bohemiere Re: Serialowe dzieci :) 17.02.12, 12:53 Te seriale często kreują gusta społeczeństwa. Mała Lenka w M jak Miłość i połowa znajomych, sąsiadów ma córki o tym imieniu ;] Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Serialowe dzieci :) 17.02.12, 19:09 bohemiere napisała: > Te seriale często kreują gusta społeczeństwa. Mała Lenka w M jak Miłość i połow > a znajomych, sąsiadów ma córki o tym imieniu ;] Seriale rzeczywiście często mają duży wpływ na gust społeczeństwa. Na dobre i na złe też zapoczątkowało trwającą do dzisiaj modę na Zosię, Julkę, Jakuba, Amelkę, a Na Wspolnej na Antoninę (kiedy pojawiła się w serialu, zdecydowanie nie była modna). Odpowiedz Link Zgłoś
izzy_dizzy Re: Serialowe dzieci :) 01.03.18, 17:54 Myślę, że Na dobre i na złe zapoczątkowało właśnie falę popularności imienia Lena. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 "Na dobre i na złe" 17.02.12, 18:56 W NDiNZ wkrótce urodzi się Feliks. superseriale.se.pl/seriale/na-dobre-i-na-zle-dramatyczny-porod-doktor-leny-zdjecia_228235.html Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Serialowe dzieci :) 25.02.12, 18:19 W "Pierwszej miłości" urodził się Maciej, brat Tomka. Jak szukałam informacji o imieniu dziecka, to przypomniało mi się, że jakiś czas temu w tym serialu była mała Stasia. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemiere Re: Serialowe dzieci :) 25.02.12, 21:18 Tak była Stasia. Czasem oglądałam ten serial i pamiętam jak razem z mamą się tym załamywalyśmy (choć ona w przeciwieństwie do mnie woli tradycyjne imiona). Oczywiście załamanie z faktu iż imię jest zbyt staromodne. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 15:04 Nie mogę znaleźć, a w I odcinku chyba nie podali? Ciekawa jestem, jak ma na imię przyrodnia siostra (?) Gniewka Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 15:58 z tego mi wynika, że chyba będzie Kornelia Zawadzka. pl.wikipedia.org/wiki/Przepis_na_%C5%BCycie_(serial_telewizyjny) Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 18:54 a Gniewko jest tu wskazany jako Gniewomir. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 17:06 W napisach końcowych była Kornelia właśnie Zresztą, ktoś kiedyś wstawiał tu już artykuł i tam byla o tym mowa. Swoją drogą, czekałam na napisy, bo byłam ciekawa, jaka mała aktoreczka gra Kornelię (to zapewne po tym Gniewku-Modeście taka ciekawość ) i ... Kornelię grają dwie dziewczynki - Jagna i Nikola. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 21:27 Jeśli Kornelia to podoba mi się bardzo Obawiałam się, że po jednym oryginalnym imieniu następna będzie Zuzia, Maja lub Julia... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 13.03.12, 23:16 Niee, jak na razie trzymają się imion retro Wszak Mania jest Marianną, a Gruba to Zośka. No i jest też Janek- wszystko w tym samym klimacie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: A kto się urodził w Przepisie na życie? 14.03.12, 09:11 W sumie racja, jakoś tego nie zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Licencja na wychowanie 14.03.12, 20:08 Barańscy: Wiktoria, Bartek, Staś. Leszczyńscy: Łukasz, Marysia, Magda, Mateusz. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnaola26 Klan 18.06.12, 12:51 Syn Zyty i Michała: Stefanek Chłopca gra dziewczynka o imieniu Lidia. Źródło: Świat Seriali Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Serialowe dzieci :) 14.09.12, 12:22 Wrzesień się zaczął - czas na nowości! "M jak miłość" - Izabela "Przyjaciółki" - Hania Julka, Franek i Stasiek Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Serialowe dzieci :) 27.12.17, 18:59 "Przyjaciółki" - Mikołaj, Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Serialowe dzieci :) 27.02.18, 22:54 W "Przyjaciółkach" niedługo pojawi się Grześ syn Zuzy. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Serialowe dzieci :) 27.02.18, 23:02 A w "M jak miłość" pojawiła się jeszcze Maja, siostra Szymka córka Izy i niewiedzącego o tym że ma córkę od stu odcinków Marcina. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Serialowe dzieci :) 14.09.12, 15:36 Jak widac serialowe dzieci z seriali dla gospodyn domowych odzwierciedlaja wspolczesna mode wsrod calego spoleczenstwa na imiona tradycyjne. Agnieszki z lat 80tych zatapily, barbary,, Zofia, Aleksandry, fFranciszki, Ignacy, Ksawery, Antonina, Maria, jan, Wladyslaw, kolejna Zosia, kolejny Jas, kolejna Zosia, Dionizy. Odpowiedz Link Zgłoś
bociannakominie Re: Serialowe dzieci :) 15.09.12, 09:24 milamala napisała: > Jak widac serialowe dzieci z seriali dla gospodyn domowych odzwierciedlaja wspo > lczesna mode wsrod calego spoleczenstwa na imiona tradycyjne. Agnieszki z lat 8 > 0tych zatapily, barbary,, Zofia, Aleksandry, fFranciszki, Ignacy, Ksawery, Anto > nina, Maria, jan, Wladyslaw, kolejna Zosia, kolejny Jas, kolejna Zosia, Dionizy > . Ten serial ma ambicje dydaktyczne, opowiada m.in. o adopcji, o zespole Downa, zachęca do badań prfolaktycznych etc. Może ambicją producentów jest także to, by uświadomić gospodynie domowe, że Dżesiki, Wanessy itp. to na naszym podwórki lekki obciach? Radzę oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala [...] 16.09.12, 15:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala [...] 16.09.12, 15:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bociannakominie Re: Serialowe dzieci :) 16.09.12, 19:22 > Slowo "pretensjonalnosc'", ktore tak chetnie uzywa, niewatpliwie bardzo pasuje > w kontekscie oceny takiej osoby i jej aspiracji intelektualno - edukacyjnych. Niestety, coraz mniej osób wie, z którym przypadkiem łączy sie czasownik 'używać'... To tak a propos aspiracji intelektualno-edukaycjnych Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Serialowe dzieci :) 16.09.12, 20:03 Juz jedna serialowa "znawczyni" w innym watku poprawne zdanie poprawiala. Teraz widze, pora na druga. Jak widze wspolczesne seriale to nawet 'gramatyki ucza". Wspolczesna serialowa elyta ma z czego czerpac gleboka wiedze o wszystkim. Moderatorka zatroszczyla sie o to, aby panna sie do konca nie osmieszyla i usunela moj tekst. Ciekawe czy o ciebie tez sie tak zatroszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Serialowe dzieci :) 16.09.12, 22:57 milamala napisała: > Juz jedna serialowa "znawczyni" w innym watku poprawne zdanie poprawiala. pysiaczku, tamto zdanie nie było poprawne. kochana, wiem, że odległość, czas i miłość robi swoje, matczyne hormony też, ale w języku polskim rzeczownik "imię" jest rodzaju nijakiego, a więc nadaje się "je" a nie "go". słoneczko, wszystkiego dobrego na nowy tydzień, oby pełen równie pięknych niespodzianek! buziaczki! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Serialowe dzieci :) 16.09.12, 23:03 ale cieszę się razem z Tobą, że się mniej ośmieszysz, niż gdyby został Twój post chociaż...cóż... został, ponieważ przed usunięciem już ktoś go zacytował... dało mi wiele radości Twoje wymądrzanie się w temacie, o którym.... masz wieeeeeelkie pojęcie : Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Serialowe dzieci :) 20.09.13, 18:40 W Barwach szczęścia urodził się teraz Ksawery Junior... Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Serialowe dzieci :) 08.09.14, 09:09 Barwy szczęście - Borys M jak milość - Mikołaj Na dobre i na złe - Franciszka Odpowiedz Link Zgłoś
florianne M jak miłość 09.03.16, 11:23 Urodziła się Helenka, dodatkowo 2 inne postacie z tego serialu rozważały/rozważają to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: M jak miłość 09.03.16, 12:49 W "M jak miłość" jest jeszcze mały Szymek. A w "Na Wspólnej" urodziły się Bogdanowi i Joasi blizniaki Michalina i Mateuszek, który niestety nie przeżył. , pojawiły się też u Kamila i Zuzy adoptowane Urszula i Antonina. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladowe_serce Re: M jak miłość 19.03.16, 00:49 domi_33 napisała: > A w "Na Wspólnej" pojawiły się też u Kamila i Zuzy adoptowane Urszula i Antonina. To są w takim razie dwie Antoniny - druga to córka Weroniki (ale ta Antosia urodziła się w początkowych odcinkach serialu, więc jest trochę starsza, raczej już nastolatka) Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Serialowe dzieci :) 13.03.16, 00:35 W M jak Miłość jest mała Hania, Szymek, Mikołaj, Lenka (która podobno jest MAGDAleną, ale zawsze jest skracana do Lenki), Wojtek, 2 x Basia, Ania, Antek i Mateusz oraz Maciek, przez jakis czas była też koleżanka Ani o popularnym imieniu Julia. W Przyjaciółkach jest Hania, Mikołaj, Maciuś, Julka oraz Staś i Franek A w O mnie się nie martw Helenka i Oliwka Moim zdaniem seriale i ich bohaterowie mają całkiem spory wpływ na wybory imiennicze oglądających. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladowe_serce Re: Serialowe dzieci :) 19.03.16, 00:58 karola1705 napisał(a): > W M jak Miłość jest Lenka (która podobno jest MAGDAleną, ale zawsze jest skracana do Lenki) Na pewno jest Magdaleną, ktoś tam zaproponował nazywanie jej Lenką, po to, aby nie mylić małej z Magdą graną przez A. Muchę. A że to było dawno (7-8 lat?), to już tam wszyscy zapomnieli, że tak naprawdę to Magdalena a nie Lena. > > Moim zdaniem seriale i ich bohaterowie mają całkiem spory wpływ na wybory imie > nnicze oglądających. Też tak uważam. Szczególnie jest to widoczne na przykładzie Julii i Amelii (Na dobre i na złe), Leny (M jak Miłość), Antoniny (Na Wspólnej) i kilka innych przykładów by się znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Serialowe dzieci :) 19.03.16, 15:46 czekoladowe_serce napisał(a): > Też tak uważam. Szczególnie jest to widoczne na przykładzie Julii i Amelii (Na > dobre i na złe), Leny (M jak Miłość), Antoniny (Na Wspólnej) i kilka innych prz > ykładów by się znalazło. Amelia owszem, ale nie zgodzę się w kwestii Julii i Leny. Mała Magdalenka pojawiła się w "M jak miłość" w 2009 roku, a już w 2008 Lena była na 21 miejscu. Tak samo Julia - moda zaczęła się przed emisją pierwszego odcinka (1999 r.). Jeśli Helena znajdzie się w pierwszej 10-tce, to z pewnością "oskarżany" będzie serial. A trend był już wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladowe_serce Re: Serialowe dzieci :) 19.03.16, 22:17 florianne napisała: > Amelia owszem, ale nie zgodzę się w kwestii Julii i Leny. Mała Magdalenka pojaw > iła się w "M jak miłość" w 2009 roku, a już w 2008 Lena była na 21 miejscu. Tak > samo Julia - moda zaczęła się przed emisją pierwszego odcinka (1999 r.). > Jeśli Helena znajdzie się w pierwszej 10-tce, to z pewnością "oskarżany" będzie > serial. A trend był już wcześniej. Ale nie mówię, że wcześniej Julki czy Leny nie były nadawane. Jednak seriale w jakimś stopniu spowodowały wzrost popularności tych imion. A jeśli chodzi o Helenę - zdaje sobie sprawę, że jest dość popularna i będzie jeszcze bardziej, ma nawet dużą szansę na pierwszą 10-tkę (co zupełnie mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie ) i serial w tym wzroście popularności na pewno jej raczej pomoże niż przeszkodzi. Ale wiem, że nie będzie to "zasługa" serialu, Helena od jakiegoś czasu wraca do łask (chętnie nadają ją również celebryci - Steczkowska, Cichopek, Rubik, Lewińska-ona Helenę nadała dość dawno, bo jej córka jest już chyba dorosła). Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Serialowe dzieci :) 18.04.16, 21:52 Lada moment w serialu "Na dobre i na złe" pojawi się mały Krzesimir którego urodzi pielęgniarka Beata. Miło tak obok Feliksa i Franciszki go zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Serialowe dzieci :) 26.12.17, 20:19 Bardzo podoba mi się imię Helenka - chyba dzięki "O mnie się nie martw" zainteresowałam się nim na tyle, że zaczęłam je rozważać . Ogólnie, bardzo lubię, gdy w serialach pojawiają się jakieś nietuzinkowe imiona, ale z drugiej strony rozumiem, gdy pojawiają się też takie zwyczajnie - musi być realistycznie. Świat, w którym byłyby tylko Leokadie, Apolonie, Rozalie, a w którym nie byłoby Kasiek i Basiek nijak miałby się do rzeczywistości. Choć myślę, że gdybym to ja była scenarzystką, to w obieg puściłabym wiele rzadziej nadawanych imion . Odpowiedz Link Zgłoś
kingulka0zqe Re: Serialowe dzieci :) 28.02.18, 22:03 W na dobre i na złe jest jeszcze Tymek, Frania, Jaś, Matylda Odpowiedz Link Zgłoś
izzy_dizzy Re: Serialowe dzieci :) 01.03.18, 17:52 Jaś i Małgosia faktycznie fatalne połączenie. Podoba mi się Dionizy Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Serialowe dzieci :) 08.03.18, 22:22 Grześ w Przyjaciółkach Maja w M jak miłość Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Serialowe dzieci :) 21.05.18, 16:21 Barwy szczęścia córka Klary i Huberta - Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Serialowe dzieci :) 15.08.18, 19:09 Na sygnale - Tadeusz Druga szansa - Basia Na dobre i na złe - Józef Diagnoza - Zosia i Marcel Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Serialowe dzieci :) 19.08.18, 10:44 Szkoda, że Marcel, nie Marceli... Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Serialowe dzieci :) 21.09.18, 17:24 Barwy szczęścia : Lea, a na drugie ma Maria Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Serialowe dzieci :) 04.01.19, 15:43 Barwy Szczęścia - Stefan Pierwsza miłość - Marlena, która miała być Michaliną Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 08.04.19, 10:10 Serialowe dzieci i młodzież (te, które pamiętam): M jak miłość: dwie Basie, Lenka, Mikołaj (zdrabniany do Miśka), Zuzia, Emilka, Wojtuś, Ola, Szymek, Maja, Ania, Pola, Zosia, Mateusz, Antek. Barwy szczęścia: Ewa, Miłosz, Monika, Marysia, Maja, Emilka, Zenuś, Jaś (nazywany też Johnem), Ksawery, Milenka, Lea, Stefanek, Kajtek, Oliwka, Angela, Mia, Madzia, Antek, Tymon, Kacper, Zuzia, Filip, Adrian, Jowita, Justin, Laura. W jednym odcinku była Ewelinka (prosiła o autograf), w innym odcinku byli Michał i Klaudyna (dzieci z klasy Jasia). Rodzinka.pl: Tomek, Kuba, Kacper, Zosia, Magda, Paula, Agata, Filip, w dwóch odcinkach był Piotrek, w jednym była Franciszka. Poza tym Kuba miał kolegę Igora, wymienionego tylko z imienia. Ja to mam szczęście: Marcin, Ela, Zosia, Staś, Gniewomir (zdrabniany do Gniewka), w jednym odcinku była Marika. Przyjaciółki: Hania, Marysia, Mikołaj, Klara, Staś, Franek, Julka, Oliwier, Miranda, Krzyś, Grześ Przepis na życie: Mania, Gniewko, Kornelia O mnie się nie martw: Helenka, Oliwia, Zbyszek, Rafał, Staś Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 07.05.19, 08:41 Zapomniałam dopisać, że w "M jak miłość" Basia miała kolegę Kubę. W "Barwach szczęścia" byli też: Witek, Sasza, Staś, dawno temu był (chyba) Henio. "Blondynka" - Adrian (miał drugie imię, ale nie pamiętam), Bronia i Rysio. "Na dobre i na złe" - Matylda. W "Na sygnale" był kilkuletni Ukrainiec, ale nie pamiętam imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Serialowe dzieci :) 23.07.19, 12:26 To Gniewko jest w, az dwoch serialach? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 20.10.20, 09:03 Nie licząc "Gniewka, syna rybaka" to w dwóch Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 09.08.19, 20:08 Rodzinka.pl: w jednym odcinku była Krysia. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 23.07.19, 19:37 Ups, nie zauważyłam, już ktoś wcześniej podał Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Serialowe dzieci :) 09.09.19, 06:16 Zawsze warto - Majka, Antek, Iza, Igor i Dorian Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 03.10.19, 17:47 "Komisarz Alex" - w jednym odcinku był kilkuletni Kosma Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 15.10.19, 21:33 "Sprawiedliwi. Wydział kryminalny" - Basia Odpowiedz Link Zgłoś
urshie Re: Serialowe dzieci :) 26.10.19, 10:55 Barwy szczęścia - Julia, córka Józka i Julity Sałatki Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Serialowe dzieci :) 26.10.19, 15:33 Julita i Julia to IMO za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 09.10.20, 10:03 Jakiś czas temu w "Barwach szczęścia" był chrzest małej Wioletki. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 09.10.20, 10:03 W środę w serialu "Uzdrowisko" był nastoletni Iwo Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Serialowe dzieci :) 03.11.20, 20:27 Dzisiaj w "Uzdrowisku" była Ida. W ogóle podobają mi się niektóre imiona postaci z tego serialu: Maurycy, Iwo, Hektor, Ida... Odpowiedz Link Zgłoś