dalenia 09.09.10, 15:46 W czasie wakacji i podróżowania po Polsce zostałam zainspirowana przez nazwy niektórych miejscowości. Gdyby można było, nadałabym je jako imiona Sandomierz - mój faworyt dla synka skoro może być Kazimierz, to dlaczego nie Sandek ? Kalwaria - moja faworytka dla dziewczynki, mała Kalwarka A jakie miasta Wy bylibyście w stanie nadać jako imiona swoim dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: Imiona od miast 09.09.10, 15:49 rozśmieszyłaś mnie myślę, że byłabym skłonna nazwać córeczkę Leśna, a synka Milicz Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Imiona od miast 09.09.10, 16:22 > Kalwaria - moja faworytka dla dziewczynki, mała Kalwarka A wiesz co Kalwaria znaczy w orginale? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona od miast 09.09.10, 20:28 jadwiga1350 napisała: > A wiesz co Kalwaria znaczy w orginale? Bodajże trupią czaszke, i co z tego? Ja mówię o brzmieniu nazw, a nie o ich znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imiona od miast 09.09.10, 16:49 Bydgoszcz podobno pochodzi od imienia starosty Bydgosta, wiec dla chlopca mozna uzyc Bydgost-dla dziewczynki Bydgoszcz Warszawa z kolei legendarnie od Warsa i Sawy, i te imiona bylabym sklonna nadac, jesli mialabym sie posilkowac nazwami miast milo brzmi dla dziewczynki - Wieliczka, dla chlopca-Sopot dla dzieci wielbicieli Indian tez cos by sie znalazlo-taka na przyklad: Jelenia Gora dla corki, Jastrzebia Gora dla syna... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_aurory Re: Imiona od miast 09.09.10, 18:56 Pójdźmy dalej, ja bym mogła nadać imię Polska - w skrócie Pola a najmilej brzmi Grecja (prawie jak Gracja), Fenicja (jak Felicja), to ta popularna końcówka "-cja". Hanza brzmi konkretnie i taka dziewczynka mogłaby zrobić karierę w handlu Z miast to ładnie brzmi Gdynia - zdrobniale Dysia Może Biała jak np. Biała Podlaska - to byłaby spolszczona Blanka A chłopiec -Gubin, Lubin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Imiona od miast IP: *.gdynia.mm.pl 09.09.10, 23:49 Poznałam kiedyś Sulejmana Odpowiedz Link Zgłoś
mug75 Re: Imiona od miast 10.09.10, 00:18 witam to może po prostu Kazimierz Dolny Z pewnością jakiś tatuś ma tak na nazwisko! Jak znalazł propozycja. Dobrej zabawy życzę wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
magduszon Re: Imiona od miast 10.09.10, 02:04 Z moim zamiłowaniem do męskich imion zakończonych na samogłoskę, nazwałabym syna Karpaty Ten Karpaty. Karpaty Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Imiona od miast 10.09.10, 12:25 Łódź. I będę wołać na nią Łódeczka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Imiona od miast IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.09.10, 13:50 mi sie strasznie podoba imię Milan Milanek Odpowiedz Link Zgłoś
enka86 Re: Imiona od miast 10.09.10, 16:49 Białystok dla chłopca! Białyś, Stoczek No i piękne miasto Odpowiedz Link Zgłoś
aguacate Re: Imiona od miast 10.09.10, 18:15 A propos Warsa i Sawy, moj znajomy (nie-Polak) wybral Sawa na drugie dla swojej corki. Poczetej w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_skarpeta Re: Imiona od miast 11.09.10, 15:19 Mnie dla chłopca do głowy przyszedł jeszcze Wrocław,tak dostojnie brzmi Dla dziewczynki Rumia-mała Rumka,Rumcia Jeśli mogłyby być regiony to dla dziewczynki fajna jest Galicja,Gala w zdrobnieniu Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona od miast 11.09.10, 15:22 Sandomierz to oczywiście Sędomir, a Wrocław - Wrocisław. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Imiona od miast 11.09.10, 16:10 Z polskich: Wałbrzych Tarnobrzeg - tak dostojnie brzmi Radom Dobiegniew Alwernia Cybinka Jastarnia Z zagranicznych: Lizbona Ratyzbona Soria Tirana Nikozja Pretoria Kajenna Amman Wientian Belgrad Damaszek - ładnie brzmiałby jako zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Imiona od miast 11.09.10, 19:51 Alwernia - zapomniałam o tym mieście, a piękne imię by było dzięki za przypomnienie, mam pewien sentyment... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Miasta od imion 12.09.10, 14:05 mankencja napisała: > Dobiegniew pl.wikipedia.org/wiki/Dobiegniew_(imi%C4%99) Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona od miast 12.09.10, 14:11 Do głowy przyszedł mi jeszcze Lublin i Karwia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewdoyj Re: Imiona od miast IP: *.legnica.vectranet.pl 13.09.10, 15:18 Gietrzwałd Biłgoraj Istebna Biszcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogna moje propozycje, które powinny przejść w USC IP: *.chello.pl 13.09.10, 15:35 Jurata, Barnim, Gosław, Miłosław, Radom, Sambor, Lubomierz, Dobromierz, Wolin Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: moje propozycje, które powinny przejść w USC 13.09.10, 16:22 Sambor z pewnością by przeszedł: pl.wikipedia.org/wiki/Sambor_%28imi%C4%99%29 Odpowiedz Link Zgłoś
mama_aurory Re: moje propozycje, które powinny przejść w USC 13.09.10, 16:41 Miłosław to też imię od niego wyodrębniły się Miłosz i Milan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lejla81 Re: Imiona od miast IP: 87.204.172.* 07.09.11, 15:10 dla dziewczynki dużo włoskich by pasowało: Roma, Ravenna, Venezia, Verona - brzmią szalenie wdzięcznie. Z polskich: Orneta, Łomża Oprócz tego: Oradea, Moskwa. Dla chłopca: London, Hannover i Różan Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Imiona od miast 11.09.11, 22:49 Och, ja bym miała dzieci "tureckie": Bodruma, Izmira i Alanię Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Imiona od miast 15.09.11, 07:16 Sandomir, Sandomierz, Sędzimir - świetne imię! Właśnie nazwa miasta powstała od imienia. Na pewno nikt nie pomyli syna Winszuję wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona od miast 15.09.11, 18:56 Ale przecież nikt z nas tak syna nie nazwał. To czysto teoretyczne rozmyślania, taka zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
lubomiro Re: Imiona od miast 17.09.11, 18:28 Czyżbyś była moją "fanką" (lub używając czystej polszczyzny: "wielbicielką"?) Dalenio? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imiona od miast 17.09.11, 18:38 Nie wiem, co w mojej wypowiedzi skłoniło Cię do takich wniosków. Ale jeśli ma Ci się zrobić lepiej na sercu, to tak - jestem Twoją fanką/wielbicielką Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Przeniesione 31.01.12, 11:51 Imiona ukryte w nazwach miast. lubomiro 30.01.12, 23:22 Odpowiedz Jeżdząc po kraju, odwiedzamy i mijamy różne miejscowości. Nazwy niektórych z nich wywodzą się od imion. Jak się wam one podobają, wrócą do łask? Warcisław, Warsz - Warszawa Brzetysław (czes) - Wrocław Bydgost - Bydgoszcz Lubomir, Lubosław, Luba - Lublin Sędzimir, Sandomir - Sandomierz Radosław, Radosz - Radom Włocław - Włocławek Krak - Karków Poznan - Poznań Odpowiedz Link Zgłoś