anettia28 18.04.10, 13:18 W moim mieście Maciej jest bardzo popularny, natomiast o Macieji i Maciejannie nie słyszałam ani razu. Jak Wam się podobają? Mnie bardzo, a zdrobnienie Maciejka poprostu urocze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Maciejanna 18.04.10, 14:01 Bardzo lubię Maciejannę i Macieję. U mnie jednak na pierwsze niestety odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Maciejanna 18.04.10, 14:14 o Maciei słyszałam, o Maciejannie nie... musiałabym się oswoić Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Maciejanna 18.04.10, 15:32 Ja podobnie jak Aneladgam. Ale zdrobnienie Maciejka, faktycznie ładne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maciejanna 18.04.10, 16:48 Maciejanna to chyba rozwinięta Macieja? Trochę też brzmi jak Maciej+Anna. Z Macieją się już oswoiłam, podoba mi się. Do Maciejanny podchodziłabym nieufnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Maciejanna 18.04.10, 20:50 gaudencja napisała: > Maciejanna to chyba rozwinięta Macieja? Sądzę że tak. Podobnie jak Wiktorianna i Wiktoria, Maria i Marianna oraz wiele innych. Z tym że tutaj "zawadza" jedna literka, tworząc tak jak zauważasz Macieja z Anną. Niemniej jednak dla mojego ucha - miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maciejanna 18.04.10, 21:08 Niezupełnie. Męskie imiona łacińskie mają często wersję na -an. Stąd Julian i Julianna; Marian i Marianna; Tacjan i Tacjan(n)a. To samo dotyczy Wiktoriana - jest takie męskie imię. Maciej to imię zupełnie niełacińskie, a zatem jeśli byłaby nawet Maciejanna, to tylko w wyniku potraktowania imienia niełacińskiego końcówką typowa dla imion łacińskich. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Maciejanna 19.04.10, 14:38 gaudencja napisała: > Maciej to imię zupełnie niełacińskie, a zatem jeśli byłaby nawet > Maciejanna, to tylko w wyniku potraktowania imienia niełacińskiego > końcówką typowa dla imion łacińskich. Z mojego punktu widzenia, takie splątanie imienia łacińskiego z imieniem niełacińskim, odbyło się tu w nieszkodliwym czynie. Gdyby ktoś nie pokombinował, to albo uważalibyśmy Macieję za jedyną żeńską formę Macieja, lub też mielibyśmy do czynienia przykładowo z Maciejliną, która przyznaję tak dobrze już nie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maciejanna 19.04.10, 21:40 Tylko ze w tym przypadku rozumiem, że pokombinowałaś Ty? Rymut nie wykazuje żadnej Maciejanny w Polsce. Nadal można uważac Macieję za jedyną żeńską formę Macieja. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Maciejanna 20.04.10, 12:53 Teoretycznie może i tak być, jeśli jednak nie ma przeciwwskazań do nadania obu form, nieśmiało uważam, że Maciej żeńskie odpowiedniki posiada dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Maciejanna 20.04.10, 22:42 Rozumiem, ze własnie drugi odpowiednik świeżo wymyśliłaś, hę? ;-] Ja nadal uważam, że żeński odpowiednik jest tylko jeden, a Maciejanna to hybryda, neologizm czy jak zwał, tak zwał. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Maciejanna 18.04.10, 21:32 Nie podoba mi się ani Macieja, ani Maciejanna, ani Maciej. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Maciejanna 19.04.10, 10:43 Maciejanna? - Idealne dla córeczki Macieja i Anny Założę się, że osoby noszące to imię są nieustannie przepytywane o imiona rodziców. Dla mnie zbyt ryzykowne. Macieja - Z tym imieniem też nigdy się nie spotkałam i pewnie dlatego jakoś nie mam przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Maciejanna 22.04.10, 19:35 Nie podoba mi się taki zbitek Macieja i Anny. A zdrobnienie Maciejka równie dobre jak wołanie do dziecka per Lewkonia. Odpowiedz Link Zgłoś