Dodaj do ulubionych

Popularność imion: Alicja, Gabriela, Emilia

08.09.10, 23:53
Jestem mamą małej Alicji i zastanawiam się do jakich imion z popularnych w latach 80-tych można przyrównać dzisiejszą Alicję, Emilię, Gabrielę? Przypuszczam, że odpowiednikami dzisiejszych Julek, Zuzanek, Oliwek, Majek są Katarzyny, Agnieszki, Joanny z lat 80-tych. Ale mniej więcej, które imiona oblegały miejsca od 15 do 20 w rankingu popularności? Jestem ciekawa czy te imiona są aż tak popularne, że będzie rówieśniczki spotykać na każdym krokusmile
Swoją drogą mój luby stwierdził ostatnio, że Adela to nawet fajne imię i mogłaby mieć tak na pierwsze, no palnąć to za mało. Jak się wkurzę, to zamienię kolejność imion, ale chyba drugi raz zmienić już nie można.

Obserwuj wątek
    • adamantia Re: Popularność imion: Alicja, Gabriela, Emilia 09.09.10, 07:59
      mama_aurory napisała:
      >Jak się wkurzę, to zamienię kolejność imion, ale chyba drugi raz zmienić już nie można.

smile
      Mozna, można, tylko jest to w innym trybie, trzeba napisać podanie, trwa dłużej., itd.
      • mama_aurory Re: Popularność imion: Alicja, Gabriela, Emilia 09.09.10, 17:24
        Serio?! Myślałam, że można tylko raz a później jest się jedynie wysyłanym na leczenie wink
        Często moja córcia jest Delicją - tak ładnie wychodzi z dwóch jej imion a czasami mówię do niej dwoma imionami, w końcu po to są żeby ich używać, co nie? smile Mój mąż ma po prostu trochę zbyt późne refleksje ale cóż mam mu zrobić?! Mogę tylko kochać smile

Ale wracając do głównego tematu, to może jednak wiecie do jakich imion z tamtych lat można przyrównać dzisiejsze Alicję, Emilię, Gabrielę, zastanawia mnie na ile poważna jest popularność imienia mojej córki smile

• olianka trochę danych :) 09.09.10, 18:03
      Pierwsza dwudziestka, Kraków-Śródmieście, 1975
      1. Tomasz / Agnieszka
      2. Piotr / Anna
      3. Paweł / Katarzyna
      4. Rafał / Monika
      5. Grzegorz / Małgorzata
      6. Marcin / Joanna
      7. Krzysztof / Magdalena
      8. Mariusz / Iwona
      9. Dariusz / Ewa
      10. Łukasz / Renata
      11. Artur / Dorota
      12. Marek / Beata
      13. Michał / Aneta
      14. Maciej / Sylwia
      15. Wojciech / Elżbieta
      16. Andrzej / Barbara
      17. Sebastian / Marta
      18. Jacek / Agata
      19. Jarosław / Edyta
      20. Adam, Mirosław / Dominika, Kinga

Opole 1974
      1. Piotr / Anna
      2. Andrzej / Maria
      3. Tomasz / Katarzyna
      4. Krzysztof / Małgorzata
      5. Robert / Joanna
      6. Dariusz / Ewa
      7. Adam / Agnieszka
      8. Grzegorz / Beata
      9. Marek / Magdalena
      10. Rafał / Iwona
      11. Jacek / Elżbieta
      12. Marcin / Jolanta
      13. Artur / Teresa
      14. Paweł / Barbara
      15. Mariusz / Sylwia

Szczecin 1975
      1. Marcin / Agnieszka
      2. Robert / Monika
      3. Rafał / Małgorzata
      4. Paweł / Katarzyna
      5. Piotr / Magdalena
      6. Tomasz / Sylwia
      7. Mariusz / Joanna
      8. Artur / Aneta
      9. Krzysztof / Anna
      10. Dariusz / Ewa
      11. Radosław / Beata
      12. Grzegorz / Aleksandra
      13. Adam / Dorota
      14. Sebastian / Iwona
      15. Cezariusz / Izabela

źródła: J. Bubak, "Imiona modne" i H. Borek, "Socjolingwistyczne aspekty imiennictwa",obydwa: Onomastica XXIII
      • mama_aurory Re: trochę danych :) 09.09.10, 18:12
        Dziękuję Ci Oliankosmile A są jakieś dane za lata 80-te? Z racji mojego wieku najbardziej interesuje mnie rok 1987 albo coś naokoło tegosmile
        • mama_aurory Re: trochę danych :) 09.09.10, 18:18
          Jestem pod wrażeniem, że tak wysoko byli Artur, Dominika, Kinga i widać dość duże rozbieżności regionalne smile przynajmniej tak mi się wydaje smile Z tego, co widzę to Małgorzata bardzo długo święciła triumfy na wysokich miejscachsmile W latach 70-tych moje imię było poza najpopularniejszymi, więc widocznie przeżyło dość duży bum w latach 80-tych skoro było Justyn po kilka w klasie.
          • mama_aurory Re: trochę danych :) 09.09.10, 18:22
            Cezariusz na 15-tym miejscu w Szczecinie? Ciekawe skąd to się wzięło? Czy to jakoś regionalnie popularne czy jak? Jestem zaskoczona, bo to raczej rzadko spotykane imię smile
        • olianka Re: trochę danych :) 09.09.10, 18:27
          Szukałam, ale na razie mam tylko to. Jeśli znajdę, to pewnie i tak tylko pierwsza piątka będzie, bo mało jest danych szczegółowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.