" serialu, Helena od jakiegoś czasu wraca do łask (chętnie nadają ją również celebryci - Steczkowska, Cichopek, Rubik, Lewińska-ona Helenę nadała dość dawno, bo jej córka jest już chyba dorosła).
              • domi_33 Re: Serialowe dzieci :) 18.04.16, 21:52
                Lada moment w serialu "Na dobre i na złe" pojawi się mały Krzesimir którego urodzi pielęgniarka Beata. Miło tak obok Feliksa i Franciszki go zobaczyć. smile
        • stokrotka_96 Re: Serialowe dzieci :) 26.12.17, 20:19
          Bardzo podoba mi się imię Helenka - chyba dzięki "O mnie się nie martw" zainteresowałam się nim na tyle, że zaczęłam je rozważać smile.
          Ogólnie, bardzo lubię, gdy w serialach pojawiają się jakieś nietuzinkowe imiona, ale z drugiej strony rozumiem, gdy pojawiają się też takie zwyczajnie - musi być realistycznie. Świat, w którym byłyby tylko Leokadie, Apolonie, Rozalie, a w którym nie byłoby Kasiek i Basiek nijak miałby się do rzeczywistości. Choć myślę, że gdybym to ja była scenarzystką, to w obieg puściłabym wiele rzadziej nadawanych imion big_grin.
    • luska.s Re: Serialowe dzieci :) 24.12.17, 13:52
      Na Wspólnej - mały Ludwik
    • kingulka0zqe Re: Serialowe dzieci :) 28.02.18, 22:03
      W na dobre i na złe jest jeszcze Tymek, Frania, Jaś, Matylda
    • izzy_dizzy Re: Serialowe dzieci :) 01.03.18, 17:52
      Jaś i Małgosia faktycznie fatalne połączenie.
      Podoba mi się Dionizy smile
      • karola1705 Re: Serialowe dzieci :) 08.03.18, 22:22
        Grześ w Przyjaciółkach
        Maja w M jak miłość
    • inga.a.m.r Re: Serialowe dzieci :) 21.05.18, 16:21
      Barwy szczęścia córka Klary i Huberta - Marysia
    • inga.a.m.r Re: Serialowe dzieci :) 15.08.18, 19:09
      Na sygnale - Tadeusz
      Druga szansa - Basia
      Na dobre i na złe - Józef
      Diagnoza - Zosia i Marcel
      • gaudencja Re: Serialowe dzieci :) 19.08.18, 10:44
        Szkoda, że Marcel, nie Marceli...
    • inga.a.m.r Re: Serialowe dzieci :) 21.09.18, 17:24
      Barwy szczęścia : Lea, a na drugie ma Maria
      • inga.a.m.r Re: Serialowe dzieci :) 04.01.19, 15:43
        Barwy Szczęścia - Stefan
        Pierwsza miłość - Marlena, która miała być Michaliną wink
    • chayah Re: Serialowe dzieci :) 08.04.19, 10:10
      Serialowe dzieci i młodzież (te, które pamiętam):
      M jak miłość: dwie Basie, Lenka, Mikołaj (zdrabniany do Miśka), Zuzia, Emilka, Wojtuś, Ola, Szymek, Maja, Ania, Pola, Zosia, Mateusz, Antek.
      Barwy szczęścia: Ewa, Miłosz, Monika, Marysia, Maja, Emilka, Zenuś, Jaś (nazywany też Johnem), Ksawery, Milenka, Lea, Stefanek, Kajtek, Oliwka, Angela, Mia, Madzia, Antek, Tymon, Kacper, Zuzia, Filip, Adrian, Jowita, Justin, Laura. W jednym odcinku była Ewelinka (prosiła o autograf), w innym odcinku byli Michał i Klaudyna (dzieci z klasy Jasia).
      Rodzinka.pl: Tomek, Kuba, Kacper, Zosia, Magda, Paula, Agata, Filip, w dwóch odcinkach był Piotrek, w jednym była Franciszka. Poza tym Kuba miał kolegę Igora, wymienionego tylko z imienia.
      Ja to mam szczęście: Marcin, Ela, Zosia, Staś, Gniewomir (zdrabniany do Gniewka), w jednym odcinku była Marika.
      Przyjaciółki: Hania, Marysia, Mikołaj, Klara, Staś, Franek, Julka, Oliwier, Miranda, Krzyś, Grześ
      Przepis na życie: Mania, Gniewko, Kornelia
      O mnie się nie martw: Helenka, Oliwia, Zbyszek, Rafał, Staś
      • chayah Re: Serialowe dzieci :) 07.05.19, 08:41
        Zapomniałam dopisać, że w "M jak miłość" Basia miała kolegę Kubę.
        W "Barwach szczęścia" byli też: Witek, Sasza, Staś, dawno temu był (chyba) Henio.
        "Blondynka" - Adrian (miał drugie imię, ale nie pamiętam), Bronia i Rysio.
        "Na dobre i na złe" - Matylda.
        W "Na sygnale" był kilkuletni Ukrainiec, ale nie pamiętam imienia.
        • sulimira Re: Serialowe dzieci :) 23.07.19, 12:26
          To Gniewko jest w, az dwoch serialach?
          • chayah Re: Serialowe dzieci :) 20.10.20, 09:03
            Nie licząc "Gniewka, syna rybaka" to w dwóch tongue_out
      • chayah Re: Serialowe dzieci :) 09.08.19, 20:08
        Rodzinka.pl: w jednym odcinku była Krysia.
    • chayah Re: Serialowe dzieci :) 23.07.19, 09:53
      "Diagnoza" - Zosia i Marcel
      • chayah Re: Serialowe dzieci :) 23.07.19, 19:37
        Ups, nie zauważyłam, już ktoś wcześniej podał wink
    • mamaitwinsy Re: Serialowe dzieci :) 09.09.19, 06:16
      Zawsze warto - Majka, Antek, Iza, Igor i Dorian
    • chayah Re: Serialowe dzieci :) 03.10.19, 17:47
      "Komisarz Alex" - w jednym odcinku był kilkuletni Kosma
    • mamaitwinsy Re: Serialowe dzieci :) 03.10.19, 23:05
      Rodzinka.pl - Maja uncertain
    • chayah Re: Serialowe dzieci :) 15.10.19, 21:33
      "Sprawiedliwi. Wydział kryminalny" - Basia
    • urshie Re: Serialowe dzieci :) 26.10.19, 10:55
      Barwy szczęścia - Julia, córka Józka i Julity Sałatki
      • mamaitwinsy Re: Serialowe dzieci :) 26.10.19, 15:33
        Julita i Julia to IMO za dużo uncertain
      • chayah Re: Serialowe dzieci :) 27.10.19, 16:34
        O matko…
    • chayah Re: Serialowe dzieci :) 26.10.19, 12:17
      "Prokurator" - Staś
    • urshie Re: Serialowe dzieci :) 13.11.19, 20:33
      Barwy szczęścia - Makary
    • chayah Re: Serialowe dzieci :) 09.10.20, 10:03
      Jakiś czas temu w "Barwach szczęścia" był chrzest małej Wioletki.
    • chayah Re: Serialowe dzieci :) 09.10.20, 10:03
      W środę w serialu "Uzdrowisko" był nastoletni Iwo wink
      • chayah Re: Serialowe dzieci :) 03.11.20, 20:27
        Dzisiaj w "Uzdrowisku" była Ida. W ogóle podobają mi się niektóre imiona postaci z tego serialu: Maurycy, Iwo, Hektor, Ida...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.