Dodaj do ulubionych

Kermit Kowalski

29.12.10, 14:44
Trafiłam właśnie na ciekawy artykuł w Rzeczpospolitej.

Po raz kolejny zaskakuje mnie inwencja rodziców. Wśród pomysłów obok Kermita pojawia się także np. Hosanna.
Zresztą podaję źródło, oto link:

www.rp.pl/artykul/585766_Kermit-Kowalski--Nie-ma-mowy-.html
Obserwuj wątek
    • ilka114 Re: Kermit Kowalski 29.12.10, 14:46
      Czytałam to już, bardzo dobrze że się nie zgodzili. Ta, i jeszcze czego? Kulfona?
    • aneladgam Re: Kermit Kowalski 29.12.10, 15:26
      czytałam to dzisiaj, uśmiałam się wink
    • annajustyna Re: Kermit Kowalski 29.12.10, 15:38
      Przeciez imie Jagienka istnieje? Np. Jagienka Wilczak (jak dla mnie to tez zdrobnienie).
      • kirah2 Re: Kermit Kowalski 29.12.10, 16:22
        chodziłam do LO z Jagienką. To było jej pełne imię.
        • uwierz_mirando Re: Kermit Kowalski 29.12.10, 20:10
          kirah2 napisała:

> chodziłam do LO z Jagienką. To było jej pełne imię.

Ja także. Choć osobiście wolę Jagienkę jako zdrobnienie od Jagny.
          Genialny pomysł nazwać córkę Hosanna, no naprawdę... To, że rodzice są wierzący, nie oznacza, że ona w pewnym momencie życia nie postanowi odwrócić się od Kościoła. A wtedy takie imię byłoby dla niej koszmarem.
    • dalenia Re: Kermit Kowalski 29.12.10, 20:04
      Hosanna całkiem mi się podoba, uważam, że to fajnie brzmiące słowo. Ale przecież jest Ożanna smile A co do Kermita, to szkoda gadać.
      • gaudencja Re: Kermit Kowalski 29.12.10, 22:14
        Właśnie się zastanawiam, dlaczego RJP nie zaproponowała Ożanny.
        • olianka Re: Kermit Kowalski 29.12.10, 22:54
          gaudencja napisała:

> Właśnie się zastanawiam, dlaczego RJP nie zaproponowała Ożanny.

Ja również.

Nawiasem mówiąc ten artykuł był dzisiaj omawiany bodajże w radiowej Trójce, a następna audycja dotyczyła bibliotek i tam wypowiadała się w charakterze eksperta pani Noemi.
    • kamelia04.08.2007 biedne dziecko.... 29.12.10, 23:14
      a ten Kermit to nie był w muppetach jako kermit żaba?????

• twitti Re: Kermit Kowalski 30.12.10, 09:45
      Jagienka bardzo ladne imie. Szkoda ze rada byla na nie.
      • gaudencja Re: Kermit Kowalski 30.12.10, 12:40
        Marysieńka też ślicznie. Szkoda, że opinia RJP na pewno będzie negatywna.
    • mossiam Kermit został Gustawem 02.01.11, 17:35
      Dziś w TeleExpresie był reportaż na temat niedoszłego Kermita - maluch dostał na imię Gustaw.
      Rodzice najwyraźniej zainspirowali się jazzowo (?), a z opinia RJP nie byli zgodni - ojciec stwierdził, że "premier też ma imię postaci z bajki, a jakoś sobie radzi" wink Kermit został Guciem (też z bajki?), ale mama i tak mówi do niego czasem "Kermisiu" wink

Pozdrawiam noworocznie smile
      • abiela Re: Kermit został Gustawem 02.01.11, 22:02
        Gustaw dużo piękniejszysmile
      • retro-story Re: Kermit został Gustawem 08.01.11, 00:36
        Trochę szkoda - odważne imię. Uważam, że rodzice mieli rację. Jeśli nazwisko klasyczne (a nie "Żaba") to imię Kermit byłoby całkiem fajne. Mitek, Micio...
    • Gość: torh No ale żeby Viktor albo Leo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 22:47
      No ale żeby Viktor albo Leo Polakom nie pasowało?
      Widać trzeba występować o obywatelstwo innego państwa żeby móc właściwie dziecko nazwać smile
      • gaudencja Re: No ale żeby Viktor albo Leo? 08.01.11, 00:11
        Co rozumiesz przez własciwe nazwanie dziecka?
      • annajustyna Re: No ale żeby Viktor albo Leo? 08.01.11, 10:49
        Jak sie nie rozumie zasad jezyka polskiego, to faktycznie powinni dawac z automatu obce obywatelstwo...
    • Gość: amanita Re: Kermit Kowalski IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.11, 01:01
      kiedy Muppety leciały w tv? z 30 lat temu? to imienia Bogusław też nie wolno nadawać bo był Krzak Bogusław? i Amelii i Emanuela także, bo była rusałka Amelka i motyl Emanuel (co jak co, ale skojarzenie mężczyzny z motylkiem jest przecież ośmieszające wink
      • aneladgam Re: Kermit Kowalski 08.01.11, 01:13
        wiesz co, Amelię i Emanuela znamy też skądinąd, jednakowoż Kermit jest chyba jednoznaczny...
        • annajustyna Re: Kermit Kowalski 08.01.11, 10:48
          Donald w sumie tez tongue_out.
          • pluskotka Re: Kermit Kowalski 08.01.11, 14:41
            Rodzice wyjaśniali, że Kermit to imię celtyckie i oznacza "bez zazdrości, zawiści". Bez zazdrości na pewno, a zawiść to teraz pewnie oni odczuwają do USC. smile
            • gaudencja Re: Kermit Kowalski 08.01.11, 15:10
              Niedokładnie. Kermit to imię odnazwiskowe, czyli o etymologii niewystępującej w języku polskim:
              www.behindthename.com/name/kermit
              Dopiero imię, od którego pochodzi to nazwisko, jest historyczne, i może oznaczać "bez zazdrości", ale nie tylko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.