Dodaj do ulubionych

Laura czy Gabrielle

IP: *.66.102-84.rev.gaoland.net 07.10.10, 11:28
Witam

Moja pasierbica jest w 29 tc. Dzidzia ma sie urodzic 24 grudnia i bedzie to dziewczynka. Szczesliwa mama ( Francuska) ma na imie Amélie, tato Thierry. Od pocztaku padla propozycja nazwania dziewczynki Gabrielle. Jednak Amélie chcialaby zeby dziecko nosilo drugie imie po mnie.
Propozycje szczeslwej pary to:
-Gabrielle Magdalena
-Laura Magdalena

Czekamy tez na inne propozycje. Nie chodzi o imienia staropolskie ale takie ktore dadza sie wymowic po polsku i po francusku.
Z gory dziekuje

Magda
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 12:17
      lepiej brzmi Laura Magdalena

no chyba że Gabrielle Madeleine

a jeśli mała będzie Francuzką, to podobają mi się np takie:
      Marianne
      Noemie, Noémie
      Anne, Anna
      Cornelia
      Catherine, Katherine
      Clara
      Léonie
    • dalenia Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 12:48
      Wolę Laurę Magdalenę.

A czy Maleństwo będzie mieszkać w Polsce, czy we Francji?
      • Gość: Magda Re: Laura czy Gabrielle IP: *.66.102-84.rev.gaoland.net 07.10.10, 13:04
        Dzidzia bedzie mieszkac we Francji ale ze wzgledu na zwiazek jaki laczy mnie z pasierbica, bedzie czesto odwiedzac Polske.

Wiem ze Laura po francusku brzmi lora ale chyba zestaw lepszy niz Gabrielle Magdalena
        IMO, Gabrielle Madeleine nie wchodzi w gre.

Podoba mi sie ( i przyszlej mamie) Clara ( klara) lub Léonie ( Leonia)
        pozdrawiam
        Magda
      • magducha78 Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 13:04
        Laura Magdalena
        • Gość: Magda Re: Laura czy Gabrielle IP: *.66.102-84.rev.gaoland.net 07.10.10, 13:18
          Po glowie przyszlej mamy chodzi tez:

Paula ( Pola)
          PaOla
          Lina ( ale to, jak wytlumaczylam nie do przyjecia w jp)
          Lana ( jw)
          Léonia ( dzieki za podpowiedz)
          Judith
          Clarisse
          Maëva
          Joséphine
          Jeanne ( Jana?)
          • dalenia Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 14:53
            Léonia Magdalena i Joséphine Magdalena - moim zdaniem świetne smile

W porządku jest także Judith, Clarisse. Reszta jak dla mnie odpada.
    • wyczyny Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 13:52
      mnie bardziej podoba sie Laura i z Magdalena lepiej sie komponuje...
      propozycje: Melania, Matylda, Maria, Barbara, Liwia, Ligia, Marcelina, Klara (nie wiem, czy wszystkie latwe do wymowy przez Francuzow smile
      • uwierz_mirando Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 17:52
        Bardziej podoba mi się Laura Magdalena.

Z pozostałych propozycji przyszłej mamy przepiękna jest Joséphine, czyli nasza równie ładna Józefina, także Paula i Léonia.

Propozycje ode mnie (wybacz brak akcentów nad e) - Aimee, Aline, Celestine, Celine, Clementine, Cornelie, Felicie, Flavie, Florentine, Jaqueline, Lea, Liliane, Noemie, Rosalie, Valerie.

Więcej propozycji znajdziesz tutaj:
        www.behindthename.com/nmc/fre_f.php
        A na Wikipedii możesz zobaczyć odpowiedniki różnych imion w innych językach, francuski też jest. Najpierw jest tabelka z męskimi, niżej z żeńskimi:
        pl.wikipedia.org/wiki/Odpowiedniki_imion_w_r%C3%B3%C5%BCnych_j%C4%99zykach
        • Gość: Magda Re: Laura czy Gabrielle IP: *.226.194-77.rev.gaoland.net 07.10.10, 18:09
          Dziekuje za propozycje.

A oto reakcje przyszlej mamy:

Aimee, - za "starodawne"
          Aline, - jest juz w rodzinie
          Celestine, - piekne i podoba sie przyszlej mamie
          Celine - jest juz w rodzinie a szkoda
          Clementine, - idem Celestine
          Cornelie, - zbyt skomplikowane
          Felicie, - za bardzo kojarzy sie z francuska piosenka
          Flavie, - ok
          Florentine, - podoba sie
          Jaqueline, - za strodawne
          Lea, - proste i fajne, ok
          Liliane - podoba sie
          Noemie, - za popularne tutaj
          Rosalie, - bardzo sie podoba
          Valerie. - zbyt "ciotkowate"

Teraz jest dylemat miedzy Laura, Josephine, Rosalie, Clementine i Celestine.
          Jednak Amélie upiera sie by imie konczylo sie na "a" gdyz dziecko bedzie duzo przebywac w Polsce. Sama przyszla mama troche wlada naszym jezykiem.

Inne propozycje? Na "a"?
          • uwierz_mirando Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 19:12
            A czy byłaby to zła pisownia, gdyby któreś z tych imion zarejestrować z 'a' na końcu zamiast 'e'? Identyczna z polskim jest tylko Laura... Josephine pisownią mocno się różni od Józefiny i chyba Josephina nie przeszłaby? Rosalie jest już bardzo podobna do polskiej Rozalii, ale nie wiem jak byłoby u Was z pisownią Rosalia czy Rozalia. Clementine, czyli Klementyna, mogłaby być pisana Clementina, natomiast Celestine, czy nasza Celestyna, mogłaby być pisana w wersji Celestina...?
          • an_o Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 19:15
            Laura Magdalena to chyba najfajniesze, najladniejsze, najlepiej brzmiace zestawienie. Ale Klara Magdalena tez nie jest do rzeczy. A moze Sophia Magdalena?
            • uwierz_mirando Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 19:26
              Przejrzałam imiona na behind the name i znalazłam zakończone na 'a' takie imiona: Alexandra, Emma, Fabiola, Melina, Nadia, Nina, Rebecca, Sacha, Sandra. W Polsce Aleksandra jest bardzo popularna, a Emma za granicą, Sandra chyba też. Wzrasta u nas też popularność Nadii, ale dla mnie to zdrobnienie rosyjskiej Nadieżdy. Jak z Fabiolą i Sachą na świecie to nie wiem... Melina w Polsce kojarzy się jednoznacznie.

Wpadła mi w oko jeszcze Adeline (Adelina), Elodie (Alodia), Melanie (Melania), Stephanie (Stefania).

Ale chyba nie ma problemu z pisownią 'a' zamiast 'e' na końcu, skoro jedna z propozycji to Laura? Bo na tej stronie widzę, że wersja francuska to Laure.
              • gaudencja Re: Laura czy Gabrielle 12.10.10, 00:00
                Saszy bym mimo wszystko nie proponowała...
          • dalenia Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 20:37
            Laura - chyba byłaby najmniej problemowa; jest pisana tak samo w obu językach
            Josephine - piękne, uwielbiam w każdym języku smile ale jest chyba najbardziej kłopotliwa, jeśli ma być używana w dwóch językach
            Rosalie, Clementine, Celestine - wszystkie są piękne i myślę, że nie byłoby problemu z tymi imionami (nawet w takiej wersji) w Polsce

Odrzuciłabym tylko Josephine, reszta jest ok. Sama wybierałabym między Rosalie, Clementine i Celestine - nie wiem, którą bym wybrała, wszystkie są piękne smile
            • abiela Re: Laura czy Gabrielle 07.10.10, 22:39
              Jestem tego samego zdania, co dalenia, z tym, że ja wybrałabym Clementine.
              • Gość: Magda Re: Laura czy Gabrielle IP: *.66.102-84.rev.gaoland.net 08.10.10, 10:17
                Dziekuje za propozycje.
                Niestety nadal jest klopot. Wybor padl na Celestine i Clementine ale okazalo sie ze w sasiedztwie sa juz dziewczynki noszace te imiona.

W dodatku Amélie upiera sie by imie koczyko sie na "a".

Ostatnio zastanawia sie nad:
                - Paula ( Pola)
                - Kezia ( moim zdaniem nie trafione)
                - Lisa
                - Marianna ( Marianne)
                - Ida
                - Stella

No i oczywiscie Laura...
                Josephine podbilo jej serce ale czy Josephine Magdalena dobrze brzmi?
                Prosze o rady

pozdrawiam
                Magda
                • dalenia Re: Laura czy Gabrielle 08.10.10, 10:24
                  Gość portalu: Magda napisał(a):
                  > Ostatnio zastanawia sie nad:

> - Paula ( Pola) - mnie się nie podoba
                  > - Kezia ( moim zdaniem nie trafione) - moim zdaniem także nie trafiona
                  > - Lisa - nie
                  > - Marianna ( Marianne) - super, mnie się bardzo podoba!
                  > - Ida - ok, a może Idalia? (nie mam pojęcia jak przyjmie się na gruncie francuskim)
                  > - Stella - ja odbieram pretensjonalnie

Josephine Magdalena pasuje moim zdaniem, jeśli faktycznie "podbiła serce" Twojej Pasierbicy, to niech ją nadaje smile Mnie się podoba. Podobnie zresztą jak Marianna i między nimi właśnie bym wybierała.
                  • gaudencja Re: Laura czy Gabrielle 12.10.10, 00:05
                    Z imion o identycznej pisowni (z wyj. akcentów) widzę tylko takie:
                    Lea
                    Nina
                    Emma
                    Zoe
                    ...o dziwo, behindthename pokazuje też Wandę.
    • Gość: niki Re: Laura czy Gabrielle IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.10, 11:31
      A moze Leandra Magdalena? Laura tez mi sie podoba smile
      • uwierz_mirando Re: Laura czy Gabrielle 08.10.10, 12:04
        Z podanych teraz podobają mi się Paula oraz Ida, ale najbardziej Josephine.
        • Gość: Magda Re: Laura czy Gabrielle IP: *.66.102-84.rev.gaoland.net 08.10.10, 12:10
          No to chyba bedzie Joséphine, jak pasuje do Magdaleny. Chociaz przyszla mam nadal sie waha. Chodzi jej po glowie jeszcze Bianka (Bianca), jak juz pisalam preferuje imiona konczace sie na "a".
          Ale przeciez Joséphine mozna zdrabniac do Finki, prawda? W Polsce moglaby fukcjonowac jako Finka wlasnie bo Juzia czy Ziuta w ogole mi sie nie podobaja.
          • Gość: Magda Re: Laura czy Gabrielle IP: *.66.102-84.rev.gaoland.net 08.10.10, 12:34
            Acha i nazwisko tez zaczyna sie na MA uncertain Matthey. Joséphine Magdalena Mathey, pasuje? Ewentualnie Joséphine Magdelaine, to moj pomysl...
            • wyczyny Re: Laura czy Gabrielle 08.10.10, 14:10
              pasuje, tym bardziej, ze rzadko wymienia sie dwa imiona z nazwiskiem ...
              w Polsce mozna mowic Jozefinka albo Finka wlasnie, jak wymyslilas
              i jeszcze jedno, jesli to drugie imie ma byc na Twoja czesc-to zostawilabym je w oryginalnej pisowni smile
              • dalenia Re: Laura czy Gabrielle 08.10.10, 14:34
                Zgadzam się z Wyczyny. I od siebie dodaję, że Bianca nie podoba mi się ani trochę.
                • uwierz_mirando Re: Laura czy Gabrielle 08.10.10, 20:36
                  Mnie również nie podoba się Bianka. Bardzo natomiast lubię Blankę, nie wiem tylko jak z jej funkcjonowaniem we Francji. Ale najpiękniejsza i tak Josephine, a Magdalenę zostawiłabym po polsku.
                  • abiela Re: Laura czy Gabrielle 08.10.10, 21:48
                    Magdaleny bym nie zmieniała. Biankę bym odrzuciła. Mnie jeszcze podoba się Marianna i Ida. Zwłaszcxza ta ostatnia.
    • adamantia Re: Laura czy Gabrielle 12.10.10, 10:08
      A tak w ogóle, jak są odbierane we Francji imiona kończące się na A - np. Nina, Lola, Lea, Laura, Lisa, Maëva? A imiona tradycyjnie kończące się na E - np. Clara zamiast Claire, Leonia zamiast Leonie, Marianna zamiast Marianne?
      Czy brzmią może to trochę pretensjonalnie?
      • Gość: Magda Re: Laura czy Gabrielle IP: *.226.194-77.rev.gaoland.net 12.10.10, 13:18
        Uwazam, ze imiona konczace sie na "a" nie sa pretensjonalne. Od kilku lat jest po prostu taka "moda". Laure, Lise itp. to imiona dziewczyn z mojego pokolenia, tak, ze moga sie wydawac troche "ciotkowate". Ale nie musza, to nie jest regula.

Dziekuje Wam za wszystkie propozycje. Przyszlej mamie wpadla w ucho EMMA ( Emma Magdalena) i nawet wyprzedzila Joséphine.
        Co sadzicie o tym imieniu?
        • wyczyny Re: Laura czy Gabrielle 12.10.10, 14:02
          Emma nie jest taka odlotowa czy niestandardowa jak Josephine czy Leonia, ale dlaczego nie wink
          • uwierz_mirando Re: Laura czy Gabrielle 12.10.10, 15:12
            Emmę bardzo lubię. Myślę, że za granicą jest popularna, w Polsce nie. Minus jest taki, że zwykle Polacy wkładają Emmę do jednego worka z Dżesiką czy Brajanem, a w rzeczywistości Emma funkcjonuje w Polsce od XIII wieku i jest w naszych kalendarzach.
        • dalenia Re: Laura czy Gabrielle 12.10.10, 17:45
          Nic nie będzie dla mnie ładniejsze od mojej ukochanej Józefiny smile Emma jest ok, myślę, że nawet lepiej się nadaje - jest bardziej międzynarodowa, nie różni się pisownią i wymową chyba też nie.
    • Gość: kiki Re: Laura czy Gabrielle IP: *.chello.pl 03.11.10, 18:49
      kinga magdalena ,agata , sylwia , marcelina ,marietta, wiktoria, julia,kasia,ada,pati,patrycja,natali,
      • nadia3008 Re: Laura czy Gabrielle 04.11.10, 12:01
        Wybrałabym z tych dwóch opcji Laurę. Moja mała ma tak na drugiesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.