aska2000 09.03.04, 12:15 Witam, jako mama 4-letniej prawie Asi, ciekawa jestem co sądzą o tym imieniu, a może raczej jego wpływie na osobę "nosicielki"? Ja moją córeczkę tak nazwałam ze względu na urodę(choć to przecież zawsze rzecz gustu) imienia, tudzież jego łatwą "dostosowalność" do wieku osoby, która tak się nazywa. A co sądzą mamy innych Joasi? Grażyna, mama Asi(04.2000) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 09.03.04, 13:19 Mnie sie to imie tak sobie podoba. Znam same nieciekawe Aski. Znam jedna mala ma chyba z osiem lat i wydaje mi sie z wszystkich znanych mi As najfajniejsza./ Odpowiedz Link Zgłoś
gagat100 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 09.03.04, 14:32 jestem Joanna od malego mowiono do mnie asia i aska i tak juz zostalo przedstawiam sie tylko jako joanna a potem "przerabiaja" to na aska i nie bardzo mi sie to podoba moj maz do mnie mowi inaczej aholcu, asiulku to miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 09.03.04, 14:42 Joanna to piekne imie, bardzo mi sie podoba. Malych As nie znam, za to moje rowiesniczki o tym imieniu maja bardzo burzliwe zycie, ale dzielnie brna do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 09.03.04, 19:59 Jak poprzedniczka - tez nie znam malych As, natomiast te starsze miewaja niezwykle burzliwe zyciorysy Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 10.03.04, 08:15 Witam. Podoba mi sie to imię. Jest chyba nadal bardzo popularne. Znam Asie dorosłe i Asie małe. Pozdrówka Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
b-bis Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 10.03.04, 16:21 Czuję się sprowokowana tym pytaniem do napisania czegoś, co pewnie nie będzie miłe dla czytających ten wątek Joaś. Z góry przepraszam jeśli kogoś urażę !!! Nigdy w życiu nie poznałam sympatycznej i mądrej Joasi - to jakieś fatum !? Sama się z tego śmieję i nawet zastanawiam się czy to nie jest z mojej strony jakieś uprzedzenie, taka samosprawdzająca się teoria... Inne imiona albo lubię albo są mi obojętne, natomiast to imię wywołuje u nie same negatywne odczucia. Aż mi wstyd że tak czuję, bo ogólnie lubię ludzi i nigdy nie byłam w konflikcie z żadną Joanną. Skąd taka awersja, nie wiem... Usilnie staram się zmienić swoje nastawienie od kiedy zostałam matką chrzestną małej Joasi. Oczywiście, jej rodzicom nie wspomniałam o swoim stosunku do tego imienia - uznałam nawet, że brzmi całkiem ładnie a mała Asia jest urocza, więc pewnie pod jej wpływem zmienię nastawienie. Tymczasem, podczas pierwszych urodzin mojej chrześniaczki zaskoczyło mnie, że wszyscy mówią do niej Aneczko, Anulko, Anusiu... Zapytałam ze zdziwieniem czemu tak, a jej mama odpowiedziała mi oględnie, że Joasia jakoś do niej nie pasuje więc skrócili jej imie z Joanna na Anna i tak już zostało... Aż mnie ta historia przeraziła - może ja tak zauroczyłam małą Asię, że podświadomie nie chce mieć tak na imię... Pozdrawiam serdecznie wszystkie czytające ten wątek Josie - pewnie znając Was osobiście od razu zmieniłabym zdanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
akcept3 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 10.03.04, 21:49 A ja będę nieskromna i napiszę o sobie -Joasi. Bardzo lubię swoje imię, ale wolę Joanna, Joasia niż Asia jednak w pracy jestem Asią i to nie jedyną. Jest nas 5 w różnej rozpiętości wieku i tak 2 są bardzo aktywne, przebojowe dziewczyny co to wszystko potrafią załatwić, dwie inne są bardzo spokojne, ciepłe, poukładane, no a ta jedna to istny postrzeleniec. Tak więc nie mozna (jak z każdym imieniem) niczego uogólniać. Pozdrawiam- Joasia ze zwyczajnym, nudnym życiorysem. Odpowiedz Link Zgłoś
aaamon Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 13.03.04, 21:11 Ja też mam 4-letnią Asię. Jest wspaniałą, mądrą i kochaną dziewczynką. Z resztą co mama może innego powiedzieć. Zupełnie nie wyobrażam sobie dla niej innego imienia, a to ma też tą zaletę, że obecnie wsród dzieci nie występuje zbyt często. W zasypie Weronik, Zuzi, Julii, Natalii itd. jest w sumie oryginalne. A tak naprawdę to najważniejsze jest, czy ono podoba się Tobie, mężowi i przede wszystkim córeczce. Teraz będę miała drugie dzieciątko i też zamierzam dać mu niespotykane obecnie imię Agnieszka albo Wojtek (!!!) i mam w nosie, co sądzą o tym inni. To moje dzieci. Monika. Mama Asi (12.1999) Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 14.03.04, 10:58 Czesc ! To imie bylo dla mnie zawsze najnormalniejszym,codziennym imieniem,bo mialam kilka kolezanek o tym imieniu.Wiec czlowiek wcale nie zastanawial sie czy sie podobna czy tez nie?Ale teraz jak sobie tak mysle to gdybym mieszkala w Polsce to moze wzielabym tez to imie pod uwage jako imie dla mojej przyszlej corci - sama niewiem ?Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 09.04.04, 21:31 Hmm, sama mam tak na imię, więc nie mogę być obiektywnie . Generalnie problem z Joannami jest taki, że... nikt nie chce do nich mówić "Joanna", a mnie naprawdę podoba się ta wersja mojego imienia. Za to na brak zdrobnień narzekać nie można... Asia, Joasia brzmią przyjemnie . W moim "pokoleniu" - połowa lat 80-tych to imię było bardzo popularne, w podstawówce miałam w klasie 3 Asie, w liceum - jedną, na studiach na trzy dziewczyny na roku są dwie Asie , więc to dla mnie dość zwyczajne imię . Moja mama, nauczycielka, miała klasę, w której na 7 dziewczynek było 5 Asi . (rocznik pewnie z początku lat 90-tych) Obecnie imię staje się coraz bardziej oryginalne. Mnie podoba się i nie zmieniłabym go na żadne inne . A tak przy okazji - jak zdrabnia się imię Joanna czy Joanne w innych krajach? Jakie ma odpowiedniki? W słowniku wyczytałam kiedyś, że w angielskim forma zdrobniała to Jenny, ale to chyba jednak bardziej od Jennifer. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 09.04.04, 21:43 Znam kilkanaście Asiek w przedziale wiekowym 4- 55 lat. Zawsze imię to kojarzyło mi się z wrednymi babami, tą awersję wyniosłam ze szkoły. W ub.r. poznałam dwie Aśki. Jedna z nich to starsza pani, wspaniała kobieta. Druga została moją przyjaciółką. A tak serio cały urok tego imienia to forma Joanna lub Joasia. Asia jest takie ciapkowate. Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
willow_girl Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 25.04.04, 22:25 Anglojezyczna Joanna to albo Joan, albo Joanne, albo Joanna. A zdrabniaja to przeroznie - najczesciej na Joan, Joanie albo po prostu Jo. Jakies 20 lat zajelo mi przyzwyczajenie sie do swojego imienia - nigdy tylko nie zgodzilam sie na Joasie - pewnie dlatego, ze wszyscy czestowali mnie dowcipem : 'Jak sie nazywasz? Joasia. A jo Marek'. ) Za to teraz lubie je - lubie byc Joanna oficjalnie, Asia dla przyjaciol i rodziny, Asienka dla mego milego...I jak to milo zobaczyc, ze sie ma imie, dla ktorego ktos zainicjowal dyskusje na forum)) Pozdrawiam wszystkie imienniczki, zwlaszcza te, ktore jeszcze nie pogodzily sie byciem Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
rimajka Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 10.04.04, 19:48 Hej! Też mam na imię Joanna i teraz bardzo je lubię, ale w dzieciństwie go nienawidziłam. Było takie oklepane, gdzie nie spojrzeć same Asie. Teraz bardzo lubię gdy ktoś do mnie powie "pani Joanno". Jednak rzadko mam tą przyjemność, bo zazwyczaj wołają po prostu Asia. Na studiach - college j. angielskiego byłam Joana (czyt. Dżoana) i to mi odpowiadało! Pozdrawiam, Joanna ps A mąż mówi do mnie Asior! Odpowiedz Link Zgłoś
gnom77 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 10.04.04, 21:23 Joanna ta przepiekne imie. Zdrobnienie Joasia mi sie nie podoba. Natomiast uwielbiam mowic do Joann ASKU. Gratuluje wyboru imienia! Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 11.04.04, 10:01 mam 19 latek i ma imię Asia spotkałam się z różnymi odmianami tego imienia Joanna, Joasia, Asia, Asiunia, ASiulka , natomiast nie znosze odmiany Aśka ... mój chłopak ma zakaz tak mówić do mnie bo akurat ta forma mi nigdy nie leżała ;- ) jak byłam malutką dziewczynką to imie moje nie bardzo mi leżało ... teraz jakoś się przezwyczajam powoli a ta teoria z burzliwym życiem to się zgadza przynajmniej u mnie nie wiem czy wszystkie Asiunie tak mają ale ja najpierw mówie a potem myśle ... )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
amw2 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 11.04.04, 18:09 aska2000 napisała: > Witam, > jako mama 4-letniej prawie Asi, ciekawa jestem co sądzą o tym imieniu, a może > raczej jego wpływie na osobę "nosicielki"? Ja moją córeczkę tak nazwałam ze > względu na urodę(choć to przecież zawsze rzecz gustu) imienia, tudzież jego > łatwą "dostosowalność" do wieku osoby, która tak się nazywa. A co sądzą mamy > innych Joasi? > Grażyna, mama Asi(04.2000) Joanna to ładne imię, ale zdrobnienie Aśka jest takie sobie. Znam wiele Joasi, niektóre są sympatyczne, inne mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
viranell JOANKA 13.04.04, 00:10 A jak się Wam podoba zdrobnienie od Joanny - Joanka? Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: JOANKA 13.04.04, 09:54 Joanna to bardzo fajne imię, popieram zdrobnienie Joanka !!! ale nie dała bym tak na imie swojej córeczce ze względu na złe skojarzenie z osobistego kontaktu z nosicielką tego imienia, ale samo imię całkiem ładne!! Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 22.04.04, 19:05 A ja jestem mamą dwuletniej Joasi. I uwazam, że to piękne imię. A ostatnio w zaniku - tylko jeden jedyny raz spotkałyśmy inną Joasię w podobnym wieku. Moja córeczka jest ślicznym małym wszędobylskim rozbójnikiem z wiecznie rozczochrana łepetynką i mowimy do niej "Aśka" bo niesamowicie jej pasuje, ale ona o sobie mówi z powagą "Asia" albo "Nana" (od Joanna).Nie zamieniłabym bym za nic na zadne popularne dziś Julie czy Oliwie )). Odpowiedz Link Zgłoś
asiall Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 23.04.04, 05:02 Witam też jestem Joanna, ale tylko 1-2 osoby używają pełnej formy. Prawie wszyscy mówią Asia. NIKT nie mówi do mnie Aśka bo podobno to do mnie wybitnie nie pasuje. COś w tym jest. Jestem nieziemsko roztrzepana, stawiam na swoim i taki huragan ze mnie. Postrzelona, ale bardzo przyjaźnie nastawiona do ludzi. Są przesympatyczne osoby zwracające się do mnie "Aśku" i "Asiorku" - ale to najukochańsi)) Po angielsku nikt tego nie zdrabnia, Joanna (Dżoena - Dżoana). Podoba mi się to imię. Znam mnóstwo Aś, w różnych krajach, większość to moje rówieśniczki - początek lat 80. Pozdrawiam Asie. Odpowiedz Link Zgłoś
meresanch Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 24.05.04, 11:15 mnie tez denerwoje ze ludzie nie mowia do mnie Joanna (wyjatek moi koledzy z dzialu - pracuje tu rok) Brdzo lubie jego pelna wersje nie znosze natomiast formy Joasia - i wszystkich o tym uprzedzam mialam wroga w podstawówce swoją imienniczke i wszczyscy do niej mówili Joasia a do mnie Aśka wg mnie ona była ładna ale głupia (pokazało to dalsze zycie którego nie potrafiła sobie ułożyc) moje jest szczesliwe mimo braku urody Poza tym lubie Joanny fajnie z nich dziewczyny zawsze mam z nimi dobry kontatk (bez jednego wyjątku) qrcze nawet Asia mówi do mnie mój mąż .... Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 23.04.04, 15:26 Mam na imię Joanna i z czasem moje imię zaczęło mi się podobać, chociaż przez wiele lat było to imię zbyt popularne (w moim biurze, w jednym pokoju były nas cztery i wszystkie (!!!) Asie. Lubię odmiany: Joanna, Joasia, Joanka, Asia nie cierpię Aśka, bo kojarzy mi się ze znienawidzoną w dzieciństwie czynnością - Aśka, wyrzuć śmieci! Odpowiedz Link Zgłoś
mmaupa zagraniczne Joanny - i nie tylko 24.04.04, 18:00 Hejhej, studiuje na miedzynarodowym uniwerku w Niemczech, Joanna mi na imie, i powoli zaczynam przeklinac mojego tate za jego wybor. Nie dosc, ze z Polski sa oprocz mnie dwie Asie, to jeszcze mamy dwie Ioany z Rumunii, Yoane i dwie Assie z Bulgarii (Assia i Yoana to w BG dwa rozne imiona), i Jovane z Serbii. W dodatku problem zaczyna sie juz przy czytaniu mojego imienia: czy po polsku, Joanna, czy z angielska Dzoana? Optuje za polska wersja, ale tu pojawia sie nastepny problem: obcokrajowcom, szczegolnie anglojezycznym, potwornie trudno wymawia sie podwojne "n", wiec koncze jako Joana, albo, co gorsze, jako niemiecka Johana. Po jakims czasie przechodze ze znajomymi na "Asia", bo mimo ze lubie forme Joanna, wydaje mi sie ciut za bardzo oficjalna. I tu zdumienie - dlaczego Asia? jaki to ma zwiazek z Joanna? znow tlumacze: Joanna-Joasia-Asia. Acha. No dobrze, ale czemu to sie pisze jak angielskie "Azja"? Moj chlopak, Amerykanin (mowi na mnie Asia, albo przekornie Joan-n-n-n-na), twierdzi, ze wszystkie Joanny sa piekne, madre i utalentowane, mimo ze ja znam kilka wybitnie wrednych Asiek. Wiec chyba nie ma reguly... Strasznie duzo z tym moim imieniem klopotu, wiec swojego dzieciaka nazwe jak najbardziej miedzynarodowo - Adam albo Lidia, zeby ani Polak, ani obcokrajowiec nie musial sobie na nim lamac jezyka, jak na moim koledze Przemku i kolezance Katarzynie . Pozdrawiam wszystkie Asie, Asienki, Asiulki, Joanny, Joanki, Joasie i Aski. Aja (tak na mnie mowia w domu) Odpowiedz Link Zgłoś
gvalchca Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 24.04.04, 19:51 Ja również jestem szczęśliwą posiadaczką imienia Joanna i nie zamieniłabym je na żadne inne! Prawdą jest, że jest uniwersalne - od dziecięcej "Asieńki", poprzez Asię, skończywszy na bardzo eleganckiej "Joannie". A w chwilach zdenerwowania zawsze można krzyknąć "Aśka!" No i jak miło jest pomyslec sobie, że mam wiele wspólnego z Dziewicą Orleańską Odpowiedz Link Zgłoś
katrina1980 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 26.04.04, 11:57 znam same fajne Joanny i bardzo lubię to imię. formę Joasia najmniej, ale Asia jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
80misia Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 23.05.04, 23:32 Również mam na imie Joanna i od poczatku bardzo mi się podobało. wszyscy własciwie mówią do mnie Asia, Aśka słysze bardzo rzadko. W dzieciństwie mówiono Asiunia, ale gdy coś zbroiłam, to słyszałam donośne "Joanna". Obecnie bardzo lubie jak ktoś czasem tak powie. Generalnie jestem raczej wesoła, strasznie roztrzepana i roztargniona, nie mniej jednak brnę przez zycie do przodu i stawiam sobie wysokie cele do zrealizowania. No i mam chyba troche szczęścia w nieszczęsciu, bo jak strasnie coś zagmatwam to w końcu i tak w koncu wszystko się jakoś układa. Odpowiedz Link Zgłoś
80misia Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 23.05.04, 23:34 Również mam na imie Joanna i od poczatku bardzo mi się podobało. wszyscy własciwie mówią do mnie Asia, Aśka słysze bardzo rzadko. W dzieciństwie mówiono Asiunia, ale gdy coś zbroiłam, to słyszałam donośne "Joanna". Obecnie bardzo lubie jak ktoś czasem tak powie. Generalnie jestem raczej wesoła, strasznie roztrzepana i roztargniona, nie mniej jednak brnę przez zycie do przodu i stawiam sobie wysokie cele do zrealizowania. No i mam chyba troche szczęścia w nieszczęsciu, bo jak strasnie coś zagmatwam to w końcu i tak w koncu wszystko się jakoś układa. Odpowiedz Link Zgłoś
laura294 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 20.07.04, 10:24 Witam! Również noszę to imię, i jestem zadowolona. To ładne imię które posiada mnustwo zdrobnień. Zgadzam się że Asie są dość roztrzepane, ale za konsekwentnie dążą do celu. Są pracowite, uparte (no i oczywiście bardzo skromne)Pozdrawiam wszystkie imienniczki i nie imienniczki również. Asior Odpowiedz Link Zgłoś
smellsliketen Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 20.07.04, 14:58 Pozdrowienia dla Małej Asi od duzej Joanny, imię jest śliczne, cieszę się,zę rodzice nie dali mi Klaudia, Andżelika, Violetta lub Patrycja. Mam dwójkę dzieciaków, corka ma na imię Bogna(nie Bogusława lub Bogumiła to co innego) a syn po prostu Wojciech. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siekk Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 24.08.04, 22:28 Hej, ja tez mam na imię Joanna.. I teraz dopiero zaczyna mi się to imię podobać ale w pełnej wersji- nie jakas tam Aska.. Wrrr.. jak ktos tak na mnie mowił zawsze odbierałam to bardzo negatywnie. Na studiach nazwali mnie Asiek- co bardzo polubiłam. Gdybym mogła wybierac sama nie nadałabym sobie takiego imienia, ale znam Asie (Joanny) do których to imię bardzo pasuje, nawet Aska czego ja bardzo nie lubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
claudia207 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 25.08.04, 02:31 Ja tez jestem Joanna i bardzo jestem zadowolona z mojego imienia. Joanna brzmi elegancko, Asia przytulnie, a Asiek i Asiorek przekornie i po kumplowsku. Niewiele jest imion, ktore daje sie zdrobinic na tyle sposobow. Jeszcze jeden plus tego imienia, ktory jest w moim przypadku wazny, po angielski pisze sie go tak samo jak po polsku. Niewiele jest takich polskich imiom... Akceptuje wszystkie odmiany swojego imienia oprocz Aska - mam awersje do tego zdrobnienia jeszcze z przedszkola. A tak na maginesie, w calej mojej karierze szkolnej w Polsce spotkalam tylko jedna imienniczke. Albo mialam szczescie, albo w moim roczniku to imie nie bylo jeszcze tak bardzo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: JOANNA,JOASIA, ASIA...- co myślicie o tym imi 25.08.04, 09:17 moja przyjaciólka ma na imię Joanna. ale bardzo nie lubi tej formy. nie lubi także jak kotś się do niej zwraca Aśka lub (o zgrozo!) Joaśka. akceptuje formy Asia lub Joasia a najbardziej lubi Asiunie i Asiulke Pozdrawiam, Jula Odpowiedz Link Zgłoś