madziarek_edziecko 29.02.04, 21:48 Ostatnio spotkałam małego Arturka. Co Wy na to imię? Szczerze mówiąc mi niezbyt się ono podoba. A może znacie jakichś małych chłopców o tym imieniu? Ja znam dwóch Arturów, ale są to dorośli mężczyźni. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Artur 01.03.04, 09:45 madziarek_edziecko napisała: > Ostatnio spotkałam małego Arturka. Co Wy na to imię? > Szczerze mówiąc mi niezbyt się ono podoba. A może znacie jakichś małych > chłopców o tym imieniu? Ja znam dwóch Arturów, ale są to dorośli mężczyźni. Kojarze jakis malych Arturow, ale fakt tych ktorych znam lepiej to dorosli faceci. Mnie sie imie (mimo krola Artura) absolutnie nie podoba. Moze mam zle skoajrzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
wierz_14 Re: Artur 01.03.04, 10:08 Artur to imię twarde i nawet po zdrobnieniu nie brzmi ładnie, no ale jeśli komuś się podoba, to jego sprawa. Znam jednego małego i kilku dużych Arturów. To obecnie chyba już wymierające imię - nawet Olivierów jest więcej... Pozdrawiam mamy Arturków Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Artur 01.03.04, 15:17 Mnie sie nawet podoba jest meskie , konkretne, dziecko w koncu rosnie i wiecznie nie bedzie zywa przytulanka, poza tym nie lubie prawie zenskich, miekkich imion dla chlopcow wiec to jest calkiem niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_lucja Re: Artur 01.03.04, 18:22 Cztery miesiące temu moja koleżanka urodziła chłopczyka ) , ze swoim męzem rozważała kilka imion ( min. Natan , Maksymilian , Artur ) i o zgrozo zdecydowali się na Artura ( no i mają małego Arturka . Jak dla mnie brzydko ( przepraszam jeżeli kogoś uraziłam ) , ale jest tak dużo pięknych imion , że jest w czym wybrać . No ale to ich wybór . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katkun Re: Artur 03.03.04, 10:25 Jestem mamą Artura i co raz bardziej podoba mi się to imię. Mam nadzieję, że mój syn wyrośnie na odważnego, dzielnego mężczyznę, który da sobie radę w życiu. A imię Natan kojarzy mi się z imieniem psa (tak się nazywa pies sąsiadów). Nie wyobrażam sobie sytuacji, ze wołam syna a przybiega do mnie pies. Nie przepadam za zniewieściałymi męskimi imionami typu Kamil, Patryk. Co drugie dziecko tak się już nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Re: Artur 03.03.04, 11:03 > Jak dla mnie brzydko ( przepraszam jeżeli kogoś uraziłam ) , ale jest tak dużo pięknych imion , że jest w czym wybrać . Mam podobne odczucia, ale jak dla mnie... Robert gorszy... (Z gory przepraszam jesli urazilam duzych czy malych Robertow czy Arturow, ale mam odraze do tych imion od zawsze...) Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Artur 03.03.04, 14:20 Wydaje mi sie ze nie mozemy i nie musimy sie przepraszac za swoje gusta, przeciez nie o to chodzi by pisac co wypada nam napisac a to co faktycznie myslimy. Mnie sie np imie Robert bardzo podoba bo jest twarde, meskie, konkretne roznie sie zdrabnia i pisze sie tak samo w wielu jezykach.I wcale nie czuje sie kogos negarywna opinia dotknieta, po postu fajnie jest znac opinie innych Odpowiedz Link Zgłoś
rosey Re: Artur 03.03.04, 16:47 tradycja1 napisała: > Wydaje mi sie ze nie mozemy i nie musimy sie przepraszac za swoje gusta, > przeciez nie o to chodzi by pisac co wypada nam napisac a to co faktycznie > myslimy. Ja tam wole sie zabezpieczyc przed atakiem Nie kazdy pojmuje idde forum jako miejsce wymiany pogladow i latwo kogos nadepnac na odcisk... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcsi Re: Artur 03.03.04, 17:00 Chyba po prostu trzeba delikatnie wyrażać swoje poglądy. Inaczej odbiera się sformułowanie, że imię Twojego dziecka komuś się niepodoba, niż, że jest szczytem bezguścia. A wracając do Artura, to mam mieszane uczucia - samo imię nie podoba mi się, ale wiążą się z nim dla mnie bardzo miłe wspomnienia. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
minka7 Re: Artur 03.03.04, 22:58 Artur to ładne , prawdziwie męskie imię i mnie osobiście baaardzo miło się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: Artur 04.03.04, 00:37 Moim zdaniem to ladne, meskie imie. Solidne i z piekna tradycja. Zdrobnienia Arti, Artek, Artus, Arcio nie brzmia twardo. Lubie gdy w imieniu meskim wystepuje `r` bo nadaje mu to tej meskosci wlasnie Podobnie w zenskim `l`- tez taki specyficzny klimat wytwarza. Bralismy je nawet pod uwage(wsrod kilku innych) ale zdecydowalismy sie na nieco podobne Archie. (od Archibalda etymologicznie ) bo akurat lepiej komponuje siez nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś