milenium5 19.02.04, 09:42 Zastanawiam się jak to jest z modą na imiona naszych dziadków, a pradziadków naszych dzieci? powszechnie wiadomo, że chętnie nadajemy maluszkom imiona Jaś, Staś, Antoś, Zosia i Marysia, ale jakoś nie słyszłam o małych Władziach, Atnoninach, Włodziach, Janinkach, czy Wincentach. A przecież wszystkie te imiona pochodzą z tego samego okresu. Ciekawe co sprawia, że jedne stają się modne, a inne nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: moda na pradziadków 19.02.04, 10:56 Moim zdaniem brzmienie i wczesniejsza popularnosc imion. Jan, Stanisław, Zofia, Maria-to imiona, ktore plasuja sie na pierwszych miejsach jesli o ilosc nadawanych imion w Polsce. Wlodzimierz, Wincenty jest daleko w tyle. Janina miala swoj powrot w latach powojennych, byla modna, wiec mozna powiedziec imie modne sezonowo. To troche tak jak z Mariuszami, Agnieszkami itp. Kto teraz slyszal o malym Mariuszku, na pewno sie tacy rodza, ale imie stracilo na popularnosci. Za to Maciej, Jakub, Anna wciaz sa w czolowkach popularnosci, poniewaz sa modne zawsze i popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: moda na pradziadków 19.02.04, 20:26 Czesc ! Ja osobiscie nie jestem zwolenniczka tych imion,co nie znaczy ze one mi sie wogole nie podobaja.A co do nadawania-to mysle ze zawsza wraca jakas moda -tez na imiona . pA oLA Odpowiedz Link Zgłoś