Gość: Paula IP: *.walbrzych.vectranet.pl 18.11.10, 09:30 Mam mały problem co do imienia dla synka. Planowany termin mam za 5 tygodni ale to szybko zleci. Proszę doradźcie które imię z tych trzech mam wybrać : Gracjan, Dominik albo Kacper. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adamantia Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 09:40 Gracjan - bez obrazy, ale to imię kojarzy mi się z towarzystwem niższych lotów, pretensjonalnie. Jednak najrzadsze z twoich typów, a to dla mnie zawsze wielki plus. Kacper - o wiele za popularne i oklepane, na czele listy popularności od 10 lat. Dla mnie szalenie brzydki dzwięk. Dominik - super! Jeszcze kilka propozycji: Kornel, Tymon, Fabian, Natan, Marceli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 18.11.10, 10:52 Dominik. Gracjan za delikatne a Kacper za popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 11:07 Dominik lub Gracjan Kacper odpoada ze wzg na popularność Odpowiedz Link Zgłoś
amarylis_ltd Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 11:24 Dominik. Gracjan - zbyt pretensjonalne Kacper - popularne do bolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: 46.112.180.* 18.11.10, 12:20 nic dodać, nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 13:07 Żadne mi się nie podoba. Jeśli muszę z tych trzech, to Dominik. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 13:10 Gracjan- dla mnie to takie zniewieściałe imię, poprostu facet z gracją Kacper - za popularny, nie lubie tego imienia Dominik- nie przepadam, brzmi mi zbyt "damsko" Napewno odrzuciłabym Gracjana. Odpowiedz Link Zgłoś
lukier-on-line Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 13:21 Prawdę mówiąc w ogóle mi się nie podobają te imiona. Wypowiem się jednak, gdyż imię Kacper nie podoba mi się bardzo i nie chciałabym za często go słyszeć. : ) (Gracja)n jakoś mi nie pasuje do mężczyzny, ja wolę raczej mocne imiona. Jeśli już trzeba by było wybrać z tych trzech to Dominik. Odpowiedz Link Zgłoś
tetetka.81 Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 13:29 Dominik. Mi podobał się i nadal podoba najbardziej ze wszystkich męskich i tak też nazwałam synka. A mimo że mieszkamy w zagłębiu małych dzieci nie znam żadnego innego małego Dominika, za to masa Jasiów, Bartków, Franków i właśnie Kacprów. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 13:34 jesli chodzi o mnie to Gracjana od razu odrzucam-kojarzy mi sie z Gracjami z mitologii (a byly one rodzaju zenskiego)-stad Gracjan jest dla mnie imieniem zniewiescialym Kacper i Dominik za to podobają mi sie - a poniewaz ten drugi odpowiada mi bardziej (dla dziecka i doroslego), to wybralabym wlasnie Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 13:48 Dominik, ale zupełnie bez entuzjazmu. Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 14:06 z podanych - tylko Dominik. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 14:04 W sumie to żadne mi się nie podoba, ale jeśli już to Dominik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: *.gemini.net.pl 18.11.10, 14:15 Kacper lub Dominik. Niestety w moim otoczeniu te imiona są dość popularne. Od Gracjana mnie odrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 14:43 Kacper jest przeogromnie popularny. Dominik jest dla mnie zbyt miękki i delikatny, "niemęski" jak ja to określam. Gracjan - tak jak Dominik, dodatkowo uważam, że jest to imię pretensjonalne. Wszystkie trzy moim zdaniem nie pasują do dorosłego mężczyzny. Może Marceli, Kornel, Tobiasz, Olgierd, Aleksy, Błażej, Miłosz?? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 14:48 byle nie Gracjan, imię w ogóle mi się nie podoba delikatnie mówiąc Zostaje Kacper i Dominik, wybrałabym więc Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 18.11.10, 21:54 Gracjan - Od razu przed oczami mam faceta obciętego na grzyba, w skarpetach po kolana i krótkich spodenkach, myślę, że większość młodych ludzi właśnie z nim kojarzy Gracjana; znam jednego Gracjana (lat 14), nazywany Gracusiem, Gracjankiem, Grackiem - niby fajnie, ale dla mnie to zdecydowanie za miękkie imię (podobnie jak Julian, Florian i inne tego typu). Ostatnio na "naszej-klasie" widziałam maleńkiego Gracjanka. Kacper - jest na tyle popularny, że nie jestem w stanie znaleźć w nim czegoś ładnego Dominik - z tych wszystkich podoba mi się najbardziej, na niego oddaję swój głos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: 80.54.252.* 19.11.10, 09:32 żadne mi się niestety nie podoba... ostatecznie Dominik Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Dominik 19.11.10, 13:59 Ewentualnie jeszcze Kacper, ale popularnosc troche odstrasza. Gracjan jest wg mnie wybitnie niemeskim imieniem. Wszak pochodzi od i kojarzy sie z gracja, czyli przymiotem raczej kobiecym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ellana Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: 188.33.218.* 19.11.10, 14:28 Dominik i to bez zastanawiania. Lubię to imię, Kacper wychodzi mi uszami, nie wiem, skąd wciąż rosnąca popularność. Gracjan rzeczywiście jest niemęski. Trzy razy tak na Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 16:07 Dominik! Ostatnio bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.11.10, 13:39 dziekuje za odpowiedzi, też coraz częściej myśle nad Dominikiem ale chciałam jeszcze wysłuchać opinii innych Odpowiedz Link Zgłoś
forsycja_1 Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 20.11.10, 15:25 Gracjan -nie podoba mi się to imię, jest zbyt ,,kobiece" Kacper -ładne,ale strasznie popularne Dominik - podoba mi się bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: *.xdsl.centertel.pl 20.11.10, 16:42 Dominik Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 20.11.10, 16:39 Gdybym wybierała ze względu na rzadkość imienia, to Gracjan (ale musi pasować do nazwiska); najbardziej z nich podoba mi się najpopularniejszy Kacper. Ogólnie rzecz biorąc, szukałabym czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.11.10, 20:31 ja właśnie nie chce szukać niczego innego bo żadne mi sie nie podobają imiona męskie bo raczej byłam nastawiona na dziewczynke która miała być Kają a na chłopca nie miałam pomysłu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: *.chello.pl 23.11.10, 08:39 To może jednak okaże się dziewczynką? Z tych to ostatecznie Dominik, ale dla mnie jest też miękkie, takie dziewczęce. Gracjan to porażka, bez urazy. Kacper - jakoś nie widzę dorosłego faceta o imieniu Kacper. Nie chce Ci mieszac w glowie, ale zaproponuje kilka imion Zastanow sie jeszcze, bo imie jest na cale zycie. Artur, Bernard, Adam, Konrad, Błażej, Marcin, Karol, Piotr, Edward. Powodzenia w wyborze imienia dla potomka. Może jak Go zobaczysz, to imie samo wpadnie Ci do glowy Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 23.11.10, 14:01 Dominik ok Gracjan wpisz w google..tez w pamięci mam obraz błogiego blondynka w spodenkach lub bez Kacper..w ostateczności Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 23.11.10, 14:47 Gość portalu: Paula napisał(a): > Proszę doradźcie które imię z tych trzech mam wybrać : Gracja > n, Dominik albo Kacper. trudna sprawa, bo nie podobają mi się te imiona. najchętniej doradziłabym szukać dalej kacper- zbyt popularny dominik- zupełnie mnie nie zachwyca gracjan- nie podoba mi się jeśli koniecznie z tych trzech, to z pewnym bólem wybieram dominika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: *.walbrzych.vectranet.pl 23.11.10, 17:06 Artur odpada tak ma na imię ojciec dziecka. Nie podoba mi sie Bernard ani Edward bo nie lubię takich starych i jak dla mnie obciachowych imion. Nie wiem jak to będzie jeszcze mam miesiąc do planowanego terminu więc może jeszcze coś pomyśle. Odpowiedz Link Zgłoś
tetetka.81 Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 25.11.10, 17:57 Wszystkim i tak nie dogodzisz, zawsze znajdą się tacy którym się nie spodoba. Ważne żeby wam się podobało, nie narażało dziecka na wyśmiewanie i w miarę pasowało przez całe życie (i do dziecka i do nastolatka i do dorosłego oraz dziadka). A czasem im dłużej się myśli tym trudniej o decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: 89.78.75.* 25.11.10, 22:56 Paula, prawie wszystkie imiona są stare, wszystko zależy od tego, kiedy był okres ich największej popularności Np. Kacper jest też w Biblii a nie odbierasz go jako starego i obciachowego Oczywiście nie muszą Ci się podobać podane przeze mnie imiona. Jak wcześniej napisałam, w ostateczności wybrałabym Dominika. Jeśli czujesz, że to są imiona dla Twojego synka, to wybierz to, które jest najbliższe Twojemu sercu. Jeśli nie jesteś pewna, to z czystą głową usiądź spokojnie i przejrzyj imiona na wikipedii i w tutejszej bazie Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Re: Gracjan, Kacper lub Dominik 26.11.10, 20:32 O ile Dominik mi się bardzo podoba, o tyle Gracjan przeciwnie. Kacprów dookoła na pęczki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 17:35 Kacper Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Gracjan, Kacper lub Dominik IP: 188.33.59.* 14.12.10, 21:51 zdecydowanie Gracjan, tak nazywa się mój synek i jest super dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś