quasi.modo 08.08.10, 21:11 Wpadła mi w ręce książka autorstwa niejakiego Kańkowskiego pt. "Boski porządek". Niestety, nie mogę jej polecić. Wśród innych zarzutów, które mogłabym pod jej adresem wymienić, jest brak realizmu w konstruowaniu postaci, czego jednym z łatwiejszych do przytoczenia przykładów jest fakt, iż główny bohater - niby prosty wiejski chłopak - nosi, banalne przecież, imię Jamroży. Dla mnie to zupełne imiennicze nowum. A Wy? Co wiecie o Jamrożym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Jamroży? 08.08.10, 21:21 Ambroży z "J" protetycznym i uproszczoną wymową (wyskoczyło "b"); trochę dziwne, ale możliwe, częsciej po wsiach Jambrożego się spotykało, u Reymonta też Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Jamroży? 08.08.10, 21:26 Jamrozek, a ja upałek. Tylko takie mam skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jamroży? 08.08.10, 21:28 Jambrożego znam, Jamroży brzmi śmiesznie. Zwłaszcza przy swojej wielkiej miłości Sylwii, do której zwraca sie nieodmiennie "Sylwio". Jak słowo daję, nie wiem czy ja jestem taka wybredna, czy wena poniosła autora na pustynię realizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: Jamroży? 09.08.10, 08:30 Nazwisko jest takie, byc moze pochodzi od zmutowanej formy imienia. Imie wydaje mi sie prawdopodobne. A w jakich latach toczy sie akcja? Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Jamroży? 09.08.10, 09:09 bluejanet napisała: > A w jakich latach toczy sie akcja? Wydaje mi się, że jest to schyłek komunizmu, ewentualnie lata 70-te a Jamroży ma w tym czasie 30-40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś