24.11.10, 13:02
Znajomi znajomych chcieli tak zarejestrować córkę, ale imię nie zyskało aprobaty pani urzędniczki, w związku z czym dziewczynka została Rachelą.

Nigdy się nie spotkałam z imieniem Raklina, google też wyjątkowo małomówny dzisiaj, zastanawia mnie, czy rodzice nie stworzyli tego imienia. Co o tym myślicie? Podoba Wam się?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Raklina 24.11.10, 13:25
      Rachela zdecydowanie bardziej mi się podoba. Raklinę słyszę po raz pierwszy.
    • dalenia Re: Raklina 24.11.10, 13:46
      Ja także pierwsze słyszę. Skojarzenia mam z Żakliną. Zerknęłam na BTN, tam nic na temat Rakliny nie ma. W googlach także cisza, więc podejrzewam, że jest to imię "stworzone" przez Twoich znajomych smile
      Rachela także nie bardzo mi się podoba, ale plus za oryginalność.
    • wyczyny Re: Raklina 24.11.10, 14:15
      Rak + lina nie podoba mi się, nawet jeśli istnieje wink
      też myślę, że mogło chodzić o Żaklinę
      a Rachelka -odjazdowo brzmi!
    • adamantia Re: Raklina 24.11.10, 14:22
      No cóż.
      1. Imię nie musi zyskiwać "aprobaty" urzędnika.
      Imię Raklina spełnia wymagane prawem normy,
      Prawo nie zezwala jedynie na nadanie imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka.
      Urzędnik nie ma prawa odmówić rejestracji imienia tylko dlatego że jest imieniem obcym albo w wersji obcojęzycznej, rodzice mogą też nadać nawet wymyślone przez siebie imię. Gdyby rodzice się postawili, na pewno by imię przeforsowali. Przykładem wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,118700877,118700877,Jowana_imie_dla_dziewczynki.html

2. Osobiście - Raklina mi się nie podoba. (Ale nie podoba mi się i Rachela, chyba nawet bardziej) Pierwsze skojarzenie zdecydowanie z "rakarzem" (pytanie, ile osób wie, co to jest rakarz) Potem z "rakiem"... czyli raczej kiepsko.
      Myślę, że może ta Raklina to jakaś wersja/adaptacja Raquel czy Rakel - czyli obcojęzycznych form Racheli?
      • uwierz_mirando Re: Raklina 24.11.10, 16:58
        Mnie Raklina kojarzy się z Żakliną, a Żakliny nie lubię, więc także i Raklina mi się nie podoba. Zresztą, jak już zostało wspomniane - brzmi jak połączenie dwóch rzeczowników - rak i lina...
        Rachela fajna smile Dobrze, że Rachela, a nie Rejczel tongue_out
    • aneladgam Re: Raklina 24.11.10, 19:31
      mogę tylko odetchnąć z ulgą
    • abiela Re: Raklina 24.11.10, 20:46
      Pierwsze skojrzenie z Żakliną. Rachela dużo lepsza.
      Gdyby uznać to rozumowania adamantii można by zacząć rejestrować Waleriany i inne Tragedie.
      • dalenia Re: Raklina 24.11.10, 22:32
        Ale przecież Waleriana istnieje, więc dlaczego miałaby nie być zarejestrowana?
        • abiela Re: Raklina 24.11.10, 23:19
          dalenia napisała:

> Ale przecież Waleri
          > ana
          istnieje, więc dlaczego miałaby nie być zarejestrowana?

Zły przykład.
    • gaudencja Re: Raklina 26.11.10, 14:54
      Zamiana na Rachelę wskazuje na to, że rodzice mogli mieć na myśli taką formę:
      www.linkedin.com/pub/dir/Raquelina/+
      Być może rodzice byli za mało świadomi możliwości walki o swój pomysł, jednak cieszę się z ostatecznie przyjetego rozwiązania dzięki oporowi urzędnika; skojarzenia z Rakliną mam podobne jak adamantia (rak i rakarz) i brzmienie nie wzbudza mojego entuzjazmu. Brawo, USC.
    • lazurja1 Re: Raklina 27.11.10, 19:44
      Nie podobają mi się oba .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.