Gość: kaisa81 IP: 212.33.72.* 31.03.10, 14:21 Witam Mam dylemat. Bardzo podobało mi się imię Borys, ale doszłam do wniosku,że może za bardzo oryginalne... Nie znam żadnego Borysa czy Boryska. Nie uważacie że jest to imię "chwilowe" jak Alan czy Kevin? Znacie jekieś dziecko o tym imieniu? Jak zareagowałybyście, co pomyślałybyście słysząc jak mama woła tak na synka? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nadnaturalistka Re: Borys? IP: 109.243.81.* 31.03.10, 16:06 Witaj. Ja znam dwóch Borysów (jeden z mojego osiedla drugi z mojej klasie) i to fajne chłopaki. Co prawda nie przepadam za imionami, które są typowo wschodnie (rosyjskie, ukraińskie) ze względów typowo hmm... narodowych i prywatnych (lekarz, który zrobił ze mnie kalekę był Rosjaninem) ale gdyby jakaś mama tak wołała syna nie byłabym jakoś specjalnie... ot, po prostu imię jak imię. moim zdaniem o wiele lepsze niż wszystkie Alany, Brajany, Keviny i Gracjany. Oryginalne, to fakt, ale całkiem fajne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Borys? 31.03.10, 18:40 Myślę, ze to jest imie chwilowe, ale lepsze od np. Denisa czy Nikoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amanita melityna Re: Borys? IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.10, 01:42 a mi się wydaje, że nie chwilowe. rzadko nadawane - może przez te skojarzenia ze wschodem (z Rosją, choć to chyba jest imię bułgarskie) - nigdy nie będzie popularne, w końcu ile osób interesuje się historią czy operą chyba nigdy nie będzie obciachowe, nie znudzi się. zetknęłam się z kilkoma Borysami, w różnym wieku, i byli to panowie wykonujący szanowane zawody. a ostatnio z małym rozbrykanym Brysiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Borys? 31.03.10, 18:51 Nie podoba mi się, moim zdaniem, to tak jakby nazwać syna Sasza. Poza tym mam osobiste, kiepskie skojarzenia, pies mojej ciotki się tak nazywał. Żadnego Borysa nie znam. A gdybym usłyszała, że mama woła małego Boryska, to ucieszyłabym się, że w końcu coś innego, że nareszcie nie Kubuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Borys? IP: 178.56.47.* 31.03.10, 22:44 Troche za bardzo wschodem powiało ale imie w porzadku, cos nowego na nudnym podworku Kubusiowym. Jedno jest dla mnie "nie hallo", imie wystepuje w serialu "na wspolnej" Wszystkie te serialowe imiona sa troche "zepsute" np. Filip, Ksawery (na wspolnej) No al;e na to nie mamy wpływu, nie wiadomo czy nie trafimy na imie ktore za rok czy dwa nie pojawi sie w hitowym serialu. Fakt faktem ale imie Borys juz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Borys? 31.03.10, 23:12 Gość portalu: cyprysiowa napisał(a): > Wszystkie te serialowe imiona sa troche "zepsute" np. Filip, Ksawery > (na wspolnej) > No al;e na to nie mamy wpływu, nie wiadomo czy nie trafimy na imie > ktore za rok czy dwa nie pojawi sie w hitowym serialu. > Fakt faktem ale imie Borys juz jest. Z całym szacunkiem, ale moim zdaniem robisz z igły widły. Po pierwsze, cóż to za problem, że imię pojawia się w serialu ? Moim zdaniem, to żaden dramat. Jeśli owo imię nosiłby tytułowy czy jakiś główny bohater, to można by się zastanawiać, czy popularność imienia nie skoczy do góry. Ale jeśli jest to bohater drugoplanowy (tak w przypadku Borysa jest), to myślę, że nie ma sensu takie myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyprysiowa Re: Borys? IP: 178.56.27.* 05.04.10, 12:20 zapedziłas sie jakie z "igły widły"? jaki dramat? Zaden dramat, ale imiona "serialowe", przestaja mi sie podobac, chyba moga?, to moje odczucie i tyle, a "na wspolnej" oglada poł polski, takze Borys, Igor, Antosia, Filip i Ksawery ostatnio Klementyna stana sie coraz popularniejsze..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabadelka Re: Borys? IP: 77.236.0.* 31.03.10, 23:46 Nie jest to może imię, które szczególnie mi się podoba, ale jest ok, a np. Borys Szyc brzmi świetnie, kwestia osłuchania się, do Kewinów lata świetlne, więc śmiało nadawaj, będzie oryginalne Serialami w ogóle po co się przejmować - złodzieje czasu i imion jak się okazuje! Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Borys? 01.04.10, 08:43 znam, ma 5 lat i pasuje do niego wyjątkowo. był moim uczniem, nie zaskoczyło mnie to imię. jest rzadkie, ale do Kevina to mu daleko Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Borys? 01.04.10, 09:00 zbyt oryginalne wg mnie na pewno nie jest. "brajanowate" raczej też nie nie jestem fanką imion kojarzących mi się z naszymi wschodnimi sąsiadami, a Borys średnio mi się podoba. ale może rzeczywiście to miła odmiana od Bartków, Kubusiów, Kacprów itp ważne, żeby Tobie pasowało Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Borys? 01.04.10, 22:53 Uważam że to ładne imię, ale sama nie miałabym odwagi nazwać tak synka Odpowiedz Link Zgłoś
poecia1 Re: Borys? 02.04.10, 11:26 Znam dwóch w wieku około 2 lat. Bardzo fajne chłopaki. Imie moim zdaniem całkiem w porządku i dobrze, że orygialne a nie wydumane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Borys? IP: *.xdsl.centertel.pl 04.04.10, 16:36 Nawet mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ariella Re: Borys? IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.10, 20:00 zdecydowanie tak, meskie, dosc rzadkie, znam jednego 15-latka zdrabnianego Boria, strasznie mi sie podoba, lubie wschodnei imiona, mialam na shortliscie, ale maz sie sprzeciwil pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAMABORYSA Re: Borys? IP: 87.204.175.* 28.05.10, 20:25 Mam 2.5 letniego synka o tym imieniu - jest to śliczny i kochany mały zawadiakaA imię do dzisiaj mi się nie znudziło, nie żałuję decyzji. Bardzo męskie i piękne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Borys? 29.05.10, 12:17 Mi się podoba, jest niepopularne, ale znane (Borys Szyc), a przy tym ma taki męski charakter. Niewątpliwie kojarzy się z obszarami na wschód od Bugu, ale uważam, że wschodnie imiona wpisują się w naszą kulturę dużo lepiej niż zachodnie (Alany, Keviny). Dlatego nie wrzucałabym ich do jednego wora. Jeśli jednak się wzdragasz, proponuję imię o podobnym kolorycie, a jednak zdecydowanie bardziej "nasze": Bohdan. Odpowiedz Link Zgłoś
woruska Re: dla brandy2 07.09.10, 18:55 Mi się bardzo podoba, bardzo chciałabym żeby mój syn się tak nazywał, ale mąż nie do końca się zgadza.... Zdarzyło mi się usłyszeć pytanie: "od jakiego imienia to zdrobnienie?", więc chyba imię nie jest zbyt popularne...ale przecież Borys Becker, Borys Jelcyn, Borys Szyc... A imię jest bułgarskie a nie rosyjskie... Odpowiedz Link Zgłoś
woruska Re: Borys? 07.09.10, 18:56 Mi się bardzo podoba, bardzo chciałabym żeby mój syn się tak nazywał, ale mąż nie do końca się zgadza.... Zdarzyło mi się usłyszeć pytanie: "od jakiego imienia to zdrobnienie?", więc chyba imię nie jest zbyt popularne...ale przecież Borys Becker, Borys Jelcyn, Borys Szyc... A imię jest bułgarskie a nie rosyjskie... Odpowiedz Link Zgłoś
edytka2001 Re: Borys? 07.09.10, 19:04 Borys też mi się podoba, ale ja mam słabość do Borysa Szyca, więc może obiektywna nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Borys? 07.09.10, 20:40 Jestem na nie, gdyż choć imiona popularne i popularyzujące się imiona wschodnie dla chłopców(Borys, Igor) oraz tzw. wschodnie dla dziewczynek będące w Rosji tylko zdrobnieniami(Lena, Nadia, coraz częściej ostatnio Natasza) są jednak nadal imionami obcymi, nie mającymi w Polsce długiej tradycji mającymi duże szanse na zostanie sezonówkami-tzn. imionami, które jak szybko się pojawiają i zyskują na popularności, tak równie szybko znikają. I tylkoczas zdecyduje czy kiedyś powrócą. Ale do takiego Kewina to Borysowi faktycznie daleko, poza tym jeśli Tobie się podoba, to nadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Borys? 08.09.10, 20:35 donmari-2 napisała: > powrócą. Ale do takiego Kewina to Borysowi faktycznie daleko, Dużej różnicy nie widzę - w obu przypadkach mamy do czynienia z pełnoprawnymi cudzoziemskimi imionami, które się nowo przyjmują w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milonobia Re: Borys? IP: *.28.98.18.threembb.co.uk 29.11.10, 00:47 Gdybym usłyszała że mama woła tak swojego synka to bym pomyślała że jego ojcem jest jakiś sąsiad z za wschodniej granicy . Odpowiedz Link Zgłoś