Dodaj do ulubionych

DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie?

26.02.04, 11:27
Coraz częściej spotykamy się z ludźmi, którzy swoim dzieciom nadają imiona
uchodzące za dziwaczne, staroświeckie lub śmieszna - na dodatek nie dające
się zdrabniać. Siostra mojego kolegi np. ma 3 synów - Amadeusza, Szczepana i
Juliusza. Sama nazywa się Ula, a jej mąż Tomek. Amadeusz, bo rok mozartowski,
Szczepan, bo święto kościelne, a Juliusz..? Bo tak.
Moja szwagierka z kolei naciskana przez męża, była zmuszona nadać wszystkim
dzieciom imiona na "M" - Mirella, Maja, Melania, bo mąż ma imię na M -
Mieszko, a wg niego ludzie na "M" to najlepsi ludzie. Ostatnio natomiast
kuzynka urodziła chłopca i nazwała go Hugo. Cała rodzina krytykowała to imię,
ale to jej sprawa.
W podstawówce miałam kolegę Cyryla, a jego siostra nazywała się Daina. W
przedszkolu zaś namnożyło się Dennisów, Nicholasów, Nicoli, Victorii i
Michaelów.
Jakie dziwne imiona Wy znacie, nosicie lub nadałyście swoim dzieciom?

Pozdrawiam, Kasia
Obserwuj wątek
    • rosey Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 26.02.04, 12:10
      Myślę, ze osoby nadające takie imiona to jednak margines. I tak obecnie
      najwięcej nadaje sie imion typu Julia, Jakub czy Wiktoria. Większosc ludzi nie
      lubi dziwacznych imion.
      Pzdr
    • tradycja1 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 26.02.04, 14:27
      Dziwaczne imiona w/g np Ciebie to piekne i oryginalne dla innych , ciezko to
      zdefiniowac, wszystko jest sprawa gustu.
    • milenium5 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 26.02.04, 15:13
      Zgadzam się z tradycją. Wiele razy poruszaliśmy to na forum - dziwczane to
      pojęcie względne. Mnie się na przykład imię Cyryl podoba a imienia Hugo nie
      nazwałabym dziwcznym. Nie słyszłam też w przedskzolu imienia Michael - z tego
      co wiem nie można takiej formy zarejestrować w Polsce.
    • itsola Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 26.02.04, 19:31
      Witajcie !
      Tak jak juz niektore z Was napisaly to kazdy ma swoje zdanie w kwestii
      imion.Dla niektorych z nas sa imiona ,ktore dla ciebie wydaja sie smieszne
      bardzo ladne i oryginalne.Niewiem czy dobrze zrozumialam ROSEY ,ze osoby ktore
      je nadaja to MARGINES ? Jaki spoleczny ?Jak tak to ja jestem jedna z marginesu ?
      Na pewno NIE !!Moj maz ma na imie Michael a imiona moich synow tez znacie.Tu
      gdzie ja mieszkam sa to najnormalniejsze imiona ,ktore naleza do czolowki imion
      nadawanych w Niemczech.A nawet jezeli sa nadawane w Polsce to nie trzeba tak
      ostro tych ludzi osadzac.Bo to naprawde nieladnie. pa Ola
      • wierz_14 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 27.02.04, 08:32
        Witaj Olu! Twój mąż oraz Twoi synowie mają naprawdę piękne imiona. Są nomalne
        tam, gdzie żyjecie, tak jak u nas Ania czy Grzesiu. Moja siostra w Szwecji też
        ma Dennisa i Sandrę. To zupełnie normalne. Chodzi tylko o przerost formy nad
        treścią w Polsce - o pisanie Victoria czy Nicola - całkowite zaniechanie
        polskości. Dziwaczne to również nie znaczy brzydkie. Po prostu inne.
        Pozdrawiam, Kasia - mama Maciusia.
      • ginny22 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 27.02.04, 11:20
        Olu, nie przesadzaj. Przecież w tej wypowiedzi nie chodziło o to, że oryginalne
        imiona nadaje margines społeczny - to już sobie sama wymyśliłaś. Chodziło
        zapewne tylko o to, że grupa rodziców nadających takie imiona jest niewielka,
        marginalna własnie. Po co się tak oburzać?
      • orle90 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 27.03.04, 17:06
        Moja mama nazywa się Luberta - czy słyszeliście kiedyś o takim imieniu??
    • madziarek_edziecko Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 27.02.04, 09:21
      Dziwaczne - to pojęcie naprawde bardzo względne. To co komuś wydaje sie dziwne,
      dla innej osoby jest najnormalniejsze pod słoncem.
      Dla mnie np imię mojego synka jest piękne i normalne (choc na pewno - rzadkie i
      oryginalne), a dla kogos innego wydaje sie dziwne. Każdy ma swoj gust i tak juz
      jest.
      Pa

Madzia
      • wierz_14 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 27.02.04, 09:32
        Madziu!
        Leżałam w szpitalu przy porodzie z koleżanką, która miała urodzić bliźniaki.
        urodziła dwóch chłopców - jeden to Daniel, a drugi Nataniel. Utrzymujemy stały
        kontakt. To, co słyszy się często powszednieje i przestaje być dziwne. Nataniel
        to imię biblijne - prorok. Kasia
        • madziarek_edziecko Re:do Kasi 27.02.04, 09:54
          Tak Kasiu, wiem, że Nataniel to imię biblijne. W Biblii brzmi - Natanael.
          Nasz ksiądz do tej pory pyta, czemu nie zostalismy przy oryginalnej pisowni
          tego imienia. Nam sie bardziej podobało Nataniel, chyba łatwiej sie nawet
          wymawia.
          Cieszę się, że jest jeszcze jeden Nataniel w Polsce smile Ucałowania dla
          bliźniaków i ich mamy oraz dla Ciebie Kasiu !
          Madzia
    • rosey SPROSTOWANIE 27.02.04, 09:44
      Piszac "margines" mialam na mysli margines wszystkich przypadkow, a nie
      margines spoleczny smile W zyciu by mi to nie przyszlo do glowy. Ja bardzo lubie
      oryginalne imionasmile
    • konsonans Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 27.02.04, 18:09
      Dziwaczność rzeczą względna jest..
    • mamolka1 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 27.02.04, 18:29
      cześć zgadzam się z tym że "dziwność" jest rzeczą względną.Ja mam trójkę z czego tylko najstarszy nosi w miarę popularne imię Bartłomiej.Drugi z chłopaków to Bruno(nie Brunon)i nie nosi tego imienia na cześć popularnej postaci z serialusmile a córeczka to Milena.Chciałam aby moje dzieci miały imiona na tyle mało popularne że gdy np. pójdą do szkoły to słysząc swoje imię będą wiedziały że to do nich a nie do jeszcze piątki innych dzieci.Nie zmienia to jednak faktu że i mnie niektóre imiona wydają się dziwne np.w przedszkolu mojego syna jest dziecko o imieniu Denis-słyszac to pierwszy raz spodziewałam się zobaczyć chłopca a do szatni zeszła dziewczynka no i nieporozumieniem wydaje mi się nadawanie imion brzmiących z cudzoziemska i niebardzo współgrające z nazwiskiem np Priscilla-Wanessa Nowak.No ale o gustach..... w końcu mnie też ktoś może uważać za wariatkewink)))))))))

• aniadm Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 27.02.04, 19:35
        O ile mi wiadomo, imie brzmi "Bruno", (tak samo jak "Hugo"), a "n" dochodzi
        przyt odmianie. Ktoś się nawet pytał na forum o ortografii.
      • b-bis Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 11.03.04, 16:08
        Pamiętam z czasów studenckich jak rozmawialiśmy na zajęciach z psychologii o
        nadawaniu imion dzieciom... Nasz profesor twierdził, że nietypowe imie dziecka
        może ( podkeślam "może" ) być przejawem głęboko zakorzenionych kompleksów u
        jego rodziców. Tak np. rodzice pochodzą z przeciętnych rodzin, mieli nieciekawe
        dzieciństwo a teraz prowadzą bezbarwne, monotonne życie i chcą za wszelką cenę
        czymś wyróżnić się z tłumu. Tym czymś może być nietypowe imie nadane dziecku -
        to ich jakoś wynosi ponad przeciętność, daje poczucie wyjątkowości... No, coś w
        tym może jest ! Kiedyś pracowałam w szkole w której większoś dzieci pochodziła
        z bardzo ubogich środowisk - rodzice bezrobotni, fatalne warunki bytowe, niski
        poziom intelektualny... Powiem Wam szczerze, że nigdzie nie spotkałam tylu
        dziwnych i obcobrzmiących imion co w tej właśnie szkole ! Aż głupio było
        wyczytywać z dziennika...
        Z drugiej strony, takie nietypowe imiona często nadają swoim dzieciom
        ludzie "nietypowi", np. sławni artyści, osoby znane, publiczne i inne
        takie "indywidualności". No i tu sprawa jest prosta - oryginalny człowiek i
        oryginalne imie dla potomka... To nie razi, a nawet pasuje ! Musimy jednak
        pamiętać, że to co czyni człowieka wyjątkowym, to jego charakter, osobowość a
        nie to że nazywa się nietypowo. Dzieciakowi w szkole nie będzie przykro jak
        spotka wielu swoich imienników, wręcz przeciwnie, to pozwoli mu łatwiej
        utożsamić się z grupą. Takie udziwnione imie może natomiast być dla niego
        kiedyś kulą u nogi, przerastającym go zobowiązaniem do bycia wyjątkowym.
        Tymczasem, wybitną osobowością można też być mając na imie Adaś czy Tomek !
        Tyle teoria ! Ja i mój mąż bardzo cenimy sobie tradycję i kulturę ojczystego
        kraju i podobają nam się imiona "po naszych przodkach" - dla córki po mojej
        najwspanialszej babci a dla syna po ukochanym dziadku mojego męża... To bardzo
        popularne polskie imiona a jednak dla nas wyjątkowe - to jest jak dziedzictwo
        które otrzymuje się od swojego rodu, tak jak dobre zdrowe geny. My teraz
        mieszkamy za granicą i paradoksalnie w naszym otoczeniu takie polskobrzmiące
        imiona wydają się dziwne... smile ... Nie wiemy jeszcze co tam rośnie w moim
        brzusiu, ale z wyborem imion nie mieliśmy kłopotu... smile

Oooo... Pozdrawiam i przepraszam za swoje gadulstwo !

• itsola Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 27.02.04, 19:39
      Witajcie !
      Ja sie przeciez wcale nie oburzylam.Wzielam to ze smiechem.Poprostu zle
      zrozumialam o jaki margines chodzilo.Chociaz sobie w duszy tak myslalam,ze bylo
      to inaczej pomyslane.Pa Ola
    • kacha104 Nie ma dziwacznych imion! 03.03.04, 22:11
      Nie ma dziwacznych imion. Zalezy poprostu od gustu! czemu wam siem wydaje ze
      imie np.michael jest dziwne?? przecierz w angli takie imie jest na pożądku
      dziennym! to nasze imie moze innym sie wydac naprawde dziwne! i moje zdanie
      brzmi ze:
      ~~NIE MA DZIWNYCH IMION!~~
      • minka7 Re: Nie ma dziwacznych imion! 03.03.04, 22:26
        Co do imienia "Bruno"i "Hugo" to nie wydaje mi sie żeby przy ich odmianie
        dochodziła końcówka "n" ponieważ istnieją rownież imiona "Hugon" i "Brunon".
        • aniadm Re: Nie ma dziwacznych imion! 04.03.04, 11:44
          Wątek o odmianie:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=6207002&a=6531066
          O ile pamiętam ze studiów, formy typu "Brunon" i "Hugon" powstały wtórnie i
          chyba niezbyt dawno, właśnie przez to "n" w odmianie. Taka odmiana nie jest
          typowa w języku polskim i ludziom wydawało się, że skoro mówi się "Hugona", to
          i w mianowniku musi byc "n". Nie wiem, czy w tej chwili te formy sa uznawane za
          poprawne, czy nie.
      • aniadm Re: Nie ma dziwacznych imion! 04.03.04, 11:53
        Ale są dziwne w danym miejscu. Michael jest całkowicie normalny w krajach
        anglojęzycznych, tak samo jak Michel we francuskojęzycznych i Miguel w
        hiszpańskojęzycznych, a Michele we Włoszech. Ale każde z tych imion nadane
        poslkiemu dziecku mieszkającemu tutaj brzmiałoby dośc dziwnie, zwłaszcza gdy
        jego wymowa odbiega od polskich zasad.
        • wierz_14 Re: Nie ma dziwacznych imion! 04.03.04, 12:02
          Tak jest! I o to mi właśnie chodziło. Może źle to określiłam, że dziwaczne, a
          raczej mało spotykane. Ludzie mają różnorodną wenę twórczą - także do imion.
          Chciałam wiedzieć coś o niespotykanych imionach, a nazwałam dziwaczne, bo tak
          naprawdę niektóre brzmią dziwnie. kasia
    • rucellai Marcjanna 05.03.04, 01:01
      A u mnie w rodzinie niedawno urodziła się dziewczynka, której nadano imię
      Marcjanna. Rzadkie, jak myślę? Wszyscy się dziwili, ale dlaczego nie ma być
      Marcjanna, jeśli tak to sobie rodzice wymarzyli?
      Już się przyzwyczaiłam do tego imienia i wcale nie wydaje mi się niezwykłe smile
    • kedul Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 10.03.04, 15:42
      Bez urazy, ale to wlasnie twoje imie jest dziwaczne - ja kupuje taką margaryne.
      Pisze tak ponieważ uważam, że takie posty zawsze w kogoś trafiają i przykro się
      robi kiedy o imiemiu twojego dziecka piszą, że jest dziwaczne albo brzydkie.
      Polecam wiecej rozwagi.
      Pozdrawiam
      Tata Szczepana
      • wierz_14 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 11.03.04, 09:37
        Przeczytaj mój post z 4.03, może Ci się rozjaśni i przestaniesz się irytować...
        • kedul Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 11.03.04, 11:23
          Kasiu!
          Rozjaśniło mi się już bardzo dawno temu i wież mi, że jestem daleki od irytacji
          taką błahostka jak czyjaś opinia na poruszany przez Ciebie temat. Moja
          odpoiwedż na ten wątek to naturalna reakcja obronna. Twój post z 4.03 w rzeczy
          samej nie wnosi nic nowego do sprawy i jest tylko próbą usprawiedliwienia się
          od niefortunnej wypowiedzi. Z mojej strony sprawę uważam za zamknietą i
          wyjaśnioną. Topór zakopany.
          Pozdrawiam serdecznie
          PS. Kasia to bardzo ładne imię, moi rodzice chcieli mi dac tak na imię gdyby
          przyszła im na świat dziewczynka a nie przemadrzały facet. wink
    • szczekuszka Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 11.03.04, 11:34
      Wierz_14 wymienilas w swoim watku imiona
      Amadeusz
      Szczepan
      Juliusz
      Mirella
      Maja
      Melania
      Hugo
      Cyryl
      Diana
      Dennis
      Nicholas
      Nicola
      Victoria
      Michael

Co do ostatnich czterech to mam watpliwosci, czy z taka pisownia mozna dzieci
      rejestrowac, maja swoje polskie odpowiedniki. Faktycznie, ze teraz takie
      anglojezyczne imiona sa w modzie.
      Jednak reszta imion, no moze oporcz Mirelli znana byla u nas od wiekow. Rzadkie
      imiona nie sa DZIWNE, tylko po prostu rzadko nadawane. Troche niefortunnie
      nadalas tytul temu watkowi, bo naprawde kilku osobom moze sie zrobic przykro.
      • b-bis Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 11.03.04, 16:19
        Wpisałam się w ten wątek gdzieś w środku - pewnie to moja wina !
        Przepraszam za powtórzenie ale obawiam się, że nikt tego tam nie przeczyta... sad

Pamiętam z czasów studenckich jak rozmawialiśmy na zajęciach z psychologii o
        nadawaniu imion dzieciom... Nasz profesor twierdził, że nietypowe imie dziecka
        może ( podkeślam "może" ) być przejawem głęboko zakorzenionych kompleksów u
        jego rodziców. Tak np. rodzice pochodzą z przeciętnych rodzin, mieli nieciekawe
        dzieciństwo a teraz prowadzą bezbarwne, monotonne życie i chcą za wszelką cenę
        czymś wyróżnić się z tłumu. Tym czymś może być nietypowe imie nadane dziecku -
        to ich jakoś wynosi ponad przeciętność, daje poczucie wyjątkowości... No, coś w
        tym może jest ! Kiedyś pracowałam w szkole w której większoś dzieci pochodziła
        z bardzo ubogich środowisk - rodzice bezrobotni, fatalne warunki bytowe, niski
        poziom intelektualny... Powiem Wam szczerze, że nigdzie nie spotkałam tylu
        dziwnych i obcobrzmiących imion co w tej właśnie szkole ! Aż głupio było
        wyczytywać z dziennika...
        Z drugiej strony, takie nietypowe imiona często nadają swoim dzieciom
        ludzie "nietypowi", np. artyści, osoby znane, publiczne i inne
        takie "indywidualności". No i tu sprawa jest prosta - oryginalny człowiek i
        oryginalne imie dla potomka... To nie razi, a nawet pasuje ! Musimy jednak
        pamiętać, że to co czyni człowieka wyjątkowym, to jego charakter, osobowość a
        nie to że nazywa się nietypowo. Dzieciakowi w szkole nie będzie przykro jak
        spotka wielu swoich imienników, wręcz przeciwnie, to pozwoli mu łatwiej
        utożsamić się z grupą. Takie udziwnione imie może natomiast być dla niego
        kiedyś kulą u nogi, przerastającym go zobowiązaniem do bycia wyjątkowym.
        Tymczasem, wybitną osobowością można też być mając na imie Adaś czy Tomek !
        Tyle teoria ! Ja i mój mąż bardzo cenimy sobie tradycję i kulturę ojczystego
        kraju i podobają nam się imiona "po naszych przodkach" - dla córki po mojej
        najwspanialszej babci a dla syna po ukochanym dziadku mojego męża... To bardzo
        popularne polskie imiona a jednak dla nas wyjątkowe - to jest jak dziedzictwo
        które otrzymuje się od swojego rodu, tak jak dobre zdrowe geny. My teraz
        mieszkamy za granicą i paradoksalnie w naszym otoczeniu takie polskobrzmiące
        imiona wydają się dziwne... smile ... Nie wiemy jeszcze co tam rośnie w moim
        brzusiu, ale z wyborem imion nie mieliśmy kłopotu... smile

Pozdrawiam i przepraszam za swoje gadulstwo !
        • wierz_14 Re: BARDZO MĄDRY WYWÓD b-bis! 12.03.04, 09:28
          Zgadzam się z tym, co napisałaś. Ja też bardzo lubię sięgać do przodków i ich
          imion. Znalazłam nawet ostatnio imię mojego synka 6 pokoleń wstecz. Bardzo się
          ucieszyłam, bo moje wystąpiło kilkakrotnie. Pozdrawiam.
          • michalina04 Re: BARDZO MĄDRY WYWÓD b-bis! 14.03.04, 22:43
            wierz_14 napisała:

> Zgadzam się z tym, co napisałaś. Ja też bardzo lubię sięgać do przodków i ich
            > imion. Znalazłam nawet ostatnio imię mojego synka 6 pokoleń wstecz. Bardzo
            się
            > ucieszyłam, bo moje wystąpiło kilkakrotnie. Pozdrawiam.

Ja też siegnęłam wstecz, ale dużo dalej, i w rezultacie mój synek ma bardzo
            oryginalne imię. A co więcej, siostra tego przodka miała na imię (i nazwisko)
            tak, jak moja matka, a ojciec obojga - tak, jak mój brat wujeczny. Wszystko
            więc wyglada jak zaplanowana seria...
      • angie555 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 11.03.04, 22:32
        Ja sie podpisuje pod tym ze watek taki jak ten moze kogos urazic.
        Nie mniej jednak, jesli chodzi o pisownie imion:
        Jestem ANGELIKA nie przez "dż" tylko przez "g"
        wiec wydaje mi sie ze nie potrzeby spolszczania.
        A mam tak na imie nie z powodu filmu pt. ANGELIKA I PIRACI,
        ktory byl emitowany w tym okresie kiedy przyszlam na swiat,
        tylko z powodu pewnej corki pewnego kapitana
        na ktorego statku plywal moj ojciec smile

Uwazam, ze kazdy ma prawo wyboru imienia dla swojego dziecka.
        Tak juz jest niestety, jednakze w dzisiejszych czasach mozna sobie wszystko
        zmienic; plec, imie, nazwisko...

pozdrawiam wink

• mader1 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 12.03.04, 22:08
      Nadalam dzieciom " dziwaczne " imiona - Melania, Krystyna i Zygmunt. Dla
      mnie i mojego meza sa piekne. Raczej pomagaja moim dzieciom niz szkodza.
      Dzieci ladne i mile to i imiona dobrze sie kojarza smile)) Jak 14- letnia Mela
      jest wysoka, szczupla, slicznie sie usmiecha i ma piekny glos , nawet "
      dziwaczne" imie nie jest w stanie jej zaszkodzic. Moje imie kiedys bylo
      neutralne, absolutnie nie dziwaczne. Teraz jest wsrod forumowiczek wwymieniane
      jako jedno brzydszych. Gusta sie zmieniaja. Dla zainteresowanych - nie jestesmy
      biedni, mamy wyzsze wyksztalcenie, swietna prace ... i nie jestesmy gwiazdami
      filmowymi. Oryginaly smile))))
      • angie555 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 13.03.04, 17:50
        Mader1
        Melania to bardzo ladne imie,
        Krysia tez mi sie bardzo podoba!!!!!!
        • mader1 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 14.03.04, 23:51
          Dziekuje bardzo smile Imie Angelika odbieralam w dziecinstwie jako
          bajkowe smile Jedna corka ma 14 lat, druga 7 i ich rowiesnicy lubia ich
          imiona smile
    • pupalek Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 14.03.04, 11:54
      Uważam że dziwaczne imiona jak to nazwałaś są ciekawsze. Naprzykład moja
      córeczka Fleur ma w klasie 4 Pauliny, 2 Klaudie i 2 Marcinów!! Myślę wieć że
      lepiej jest być oryginalnym niż, być którąś z 4 Paulin lub z 2 Klaudi. A
      naprzykład ja mam na imię Silvana, ponieważ moja mama jest włoszką, albo moja
      kuzynka Kasjopeja lub mój mąż Syriusz. Uważam że każde imię jest piękne i
      oryginalne.
      • b-bis Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 14.03.04, 19:47
        Siedzę sobie właśnie przy kawie z moją koleżanką Gudrun i tłumaczę jej co tu na
        forum ciekawego piszemy... Gudrun mówi, że w Niemczech często spotyka swoje
        imienniczki i zapytuje, czy w Polsce to imie jest znane... Co jej mam
        odpowiedzieć ?

pupalek napisała:

>Uważam że każde imię jest piękne i
        > oryginalne.

...Czasem jednak bywa, że u kogoś tylko imie jest oryginalne i wtedy ta
        oryginalność robi się trochę śmieszna, albo jak kto woli dziwaczna...
        Silvano - obcobrzmiące imiona w rodzinach wielonarodowościowych są moim zdaniem
        czymś normalnym i uzasadnionym...

mader1 napisała:

> Dla zainteresowanych - nie jestesmy

> biedni, mamy wyzsze wyksztalcenie, swietna prace ... i nie jestesmy gwiazdami
        >
        > filmowymi. Oryginaly smile))))

...Dziwię się zatem, że tak mogłaś zrozumieć ( a raczej nie zrozumieć ) tego co
        wcześniej napisałam. Jak dla mnie, imiona Twoich Dzieci są najzupełniej
        zwyczajne - w pozytywnym tego słowa znaczeniu, tzn. "nie dziwaczne"... smile ...
        Może miałaś potrzebę oznajmić "zainteresowanym" jaka jest Twoja sytuacja
        materialna i poziomem wykształcenia, nie wiem jednak co ma z tego oświadczenia
        wynikać ???
        Celowo nie wymieniam jakie imiona są dla mnie dziwaczne, bo "dziwaczność" to
        pojęcie względne i bardzo subiektywne odczucie, a rozmowa o gustach oczywiście
        nie ma sensu...

Pozdrowionka !!!

• michalina04 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 14.03.04, 22:46
          b-bis napisała:

> Siedzę sobie właśnie przy kawie z moją koleżanką Gudrun i tłumaczę jej co tu
          na
          >
          > forum ciekawego piszemy... Gudrun mówi, że w Niemczech często spotyka swoje
          > imienniczki i zapytuje, czy w Polsce to imie jest znane... Co jej mam
          > odpowiedzieć ?

Jak to co? wink Że jest znane jako niemieckie, ale nienadawane w Polsce smile
        • mader1 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 14.03.04, 23:59
          smile)))
      • judytak Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 15.03.04, 09:58
        pupalek napisała:

> Naprzykład moja córeczka Fleur
        > mój mąż Syriusz.

no, cały Harry Potter ;o)
        J.
    • jagienka27 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 15.03.04, 16:03
      Chciałabym przedstawić swoja wspaniałą, wesołą rodzinkę o jakże "dziwacznych"
      imionach (które zreszta wszyscy lubimy)
      ja i moje rodzeńatwo;
      Hugon (przez n) rodzice wyjaśniają, że tak lepiej im sie wymawiało (nie
      np. "idz do Huga" tylko "idz do Hugona") Konstancja (czyli Kostka lub Kostula)
      i ja Jagienka (nie Jagna)
      Dzieci Hugona to bliźniaczki Zoja Kamila i Zula Elżbieta
      Dzieci Kostki to Juliusz i Konstanty (Konstancja i Konstanty to imiona
      dziedziczne w naszej rodzinie w każdym pokoleniu są i dziewczyniki i chłopcy)

Patrząc więc z perspektywy "piaskownicy" na moje i dzieci moich krewnych imiona
      jesteśmy niestandardowi i na pewno nie mamy tzw. "modnych imion" a wręcz
      przeciwnie. I Choć ciocie, babcie i inne pociotki do dziś strzępią sobie języki
      i maja o czy gadać na różnego rodzaju imieninkach nas NAPRAWDĘ to nie rusza.
      Każdy ma swoje zdanie bo inaczej byłoby nudno prawda?

Najważniejsze, że mys lubimy się za to kim jestesmy a nie jakie imiona nosimy.
      A i czasem radośc mamy z tego, że imiona nasze ubarwiają nam życie...

jagienka
      • mader1 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 15.03.04, 19:50
        I tak trzymac smile !
    • malagena Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 17.03.04, 13:18
      sama jestem posiadaczka "dziwacznego" imienia: kalina. zreszta nigdy tak o nim
      nie myslalam. zawsze bylam z niego dumna. nie mialam nigdy przez nie klopotu, a
      wrecz przeciwnie - same przyjemnosci smile ostatnio ktos powiedzial mi, ze to
      ladne imie bo rzadkie, miekkie i cieple. dopiero z lektury tego forum
      dowiedzialam sie, ze jest: wiejskie, brry i inne podobne opinie...

kalina
      przyszla mama kornelii i konstantego
      • ajez Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 25.03.04, 17:37
        Kalina - dziwaczne?wiejskie? Właśnie tak daliśmy na imię naszej córeczce, bo to
        imię wywodzące się z greki - kallimos=piękny, dobry, w polszczyźnie od 15 w., w
        Quo vadis jest Kallina-Ligia, no a poza tym ta niezapomniana Kalina Jędrusik...
        pozdrawiam wszystkie Kaliny
        jezyk
        • malagena Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 26.03.04, 16:54
          dziekuje bardzo smile
    • tarkosia1 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 20.03.04, 01:12
      Ja bardzo lubie smile Znam tylko jednego Szczepana, jednego Tymka, jedna
      Bibianne... dzieki temu, ze maja takie razdkie imiona (i sa fajnymi ludzmi)
      nigdy ich pewnie nie zapomne. A ilez razy widzac kolege goraczkowo szukalam w
      pamieci -Piotr? Pawel? Piotr? Pawel?
      Szczegolnym sentymentem darze polskie stare imiona, to piekny zwyczaj ze ktos
      nazywa swoje dziecko imienieniem "z tradycja", ktore ktos juz w jego rodzinie
      nosil. Taki imie ma historie, przypomina o korzeniach, cos znaczy. Wiem jednak,
      jak trudno je nadac. Dla przyszlej coreczki wymarzylam sobie imie - Janina - po
      ukochanej babci. Wowczas imie bardzo popularne (wiekszosc babc to Janiny smile,
      dzis traci myszka. Nikomu sie dzis juz nie podoba sad Dla mnie jest piekne, bo
      mam z nim bardzo cieple skojarzenia sad
      Dla synka wymyslilam Mieszko (tu brak tradycji rodzinnych) - kiedy lezalam w
      szpitalu, mowilam tak do malenstwa w brzuchu. I teraz, gdy klopoty mamy za
      soba, chcialabym tak nazwac synka. Czesc znajomych wybucha smiechem, myslac ze
      zartuje. A Mieszko tak pieknie sie zdrabnia i brzmi z nazwiskiem meza. Gdy
      czytam na forum wypowiedzi ludzi, dla ktorych nawet takie dla mnie zwykle
      imiona jak Szymon wydaja sie dziwaczne, mam watpliwosci. Nie chce by ktos tak
      smial sie kiedys z mojego dziecka. Ale z drugiej strony czy to powod by wydac
      na swiat kolejnego Bartka?..........
      Ania (w klasie w liceum bylo nas siedem An smile
      • michalina04 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 20.03.04, 11:25
        tarkosia1 napisała:

> jak trudno je nadac. Dla przyszlej coreczki wymarzylam sobie imie - Janina -
        po
        >
        > ukochanej babci. Wowczas imie bardzo popularne (wiekszosc babc to Janiny smile,
        > dzis traci myszka. Nikomu sie dzis juz nie podoba sad Dla mnie jest piekne, bo
        > mam z nim bardzo cieple skojarzenia sad

Mam koleżankę w moim wieku, Janeczkę, i zawsze bardzo dobrz mi się to imię
        kojarzyło. Nikt nie mówił na nią nigdy "Janina".

> Dla synka wymyslilam Mieszko (tu brak tradycji rodzinnych) - kiedy lezalam w
        > szpitalu, mowilam tak do malenstwa w brzuchu. I teraz, gdy klopoty mamy za
        > soba, chcialabym tak nazwac synka.

Może bez tradycji rodzinnych, ale za to jest to imię, które wyjątkowo wyraźnie
        odwołuje sie do polskich tradycji.
    • jolunia01 Re: DZIWACZNE IMIONA - co o nich sądzicie? 23.04.04, 19:09
      Moja mama miała przyjaciółkę imieniem Eufemia. Mnie się podobało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.