Dodaj do ulubionych

TK szyjnego

14.12.06, 23:13

Prosze o wyjaśnie\nie Tk;
Znaczne obmizenie wysokosci krązka miedzykregowego C6-C7 i zmiany
zwyrodnieniowe w jego obrębie pod postacia objawu próżniowego oraz zmiany
zwyrodnieniowe trzonów C6 , C7 pod postacią osteofitozy krawędziowej -
bardziej nasilone na ich tylnych krawędziach.
Centralna protruzja krążka miedzykręgowego C3-C4 na 3 mm , C4-C5-C6 na 2 mm do
kanału kręgowego - uciskaja worek oponowy.
Możliwosc wypukliny krążka C6-C7 na ok. 2 mm do kanału kręgowego - dokładna
ocena tej okolicy w badaniu CT nie jest możliwa ze wzgledu na liczne artefakty
- dla oceny kanału kręgowego na tym poziomie wskazane badanie MR.
Zwapnienie w więzadle podłużnym przednim? niezrosnięte jądro kostnienia? przy
przednio-górnej krawedzi trzonu C5.

Niedawno byłem w sanatorium (oczywiscie wysłał mnie madry ZUS) i po nim mnie
uzdrowili(byłem na dolny odcinek kregosłupa i na górny ale bez badania Tk
górnegouraz łokcie -uwolnienie nerwow "miały niby za ciasno'.po sanatorium
stwierdzili ze moge dzwigać cieżary, wykonywac prace budowlane i itd itd a
kręgosłup mnie coraz bardziej naparza.
Moze ktoś mi dokładnie wyjaśni o co w tym wszystkim biega w tym opisie TK bo
dla mnie to czarna magia- aha i jak to leczyc ??
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • knidyjka Re: Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego 16.12.06, 16:39
      skopi2 napisał:
      kręgosłup mnie coraz bardziej naparza.

i będzie nadal,nie spodziewaj się wielkiej poprawy.
      Przykre jest to co piszę ,ale twój kręgosłup się starzeje.
      Zmiany zwyrodnieniowe i zwężenia kanału, w którym znajduje się rdzeń
      kręgowy,"osiadanie: kręgów szyjnych daje wiele dolegliwości,ponieważ ucisk
      nerwów je wywołuje.
      Mogą to być bóle i zawroty głowy,bóle barków,porażenia mięśniowe,mrowienia
      karku,bóle łokci,nadgarstków itd,itp...
      Powinieneś jeszcze wykonać rezonans magnetyczny aby dokładniej określić
      zaawansowanie zmian.
      Myślę,że twój ortopeda już cię skierował na to badanie.
      Leczenie najczęściej jest prowadzone przez
      ortopedów,reumatologów,neurologów,chirurgów i fizjoterapeutów.
      W moim przypadku, leczenie ogranicza się do leczenia farmakologicznego
      -w okresach zaostrzeń -zabiegów fizjoterapeutycznych i leczenia sanatoryjnego.

Musisz oszczędzać organizm i nie wykonywać ciężkich prac fizycznych ,nie
      dżwigać cięzarów- bo pogarsza to twój stan, podobnie jak bezczynność ruchowa.
      Gwałtowne zmiany pogody,wilgotność,zimno,tzw.zmienne fronty atmosferyczne
      często nasilają dolegliwości reumatyczne-powodując bóle stawów,mięśni,ścięgien.
      U każdego chorego inaczej to wygląda.
      Są osoby ,które mimo dużych zmian zwyrodnieniowych nie mają żadnych
      dolegliwości, jak również są takie, u których lekkie zmiany zwyrodnieniowe
      powodują wiele objawów chorobowych.
      Myślę,ze zależy to od miejsca w którym te zwyrodnienia powstają i czy
      towarzyszą im stany zapalne.

Zapewne musisz zmienić tryb życia,bardziej się oszczędzać i...a może przede
      wszystkim znaleść dobrego lekarza, do którego będziesz miał zaufanie
      i poddać się jego leczeniu.

Zdrowia i wytrwałości Ci życzę :).
      • skopi2 Re: Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego 16.12.06, 20:30

dzięki za info kurcze najgorsze jest to ze nie moge isć na zwolnienie
        pozdrawiam i życzę spokojnych Świat
        • repair Re: Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego 16.12.06, 23:17
          Diagnozy dolegliwości układu ruchu dokonuje się na podstawie wywiadu, badania
          fizykalnego posiłkując się badaniami typu RTG/TK/MRI i innymi. Problem polega
          na tym, ze to ostatnie najczęściej nie mają wiele wspólnego z objawami. Oceny
          takiej może dokonać tylko i wyłacznie specjalista. Posługiwanie się tytułem
          lekarza nie gwarantuje bycia specjalistą (czasem wręcz odwrotnie). Jeśli
          jeszcze mogę coś doradzić to nie przejmowanie się głupotami wypisywanymi na
          forum.
          • skopi2 Re: Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa szyjnego 18.12.06, 07:09

-Dzięki repair ja to wiem .Problem polega na tym że wszyscy lekarze do których
            ide twierdzą że w moich wynikach rtg,przewodnictwa i Tk jest "bałagan" ze
            powinienem isć na rente, każą łykac prochy(ketonal odstawili bo rozwala zołądek)
            od kilku miesięcuy jestem doraźnie na Dexac-u a Ukohzany" ZUs twierdzi ze mogę
            pracowac. Sam z chęcia bym popracował gdybym tylko mógł tylko że jest kilka
            problemów;
            1. Żaden lekarz nie chce podpisać zgody ze jestem zdolny do pracy(przecież nie
            ukradnę kartoteki z poradni medycyny pracy!!) po zabiegach:przewlekłe zapalenie
            kaletki przerzepkowej kolana prawego leczone operacyjnie(usunięto kaletkę)
            potem stłuczenie stawu kolanowego lewego- uznane jako wypadek w wojsku- non stop
            bola mnie chyba mięśnie albo jakieś ściegna pod kolanem( jak wchodze po schodach
            to potworne bóle w momencie obciązenia tego kolana )lekarz mówi ze na rtg nic
            nie ma a ja nawet jak lezę i wyprostuję nogę to mnie tak jakby cos pod kolanem
            cięgnęło. następnie 1998r usunięcie gangliana nadgarstka prawego9 jestem juz po
            4 blokadach i ganglian się powtarza-ostatnio ściagali juz galaretke.nastepnay
            zabieg 2000 rok Tumor phalangis proxymalis digiti II pedis dextri- hę wiem że
            niby to był rak( spadła mi szafa i połamała paluch w miejscu gdzie miałem troch
            ę opuchnięty palec który mnie wcześniej nie bolał,do operacji wzięli z biodra
            odłamki w wypełnili nimi ten guz teraz paluch jest cały wyprostowany i muszę
            uwazac jak chodzić aby nie przy... nim i połamac bo wtedy ......moze być ciach.
            ten ból razem z bólem biodra przy zmianach pogodowych można znieść.lecimy
            dalej. 2003 r stwierdzono ; Epicondylitis lateratis ossis humeri dextri
            wykonano zabieg na prawym łokciu - Desqvamatio isertionis musculi extensoris
            antebachii dex m Hohmann i ta ręka jest po tym zabiegu ok(tzn łokiec)Dalej- 2005
            syndroma sulci nervi ulnaris sin. wykonano transpositio subcutanea nervi
            ulnaris sin. ad fossa cubiti- i tutaj z łokciem jest wszystko ok oprócz tego ze
            nerw nieraz przeskakuje i jest potworne pieczenie no i nie mogę łokciem sie
            porządnie podeprzec. z zabiegów to 'na razie ' wszystko Ale najgorsze to sprawy
            z tym kregosłupem górne Tk już podałem a dolego odcinka ponizej;asymetryczne
            uwypuklenie krążka międzykregowego L4-L5 z jego wpukleniem do kanału kregowego i
            prawego otworu miedzykręgowego z przyleganiem do korzenia nerwu L5.Bulging
            krążków międzykręgowych Th12-L4. wąski otwór międzykręgowy L5-S1 po str.
            lewej.cechy centralnej protruzji krążka międzykręgowego L5-S1 na 2-3 mm
            dokanałowo z modelowaniem worka oponowego.Obustronna spondyloliza kręgu L5.
            zmiany zwyrodnieniowe ze zwężeniem przestrzeni międzykręgowej L1-L2. guzek
            Schmorla L1.Niespecyficzne ognisko osteosklerotyczne w lewym talerzu biodrowym w
            poblizu stawu krzyzowo-biodrowego o wym. 11x23x20 mm.Miażdżyca naczyń biodrowych.
            po tym Kt wysłano mnie do kardiologa, kardiochirurga n i i co - brać tabletki
            acard i to wszystko.
            zapisałem się na basen ale po pół godzinie lekkiego pływania niestety zaczęły
            mnie brać kurcze u stóp i potem przez 5 dni na prochach tak mnie naparzał
            kręgosłup. pobiegać nie mogę po kilkunastu metrach potwornie boli mnie prawa
            dolna strona kręgosłupaprzy biodrze, w siatkę pograć nie mogę gdyż prawy
            nadgarstek cały czas boli , mało tego prez 2-3 dni w tygodniu mam bóle 2 i3
            palec u ręki w miejscu kostek. do tego jak piszę lub chocby skrobie ziemniaki to
            łapie mnie taki przykurcz palców.. lekarz twierdzi ze trzeba będzie powtórzyć
            chyba zabieg na ganglian bo to moze byc powodem tych bóli. stać nawet nie mogę
            dłuzej niż 5-10 minu bo czuję jakby mi ktoś na kręgosłupie przykręcił jakąś
            metalową plyte i padam na glebe- wiem że to głupio wygląda w przychodni bo
            niestety krzesła czy ławki są dla zdrowych ludzi a ja po takim siedzeniu mam
            moment zdrętwiałe nogi i ludzie patrzą jak na wariata który non stop chodzi w
            te i we wte. nie wpomnę o nie wiem jak to nazwac?/ nieraz w momencie nagłego
            ruchu głową cos mi " przeskakuje " w szyi i wtedy idzie potworne pieczenie do
            głowy aż widzę "gwiazdy" i robi się ciemno w oczach p otakim czymś muszę pomagac
            sobie ręką trzymajac mocno z tyłu kark abym mógł po kilku minutach prób z
            powrotem ruszac normalnie glowa.
            Uff chyba starczy tej historii- pozostaje mi tylko mieć nadzieje że sad
            stwierdzi jednak co innego niż ZUS( nadzieja matką głupich - ale każda matka
            swoje dzieci kocha"0 jeżeli jestes lekarzem to ciekawe czy sam byś podbił
            takiemu facetowi papier że jest zdolny do pracy.Ani nic podnieść , nawet
            problemu z wejsciem po schodach bo naparzają łydki, ani porzędnie posiedzieć -
            do dupy z takimi "WSKAZANIAMI" do pracy.
            Pozdrawiam i życzę Zdrowych, Spokojnych Swiat , Wesołego Karpiai "Pijanego"
            Gwiazdora który może pomyli i przyniesie lepsze prezenty niz zasłużyliśmy
            Piotr
            Co do głupot wypisywanych to się nie przejmuje lecz myslałe ze mi ktos
            wytłumaczy o co w tym wszystkim biega ba ja sam już jestem na to wszystko "za
            głupi" wiem ze ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia- chyba nie kosztem wiekszego
            bólu??zgodnie z sugestią lekarzy dopóki mogę chodzic i nie biorę non stop
            mocnych prochów na operację się nie mam godzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka