luulajka 02.11.10, 16:52 Dzisiaj przypadkiem natknęłam się na to imię. Co to za imię? jakie jest jego pochodzenie? wie ktoś coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: riv Re: Siglinda IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.10, 18:28 Siglinda to najprawdopodobniej forma od imienia Siglind/ Sieglinde. Sieglinde to imię germańskie, występujące w sadze o Nibelungach. imię Sieglinde składa się z dwóch elementów "sigu"- oznaczającego "zwycięstwo" i "linde" oznaczającego "delikatność, gładkość". Sieglinde w mitologii germańskiej była matką Siegfried (Zygfryd). Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: Siglinda 02.11.10, 19:03 polski odpowiednik to Zyglinda, ale nie udalo mi sie dogrzebac do ilosci nadan poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6910 moja corka ma tak na drugie: nazywa sie Klara Sieglinde (po swojej babci) i zawsze wywoluje tym furore pozdrawiam Kwiecienka o Imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Siglinda 02.11.10, 20:06 Pierwsze słyszę. Ale zdecydowanie bardziej podoba mi się Siglinda niż Zyglinda. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Siglinda 02.11.10, 21:02 dalenia napisała: > Ale zdecydowanie bardziej podoba mi się Siglinda niż Zyglinda. Mi też. Nie zachwyca, ale to jedno z melodyjniejszych imion tego typu (o wiele niebo lepsze od np. Brunhildy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysw Re: Siglinda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 14:45 znam to imię od paru lat. Moja znajoma z Opola nosi to imię.Bardzo fajna osoba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siglinda 04.11.10, 22:23 Dość lubię to imię, oczywiście w Polsce tylko w formie Zyglinda. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Siglinda 12.07.11, 15:41 czy ma ono jakiś związek z litewskim (chyba) imieniem Sygita? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Siglinda 13.07.11, 14:11 day.lt/vardai/Sigita - Sygita to Zygfryda. Nie wiem, dlaczego kiedyś się tego nie doczytałam I odszczekuję, że nie byłabym przeciw małym Sygitom. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Siglinda 13.07.11, 14:21 Dzięki Lepiej chyba być Sygitą niż Zygfrydą. Zyga chyba tylko na Śląsku i Kaszubach jest do przeskoczenia. - Bo facet wie, że gdy umrze to zjedzą go robale. A kobieta wie, że gdy umrze to i tak będzie wszystkich straszyć.by Errormix Odpowiedz Link Zgłoś