magduszon 24.11.10, 13:02 Znajomi znajomych chcieli tak zarejestrować córkę, ale imię nie zyskało aprobaty pani urzędniczki, w związku z czym dziewczynka została Rachelą. Nigdy się nie spotkałam z imieniem Raklina, google też wyjątkowo małomówny dzisiaj, zastanawia mnie, czy rodzice nie stworzyli tego imienia. Co o tym myślicie? Podoba Wam się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Raklina 24.11.10, 13:25 Rachela zdecydowanie bardziej mi się podoba. Raklinę słyszę po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Raklina 24.11.10, 13:46 Ja także pierwsze słyszę. Skojarzenia mam z Żakliną. Zerknęłam na BTN, tam nic na temat Rakliny nie ma. W googlach także cisza, więc podejrzewam, że jest to imię "stworzone" przez Twoich znajomych Rachela także nie bardzo mi się podoba, ale plus za oryginalność. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Raklina 24.11.10, 14:15 Rak + lina nie podoba mi się, nawet jeśli istnieje też myślę, że mogło chodzić o Żaklinę a Rachelka -odjazdowo brzmi! Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Raklina 24.11.10, 14:22 No cóż. 1. Imię nie musi zyskiwać "aprobaty" urzędnika. Imię Raklina spełnia wymagane prawem normy, Prawo nie zezwala jedynie na nadanie imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka. Urzędnik nie ma prawa odmówić rejestracji imienia tylko dlatego że jest imieniem obcym albo w wersji obcojęzycznej, rodzice mogą też nadać nawet wymyślone przez siebie imię. Gdyby rodzice się postawili, na pewno by imię przeforsowali. Przykładem wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,118700877,118700877,Jowana_imie_dla_dziewczynki.html 2. Osobiście - Raklina mi się nie podoba. (Ale nie podoba mi się i Rachela, chyba nawet bardziej) Pierwsze skojarzenie zdecydowanie z "rakarzem" (pytanie, ile osób wie, co to jest rakarz) Potem z "rakiem"... czyli raczej kiepsko. Myślę, że może ta Raklina to jakaś wersja/adaptacja Raquel czy Rakel - czyli obcojęzycznych form Racheli? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Raklina 24.11.10, 16:58 Mnie Raklina kojarzy się z Żakliną, a Żakliny nie lubię, więc także i Raklina mi się nie podoba. Zresztą, jak już zostało wspomniane - brzmi jak połączenie dwóch rzeczowników - rak i lina... Rachela fajna Dobrze, że Rachela, a nie Rejczel Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Raklina 24.11.10, 20:46 Pierwsze skojrzenie z Żakliną. Rachela dużo lepsza. Gdyby uznać to rozumowania adamantii można by zacząć rejestrować Waleriany i inne Tragedie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Raklina 24.11.10, 22:32 Ale przecież Waleriana istnieje, więc dlaczego miałaby nie być zarejestrowana? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Raklina 24.11.10, 23:19 dalenia napisała: > Ale przecież Waleri > ana istnieje, więc dlaczego miałaby nie być zarejestrowana? Zły przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Raklina 26.11.10, 14:54 Zamiana na Rachelę wskazuje na to, że rodzice mogli mieć na myśli taką formę: www.linkedin.com/pub/dir/Raquelina/+ Być może rodzice byli za mało świadomi możliwości walki o swój pomysł, jednak cieszę się z ostatecznie przyjetego rozwiązania dzięki oporowi urzędnika; skojarzenia z Rakliną mam podobne jak adamantia (rak i rakarz) i brzmienie nie wzbudza mojego entuzjazmu. Brawo, USC. Odpowiedz Link Zgłoś