Gość: Mar IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.10, 18:09 które z tych imion podoba Wam się bardziej (i dlaczego) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: taka_jedna Re: Olgierd, August czy Jonasz? IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.10, 18:22 Zdecydowanie Jonasz! To jedno z moich ulubionych imion. Można je b. ładnie zdrabniać - Joszko ;D Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Olgierd, August czy Jonasz? 03.10.10, 19:11 August. dla mnie po prostu brzmi najlepiej choć może być kojarzony z miesiącem. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Olgierd, August czy Jonasz? 03.10.10, 19:53 Jonasz- bo niezbyt czesto nadawany,ladnie sie zdrabnia do Joszko, ciekawie brzmi Olgierd - dla mnie zbyt twarde, kojarzy sie wschodnio (a mnie nie pociagaja takowe August - zbyt kojarzy sie z sierpniem , dlatego jesli bym nadala to w wersji: Augustyn w sumie wszystkie trzy ciekawe i latwe do zaakceptowania ... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Olgierd, August czy Jonasz? 03.10.10, 19:56 Olgierd tylko i wyłącznie. A dlaczego? Nie wiem, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Olgierd, August czy Jonasz? 03.10.10, 20:48 Podobają mi się wszystkie trzy, najbardziej Olgierd. A dlaczego Olgierd nie umiem odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Olgierd, August czy Jonasz? 03.10.10, 20:53 Ogromnie podobają mi się Olgierd i Jonasz. Olgierd - brzmi twardo, męsko, jest to imię rzadko spotykane. Jonasz - również rzadkie imię, co dla mnie jest dużym plusem. Można nie zdrabniać, a jak ktoś chce - Joszek, Joszko. Ładne brzmienie ma dla mnie to imię, trudno mi jakoś konkretnie uzasadnić dlaczego mi się podoba. Po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Olgierd, August czy Jonasz? 03.10.10, 21:49 Zdecydowanie August, jeszcze lepiej Augustyn. Na drugim miejscu Jonasz. Za Olgierdem nie przepadam, ale też jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Olgierd, August czy Jonasz? 03.10.10, 22:07 Jonasz zdecydowanie - bardzo podoba mi się to imię i do tego rzadko spotykane August to dla mnie nazwa miesiąca Olgierd trochę za twarde, a Olek czy Oleg to juz nie to ; ale na 2 miejscu zaraz za Jonaszem Odpowiedz Link Zgłoś
bpauli Re: Olgierd, August czy Jonasz? 04.10.10, 09:31 Olgierd. Najcudowniejsze imię na świecie Imię wielkiego księcia litewskiego ojca Władysława Jagiełły i Witolda. Tak nazwałam swojego syna i nie żałuję. Bardzo męskie imię i dobrze się kojarzy z Olgierdem z "4 pancernych". Nasz syn nazywany jako malutkie dziecko Olkiem, sam w wieku 3 lat powiedział, że mamy na niego mówić tylko Olgierd. Jonasz nie jest zły, ale za bardzo kojarzy mi się z przypowieścią o wielorybie. A August nie podoba mi się wcale. Kojarzy mi się z Sasami - grubymi królami polski . Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Olgierd, August czy Jonasz? 04.10.10, 10:48 Olgierd! Jakieś takie najbardziej seksowne , kojarzy się wschodnio, a ja to lubię. ładny dzwięk. Twardy, ale elegancki. Pozytywne jest to, że jest to imię chyba wyjątkowe dla Polski (no i oczywiście, dla Litwy - przede wszystkim) a jednocześnie dość łatwe w wymowie w różnych językach. Jonasz jest OK. Ładne, ale dla mnie za miękkie, bez charakteru. August jest okropny. To jedno z moich najulubieńszych imion. Jakieś takie "tłuste" - (może przez skojarzenie dźwiękowe), twarde, a jednocześnie strasznie rozlazłe. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Korekta 04.10.10, 15:35 > August jest okropny. To jedno z moich najulubieńszych imion. Oczywiście miało być "najnieulubieńszych: Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Korekta 11.10.10, 23:49 Czy mogłabyś nie pisać o żadnym imieniu, że "jest okropne"? Byłabym wdzięczna. Nie chciałabym kasować postów stałej foremki. Odpowiedz Link Zgłoś
nymeriia Re: Olgierd, August czy Jonasz? 04.10.10, 11:16 Jonasz. Ciężko stwierdzić dlaczego... Chyba darzę jakimś tajemniczym uwielbieniem męskie imiona na J (Jonatan, Jędrzej, Jarema, Jeremiasz) i ta końcówka -asz też urzekająca (znów Jeremiasz, Tobiasz, Zachariasz) --- Piekła nie ma... Wszystkie diabły są tutaj. W.Shakespeare Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Olgierd, August czy Jonasz? IP: 212.180.168.* 04.10.10, 12:32 Jonasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Olgierd, August czy Jonasz? IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.10, 14:55 Olgierd w ogóle mi się nie podoba. Jonasz owszem, właściwie nie wiem dlaczego, bo z reguły nie znoszę imion kończących się na -sz. August bardzo mi się podoba, ładnie brzmi. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy kojarzą go z miesiącem, a takiego np. Juliana/Juliusza nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Olgierd, August czy Jonasz? 04.10.10, 19:44 Gość portalu: emma napisał(a): > August bardzo mi się podoba, ładnie brzmi. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy koj > arzą go z miesiącem, a takiego np. Juliana/Juliusza nie. Może dlatego, że sierpień po angielsku czy niemiecku to dokładnie "august" (w bardzo podobnej wymowie). A lipiec w najbardziej zbliżonej wersji do Juliusza (tj. łacińskiej) to "julius". Niby niewielka różnica, ale jednak dość zauważalna. No, ewentualnie chyba jeszcze po węgiersku będzie to "juliusz", ale nie porównujmy węgierskiego do niemieckiego czy angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Olgierd, August czy Jonasz? 04.10.10, 22:05 A propos, w USA August przeżywa mały renesans. Od największej popularności 130 lat temu (miejsce 83) spadał coraz niżej aż do miejsca 779 w latach 1980. A obecnie "wskoczył" na 482. (mniej popularny Augustus układa się według podobnego wzoru - ostatnio na miejscu 795) Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Olgierd, August czy Jonasz? 04.10.10, 16:49 Trudna sprawa, bo wszystkie 3 imiona są ciekawe, ale ja chyba nie nadałabym własnemu dziecku żadnego z nich. Powody są następujące: Olgierd - Odrobinę za twardy, za trudny w wymowie, kojarzy mi się trochę z kimś wyniosłym, zarozumiałym. August - W sumie może być, ale z Gustków wolę Gustawa, który nie jest aż taki "nadęty". Jonasz - Tu mam skrzywienie geograficzno-kulturowe, ponieważ mieszkam w Niemczech, gdzie to imię (w wersji niem. Jonas) przeżywa falę popularności. Polski to jednak nie dotyczy i dotyczyć pewnie nie będzie. Dlatego zdobywszy się na obiektywizm, głosuję na Jonasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Olgierd, August czy Jonasz? IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.10, 20:59 Najbardziej podoba mi sie Jonasz. Ma fajne zarówno zdrobnienia (Jonaszek, Joszko), jak i główną formę. August jest niby fajne ale trochę "zimne" jak dla mnie. A zdrobnienia nie przekonują mnie w ogóle. Olgierda lubię ale tylko w pełnej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Olgierd, August czy Jonasz? 04.10.10, 23:11 Jonasz. Olgierd za powazny, August za 'stary'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Póki co, dzięki! IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.10, 21:54 jak narazie nie możemy nadal wybrać pomiędzy Olgierdem a Jonaszem. Olgierd faktycznie brzmi bardzo męsko, w Jonaszu natomiast, "uwiódł" nas Joszko. August nadal mi się podoba, jednak żadne ze zdrobnień mi nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Póki co, dzięki! 06.10.10, 22:09 Z tych dwóch wybrałabym Jonasza. Agusta zdrabniałabym do Gucia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Póki co, dzięki! 07.10.10, 12:42 Ja nadal jestem za Olgierdem Jonasz nie jest zły, ale ja mam nieciekawe skojarzenia z nieciekawym Jonaszem. Zdrobnienie "Joszko" uwielbiam, ale od Joachima. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Olgierd, August czy Jonasz? 11.10.10, 23:50 Najbardziej podoba mi się Olgierd. Odbieram to imię jako bardzo męskie. Odpowiedz Link Zgłoś