Gość: Ana IP: *.chello.pl 21.08.10, 13:07 Niedługo na swiecie pojawi się nasza córcia a my wciąż nie możemy się zdecydować pomiędzy Sarą a Weroniką. Które imię Wam się bardziej podoba? Które nadałybyście/libyście swojemu dziecku? Jak wygląda sprawa z popularnością? Właściwie to rozważamy od dłuższego czasu tylko te 2 imiona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luska.s Re: Sara czy Weronika 21.08.10, 13:22 Weronika jest dość popularna - 13 miejsce w 2009. Sara na pewno jest dużo mniej spotykanym imieniem. Weronika podoba mi się bardzo tylko ten skrót Wera nie podoba mi się. Co do Sary to osobiście mam złe skojarzenia - 2 jakie znam nie są zbyt miłe, mimo,że mam tez małą słodką kuzynkę o tym imieniu to i tak przeważają złe skojarzenia. Ogólnie imię ok ale też zdrobnienie Sarenka.. Myślę że jest to imię, którego się nie zdrabnia. Zamiast Sary wolałabym Sandrę. Z tych dwóch wybrałabym Weronikę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Sara czy Weronika IP: *.chello.pl 21.08.10, 13:25 Sary nie chcemy zdrabniać, Weronikę do Iki. Ale to my - dzieci w przedszkolu czy szkole zweryfikują nasze chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Sara czy Weronika 21.08.10, 13:31 W takim razie jestem w 100% za Weroniką, dzieci od razu załapią, że jest to Weronika lub Ika ( chociaż jeszcze ładniejsze moim zdaniem Nika) i myślę że do Wery nie będą już zdrabniały,( chyba, że mała będzie chciała). Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Sara czy Weronika 22.08.10, 00:04 Ika? Moim zdaniem nie brzmi ładnie. A u mnie w rodzinie na Weronikę mówi się Wienia i te zdrobnienie dyskwalifikuje u mnie Weronikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Sara czy Weronika IP: 87.204.26.* 02.11.10, 12:13 Ja chciałem zdrabniać córkę jako 'Weronka', ale córa sama (nie umiejąc w wieku parunastu miesięcy powiedzieć 'Weronika') zaczęła mówić o sobie 'Ika'. I w ten sposób zdrobnienie ustaliła sobie sama A które z imion polecam to chyba oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: Sara czy Weronika IP: *.mmj.pl 21.08.10, 13:30 Weronika ! podoba mi się bardziej niż Sara (która niektórym troche z imieniem dla psa może sie kojarzyć). ps : a może Dominika ? Odpowiedz Link Zgłoś
lukier-on-line Re: Sara czy Weronika 21.08.10, 13:35 Chyba jednak Sara. Właściwie jeśli odrzucę wszystkie negatywne skojarzenia (imię dla zwierzaka, szalone dyskotekowe pannice), a skupię się na znaczeniu imienia, na choćby Sarze małej księżniczce, to nawet mi się podoba. Jest bez wątpienia słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Sara czy Weronika IP: 213.25.144.* 21.08.10, 13:49 Sara.U Weroniki nie lubię skrótu Wera. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Sara czy Weronika 21.08.10, 14:12 Oba bardzo ładne. Duża różnica w popularności - Weronika w 2008 w warszawie na 13 miejscu (348 nadań), a Sara na miejscu 117, 55 nadań. No i Weronika bardziej tradycyjna, a Sara w polskich nieżydowskich rodzinach nadawana dopiero od niedawna. W 2007 było w Polsce ok. 15 tys Sar i 123,5 tys. Weronik. Brzmieniowo wolę Weronikę, zdrobnienia Wera, Nika, Ika, są śliczne. A Sara się trudno zdrabnia, ale dla niektorych może to być właśnie plus, bo nie lubią zdrabniać imion. A może rozważycie jeszcze: Klara, Tamara, Laura, Mira, Dominika, Bianka, Berenika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Sara czy Weronika IP: *.xdsl.centertel.pl 21.08.10, 14:19 Mimo popularności wybrałabym Weronikę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foka234 Re: Sara czy Weronika IP: 178.235.6.* 21.08.10, 14:55 Mi zdecydowanie bardziej podoba się Weronika. Jest bardziej popularna od Sary, bodajże na 13 miejscu, ale to nie jest jeszcze szczyt popularności. Z Sarą mam złe skojarzenia - znam osobę o tym imieniu. BTW Często jest tak, że jakieś imię dla nas indywidualnie może mieć jakieś skojarzenie np. z kimś kogo znamy lub znaliśmy i zależnie od osoby, może być ono bardzo miłe albo wprost przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Sara czy Weronika IP: 195.150.84.* 20.09.10, 08:14 Osobiście mam na imię Weronika, więc polecam bardziej to imię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Sara czy Weronika 21.08.10, 15:22 Kierując się mniejszą popularnością należałoby wybrać Sarę. Bardziej mi się podoba Weronika. Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Sara czy Weronika 21.08.10, 16:12 Sama nie wiem... Weronika za popularna, a Sarę równie bardzo lubię, wychodzi na Sarę. Sarcia, Sareczka, Sarunia, Sarusia. Dla mnie zaś Sara o niebo lepsza od Sandry. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Sara czy Weronika 21.08.10, 17:42 Trudny orzech do zgryzienia, oba ciekawe, ale też całkiem inne. Sprawdziłabym przede wszystkim, które lepiej komponuje się z nazwiskiem. Abstrahując od tego, ja chyba wybrałabym Sarę. Weronika jest ślicznym imieniem, ale przeszkadza mi popularność. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Sara czy Weronika 21.08.10, 17:51 Ja odkąd pamiętam zawsze chciałam mieć córeczkę Sarę.Bardzo podoba mi się to imię.Niestety w rodzinie mojego szwagra i u znajomych wszystkie suczki z pokolenia na pokolenia mają na imię Sara Sara bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Sara czy Weronika IP: *.gemini.net.pl 21.08.10, 19:28 Weronika. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Sara czy Weronika 21.08.10, 19:26 Zdecydowanie Weronika. Sary bardzo nie lubię. Zaproponuję Dominikę. Można zdrabniać ją tak jak Weronikę, a jest od niej trochę rzadziej spotykana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Sara czy Weronika IP: *.chello.pl 21.08.10, 23:57 Co do podanych propozycji: Sandra - ładne ale nie podoba mi się na tyle żeby nazwać tak swoją córkę Laura - nie przekonuje mnie Dominika - nie podoba mi się, pomimo iż podobne imię Weronika wprost uwielbiam, lubię za to męską formę Dominik Klara, Tamara, Mira, Bianka, Berenika - nie podobają mi się Co do popularności to nie wydaje mi się żeby to był problem jeśli w klasie mojej córki będzie druga Sara lub Weronika. Co innego gdyby każda z jej koleżanek miałatak samo na imię (wcześniej razem z mężem odrzuciliśmy Julię, która nam się podobała) ale moim zdaniem spora (ale nie zbyt duża!) popularność imionom nie szkodzi, a wręcz można mieć pewność iż inne dzieci nie będą dokuczały ze względu na oryginalność imienia. Ja niby mam bardzo popularne imię - Anna ale zawsze w klasie, czy to podstawówki, gimnazjum, czy liceum byłam jedyną Anią w klasie - tak mi się udało. Na uczelni na roku są co prawda 2 inne Anie ale jakoś mi to w niczym nie przeszkadza. A jakie jest Wasze zdanie? Czy osoba nosząca popularne imię może mieć z tego powodu jakieś problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Sara czy Weronika 22.08.10, 00:38 Problemów pewnie mieć nie będzie poza tym , że mogą się do niej zwracać po nazwisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foka234 Re: Sara czy Weronika IP: 178.235.6.* 22.08.10, 10:45 Ja też mam na imię Ania i szczerze mówiąc trochę mi popularność tego imienia przeszkadzała w przeszłości. Nigdy nie byłam jedyną Anią w klasie czy grupie. Na ogół były co najmniej 3 lub więcej. Aktualnie w pracy, w moim liczącym kilkanaście osób, głównie babskim dziale są aż 3 Anie (w różnym przedziale wiekowym), więc szef zaczął wymyślać ksywki, żeby wiadomo było o którą Anię chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Sara czy Weronika 22.08.10, 16:30 Weronika jakos bardziej mi odpowiada....chociaz Sara tez ladnie klopot z powodu popularnosci imienia- w szkole dziecko funkcjonuje jako nazwisko (taki skrot myslowy, pomylki (szczegolnie jesli nazwisko typu: Zielinski) jednak nie sadze, zeby Weronika czy Sara byly do tego stopnia popularne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: Sara czy Weronika IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.10, 17:21 Sara - przepięknie ;D Zdrabniałabym do Sarenki, Sarutki, Ruty, a nawet - idąc dalej tym tropem - do Tuni Tylko wiele nazwisk "zgrzyta" z Sarą. Zdecydowałabym się na to imię tylko wtedy, gdyby było idealnie dopasowane do nazwiska. Weronika ogromnie mi się podoba. Rozważałabym to imię dla swojej córki, podobnie jak Sarę ;D Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Sara czy Weronika 22.08.10, 00:01 Sara rzadka, Weronika bardzo popularna, bardziej jednak podoba mi się ta druga. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Sara czy Weronika 22.08.10, 00:03 Sara A weronika chyba bardziej popularne, Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Sara czy Weronika 22.08.10, 00:30 Myślę, że problemów dziecko z popularnym imieniem dziecko mieć nie powinno, bo niby jakie? Oprócz tego, że może być ich np. 2 w klasie. Ja nie lubię Sary, z podobnych powodów co Soni. Jakieś "nie takie" to imię jest dla mnie. Mi kiedyś bardzo podobało się imię Weronika, w sumie podoba do dziś, ale ja bym nie nazwała tak dziecka, bo ja nie lubię imion popularnych. Ale jeśli Tobie nie przeszkadza i dobrze komponuje się z nazwiskiem jestem za! Wera może nie jest piękna, ale łatwa i szybka do zdrobnienia. Ale może też być Weronisia, Werka itd... Nie znoszę za to Weronki! Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Sara czy Weronika 22.08.10, 17:30 Weronika jest bardzo popularna. Mnie osobiście nie podobają się często słyszane przeze mnie zdrobnienia Weroniki - Wera, Werka, Wercia, Wercik, Weronka... Zdrabniałabym od końca - Nika, ewentualnie tak, jak proponujesz - Ika. Sara podoba mi się umiarkowanie, spotkałam w życiu niestety trochę piesków o tym imieniu, ale jako imię żeńskie całkiem przyjemnie mi się kojarzy. Wybrałabym Sarę. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Sara czy Weronika 22.08.10, 17:57 Bardziej podoba mi się Weronika, ale ze względu na popularność wybrałabym Sarę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Sara czy Weronika IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.10, 21:47 oczywiście Sara!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anetad25 Re: Sara czy Weronika 23.08.10, 22:04 Oczywiście Weronika ale ja nie jestem obiektywna bo sama mam w domu małą Nike, Ike, Isie i bardzo mi się podoba to imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordess Re: Sara czy Weronika IP: *.net.autocom.pl 24.08.10, 20:57 zdecydowanie Sara , cudnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Sara czy Weronika IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.10, 21:47 Oba imiona bardzo mi sie podobaja Weronika troche bardziej ale z drugiej strony jest tez bardziej popularna. Dla mnie zatem remis Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Sara czy Weronika 24.08.10, 23:15 Oczywiscie Sara.A moze Sara Weronika -mysle,ze zestaw dobrze brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Sara czy Weronika 25.08.10, 01:17 za Weroniką nie przepadam, wolę Dominikę. Sara bardzo mi się podoba, ponadto jest oryginalniejsza, Weronik znam mnóstwo Sarę tylko jedną :] Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Sara czy Weronika 25.08.10, 15:26 Podobają mi się oba imiona. Weronika bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś