12.11.10, 23:28
Świętować będziemy za półtora miesiąca, a imię jak Wam się podoba? smile
Obserwuj wątek
    • abiela Re: Sylwester 12.11.10, 23:53
      Mnie się nie podoba.
    • lazurja1 Re: Sylwester 13.11.10, 00:11
    • gaudencja Re: Sylwester 13.11.10, 01:54
      Niespecjalnie.
    • forsycja_1 Re: Sylwester 13.11.10, 07:27
      Pełna forma imienia Sylwester podoba mi się bardzo,ale nie lubię zdrobnienia Sylwek.
    • dalenia Re: Sylwester 13.11.10, 19:48
      Jedno z moich najmniej lubianych imion - czarna lista. Kompletnie nie mogę się do niego przekonać. Po prostu uważam, że jest brzydkie, w każdej postaci. Może to przez skojarzenia ze znanym mi nieciekawym Sylwkiem, nie wiem ... Sylwesterowi (czy Sylwestrowi?) mówię zdecydowane "nie".
      • dalenia poza tym ... 13.11.10, 19:51
        ... mam już takie "zboczenie", że Sylwester to dla mnie nic innego jak impreza na koniec roku. Za nic nie pasuje mi na imię.
      • domi_33 Re: Sylwester 13.11.10, 20:11
        średnio mi się podoba, dużo bardziej Seweryn.
      • magducha78 Re: Sylwester 14.11.10, 08:36
        dalenia napisała:

> Jedno z moich najmniej lubianych imion - czarna lista. Kompletnie nie mogę się
        > do niego przekonać. Po prostu uważam, że jest brzydkie, w każdej postaci.

to dokładnie tak jak ja
    • anettia28 Re: Sylwester 13.11.10, 22:53
      Swojego czasu, poznałam Sylwestrę zdrabnianą do Sylwii i szczerze mówiąc, żeńska forma bardziej mnie przekonuje, chociaż męska kojarzy bardziej sympatycznie.
    • wyczyny Re: Sylwester 14.11.10, 13:38
      nie podoba mi sie
    • Gość: monika Re: Sylwester IP: *.xdsl.centertel.pl 14.11.10, 15:46
      nie podoba mi się
    • olianka Re: Sylwester 14.11.10, 18:13
      Kiedyś mi się podobało, jednak obecnie nie jestem fanką tego imienia.
    • dalenia odmiana 13.07.11, 00:17
      Podnoszę, bo zastanawia mnie odmiana tego imienia. Na Polsacie reklamują jakiś film i lektor mówi "rola była przypisana Sylvestrowi". Dobrze powiedział? Sylwestrowi czy Sylwesterowi? Mnie bardziej pasuje ta druga opcja, ale zgłupiałam i sama już nie wiem smile Bo z jednej strony jest ten Sylwester to i chyba Sylwesterowi. Ale z drugiej strony mówimy, że nie ma Sylwestra a nie Sylwestera.

Ratunku! Chyba nie da mi to spokoju big_grin
      • polifonia1983 Re: odmiana 13.07.11, 00:56
        Nie mam słownika przy sobie, ale wydaje się mi, że prawidłowa odmiana to Sylwestrowi, Sylwestra, Sylwestrem, na takiej samej zasadzie, jak odmieniamy Paweł-Pawła nie Paweła, czy Marek - Marka nie Mareka.
        • uwierz_mirando Re: odmiana 13.07.11, 06:23
          Tak, dokładnie tak jak pisze Polifonia1983.
          Sylwester -> Sylwestrowi, połykamy samogłoskę.
          • dalenia Re: odmiana 13.07.11, 17:50
            Dzięki dziewczyny smile Faktycznie, jak to napisałyście, to wydało mi się to być logiczne. Wcześniej miałam z tym kłopot.
            • sadzik81 Re: odmiana 13.07.11, 19:10
              fajne imie,fajnie brzmi i malo nadawane,moja kolezanka pare miesiecy temu nazwala synka Sylwek i bylam mile zaskoczona poniewaz nie pamietam kiedy ostatnio spotkalam jakiegos Sylwka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.