Dodaj do ulubionych

co znaczy imię pretensjonalne?

IP: *.icpnet.pl 20.12.10, 13:39
Obserwuj wątek
    • luska.s Re: co znaczy imię pretensjonalne? 20.12.10, 15:38
      jest to imię, które nie podoba się pewnym zakompleksionym osobom, które uważają że jest to imię, które nadaje patologia, aby ich dziecko się wyróżniało ( przecież nie do pomyślenia jest żeby taka Sandra była dzieckiem ludzi wykształconych, czy też sama została powiedzmy doktorem). Ludzie tacy kierują się jakimiś- znanymi tylko wyżej wspomnianym osobom - pobudkami( nieważne jest, że imię im się po prostu podoba).

Ludzie wykształceni i ci którzy chcą się do nich zaliczać, nazywają swoje dzieci więc imionami takimi jak Ignacy czy Klementyna ( co oczywiście ich nie wyróżnia ich z tłumu). Moda ta nie jest zaczerpnięta z żadnych mediów ( nie wiadomo skąd w każdym serialu rodzą się same Franki i Zosie)
      • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 20.12.10, 21:20
        luska.s napisała:

> Ludzie wykształceni i ci którzy chcą się do nich zaliczać, nazywają swoje dziec
        > i więc imionami takimi jak Ignacy czy Klementyna ( co oczywiście ich nie wyróżn
        > ia ich z tłumu).

Klementyna jest zdecydowanie rzadkim imieniem.

Moda ta nie jest zaczerpnięta z żadnych mediów ( nie wiadomo s
        > kąd w każdym serialu rodzą się same Franki i Zosie)

Myślałam, że Franek i Ignacy oraz Klementyna i Zofia to zupełnie różne imiona, ale wyprowadziłaś mnie z błędu.
      • aazz91060 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 12:44
        Im wiekszy debil, tym bardziej pretensjonalne imie dziecka. Za komuny nosili foliowki kradzione w sklepach w Niemczech i zapalniczki jednorazowe, co ich zdaniem ,mialo podnosic ich prestiz wsrod innych. Teraz w domu syf i gnoj, ale dziecko ma na imie Olivier.Od razu sasiedzi pomysla, ze im sie przelewa z dobrobytu. Dlaczego nie nadaja imion np. rosyjskich? Bo to sie kojarzy z bieda. Co by sobie inni pomysleli. W szkolach tez wszystko jest na pokaz i pani nauczycielka, inacze traktuje Sandre od Krysi, czy Mateusza od zwyklego Jacka. Przeciez swiat idzie do przodu, staramy sie dorownac tym lepszym, a, ze nie ma czym, to chociaz imionami naszych pociech. Zalosne, ale to tylko zwykla psychologia.
        • dorry Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 14:49
          Mateusz to imię pretensjonalne? Chyba nie rozumiesz znaczenia tego słowa.
          Zobacz tu: gorny.edu.pl/imiona/ Mateusz na 2 miejscu w rankingu najczesciej nadawanych w Polsce, a Jacek (też ładne imię) na 63.
          Rosyjskio kojarzące się imię Igor jest na 19 miejscu, tak więc pudło - panie wszystkowiedzący.
          • Gość: aazz91060 Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 05:28
            Igor nie jest imieniem rosyjskim. Nadaj swojemu dziecku imie Wolodia, albo Masza, to wtedy pogadamy. Co do Mateusza, to sama stwierdzasz, ze imie to, ma za zadanie nobilitowac i dlatego samo w sobie jest pretensjonalne. A twoje pseudo, to moze Dorota, tylko,bardziej dumnie bedzie Dorris? To jest dopiero pretensjonalne imie. Poza tym stwierdzilem, ze w szkole, lepiej traktuje sie dzieci, z wyszukanymi, czesto pretensjonalnymi imionami, niz dzieci, ktore maja takie zwykle polskie imiona, jak Jacek, Andrzej, czy Roman. Taki Jacek, to pewnie ze zwyklego bloku i starego podworka, a taki Tymoteusz, to pewnie z bogatego domu, a przeciez, lepiej trzymac z bogatym. Podpierasz sie statystykami, nie zdrowym rozsadkiem i to jest dopiero pudlo, pani madralinska.
            • aneladgam Re: co znaczy imię pretensjonalne? 06.01.11, 09:58
              > Igor nie jest imieniem rosyjskim

nic takiego nie padło. było, że jest kojarzące się rosyjsko, i słusznie. cytuję za wikipedią:
              "Igor — imię męskie pochodzenia skandynawskiego, przekształcone z pierwotnego Ingwar (Ingvarr), na gruncie języka staroruskiego."

> Nadaj swojemu dziecku imie Wolodia, albo Masz
              > a, to wtedy pogadamy.

Wołodia i Masza to zdrobnienia, w dodatku Masza jest zdrobnieniem od imienia nie-słowiańskiego.

> Co do Mateusza, to sama stwierdzasz, ze imie to, ma za za
              > danie nobilitowac i dlatego samo w sobie jest pretensjonalne.

Mateusz jest obecnie imieniem tak pospolitym, że nikogo nie nobilituje (polecam zajrzenie do statystyk, Mateusz od lat utrzymuje się w ścisłej czołówce nadań)

> dzieci, ktore maja takie zwykle
              > polskie imiona, jak Jacek, Andrzej, czy Roman.

Jacek, Andrzej i Roman nie są imionami rdzennie polskimi, w dodatku wśród dzieci występują teraz niesłychanie rzadko, przez co bardziej zwracają uwagę niż spotykany co krok Tymek

i daruj sobie argumenty ad personam
              • Gość: aazz91060 Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 12:05
                Nie bylo moim celem, urazenie Ciebie. Uwazam rowniez, ze Magdalena, nie jest imieniem pretensjonalnym. :}
    • kamelia04.08.2007 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 20.12.10, 17:41
      takie troche na wyrost, górnolotne. Jest owszem w kalendarzu, ma swoja tradycje, było od wieków nadawane, ale powoduje lekki zgrzyt, np. Fryderyk, Wilhelm, Konstancja, Eleonora, ot klasa średnia krótkoterminowa pretendująca do błekitnej krwi

sa jeszcze imiona pretensjonalne, bo obrosniete pajeczyną, rzadkie: Petronela, Prudencja, Otylia

są jeszcze "modne - nowoczesne", np. Oliwia, Wiktoria, Nikola, Amanda, Amelia - ofiary popkultury

te Dzesiki, Wanessy, to po prostu tandeta, aż dzieci zal

Oczywiscie kazdy ma inny klucz
      • uwierz_mirando Re: co znaczy imię pretensjonalne? 20.12.10, 20:23
        Synonimy słowa pretensjonalność:
        sztuczność, nienaturalność, sztuczność , teatralność , manieryczność, zmanierowanie , pompatyczność , patetyczność, wyszukanie , aktorstwo , afektacja, egzaltacja , nienaturalność, napuszoność , nadęcie , nadętość, zadęcie , bufonada , pozerstwo, szpanerstwo , kiczowatość, zarozumiałość, szmirowatość , bezguście.

Ja do takich imion zaliczam wszelkie typu Dżesika, Nikola, Brajan, Kewin, Alan, Wanessa itp.

Luska.s, daruj sobie ten sarkastyczny ton... To, że ktoś pewne imiona uważa za pretensjonalne, nie oznacza zaraz, że jest osobą zakompleksioną i że dla niego imienia np. Sandra nie mogli nadać ludzie wykształceni, a sama Sandra nie może być doktorem. Pewne "nowoczesne", zwykle spolszczone zagraniczne imiona kojarzą się jako nadawane przez ludzi niewykształconych, aby dziecko się wyróżniało, ale przecież nie jest to reguła. Każdy nadaje takie imię, jakie mu się podoba. Krzysztof Ibisz nazwał syna Vincent, nie Wincenty, bo uznał, że to ułatwi dziecku ewentualną karierę za granicą... A Ibisz to jednak nie patologia, więc bez uogólnień.
        • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 20.12.10, 21:25
          uwierz_mirando napisała:

> le przecież nie jest to reguła. Każdy nadaje takie imię, jakie mu się podoba. K
          > rzysztof Ibisz nazwał syna Vincent, nie Wincenty, bo uznał, że to ułatwi dzieck
          > u ewentualną karierę za granicą... A Ibisz to jednak nie patologia, więc bez uo
          > gólnień.

Patologia faktycznie może nie (choć kto wie, czy nie bije pasjami partnerki), ale imię wybrałz pewnością pretensjonalne.
          • Gość: Kaja Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:18
            Ibisz,być może dla Ciebie i reszty Twojej "bandy", wybrał imię pretensjonalne,ale szczerze wierzę w to, że ma to głęboko w d...e,a jego dziecko i TAK będzie zarabiało więcej kasy od Twojego,będzie żyło w większych luksusach i generalnie będzie miało lepiej.
            • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 21.12.10, 20:50
              Nie mam bandy, i szczerze mówiąc, mam dziecko Ibisza i jego luksusy w głębokim poważaniu. Stan konta nie jest żadnym wyznacznikiem cudzego znaczenia. Natomiast na miejscu Vincenta zmieniłabym sobie imię, jak tylko byłoby to możliwe. Na Wincentego.
              • adasko63 Re: Dzisiaj imię dziecka mówi dużo o jego rodzinie 05.01.11, 16:24
                W rodzinach o wielopokoleniowych tradycjach inteligenckich dzieciom, przeważnie, nadawane są imiona bardzo tradycyjne:
                Staś, Jadzia, Franek, Ania, Ignaś, Marysia, Janek, Zosia itp.

Rodziny z wyraźnym "tłem proletariackim", poprzez imiona dzieci wyrażają swoją, nieraz podszytą kompleksami, tęsknotę za tym lepszym, "wielkim światem", - tak odległym od ich własnej, lichej rzeczywistości. Swoje wyobrażenia o "wielkim świecie" czerpią z serialowych oper mydlanych w telewizji i romansideł.
                Dzieci z takich rodzin mają imiona:
                Adrian, Patrycja, Sebastian, Andżelika, Dżastin, Klaudia itp.
                • lia.13 Re: Dzisiaj imię dziecka mówi dużo o jego rodzini 05.01.11, 17:22
                  noo nieeee, Adriana, Klaudię czy Patrycję (zatem imiona wywodzące się ze starożytnego Rzymu) wrzuciłeś do jednego wora z Andżeliką i Dżastinem?
                  Chyba trochę pojechałeś.
            • illegal.alien Re: co znaczy imię pretensjonalne? 22.12.10, 00:40
              Skad ta pewnosc?

A argument, ze imie 'Vincent' pomoze mu zrobic kariere za granica jest kompletnie od czapy. Moje imie (Katarzyna) nigdy mi w niczym za granica nie przeszkadzalo, a mieszkam w kraju angielskojezycznym od paru ladnych lat. Podobnie z nazwiskiem - owszem, troche sie czlowiek naliteruje i chwila minie, zanim sie ludzie przyzwyczaja, ale jak juz sie naucza, to zapamietaja czlowieka na zawsze.
            • Gość: mrarm Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: 193.203.192.* 05.01.11, 12:53
              Z pierwszej ręki dowiedziałem się, że dziecko Ibisza to najbardziej zmarnierowany człowiek w Polsce, ponoć totalny kretyn. Sam Krzysztof Ibisz to hm, człowiek, który dąży do celu, żyje zdrowo, uśmiechnięty człowiek, który wziął życie w swoje ręce, ale nikim wybitnym to on nie jest. Także, pieniądze szczęścia nie dają.
        • chce_bobo Re: co znaczy imię pretensjonalne? 20.12.10, 21:39
          wg definicji podanej przez uwierz mirando pretensjonalne to dla mnie kiczowate a więc

> Ja do takich imion zaliczam wszelkie typu Dżesika, Nikola, Brajan, Kewin, Alan,
          > Wanessa itp.
          >
          + Oliwier!
          strasznie mnie irytuje to imię. Nie postrzegam go jednak jako imie nadawane przez patologivczne rodziny. Znam jednego 2-latka, syna nauczycieli. Oboje mają bardzo klasyczne imiona, starsze dziecko również, a tu taka dziwna nowomoda sie trafiła.
          Dla mnei okropne imię.
          • lazurja1 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 21.12.10, 00:35
            > > Ja do takich imion zaliczam wszelkie typu Dżesika, Nikola, Brajan, Kewin,
            Alan> + Oliwier!
            Ja też + jeszcze wiele innych min Igor ,Borys ,Tatiana ,Tamara ,Natasza ,Sasza w Polsce to już porażka całkowita ,Denis ,Sandra ,Abigail ,Vanessa ,Mercedes ,Amanda ,Pamela ,Zoe ,Zara,Mia ,Miranda ,Franczeska i reszta zagranicznych imion nadawana polskim dzieciom obojętnie czy w kraju czy za granicą .
        • dalenia Re: co znaczy imię pretensjonalne? 21.12.10, 17:51
          Podpisuję się rękami i nogami pod Uwierz Mirando smile
        • diabel.lancucki Re: co znaczy imię pretensjonalne? 22.12.10, 15:11
          A Ibisz to jednak nie patologia, więc bez uo
          > gólnień.

no przecież być nie może patologią, bo wykształcony i z telewizji. I jak on nazwał VIncet to , żeby ułatwić karierę za granicą.Vincent Ibisz się nie wyróżnia, ale Vincent Kowalski syn ciecia, ooo to inna para kaloszy. Wyróżnia się i na pewno karierę za granicą nie zrobi.
        • Gość: Frank Eciepeć Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: 94.75.112.* 05.01.11, 12:31
          W Radiu Pin audycję "Podróże z globtroterem" prowadzi Roderyk Wiencek, a w TVN Warszawa prezenterką wiadomości jest Fabiola Bojarska ( chyba tak ma na nazwisko ). Roderyk i Fabiola.
          Pretensjonalne aż zęby bolą. Łodełyk i Fabieda. Ona jest nawet fajna, ale ten Łodełyk to straszny nudziarz i takie imeno pasuje do maminsynka na którego ów Łodełyk mi wygląda ( w radio smile )
        • taja11 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 16:09
          Moi pradziadkowie mieli bardzo ładne imiona:Maciej i Marianna.Gdybym miała kiedykolwiek córkę to byłaby Mariannąsmile
        • Gość: aguśka Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.lublin.mm.pl 05.01.11, 17:42
          Jest takie bardzo mądre przysłowie z łaciny: "De gustibus non disputandum", czyli - o gustach się nie dyskutuje. W tym przypadku sprawdza sie ono znakomicie, bo nie to ładne co ładne, tylko to, co sie komu podoba. Na różnych etapach życia uznawałam rozmaite imiona za ładne lub brzydkie. Wielki wpływ na to mieli znajomi ludzie, noszące te imiona, gdyż, chcąc nie chcąc, sugerowałam sie ich osobowością lub charakterem czy zachowaniem, przypisując odpowiednio pozytywne lub pejoratywne cechy Bogu ducha winnenu imieniu. Swego czasu np. imie Sylwia kojarzyło mi sie z grubymi dziewczętami, ponieważ w dzieciństwie znałam jedną gruba Sylwię. Tu pasuje kolejne przysłowie łacińskie : "Nomina sunt odiosa", tzn. imiona bywają znienawidzone, oczywiście przez ludzi noszacych je. Tak było po II wojnie światowej z imieniem Adolf. Przez Hitlera to bardzo popularne przed wojna imię trafiło na listę zakazanych. Podobnie stało się z imieniem królów hiszpańskich Alfons, gdy jeden z klasyków literatury francuskiej tym imieniem nazwał bohatera swej powieści, bohatera trudniącego się sutenerstwem. Musiał być niesamowicie sugestywny, skoro do dziś to imię kojarzy nam się jednoznacznie z tą paskudna profesją.
          Co do imion adaptowanych z języków obcych, to pewnie za 50 lat przestaną brzmieć obco i dziwnie, bo sie do nich przyzwyczaimy. Czy należy żałować dzieci noszących takie imiona? Cóż, to zależy od wielu czynników. Po pierwsze od tego, czy imie dobrze komponuje się z nazwiskiem, szczególnie, gdy nazwisko jest rzeczownikiem pospolitym mogą wyniknąć zabawne połączenia. Spotkałam się np. z Narcyzem Cizio, Wiesławą Krotkie, Samuelem Śpiochem, Arielem Orzełkiem czy Zyglindą Żyłką albo Rochem Porąbańcem. Tu rodzice powinni wykazać się odrobiną zdrowego rozsądku przy wyborze imienia. Powinni pamiętać, że będzie je nosic ich dziecko i zastanowić się, czy nie stanie sie ono dla niego źródłem frustarcji. Przy czym nawet wydawałoby się zwyczajne imię może zostać przez dziecko znienawidzone. Moja kuzynka przez całe życie unika jak może podawania swego imienia Jadwiga, mieniąc się Jagodą, ponieważ takie imię odbiegało od tendencji dla jej pokolenia. Pytała rodziców, czemu nie nazwali ją Beatą czy Małgorzatą, jak jej koleżanki. Może większość ludzi woli nazywać się zwyczajnie? Miałam kiedyś uczennicę Andżelikę Myszak, która przedstawiajac się od razu zastrzegała, że nigdy nie daruje ojcu, że nie nazwał ją Ewą, jak chciała tego jej matka.
          A pretensjonalność imienia to też kwestia względna. Pamiętacie, jak rodzice nazwali kilka dziewczynek Izaura? Był nawet chłopiec imieniem Solidariusz (podobno zmienił, gdy dorósł). Zawsze będą ludzie, którzy będą chcieli się wyróżniać i dadzą swym pociechom wydumane imiona. Zawsze też będą tacy, który ulegną modzie i dlatego roi się teraz od Julek, Oliwii, Jakubów, Kacprów. Sama jestem ofiarą takiej mody, bo w moim pokoleniu dziewczynki najczęściej nosiły imiona Agnieszka, Katarzyna, Małgorzata. Wtedy też starszemu pokoleniu wydawały sie one nieco zbyt wydumane. Idealnie byłoby, gdybyśmy mogli pozwolic naszemu dziecku wybrać sobie imię, gdy dorosnie, wtedy każdy byłby zadowolony. Czy nazwałabym córkę Dżesika, Wanessa, Nikola, a synka Oliwier albo Brajan? Nie, bo podoba mi się Gabriela i Tadeusz. Ale jeśli komuś podobają się takie własnie nieco dla nas egzotyczne, to proszę bardzo, przynajmniej nie jest nudno. I nie ma znaczenia, do jakiej grupy społeczno-zawodowej czy materialnej należą rodzice, czy kieruja sie modą, snobizmem, tradycją. Jeśli kochają swoje dziecko i wychowają je w poczuciu własnej wartości, to żadne imię nie będzie przeszkodą w znalezieniu swego miejsca w życiu.
        • Gość: insp. Pront Mścisław, Jarosław, Bronisław IP: 80.50.155.* 05.01.11, 18:43
          • Gość: Piotr Re: Mścisław, Jarosław, Bronisław IP: 188.33.26.* 05.01.11, 19:42
            Ja mam na imię Piotr, Bronisław, mój ojciec miał na imię Bronisław i mój dziadek miał na imię Bronisław.... nie widzę nic obciachowego w tym imieniu, ani pretensjonalnego.
            stare imię o polskiej genezie i nie wynajdywane na jakąś specjalną okazję jak np. Mściwój,
            Dobrokraj....
      • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 20.12.10, 21:24
        kamelia04.08.2007 napisała:

> takie troche na wyrost, górnolotne. Jest owszem w kalendarzu, ma swoja tradycje
        > , było od wieków nadawane, ale powoduje lekki zgrzyt, np. Fryderyk,

Dziś w sklepie z AGD obsługiwał mnie sprzedawca o imieniu Fryderyk - szkoda, że wcześniej nie przeczytałam twojej wypowiedzi, bo bym go poinformowała, że jego imię powoduje lekki zgrzyt i że on sam pretenduje do błękitnej krwi. Zdziwiłby się chłopak. A ponieważ cię nie przeczytałam, to zrobiło mi się miło, że widzę takie fajne imię na identyfikatorze.

Wilh
        > elm, Konstancja, Eleonora, ot klasa średnia krótkoterminowa pretendująca do błe
        > kitnej krwi

Yyyy, a to już nie można nazwać dziecka Eleonora po praprababci? Rozczarowałaś mnie, będę musiała skreślić to imię ze swojej listy.

> sa jeszcze imiona pretensjonalne, bo obrosniete pajeczyną, rzadkie: Petronela,
        > Prudencja, Otylia

Powiedz to naszej pływaczce.
        • domi_33 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 20.12.10, 22:38
          pretensjonalny nienaturalny, sztuczny, przesadny, napuszony, emfatyczny; pełen pretensji
          pretensjonalne mogą być:
          Pretensjonalny język, styl.
          Pretensjonalna fryzura, suknia, budowla.
          Pretensjonalne urządzenie wnętrza.
          Pretensjonalne zachowanie się.
          Pretensjonalne maniery.
          Pretensjonalna panna.

panna może być pretensjonalna, ale o imionach nic nie ma. wink
        • kamelia04.08.2007 wiadomo było, że to sie tak skończy 21.12.10, 14:52
          oczywiscie wiedziałam, ze zaraz beda strofowania, ironizowanie, pouczanie.....
          Kobieta zapytała co znaczy imie pretensjonalne i każdy wpisuje co uważa za takie imie, podaje przykłady.
          Nie musi ci sie to podobac i nie musi byc zgodne z twoja definicja pretensjonalnosci. Nie ma obowiazku pisac tak, żeby to ci sie podobało.
          Wydaje ci sie, że wiesz lepiej? A, to pomyłka.

gaudencja napisała:

> Dziś w sklepie z AGD obsługiwał mnie sprzedawca o imieniu Fryderyk - szkoda, że
          > wcześniej nie przeczytałam twojej wypowiedzi, bo bym go poinformowała, że jego
          > imię powoduje lekki zgrzyt i że on sam pretenduje do błękitnej krwi. Zdziwiłby
          > się chłopak. A ponieważ cię nie przeczytałam, to zrobiło mi się miło, że widzę
          > takie fajne imię na identyfikatorze.

cóz, swiadczyłoby to dobitnie o twoim poziomie kultury. Zreszta twoj komentarz do mojego postu juz wystarczajaco swiadczy.

> Yyyy, a to już nie można nazwać dziecka Eleonora po praprababci? Rozczarowałaś
          > mnie, będę musiała skreślić to imię ze swojej listy.

wiesz, z swoja lista możesz robic co chcesz

> > sa jeszcze imiona pretensjonalne, bo obrosniete pajeczyną, rzadkie: Petro
          > nela,
          > > Prudencja, Otylia
          >
          > Powiedz to naszej pływaczce.

wystarczy mi, ze sama musze z tym gównem zyć. A pływaczce moge powiedziec tak jak i sobie - przeciez same sobie nie wybrałysmy.
          • gaudencja Re: wiadomo było, że to sie tak skończy 21.12.10, 20:13

> oczywiscie wiedziałam, ze zaraz beda strofowania, ironizowanie, pouczanie.....

Bogiem a prawdą za stwierdzenie "te Dzesiki, Wanessy, to po prostu tandeta, aż dzieci zal" należało Ci się skasowanie postu. Można się wypowiadać o imionach negatywnie, ale jednak oględnie, a nie chamsko. Tyle na temat kultury osobistej, o której byłas uprzejma się wypowiadać.
            • lazurja1 Re: wiadomo było, że to sie tak skończy 21.12.10, 23:57
              > Bogiem a prawdą za stwierdzenie "te Dzesiki, Wanessy, to po prostu tandeta, aż
              > dzieci zal" należało Ci się skasowanie postu. Można się wypowiadać o imionach n
              > egatywnie, ale jednak oględnie, a nie chamsko. Tyle na temat kultury osobistej,

Owszem nie należy nikogo obrażac ale ja też w skrytości ducha zgadam się ze stwierdzeniem że te wszystkie zagraniczne imiona w Polsce to tandeta i żal tych dzieci fakt wszystko można wyrazic na wiele sposobów mówiąc w prost jak zrobiła to Kamelia lub owijając w bawełnę
              ja naprzykład wolę nazywanie rzeczy po imieniu .
            • kamelia04.08.2007 Re: wiadomo było, że to sie tak skończy 22.12.10, 15:34
              gaudencja napisała:

> Bogiem a prawdą za stwierdzenie "te Dzesiki, Wanessy, to po prostu tandeta, aż
              > dzieci zal" należało Ci się skasowanie postu. Można się wypowiadać o imionach n
              > egatywnie, ale jednak oględnie, a nie chamsko. Tyle na temat kultury osobistej,
              > o której byłas uprzejma się wypowiadać.

przepraszam cie bardzo, ale o imionach mozna sie wyrażac negatywnie, nawet mocno, czy tez chamsko (nie wiem gdzie ty chamstwo dostrzegłaś), jest to wszystko opiniowanie pomysłów czy idei
              Co innego, to zwracac sie tak do drugiego człowieka.

A wysmiewanie, pouczanie czy strofowanie - czyli, to co mi zafundowałas, też do kultury się nie zalicza. Wynika z tego, że sama siebie powinnas najpierw skasowac, Pani moderatorko.
              • gaudencja Re: wiadomo było, że to sie tak skończy 22.12.10, 20:25
                A czy wyobrażasz sobie, co mogłyby poczuć Dżesiki lub Wanessy, czytając to, co napisałaś? Nie musisz zwracać się bezpośrednio do nich, żeby wypowiadając się o ich imionach, wykazać się kompletnym brakiem taktu (co też i uczyniłaś).

> A wysmiewanie, pouczanie czy strofowanie - czyli, to co mi zafundowałas, też do
                > kultury się nie zalicza.

Od kiedy to człowiek kulturalny nie może nikogo strofować i pouczać? W jakiej kulturze? I, moja droga, przykro mi, że nie odróżniasz polemiki od wyśmiewania, ale naprawdę nie mam zamiaru z tego powodu dokonywać samokasowania postów. To jest forum dyskusyjne i bardzo Cię proszę o przemyślenie wszystkich konsekwencji tego faktu.
                • sonia.2009 Re: wiadomo było, że to sie tak skończy 05.01.11, 14:48
                  > Od kiedy to człowiek kulturalny nie może nikogo strofować i pouczać? W jakiej k
                  > ulturze?

zartujesz????

polecam zapoznanie sie z zasadami savoir vivre

pouczanie i strofowanie to wyjatkowo niekulturalne zachowanie
                  swiadczy o braku elementarnego wychowania -tzw kindersztuby

besztaja i pouczaja prostaki...
                  • gaudencja Re: wiadomo było, że to sie tak skończy 05.01.11, 17:27
                    sonia.2009 napisała:

> > Od kiedy to człowiek kulturalny nie może nikogo strofować i pouczać? W ja
                    > kiej k
                    > > ulturze?
                    >
                    > zartujesz????
                    >
                    > polecam zapoznanie sie z zasadami savoir vivre

Rzuć linką, koteńku. Czekam.
                • kamelia04.08.2007 Re: wiadomo było, że to sie tak skończy 12.01.11, 01:24
                  gaudencja napisała:

> Od kiedy to człowiek kulturalny nie może nikogo strofować i pouczać? W jakiej k
                  > ulturze? I, moja droga, przykro mi, że nie odróżniasz polemiki od wyśmiewania,

na prawde nie wiedziałas, że pouczanie, strofowanie i wysmiewanie kogoś jest wysoce niekulturalne??

Rozumiem jeszcze, ze zwracasz komus uwage na to, ze niebezpieczne jest przechodzenie na druga strone na czerwonym swietle. To jeszcze sie miesci w ramach kultury, o ile zrobisz to własciwym tonem, natomiast w ramach kultury nie miesci sie taki strofowanie i pouczanie w ramach dyskusji o pogladach, o opiniach, upodobaniach itd.
                  Powtórze sie po raz setny: to, ze jestes tu moderatorka, nie znaczy, ze twoje zdanie i twój gust to wyrocznia. Powinnas nakrzyczec na każda forumowiczkę, z której zdaniem odnosnie pretensjonalnosci imion sie nie zgadasz.

A to co nazwałas polemika, bynajmniej nia wcale nie było.
                  • gaudencja Re: wiadomo było, że to sie tak skończy 12.01.11, 21:29

> gaudencja napisała:
                    >
                    > > Od kiedy to człowiek kulturalny nie może nikogo strofować i pouczać? W ja
                    > kiej k
                    > > ulturze? I, moja droga, przykro mi, że nie odróżniasz polemiki od wyśmiew
                    > ania,
                    >
                    >
                    > na prawde nie wiedziałas, że pouczanie, strofowanie i wysmiewanie kogoś jest wy
                    > soce niekulturalne??

1. Moja droga, nie dopisuj sobie wyśmiewania, po pierwsze. Po drugie, naprawdę nie widziałaś mojego pytania o podręcznik savoir-vivre, w którym wyczytałaś, że pouczanie jest "wysoce niekulturalne"? Czekam smile

2. Z jakiego powodu zachowujesz się na tyle niekulturalnie, że mnie pouczasz i strofujesz? Arbiter elegantiarum powinien przede wszystkim dochowywać własnych zaleceń.

> A to co nazwałas polemika, bynajmniej nia wcale nie było.

3. Kto decyduje, co jest polemiką? Ty??
                    Od kiedy to?
    • mama_amelii Re: co znaczy imię pretensjonalne? 21.12.10, 08:42
      Są pewne imiona,które mi się nie podobają i nie nazwałabym tak własnego dziecka.Natomiast nie interesuje mnie jak inni nazywają swoje dzieci i nigdy nie przyszło mi do głowy,że Vaneski,Dżesiki nazywane są w patologicznych,czy też w niższych klasą społecznościachsmile
      Myślę,że na forach trochę przesadnie niektórzy się wyrażają o pewnych imionach(zwłaszcza cudzych dziecismile)
      Każdemu co innego się podoba.Nie mam dreszczy jak słysze poszczególne imiona na podwórku,imię jak imię.Co innego Alfons,Adolf Lolita,Wacuś-te imiona źle mi się kojarzą.Cięzko mi sobie wyobrazić,że zwracam się do dziecka koleżanki Alfonsiku,Wacusiu itp.Myślę też że była by to kwestia osłuchania nawet z takim imieniemsmile
      • Gość: magda Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.icpnet.pl 21.12.10, 15:18
        właśnie dowiedziała się że jestem rodziną patalogiczną bo mój syne ma naimię Oliwier.
        Rece opadają na to co piszecie.
        • Gość: magda Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.icpnet.pl 21.12.10, 15:22
          bardzo podoba mi się imię Otylia a pewnie by dzieci wołały Otyła.
          Dla mnie imię pretensjonalne" to Natan.
          Będąc w stanach ślyszłam tyle dziwnych imion a w Polsce każe inne niż Julka, Kuba jest pretensjonalne.Moja znajom ma naimię Amber to na polski bursztyn.Czy u Nas by przesło imie bursztyn?
          • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 21.12.10, 20:11
            Była nawet taka książka - "Puc, Bursztyn i goście".
            • Gość: judytak Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.catv.pool.telekom.hu 29.12.10, 10:50
              no była, ale tam Bursztyn to pies jest...

pozdrawiam
              Judyta
              • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 29.12.10, 21:56
                Naaapraaaawdęę?
                smile
          • Gość: Natas Re: co znaczy imię pretensjonalne IP: *.jmdi.pl 05.01.11, 13:15
            >Dla mnie imię pretensjonalne" to Natan.

Faktycznie, trochę ciotowate. Lepiej już Natas. To imię dla prawdziwego twardziela, internacjonalne i to w obie strony!
            • Gość: Anna Re: co znaczy imię pretensjonalne IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 05.01.11, 14:36
              Na pewnym forum widziałam taką lub podobną wymianę zdań:

A: Swojego syna nazwę Natan, bo to oznacza Dar od Boga.
              B: A nie prościej Bożydar?

Gdy mowa o oryginalnych imionach zawsze mi to przychodzi na myśl. smile
        • dalenia Re: co znaczy imię pretensjonalne? 21.12.10, 17:49
          Magdo, pytałaś co to imię pretensjonalne. Każdy Ci odpowiedział według własnego gustu. A że według większości Oliwier jest pretensjonalny, to już inna sprawa. Prosiłaś o odpowiedź, dostałaś ją, a teraz masz z tym wielki problem, bo imię Twojego syna zostało wymienione. Trzeba było napisać "Tylko nie piszcie o Oliwierze, bo to imię mojego syna!", a nie teraz się pyrgasz ...
        • illegal.alien Re: co znaczy imię pretensjonalne? 22.12.10, 00:45
          E, po pierwsze nikt nie napisal, ze Oliwier to patologia (popraw mnie, jezeli zle widze), a po drugie to co za roznica, co kto na ten temat uwaza?
          Wedlug jednej forumki (jednej w tym watku, na forum jest ich wiecej wink) imie mojej corki rowniez jest pretensjonalne - i co? Nico. Sama tu przyszlam przed jej narodzinami dowiedziec sie co ludzie o tym imieniu sadza i dostalam to, czego chcialam - szczere opinie.
          Zapytalas, to masz odpowiedz - trzeba sie bylo przygotowac, ze moze byc nie po Twojej mysli smile
      • Gość: gość Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: 195.8.217.* 05.01.11, 13:36
        A mój dziadek nazywał się Wacuś i jestem z tego dumna smile
    • Gość: Ellana Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: 46.112.56.* 22.12.10, 00:56
      A ja zgadzam się z większością. Dla mnie wszystkie obcobrzmiące imiona są pretensjonalne. Ani nie dodają dziecku klasy, ani uroku. Mody mijają, a imię to wybór na całe życie. Znam kilkoro dzieci noszących takie imiona. Mam tylko nadzieję,że z domu wyniosą przekonanie, że ich imiona są w porządku i nie będą z niecierpliwością czekać do osiemnastych urodzin.
      Jeśli imiona te mają chociaż spolszczoną pisownię -to uśmiechnę się i nie wypowiem. Ale kiedy w kolejce do lekarza napotykam Nicolę Marchewkę, to ogarnia mnie niepohamowana radość i wcale nie wyśmiewam się z dziecka, ale z kompletnego paradoksu jakim jest szpanerska pisownia i tak już pretensjonalnego imienia i jakże swojskie nazwisko. smile
      • Gość: lilit Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.aster.pl 28.12.10, 10:10
        Argument o obcjojezycznosci imienia jako wyznacznika pretensjonalnosci jest bardzo slaby. W koncu imion "typowo" polskich nosimy niewiele. Wszystkie Anny, Agnieszki, Pawly itd. to przeciez import z jezykow obcych, tyle ze mocno utrwalony. Imiona o tzw. wschodnim brzmieniu, ktore ktos tu wymienial tez sa obecne w naszym kregu kulturowym, nieograniczonym do wasko pojetej "polskosci", tyle ze sa rzadkie.
        To ze wiekszosci z czytelniczek tego forum, mnie wlaczajac, nie podoba sie najnowszy import typu Brajan czu Wanessa wynika z uprzedzen klasowych. Dla mnie osobiscie takie imiona jak Cyprian badz Marceli- lubiane na tym forum- ocieraja sie o pretensjonalnosc, tyle, ze "nobilituje" je uznanie w kregu ludzi, gusta ktorych zazwyczaj dziele.
        • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 28.12.10, 18:19
          Gość portalu: lilit napisał(a):

> Argument o obcjojezycznosci imienia jako wyznacznika pretensjonalnosci jest bar
          > dzo slaby. W koncu imion "typowo" polskich nosimy niewiele. Wszystkie Anny, Agn
          > ieszki, Pawly itd. to przeciez import z jezykow obcych, tyle ze mocno utrwalony

...i spolszczony. Niektóre uległy modyfikacji w bardzo silnym stopniu (Krzysztof, Agnieszka, Idzi, Jędrzej, Szczepan, Małgorzata, Mikołaj) - w odróżnieniu od obecnie krytykowanych przez nas importów (Nadia - rosyjskie zdrobnienie od Nadieżdy, po polsku Nadziei; Denis - po polsku Dionizy; Nikola - w średniowieczu zapisano Mikołajkę i Nikołaję).
          • malgosiek2 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 28.12.10, 19:01
            Hehe,faktycznie te wszystkie Dżesiki,Wanessy,Brajany tec.mnie z racji zawodu kojarzą się z rodziną niskousytuawaną,rodzice ledwo po szkole podst.i garściami biorących z opieki społecznej co możliwe.
            Właśnie przed świętami zgłosili mi noworodka,poszłam na wizytę patronażową,a tam matka na jakiś prochach,zupełnie nie mogąca opiekować się dzieckiem,no i się pytam o imię,a ona mówi Wanessabig_grin
            Oczywiście zgłosiłam od razu do kuratora oraz posłałam pismo do sądu rodzinnego o pilne odebranie dziecka matce.
    • malgosiek2 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 28.12.10, 19:05
      A i przewertowałam karty pacjentów i co imię typu Wanessa etc.to niski status społeczny gwarantowany niestetysad
      A propo to Nikol multum i mnie się akurat baaardzo nie podoba to imię.
      Takie brrr.....
      • szajma Re: co znaczy imię pretensjonalne? 28.12.10, 21:00
        dla każdego coś innego jest pretensjonalne.
        mój syn ma na imię aleksy, ktoś powie, że pretensjonalne? a imię dostał po aleksym dawidowskim z "kamieni na sznaiec". to piękne imię i co równie ważne nikt nie pomyli go z "olkiem" w przeciowieństwie do aleksandra. a ile pouczeń było od dziadka, że brzmi jak oleksy itdwink
        • Gość: magda Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.icpnet.pl 29.12.10, 13:46
          moja ciocia ur dziecka mając 40 lat robiła karierę dała imię Vivien/Vivian ( nie znam dokładnej pisowni) a nie jest patalogia zapewniam.

Wiec szufladkowanie nie takie imię jest patologiczne to lekka przesada.U mnie mieszka taka patologia 2 rodziny u nich jest dwóch, szymonów,2 jULKI, Marika, Kuba, Adrian, Ania. MATEUSZ
          • Gość: magda Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.icpnet.pl 29.12.10, 13:49
            jak będę mieć kolejnego synka to dam naimię Ignaś lub Jeremi
            • Gość: As Gracjan wymiata IP: *.zero2.pl 05.01.11, 12:13
              Znam 3ech i wszyscy to synkowie dziewcząt w kusych kurtkach wystających po bramach na zimne.
              Nie ma tu nic dziwnego w większości przypadków rodzice Vaness, Denisów i Gracjanów to odbiorcy Stachurskiego i Dody. To nic złego - po prostu to taka grupa w społeczeństwie i tyle.
              • astomi25 Re: Gracjan wymiata 06.01.11, 12:41
                Wypraszam sobie ze stwierdzenie, ze Stachurskiegu slucha patologia. Zapewnia Cie ze nie nie jestem, a Stachurskiego uwielbiam ;-P
          • chomiczkami Re: co znaczy imię pretensjonalne? 07.01.11, 00:15
            To, że ktoś robi karierę, nie znaczy, że nie ma mentalności prostaka, a w jego domu nie ma patologii. Albo po prostu ma myślenie chamskie.

Nie mówię tu o twojej ciotce, bo jej nie znam, to tylko taka ogólna uwaga.

Gdy czytam w wątku o imionach "moja kuzynka nazwała dziecko Żigoletta*, zarabia 8000 miesięcznie i ma męża dyrektora, i mieszka do tego w willi z trzema basenami" to nachodzi mnie myśl "i co z tego? Żigoletta? Biedne dziecko, rodzice ją skrzywdzili, choć mają willę i basen, szkoda, że wyobraźni nie mają"

Wiem, że nie ma takiego imienia, właśnie dlatego je tu wpisałam.

Można świadomie nadać "trudne" imię... ale ze wszystkimi konsekwencjami i ich świadomością. A nie upierać się, że cały świat uważa najpiękniejsze imię świata za okropne bez powodu. No ej. Nie jesteśmy jeszcze samotnymi wyspami.
    • czajek76 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 12:25
      Mnie sie wydaje, ze ogolnie cos "pretensjonalne" to takie, ktore rosci sobie pretensje do bycia czyms innym (w domysle: lepszym) niz faktycznie jest.
      To samo dotyczy imienia.
      Dlatego Dzessika w rodzinie patologicznej wyglada pretensjonalnie.
      Ale moim zdaniem pretensjonalnie brzmi rowniez Jan, Maria czy Stanislaw w rodzinie inteligenckiej w pierwszym pokoleniu wink
      Nie wspominajac o Konstancji ;P

Inna sprawa to imiona, ze tak powiem, "wyrobione".
      Do nich bez watpienia nalezy Julia (skadinand bardzo ladne i uniwersalne imie), Oliwka czy Kuba. Trudno powiedziec ze sa pretensjonalne, ale z cala pewnoscia nie sa juz "cool".
      Ale to sie zmienia, nie wiem czy czytaliscie Freakonomics, tam jest caly rozdzial poswiecony temu zagadnieniu smile
    • pppopularna zazwyczaj niepolskie ... 05.01.11, 12:39
      mam przyjaciółkę przedszkolankę i jak się spotykamy to ona przytacza nowe fikuśne imiona dzieci ze swego przedszkola i w 100 % potwierdza się fakt, że jak mamy do czynienia z Nikolą, Gizelą, Sabriną, Inezą czy Fabiolą, w wersji męskiej z Brajanem, Fabrycym, Tudorem czy Dorianem, to mama siedzi w Tesco na kasie albo jest operatorem mopa a tata w najlepszym wypadku popyla po Polsce samochodem z kratką nazywając się dumnie vansellerem smile natomiast Marysie, Basie, Natalki czy Dorotki albo Jasie, Michasie, Pawełki czy Wojtusie są progeniturą lekarzy, prawników, nauczycieli, inżynierów, akademików czy menedżmentu biznesowego, który nadaje imiona pokoleniowe, rodzinne, tradycyjne albo świadomie chce odróżnić swoje dzieci skromnym i przez to dzisiaj niepopularnym imieniem od plebsu smile
      • Gość: Joanna Ewa Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: *.icpnet.pl 05.01.11, 13:26
        dokładnie tak myślę smile
        Jest jeszcze grupa ludzi (myślę, że niemała) która nadaje imiona po przodkach (i ja poszłam tym tropem) nie zwracając uwagi na mody natomiast nie wiem, czy unikając, czy nie, pretensjonalności smile
        Dlatego dalam córce na imię Łucja Eleonora, a syn będzie miał na imię Jeremiasz Benedykt, oczywiście używamy na co dzień tylko pierwszego imienia smile
        • Gość: wrutnik Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.11, 13:30
          Przodkowie też mieli nadawane pretensjonalne imiona dla swoich czasach. Ileż Pelagii, Anastazji i Leukadii nazywanych było w domu Pelkami, Ankami czy Marysiami.
          • Gość: Joanna Ewa Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: *.icpnet.pl 05.01.11, 13:42
            smile) u mnie też była Pelagia, skądinąd urocze imię, ale nie zaryzykowalabym dziś wink) Natomiast nir pretensji by w żadnym środowisku smile Raczej mam ochotę kultywować pamięć babć/ dziadków i ciągnąć tradycję.
            Nie posunę się jednak do Fridy, mimo, że tak miała na imię ukochana ciocio- babcia big_grin
          • dorry Re: zazwyczaj niepolskie ... 05.01.11, 15:28
            Chodziło Ci o Leokadię? Tak ma na imię moja Babcia. Bardzo mi się to imię podoba. A zdrobnienie od niego to Lodzia. Pewnie niektórym w dzisiejszych czasach niespecjalnie się kojarzy...
        • Gość: inna Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: *.231.53.182.koba.pl 29.03.11, 18:28
          rodzice powinni nadawać imiona takie jakie lubią według mnie niekoniecznie bliskich, chyba, żer im się podobają
      • Gość: wrutnik Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.11, 13:26
        ktoś stwierdził: ludzie aspirujący do pewnej grupy społecznej nadaja imiona, które, w ich mniemaniu, nadają ludzie w tej grupie.
      • Gość: mich Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: 10.11.3.* 05.01.11, 13:40
        rozumiem, że dla Ciebie pani na kasie w tesco to jakis gatunek podczłowieka.....
        gratulacje!!!!
        • pppopularna Re: zazwyczaj niepolskie ... 05.01.11, 13:58
          skądże, nic mi do kasjerek, sprzątaczek, kucharek czy hydraulików i budowlańców, ale faktem jest, że jako osoba po dwóch fakultetach zaliczająca się do tej nieszczęsnej polskiej klasy średniej nie czerpię wzorów życiowych z seriali i sitcomów i śmieszy mnie, że inni to robią, czego wyrazem są właśnie te idiotyczne imiona ...
          • Gość: litera Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: *.catv.broadband.hu 05.01.11, 21:15
            i to wlasnie twoja wypowiedz jest z calego watku najbardziej pretensjonalna...
        • Gość: Ewa Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 14:25
          niekoniecznie zaraz podczłowiek, ale też chyba nie wzór do naśladowania, nie? dlatego człowiek yntelygentny i wykształciuch zastanawia się czy nie zrobi swemu dziecku krzywdy nazywając je podobnie do córki kucharki Sabriną czy Oliwierem, bo wołałby równać do najlepszych a nie odwrotnie ...
      • Gość: babanapiątkę Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: 95.108.69.* 05.01.11, 16:11
        Właśnie mam takie same obserwacje. Jestem nauczycielem z 20-letnim stażem. Imiona sprawiające wrażenie oryginalnych nadają ludzie, którzy w ten sposób starają się coś sobie rekompensować. Moja śp. profesor od gramatyki historycznej polszczyzny mawiała "Imię wymyślili, a reszta wygląda tak: Żaneta, podej w ty chwili rynke Andżelinie!". Kilka tygodni temu w mojej szkole: "Kewinku, nie weszłeś jeszcze do szatni?" Nic dodać, nic ująć.
      • Gość: sunflowerka Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 05.01.11, 17:01
        "progenitura menedżmentu biznesowego"....hahahah, litosci, ty to dopiero jestes nadęta big_grinbig_grinbig_grin

pppopularna napisała:

> mam przyjaciółkę przedszkolankę i jak się spotykamy to ona przytacza nowe fikuś
        > ne imiona dzieci ze swego przedszkola i w 100 % potwierdza się fakt, że jak mam
        > y do czynienia z Nikolą, Gizelą, Sabriną, Inezą czy Fabiolą, w wersji męskiej z
        > Brajanem, Fabrycym, Tudorem czy Dorianem, to mama siedzi w Tesco na kasie albo
        > jest operatorem mopa a tata w najlepszym wypadku popyla po Polsce samochodem z
        > kratką nazywając się dumnie vansellerem smile natomiast Marysie, Basie, Natalki c
        > zy Dorotki albo Jasie, Michasie, Pawełki czy Wojtusie są progeniturą lekarzy, p
        > rawników, nauczycieli, inżynierów, akademików czy menedżmentu biznesowego, któr
        > y nadaje imiona pokoleniowe, rodzinne, tradycyjne albo świadomie chce odróżnić
        > swoje dzieci skromnym i przez to dzisiaj niepopularnym imieniem od plebsu smile
      • Gość: emikrant Re: zazwyczaj niepolskie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 17:43
        Masz rację. Podobnie jest w USA! Ale oni zrobili badania. Można o tym poczytać w książce "Freakonomics" - jest przetłumaczona na polski "Freakonomia" czy jakoś tak. Nadają takie imiona bo wydaje im się, że w ten sposób poprawią im dolę. Oprócz tego kiedyś też zgadałem się z przedszkolanką i powiedziała dokładnie to samo co tobie.
    • Gość: Gogogadżet Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: 81.219.100.* 05.01.11, 13:39
      A my daliśmy młodemu na imię Kazik i to jest dla wielu osób strasznym problemem... od rodziny po znajomych (na początku - teraz już przywykli).
      Kiedyś nawet bardzo ogarnięta pielęgniarka w szpitalu patrząc na kartę spytała
      - A pani się tak do niego zwraca? Kazik?

witki mi opadły
      • simply_z Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 13:50
        sęk w tym ,że polskie zdrobnienia sa brzydkie po prostu..kazimierz-kazek ,antonina-tosia ,stanisław-staszek itd.
        ale wracajac do tzw pretensjonalnych imion ,czy czasem nie fajnie jest miec jakies oryginalne ,wyrozniajace sie imiie? w moim pokoleniu az roi sie od agnieszek ,magdalen ,agat i monik .
        • Gość: Gogogadżet Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: 81.219.100.* 05.01.11, 14:38
          Równie dobrze mogłabym napisać, że Ty jesteś brzydka ... po prostu...
          o gustach się nie dyskutuje, więc tego nie napiszę.. i nikt się tego nie dowie

jak dla mnie Kazik, Staś - to śliczne imiona ale nie wszystkim muszą się podobać i jak widać nie wszystkim podobają. Nie mają też nic wspólnego z pretensjonalnością. To, że przez jakiś czas nie były używane i kojarzą się nam z dziadkiem Staszkiem nie znaczy, że można je zrównać z Xavierem i nazywać egzotycznymi.

• simply_z Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 16:24
            no dla ciebiewink dla mnie nie.
            albo pelne imie albo żadne ,chociaz ciezko pewnie mowic do dziecka stanislawie albo janie (jak do lokajawink)
            wracajac do dziwnych imion ,ostatnio otrzymalam maila od niejakiej celestyny w,
            zasmialam się ,wyobrazilam sobie zakonnicę cos jak faustyna ,pewnie wsrod innych ludzi rzadkie imiona z dawnych czasow wzbudzaja podobne uczucia.
            Ale z drugiej strony fajnie jest nosic oryginalne imię albo chociaz imię bez debilnego zdrobnienia: gosia ,srosia ,madzia ,kasia
    • Gość: yulla Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 14:04
      Pracuję na uniwersytecie i jeszcze nie spotkałam studentów z imionami tu wymienianymi. Czyli? Osoby aspirujące do "inteligencji" poczodzą z rodzin nie roszczących sobie pretensji smile Najoryginalniejsze były jak do tej pory Doriana i Gracjana, a wśród mężczyzn za to stada Staszków i Witków.
      Mnie się bardzo podobają imiona o rodowodize hiszpańskim takie jak Carmen czy Dolores i oczywiście Jesus smile, ale z racji czysto logicznych tak dziecka nie nazwę. Szukam imion polskich, ale jak tak dłużej się zastanowić to "przetłumaczalnych" na ine języki - obecnie faworytami są Aniela i Feliks. Nie kaleczą ucha i ładnie się zdrabniają.
      • dorry Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 15:10
        A może tez z tego powodu, ze dzieci noszące te imiona jeszcze nie są w odpowiednim wieku?
      • trollkonto Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 15:41
        > Mnie się bardzo podobają imiona o rodowodize hiszpańskim takie jak Carmen czy D
        > olores i oczywiście Jesus smile, ale z racji czysto logicznych tak dziecka nie nazwę.

Na czym polegają te racje czysto logiczne?

• simply_z Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 16:21
          gdyby ojciec byl hiszpanem to czemu niewink
    • Gość: xyz dla każdej dziewczyny Anna, dla chłopaka Maciek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 16:00
      Nie wiem w czym problem. Niech każdy nazywa swoje dziecko jak chce. Wraz ze wzrostem ilości osób o danym imieniu to imię powszednieje i przestaje dziwić.

Potem efekt jest taki, że prawie każda kobieta to Ania, Kasia, Gosia, Asia, a facet Michał, Maciek, albo Krzysiek. Pewnie ich rodzice nie chcieli być pretensjonalni tongue_out
    • adasko63 Re:dziś imię dziecka mówi o jego pochodzeniu 05.01.11, 16:30
      W rodzinach o wielopokoleniowych tradycjach inteligenckich dzieciom, przeważnie, nadawane są imiona bardzo tradycyjne:
      Staś, Jadzia, Franek, Ania, Ignaś, Marysia, Janek, Zosia itp.

Rodziny z wyraźnym "tłem proletariackim", poprzez imiona dzieci wyrażają swoją, nieraz podszytą kompleksami, tęsknotę za tym lepszym, "wielkim światem", - tak odległym od ich własnej, lichej rzeczywistości. Swoje wyobrażenia o "wielkim świecie" czerpią z serialowych oper mydlanych w telewizji i romansideł.
      Dzieci z takich rodzin mają imiona:
      Adrian, Patrycja, Sebastian, Andżelika, Dżastin, Klaudia itp.
    • estelka1 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 16:56
      Jak dla mnie najbardziej pretensjonalne są nie tyle same imiona, co ich zdrobnienia używane w "oficjalnym" i niestety dorosłym życiu, ot np. Majka Jeżowska, Tomek Tryzna, Adek Drabiński itd. Koszmar jakiś.
      • kamelia04.08.2007 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 06.01.11, 16:36
        estelka1 napisała:

> Jak dla mnie najbardziej pretensjonalne są nie tyle same imiona, co ich zdrobni
        > enia używane w "oficjalnym" i niestety dorosłym życiu, ot np. Majka Jeżowska,

ta Majka Jezowska to jeszcze da sie obronic z uwagi na to, ze ma repertuar dla dzieci, a podobno ona oficjalnie to nie Maj(k)a, tylko Maria.
    • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 17:29
      Gość portalu: Purysta z Koziej W napisał(a):

> Po dzieci z takimi imionami jeszcze nie dorosły.

Dorosły. Każde pokolenie ma swoje pretensjonalne imiona.
    • barbibarbi Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 17:36
      Moja córka ma na imię Alice, wszyscy mówią do niej Alicja. Dostała takie imię ponieważ nie urodziła się w Polsce i wydawało się, że będzie jej łatwiej z imieniem przystającym do tamtejszych warunków. I co, też pretensjonalne?
      Teraz jest w Polsce i jakoś nie biegnę do urzędu aby zmienić imię. Czasami przeróżne udziwnienia wynikają nie tylko z "patologii i proletariatu w tle" - po prostu, ludzie się przemieszczają, żyją w innych krajach to i standardy się zmieniają. Po wielu latach za granicą żadna Mercedes ani Amber nie brzmią mi pretensjonalnie.
      Mnie podobają się imiona roślinno-owocowe: Kalina, Malina, Róża
      Wyszukiwanie na siłę pretensjonalności i "proletariatu w tle" też jest pretensjonalne.
      • Gość: kolusznik21 Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 05.01.11, 17:46
        barbibarbi napisała:

> Wyszukiwanie na siłę pretensjonalności i "proletariatu w tle" też jest pretensj
        > onalne.

I wszystko w temacie, mam nadzieje ze wszystkie gwiazdy od "progeniturty menedżmentu" wezmą to sobie do serca big_grin
      • adasko63 Re: -mały przykład z przeszłości 05.01.11, 18:56
        Niegdyś olbrzymią furorę zrobiła w Polsce powieść Heleny Mniszkówny TRĘDOWATA. Jest to książka dla mało wymagających czytelników. A jaki miała "skutek uboczny" ?
        -Istny wysyp Waldemarów!
      • kamelia04.08.2007 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 06.01.11, 16:24
        barbibarbi napisała:

> Moja córka ma na imię Alice, wszyscy mówią do niej Alicja. Dostała takie imię p
        > onieważ nie urodziła się w Polsce i wydawało się, że będzie jej łatwiej z imien
        > iem przystającym do tamtejszych warunków.

a czy nazwisko tez jej zmieniłas na zagraniczne, zeby było jeszcze łatwiej? trzeba byc konsekwentnym

> Teraz jest w Polsce i jakoś nie biegnę do urzędu aby zmienić imię.

no, własnie, a powinnaś, ale w PL zagramaniczne imie brzmi duzo wytworniej albo nowoczesniej (zgodnie z maksyma niejakiego Siary z Killera 2: a mój killer jest lepszy, bo zagraniczny)

• barbibarbi Re: co znaczy imię pretensjonalne? 08.01.11, 14:58

> barbibarbi napisała:
          >
          > > Moja córka ma na imię Alice, wszyscy mówią do niej Alicja. Dostała takie
          > imię p
          > > onieważ nie urodziła się w Polsce i wydawało się, że będzie jej łatwiej z
          > imien
          > > iem przystającym do tamtejszych warunków.
          >
          >
          >
          > a czy nazwisko tez jej zmieniłas na zagraniczne, zeby było jeszcze łatwiej? trz
          > eba byc konsekwentnym
          >
          >

kompletnie nic nie kapujesz, nie zmieniałam jej imienia z polskiego na niepolskie, Alice to jej pierwsze imię i nic nie mam zamiaru zmieniać, ani imienia, ani nazwiska. Może jak będzie dorosła zdecyduje się sama na zmianę. Nie zależało mi nigdy aby było nowocześniej albo wytworniej, chciałam aby było łatwiej dla niej i aby nie wyróżniała się z otoczenia.
          A że obecnie jest w Polsce, to mam lecieć i imię zmieniać, bo ktoś może pomyśleć, że pretensjonalne? Mowy nie ma! Za bardzo tu wszyscy myślą o tym jak inni ich oceniają, a ja mam w nosie co jakaś Kowalska z Zielińskim o mnie pomyślą.
          Moje dziecko jest w Polsce, ale nie na długo, bo męcząca jest ta polska atmosfera i przerost formy nad treścią, czego dowodem jest ten wątek.
          • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 08.01.11, 15:13
            MSZ pretensjonalne jest nadawanie przez Polaków imion w obcej formie tylko dlatego, ze się właśnie nadawało do innego kraju.
          • chomiczkami Re: co znaczy imię pretensjonalne? 08.01.11, 16:44
            Od razu poczułam się jak mały, zawistny człowiek z prowincji. No faktycznie. Po co mieszkać w takim kraju.

Wybrałaś swojemu dziecku imię, twoje prawo, nadałaś imię zagraniczne, wolno ci. To, że dla kogoś Alice Kowalska w Polsce może brzmieć nienaturalnie, jest jego sprawą.

Jeśli Polak w Polsce nadaje dziecku nietypowe zachodnie imię, jeszcze w formie niespolszczonej (dla mnie spolszczony z Kevina Kewin wygląda śmiesznie, dla moich dzieci będzie to taka norma, jak dla mnie Aneta - ale nie Anette) tylko po to, że może kiedyś dziecko wybije się i zostanie dyrektorem międzynarodowej firmy, co ułatwi mu imię Tiffany zamiast Heleny/na zmywaku w Irlandii będzie łatwiej wołać nań Phaëton niż np. Janek/kazachscy menedżerowie mają mniejsze problemy z MacKynzie niż z Anną (kto mówił, że dzieci emigrują tylko na Zachód?) - to już jest pretensjonalne.

Jak już takie ambicje mamy dotyczące dzieci, nadajmy imię uniwersalne i miejmy spokój.
    • Gość: aguśka Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.lublin.mm.pl 05.01.11, 17:54
      Genialny monolog! Uśmiałam się do łez! Dziekuję!
    • eszuran Re: co znaczy imię pretensjonalne? 05.01.11, 18:21
      "Franciszku, wyjdź proszę z piaskownicy, odłóż na miejsce odchody psa...."

I właśnie po to ludzie wymyślają zdrobnienia imion, bo tak samo karykaturalne byłoby w takiej jak przytoczyłeś sytuacji, wołanie do brzdąca "Anno, wyjdź proszę...", lub "Katarzyno", a przecież to jedne z najbardziej popularnych, na pewno nie zaliczanych przez nikogo do "pretensjonalnych" imion.

A w moim odczuciu nie ma imion pretensjonalnych. Myślę, że imię to ostatnia rzecz jakiej ktokolwiek powinien się wstydzić. Chyba większym powodem do wstydu jest własna głupota czy podły charakter - ale tego jakoś nikt się nie wstydzi najczęściej...
      Ciekawa jestem też , ile osób, którym nadano "pretensjonalne", lub "dziwne" imię, zmieniło je po ukończeniu 18 lat. To tak a propos postu w którym ktoś radzi, żeby jeżeli kogoś spotka ta straszna tragedia, czem prędzej pędzić do urzędu, gdy tylko będzie to możliwe. Pewnie sporo jest przypadków, gdy ktoś jest znany pod innym imieniem, niż widnieje w jego dowodzie - ale nie podejmuje żadnych kroków w celu uprawomocnienia tego używanego imienia. W dodatku posługiwanie się tym innym imieniem, wcale nie musi się wiązać z "obciachowością" tego oficjalnego.
      Jeszcze co do wyśmiewania dziwnych imion przez dzieci i ciężkiego życia w szkole nosicieli takich imion. Myślę, że dzieci tak naprawdę niewiele obchodzi to, że ktoś ma na imię Vanessa, czy Denis, czy Oktawian, bo liczy się to czy ktoś jest fajny czy nie, a jeżeli już zaczynają się wyśmiewać z czyjegoś imienia, to dzięki "inspiracji" rodziców, którzy pewnie tak jak tutaj co poniektórzy słysząc, że koleżanka ich syna ma na imię Andżelika, komentują, że pewnie patologia, że co to za durne imię - a ich dziecko później to w szkole powtarza i zaczyna się szykanowanie.
    • jakw Imię o które dziecko będzie miało pretensje? 06.01.11, 21:33
      wink
    • froobek Re: co znaczy imię pretensjonalne? 11.01.11, 22:27
      Imię pretensjonalne = udziwnione, wydumane, sztucznie "dostojne", "nadęte", "damulkowate", źle się komponujące z lokalnym językiem, zawierające mało charakterystyczne dla tego języka zbitki głosek. Oto moja definicja. Na jej mocy pewne imiona będą pretensjonalne, nawet jeśli nadania będą się liczyć w tysiącach.
    • lipsmacker Re: co znaczy imię pretensjonalne? 16.03.12, 12:45
      >MSZ pretensjonalne jest nadawanie przez Polaków imion w obcej formie tylko dlatego, ze się właśnie nadawało do innego kraju.

Hmmm...czyli ja, ktora przyjechalam do innego kraju jako dziecko (za miesiac mija 30 lat odkad mieszkam zagranica) i wychowywalam sie wsrod samych obcojezycznych imion a dopiero na studiach poznalam szersze grono polakow, powinnam na sile dac dzieciom (urodzonym zagranica, majacych tu cala rodzine i napewno nie wybierajacych sie nigdy na stale do Polski) imiona w wersji polskiej? Wytlumaczysz mi dlaczego? Za uklon w strone Polski uwazalam wyszukanie imion ktore tak samo (lub bardzo podobnie) brzmia w obu jezykach, natomiast pisownie dalam angielska zeby ulatwic ja dzieciom ktore i tak nosza trudne polskie nazwisko. Pisownia zreszta rozni sie w pierwszym wypadku dwoma literami, w drugim jedna.
      • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 16.03.12, 19:14
        Miało być "tylko dlatego, ze się właśnie wyjechało do innego kraju". Ty nie wyjechałaś właśnie, tylko kiedyś. Moi krewni w tej samej sytuacji co Ty, którzy pobrali sie z osobami innej narodowości, wybrali imiona kraju zamieszkania, ale ich dzieci są już tylko pół-Polakami. Myslę, że mając partnerów Polaków wybraliby imiona polskie.
    • dmuchawcelatawce Re: co znaczy imię pretensjonalne? 16.03.12, 22:35
      Imie np. staroswieckie typu Jan, Zofia cyz Wojciech itp. nadane przez rodzicow nie dlatego, ze tak bardzo im sie podoba, ale dlatego, ze chca uchodzic za ludzi o lepszym pochodzeniu.
      • dalenia Re: co znaczy imię pretensjonalne? 17.03.12, 11:12
        Wiesz co ... Ja myślę, że ludzie, niezależnie od tego czy nadają Dżesikę, Marcina czy Konstancję, nadają te imiona, bo im się przede wszystkim podobają właśnie.
        • Gość: dmuchawce Re: co znaczy imię pretensjonalne? IP: *.cm-7-8b.dynamic.ziggo.nl 17.03.12, 12:18
          Otoz to, jesli ludziom sie podoba to wszsytko dobrze.
          Pretensjonalne staje sie wtedy kiedy czyms innym sie kieruja np. wlasnie tym aby uchodzic za ludzi z wyzszych sfer a z ktorych nie sa, bo jesli sa to co innego.
          • gaudencja Re: co znaczy imię pretensjonalne? 17.03.12, 12:25
            Zgadzam się.
            • figa241 Re: co znaczy imię pretensjonalne? 28.05.12, 15:51
              fascynujacy wateksmile
              az sie musze wtrynic- przeczytalam caly i oto co mysle.
              w odniesieniu do samego sformuowania- pretensjonalny- imie jako takie kompletnie sie nie odnajduje- bo jak imie ma byc sztuczne i udajace?
              zatem dla przykladu wezme jakies"pretensjonalne imie" typu Angelina- nadane w biednej rodzinie, do tego patologicznje ktora lba poza swoja Kozia Wolke nie wyscibila imie to moglby sie zdawac pretensjonalne- gdyz sugeruje cos zupelnie odwrtonego- czyli ze rodzina bywa za granica, zyje na powiedmy swiatowym lub miedyznarodowym gruncie badz ma korzenie obcokrajowe, z kolei nadanie imienia Angelina przez osoby mieszkajace np w USA, powoduje iz imie przestaje byc pretensjoalne bo jaknajbardziej wpasowuje sie w kanony srodowiskowe- nie jst sztuczne ani udajace cos innego- jest normalne.
              wydaje mi sie ze pretensjonalnosc imienia- o ile mozna w ogole o czyms takim mowic polega w;asnie na tym... bo bozydar- u jednych wyda sie pretensjonalny- a u innych idealnie pasujacy...
              zreszta wydaje mi sie ze imie to tez -albo przedewszytkim kwestia gustu oraz powiedzmy sobie to szczerze mody- niedawno byla moda na julki, oliwki, wiktorie, kacpry i oskary- w odpowiedzi przysla moda na "szlachetne imiona staropolski" i wysypaly sie marysie, hanie, stasie i franki- ktry z tych sortow jest lepszy? mniej pretensjonalny? no w sumie to zaden- moda na te czy inne imiona powoduje ze staja sie one oklepane- 100 hann kontruje 100 julkom- oba imiona imo ladne...moje dziecie rozniez posiada oklepane imie- dalam jej tak na imie bo mi sie podobalo (a zeby trzymac sie tonu pretensjonalnosci- mam 3 fakultety:p, bardzo dobra sytuacje materialna i jeszcze o zgrozo mieszkam za granicasmile nie zastanawiam sie- a szkoda i nie sprawdzalam- a szkoda ze w tym samym czasei bardzo duzo dziewczynek zostaly tym imieniem poczestownych przez swe rodzicielki- w rezultacie cora ma imie dosyc w polsce popularne zwlaszcza w swoim roczniku, na szczescie za granicva jet to imie niezbyt popularne.
              jestem zdania tak jak powyzej ktos napisal- ze raczej ludzie kieruja sie tym czy imie im sie podoba- a jesli kieruja sie tym jak ktos je bedzie odbieral, czy jest modne czy wygodne, czy moze zbyt tradycyjne, a moze zbyt nowoczesne, a moze zbyt zagraniczne a moze obrsniete pajeczyna...i przeciez nie nadam vanessa bo bede patologiczna , lepiej nadam hanna wtedy uznadza mnie za conajmniej doktora humaniste, a jesli to medzie jozefina to conajmniej za kogos z hrabioskimi korzeniami....wtedy to juz zaczyna byc pretensjonlane..
              • anusia_magda Re: co znaczy imię pretensjonalne? 30.05.12, 09:53
                Pretensjonalne imie wg mnie może nadać każdy bez wzgledu na wykształcenie..choc oczywiście jakoś wyraźnie widać w rodzinach robotniczych taką tendencję do nadawania imion brzmiących zagranicznie..ale znów przesada istnieje też w rodzinach wyksztalconych gdzie najlepiej nadać imie Fryderyk albo choćby Amadeusz..
                Dla mnie imie pretensjonalne ? Sama nie wiem, albo te ktore jest na samym szczycie w rankingu , choc może samo w sobie jest ładne ( kiedys podobała mi sie Julia jak nie była popularna)..albo brzmiące obco np. Nicola, albo imię z poprzednich epok..czyli właśnie jakieś Amadeusze..
                Ale to tak wg mnie..każdy ma inny sposób patrzenia..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.