uwierz_mirando 12.11.10, 23:28 Świętować będziemy za półtora miesiąca, a imię jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forsycja_1 Re: Sylwester 13.11.10, 07:27 Pełna forma imienia Sylwester podoba mi się bardzo,ale nie lubię zdrobnienia Sylwek. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Sylwester 13.11.10, 19:48 Jedno z moich najmniej lubianych imion - czarna lista. Kompletnie nie mogę się do niego przekonać. Po prostu uważam, że jest brzydkie, w każdej postaci. Może to przez skojarzenia ze znanym mi nieciekawym Sylwkiem, nie wiem ... Sylwesterowi (czy Sylwestrowi?) mówię zdecydowane "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia poza tym ... 13.11.10, 19:51 ... mam już takie "zboczenie", że Sylwester to dla mnie nic innego jak impreza na koniec roku. Za nic nie pasuje mi na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Sylwester 13.11.10, 20:11 średnio mi się podoba, dużo bardziej Seweryn. Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Sylwester 14.11.10, 08:36 dalenia napisała: > Jedno z moich najmniej lubianych imion - czarna lista. Kompletnie nie mogę się > do niego przekonać. Po prostu uważam, że jest brzydkie, w każdej postaci. to dokładnie tak jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Sylwester 13.11.10, 22:53 Swojego czasu, poznałam Sylwestrę zdrabnianą do Sylwii i szczerze mówiąc, żeńska forma bardziej mnie przekonuje, chociaż męska kojarzy bardziej sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Sylwester IP: *.xdsl.centertel.pl 14.11.10, 15:46 nie podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Sylwester 14.11.10, 18:13 Kiedyś mi się podobało, jednak obecnie nie jestem fanką tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia odmiana 13.07.11, 00:17 Podnoszę, bo zastanawia mnie odmiana tego imienia. Na Polsacie reklamują jakiś film i lektor mówi "rola była przypisana Sylvestrowi". Dobrze powiedział? Sylwestrowi czy Sylwesterowi? Mnie bardziej pasuje ta druga opcja, ale zgłupiałam i sama już nie wiem Bo z jednej strony jest ten Sylwester to i chyba Sylwesterowi. Ale z drugiej strony mówimy, że nie ma Sylwestra a nie Sylwestera. Ratunku! Chyba nie da mi to spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: odmiana 13.07.11, 00:56 Nie mam słownika przy sobie, ale wydaje się mi, że prawidłowa odmiana to Sylwestrowi, Sylwestra, Sylwestrem, na takiej samej zasadzie, jak odmieniamy Paweł-Pawła nie Paweła, czy Marek - Marka nie Mareka. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: odmiana 13.07.11, 06:23 Tak, dokładnie tak jak pisze Polifonia1983. Sylwester -> Sylwestrowi, połykamy samogłoskę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: odmiana 13.07.11, 17:50 Dzięki dziewczyny Faktycznie, jak to napisałyście, to wydało mi się to być logiczne. Wcześniej miałam z tym kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzik81 Re: odmiana 13.07.11, 19:10 fajne imie,fajnie brzmi i malo nadawane,moja kolezanka pare miesiecy temu nazwala synka Sylwek i bylam mile zaskoczona poniewaz nie pamietam kiedy ostatnio spotkalam jakiegos Sylwka. Odpowiedz Link Zgłoś