Dodaj do ulubionych

konkurs chopinowski-imiona finalistow

24.10.10, 14:28
Yulianna Russia- czyli Julianna (piekne imie, choc w zalewie Julii strach nadac smile
Lukas Russia/Lithuania- czy mozna tlumaczyc na Łukasz?
Ingolf Austria- czy w Polsce takowe istnieje, czy jest jakis odpowiednik?
Daniil Russia -czyzby to byl rosyjski Daniel?
Evgeni Bulgaria -to na pewno jest Eugeniusz
François Francja- to Franciszek
Nikolay Russia - to Mikołaj
Miroslav Russia - a to Miroslaw
Hélène France - czytana byla bez H czyli wychodzilo Elen-szkoda
Paweł Poland- a nasz pan Pawel mial ciekawe nazwisko Wakarecy, nie kazde imie by z nim dobrze brzmialo
ciekawe, czy w krajach ich pochodzenia te imiona uchodzą za niespotykane czy standardowe? moze ktoras z forumek cos wie?
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: konkurs chopinowski-imiona finalistow 24.10.10, 15:53
      Yulianna Russia- Julianna to faktycznie piękne imię, ale faktycznie biorąc pod uwagę popularność Julii strach nadać smile; Yulianny w pierwszej 10stce w Rosji na pewno nie ma, ale nie wiem jak dokładnie wygląda jej popularność

Lukas Russia/Lithuania- pewnie można, mnie Łukasz (Lukas też) nie zachwyca; znam jednego Lukasa - Polaka z krwi i kości (inna sprawa, że brata Andżeliki)

Ingolf Austria- Ingolf istnieje także w Polsce, jest to germańskie imię, które zupełnie mi się nie podoba; co do popularności, to teraz jest chyba niewielka i podejrzewam, ze zawsze taka była.

Daniil Russia - tak właśnie, to rosyjski Daniel; podoba mi się bardziej niż ten nasz

Evgeni Bulgaria - to samo co przy Danielu - zdecydowanie forma Evgenii podoba mi się bardziej niż nasz Eugeniusz

François Francja
      - wolę naszego Franciszka; wg BTN François był użyty w 2000 roku ok 900 razy (dla porównania, w 2009 w Polsce Izabela była nadana 992 raz, Pola 848 - zajmowały 45 i 46 miejsca). W 2001 roku jego nadawalność spadła, ale dalszych danych już nie ma.

Nikolay Russia - podoba mi się bardziej niż Mikołaj, ale ze względu na skojarzenia z Nikolą nie nadałabym

Miroslav Russia
      - podoba mi się tak samo jak nasz Mirosław - czyli nijak smile

Hélène France - francuska Helena (czyli ta bez "h") nie podoba mi się- wolę naszą; jej popularność we Francji była największa w latach 1910-20; potem malała, nie wiem jak to wygląda teraz

Paweł Poland- Pawła nie lubię, ale nazwisko bardzo mi się podoba
    • zum.zum.zone Re: konkurs chopinowski-imiona finalistow 24.10.10, 17:59
      François - 20 miejsce w XX wieku, szczyt nadawalnosci w 1963 i prawie 6000 nadan, obecnie na 153 pozycji, szczegoly tu:
      www.meilleursprenoms.com/stats/histogram.php3recherche=francois&image.x=11&image.y=12
      Hélène - 16 miejce w XX wieku, najwiecej nadan (ponad 4000) w 1920, obecnie na 207 pozycji, www.meilleursprenoms.com/stats/histogram.php3recherche=helene&imageField.x=13&imageField.y=12
      Obydwa bardzo popularne w Francji, tendecja spadkowa.
      • wyczyny Re: konkurs chopinowski-imiona finalistow 25.10.10, 12:04
        dziekuje dziewczyny za fachowa wiedze ...
        zdziwilo mnie, ze u nas Franciszek przezywa renesans, a we Francji jest w zaniku...
        Ingolf - faktycznie piekny nie jest i jeszcze pewnie u nas zostalby przezwany "golfem" wink
        • annajustyna Re: konkurs chopinowski-imiona finalistow 21.10.12, 15:24
          Bardziej podoba mi sie wersja Francis, a Helena po francusku faktycznie wymawiana jest jak El(l)en.
    • lubomiro [...] 22.10.11, 19:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.