juliettamasina 12.02.04, 22:01 Co powiecie na imię Dąbrówka? Miałam w szkole koleżankę o tym imieniu i wspominam ją bardzo dobrze. Czy jest tu gdzieś wątek o słowiańskich imionach? Myślę, że znalazłoby się kilka naprawdę pięknych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenzinn Re: Dąbrówka !!! :) 13.02.04, 07:42 Moja kuzynka ma dwoje dzieci: syn ma na imie Mieszko corka wlasnie Dabrowka. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1000 Re: Dąbrówka !!! :) 13.02.04, 13:24 Dąbrówka to polski odpowiednik czeskiego imienia Dobrawa (Dubravka). Tak się nazywała czeska księżniczka - pierwsza chrześcijańska żona Mieszka I i matka naszego pierwszego króla - Bolesława Chrobrego. Obecnie 133 Polek nosi imię Dąbrówka, a 198 Dobrawa. Podobne stare słowiańskie imiona, również sympatyczne, to Dobrochna (446 osób o tym imieniu), Dobromiła (335) i Dobrosława (996). Osobiście znam tylko jedną Dobrosławę, którą w szkolę nazywano piezczotliwie Dobrunia. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Dąbrówka !!! :) 29.04.04, 10:52 anka1000 napisała: > Dąbrówka, a 198 Dobrawa. Podobne stare słowiańskie imiona, również sympatyczne, > > to Dobrochna (446 osób o tym imieniu), Dobromiła (335) i Dobrosława (996). > Osobiście znam tylko jedną Dobrosławę, którą w szkolę nazywano piezczotliwie > Dobrunia. Znam jedną dorosłą Dobrochnę, mówi się na nią zdrobniale Dobrusia. Piękne imię i piękna kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
miniakoz Re: Dąbrówka !!! :) 05.05.04, 17:10 Tu mama 3- miesięcznej Dobrawy czyli zdrobniale Dąbrówki(wg książki imion) mówimy na nią Dobrunia i jest kochana!!!! nie wiem czy czasem nie jest to święte imię.... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Dąbrówka !!! :) 29.04.04, 10:22 Bardzo ladne imie, tylko takie lesne. Kojarzy mi sie z puszcza). Fajne imie, ale dziecka bym tak nie nazwala. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Dąbrówka !!! :) 29.04.04, 22:39 Czesc! Ja nie jestem zwolenniczka slowianskich imion.Przykro mi Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Dąbrówka !!! :) 30.04.04, 18:50 Fajne imię ale nie nazwałabym tak dziecka. Mnie zauroczyło imię Mieszko. I jak będę miała synka chcę go tak nazwać. Mój facet też chce mieć Mieszka) yeah... Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Dąbrówka !!! :) 01.05.04, 12:48 Dużo bardziej podoba mi się Dobrawa, Dąbrówka, jak ktoś napisał, kojarzy się tak leśnie . Dobrawa jest ładne i dźwięczne. Poza tym nie mam pojęcia, jak zdrabniać Dąbrówkę, Dąbrusia brzmi jakoś dziwnie . Ponadto wydaje mi się, że to imię z nosowym "ą" może być dla obcokrajowca nie do wymówienia. A poza tym bardzo podoba mi się Dobromiła, trochę mniej Dobrochna. Odpowiedz Link Zgłoś
boniedydy Re: Dąbrówka !!! :) 01.05.04, 14:34 tawananna napisała: > zdrabniać Dąbrówkę, Dąbrusia brzmi jakoś dziwnie . Ponadto wydaje mi się, że > to imię z nosowym "ą" może być dla obcokrajowca nie do wymówienia. > > A poza tym bardzo podoba mi się Dobromiła, trochę mniej Dobrochna. Mi też najardziej podoba sie Dobromiła. Ale własciwie czemu zastanawiasz się nad obcokrajowcami, czy obcokrajowacy nadając imiona zastanawiają się, czy są one dla nas dla wymówienia? Nawet najtępsi obcokrajowcy są w stanie nauczyć sie, jak wymawiac "Mścisław Rostropowicz" (jeden z najwybitniejszych współczesnych wiolonczelistów). Myślę, że masz zbyt niskie o nich mniemanie Odpowiedz Link Zgłoś
brn Re: Dąbrówka !!! :) 05.05.04, 10:32 Dobrawa - to moja siostra. Miałam też koleżankę - Dobrosławę (Dosię) i dwóch kolegów - Makarego i Mieszka. Wszyscy przemili (no, z siostrą się w dzieciństwie gryzłyśmy i ciągnęłyśmy za włosy ). Odpowiedz Link Zgłoś
miniakoz Re: Dąbrówka !!! :) 05.05.04, 17:23 Dałam córce na imie Dobrawa a Dąbrówka jest zdrobnieniem od tego imienia wg książki z imionami.Imieniny 15 stycznia.Dobrunia jest kochana. Tak na nią mówimy bo jakoś nikt do niej nie chce mówić Dąbrówka a to tak ładnie!!! Z początku nikomu sie nie podobało ale teraz wszystkim się podoba bo takie staropolskie i chyba nawet święte imie. Pozdrawiam wszystkie Dąbrówki bo to fajne dziewuszki!Ps. czy ktoś już dał tak na imie??? Odpowiedz Link Zgłoś