dolphin84 30.12.10, 15:28 Za miesiąc urodzi się nasza pierwsza córka. Jak do tej pory na nic nie mogę się zdecydować. Moje typy imion: Ewa, Anna, Urszula , Elżbieta, Małgorzata, Helena, Łucja. Co o nich myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasi.modo Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 15:48 Ja wybrałabym Urszulę. podoba mi się również Helena, Łucja i Ewa Elżbieta neutralnie Natomiast odradzałabym Małgosię i Annę. Obie są nieziemsko popularne w całej populacji a szczególnie w pokoleniu dzisiejszych mam. W uszach rówieśników mogą brzmieć smętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 15:52 Wybrałabym zdecydowanie Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
lukier-on-line Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 15:57 Właściwie wszystko imiona podobają mi się (mniej lub bardziej). Szczególnie Ewa, Anna i Helena. Niezmiennie piękne. Wybór byłby niezwykle trudny, ale zdecydowałabym się chyba na Ewę. Zależałoby to np. od nazwiska (długie/krótkie), czy rodzinnych tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:03 Właściwie wszystkie wybrane przez Was imiona to takie klasycznie piękne imiona Mnie najbardziej podoba się Ewa, Urszula, Elżbieta, Helena i Łucja. Z tych zdecydowałabym się na Ewę, Urszulę albo Elżbietę, bo są najrzadziej spotykane wśród małych dzieci. Małych Łucji i Helen jest teraz jakby coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:26 Ewa - bardzo ładne Anna - ładne ale strasznie popularne Urszula - ok Elżbieta - bardzo nie podoba mi się pełno forma imienia, a Ela tez mnie nie zachwyca Małgorzata - może być, ale strasznie popularne Helena - ok Łucja - bardzo ładne. Wybrałabym Ewę lub Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:32 wszystkie Twoje typy są dla mnie do przyjęcia, ale ze względu na oryginalność i statystyki wybrałabym Urszulę, Urszulka-ślicznie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
nadika84 Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:52 Elżbieta, Urszula lub Ania najlepsze Ewa może być Helenka - ładnie ale robi się popularne Małgorzata za popularna w latach 80 i mi się znudziła, maluchów nie ma tak dużo o tym imieniu, Łucja - nie podoba mi się ja bym nazwała Elżbieta bo mi się bardzo zdrobnienie Ela podoba Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:59 Małgorzata i Helena to moje typy piękne Urszula i Łucja w drugiej kolejnosci Anna - kolejna Ewa, Elżbieta - w ostatecznosci Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 17:28 1.Helena 2.Ewa 3.Łucja 4.Urszula 5.Anna 6.Małgorzata 7.Elżbieta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghj Re: Imię dla dziewczynki IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 17:31 Z Twoich typów podobają mi się Elżbieta (super!, niezbyt popularne więc będzie w miarę oryginalne, wyłączając Elkę bardzo ładne zdrobnienia), Helena (śliczne! - obawiałabym się jedynie Heli, ale to chyba nie jest jakoś rozpowszechnione zdrobnienie - za to Helenka - bardzo, bardzo fajnie) i Anna. Anna podoba mi się najbardziej i niezmiennie pomimo popularności. Imię klasycznie piękne. Poza tym przy obecnej modzie na Hannę nabiera dodatkowego uroku - fajnie jest spotkać małą Anulkę przy tabunach Hań. Nigdy też nie będzie kojarzyło się "ciotkowato" czy "babciowo" ze względu na wyjątkową ponadczasowość tego imienia. Z pozostałych - Ewa i Urszula - teoretycznie ok, ale jakoś ta Ewka czy Ulka mnie nie przekonują, z pełnych form brzmieniowo bardziej odpowiadają mi się Elżbieta czy Helena. Łucja napewno oryginalnie, brzmieniowo dla mnie neutralne, ze zdrobnieniami też tutaj jest różnie - poza tym mam wrażenie, że to imię nie pasuje do każdego nazwiska, więc IMO ciężko je rozpatrywać odrębnie. Małgorzaty zdecydowanie nie lubię i w pełnej formie i zdrobnieniowo (Gośka czy też o zgrozo Gocha) a tutaj Gośki się raczej nie uniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 17:46 Gość portalu: ghj napisał(a): > Poza tym > przy obecnej modzie na Hannę nabiera dodatkowego uroku - fajnie jest spotkać m > ałą Anulkę przy tabunach Hań. Może takie masz spostrzeżenia, ale w 2009 Anna była wyżej w rankingu niż Hanna. Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 18:26 Ewa - ok, ale czegoś mi w nim brakuje. Anna - stanowczo zbyt popularne i to w każdym żyjącym pokoleniu. Urszula - śliczne, ma mnóstwo zdrobnień. Elżbieta - ładne, choć w moim odczuciu nie odzyskało jeszcze świeżości. Małgorzata - zbyt popularne w pokoleniu obecnych mam i cioć. Helena - ładne, ale ma zadatki na bycie "nową Zosią", czyli sporą popularność. Łucja - śliczne i świeże. Wybierałabym między Urszulą a Łucją, a w dalszej kolejności Heleną. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 18:34 Wszystkie imiona są ładne, ale z Anny, Urszuli, Elżbiety i Małgorzaty bym zrezygnowała ze względu na zdrobnienia (Anka, Ulka, Elka, Gośka), więc wybierałabym poniędzy Ewą, Heleną a Łucją. Od siebie zaproponuję Alinkę . Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 20:10 Ewa - wprawdzie w całej populacji jest popularna, ale wśród samych maluszków nie. Lubię to imię, a zwłaszcza zdrobnienie Ewcia. Anna - nie nadałabym, przeogromnie popularna, wśród maluchów i starszych też. Urszula - nie podoba mi się, podobnie Elżbieta. Małgorzata - z Gosią, jak z Ewą - w obrębie całej populacji jest częsta, ale obecnie rzadko jest nadawana dziewczynkom. Dla mnie piękne imię z przyjemnymi dla ucha zdrobnieniami. Helena - bardzo mi się podoba, obecnie jest popularność powoli rośnie, ale oszałamiająca jeszcze nie jest i mam nadzieję, że nie będzie Łucja - również bardzo mi się podoba. Ogólnie - miałabym twardy orzech do zgryzienia, ale na 1. miejscu stawiam Helenkę, na 2. Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Imię dla dziewczynki IP: *.gdynia.mm.pl 30.12.10, 20:04 najładniejsza Urszula, później Elżbieta, Ewa też ładnie Anna, Małgorzata - pospolite Helena, Łucja - babcine Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 22:15 Myśle, że Łucja jest najciekawsza i najładniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 23:05 Dla mnie od kilkudziesięciu lat pięknym imieniem jest Ewa.TE,które znam to subtelne ,ładne delikatne kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ria Re: Imię dla dziewczynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.10, 01:05 Łucja lub Helena Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Imię dla dziewczynki 31.12.10, 04:05 najbardziej podoba mi się Urszula, reszta dość pospolita : Anna, Ewa, Elżbieta, Małgorzata (ciotkowate) Helena OK, za Łucją nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Imię dla dziewczynki IP: 46.112.71.* 02.01.11, 12:01 Anna. Piękne, ponadczasowe forum.gazeta.pl/forum/w,12924,120395664,120402293,Re_ciotkowatosc_czy_ponadczasowosc_.html Jeśli tylko Wam się podoba nadałabym bez obawy o jakąś szaleńczą popularność (a patrząc po Waszych propozycjach nie szukacie imienia wybitnie oryginalnego - chyba, że zdecydujecie się na Łucję, ktora mnie osobiście nie do końca przekonuje - bardziej podoba mi sie chociażby Helenka). Oklepane obecnie to są Julki, Majki, Zuzie (ilość nadań bije na głowę Annę na 14. miejscu w 2009) - napewno nie Ania. Do tego dochodzi coraz częściej nadawana Hanna - w 2009 tylko 3 miejsca niżej od Anny - www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html a kto wie czy w 2010 nie wyprzedziła już Anny - o ile pewne tendecje mogą wskazywać upodobania warszawskie gorny.edu.pl/imiona/index.php?rok=2010 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 02.01.11, 14:30 Twoja argumentacja odnosi sie do niemowląt, ale Anna to imię, które nosi ponad 1/39 populacji Polski, obecnie nadal bardzo często nadawane, i jeśli to nie jest szaleńcza popuarność, to ja juz nie wiem, co nią jest... Odpowiedz Link Zgłoś
solveiga1 Re: Imię dla dziewczynki 02.01.11, 12:10 Wszystkie imiona bardzo ladne Chyba wahalabym sie miedzy Urszula, Helena i Lucja Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Imię dla dziewczynki 02.01.11, 12:59 Podobają mi się wszystkie, najmniej chyba Elżbieta. Annę bym odrzuciła ze względu popularność, Małgorzatę też, ponieważ jest zbyt popularna w pokoleniu dzisiejszych mam. Wybrałabym Ewę. Odpowiedz Link Zgłoś
dolphin84 Re: Imię dla dziewczynki 03.01.11, 21:19 dzięki za wypowiedzi! Chyba raczej stanie na Ewie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Imię dla dziewczynki IP: *.xdsl.centertel.pl 04.01.11, 16:30 Wybrałabym Łucję lub Ewę Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla dziewczynki 04.01.11, 17:31 Super, popieram Ewunię Napisz, kiedy Mała się urodzi. Odpowiedz Link Zgłoś