Dodaj do ulubionych

Imię dla dziewczynki

30.12.10, 15:28
Za miesiąc urodzi się nasza pierwsza córka. Jak do tej pory na nic nie mogę się zdecydować. Moje typy imion: Ewa, Anna, Urszula , Elżbieta, Małgorzata, Helena, Łucja. Co o nich myślicie?
Obserwuj wątek
    • quasi.modo Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 15:48
      Ja wybrałabym Urszulę.

podoba mi się również Helena, Łucja i Ewa

Elżbieta neutralnie

Natomiast odradzałabym Małgosię i Annę. Obie są nieziemsko popularne w całej populacji a szczególnie w pokoleniu dzisiejszych mam. W uszach rówieśników mogą brzmieć smętnie.
    • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 15:52
      Wybrałabym zdecydowanie Łucję.
    • lukier-on-line Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 15:57
      Właściwie wszystko imiona podobają mi się (mniej lub bardziej).
      Szczególnie Ewa, Anna i Helena. Niezmiennie piękne.

Wybór byłby niezwykle trudny, ale zdecydowałabym się chyba na Ewę. Zależałoby to np. od nazwiska (długie/krótkie), czy rodzinnych tradycji.

• dalenia Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:03
      Właściwie wszystkie wybrane przez Was imiona to takie klasycznie piękne imiona smile Mnie najbardziej podoba się Ewa, Urszula, Elżbieta, Helena i Łucja. Z tych zdecydowałabym się na Ewę, Urszulę albo Elżbietę, bo są najrzadziej spotykane wśród małych dzieci. Małych Łucji i Helen jest teraz jakby coraz więcej.
    • luska.s Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:26
      Ewa - bardzo ładne
      Anna - ładne ale strasznie popularne
      Urszula - ok
      Elżbieta - bardzo nie podoba mi się pełno forma imienia, a Ela tez mnie nie zachwyca
      Małgorzata - może być, ale strasznie popularne
      Helena - ok
      Łucja - bardzo ładne.

Wybrałabym Ewę lub Łucję.
    • wyczyny Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:32
      wszystkie Twoje typy są dla mnie do przyjęcia, ale ze względu na oryginalność i statystyki wybrałabym Urszulę, Urszulka-ślicznie brzmi smile
    • nadika84 Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:52
      Elżbieta, Urszula lub Ania najlepsze
      Ewa może być
      Helenka - ładnie ale robi się popularne
      Małgorzata za popularna w latach 80 i mi się znudziła, maluchów nie ma tak dużo o tym imieniu,
      Łucja - nie podoba mi się

ja bym nazwała Elżbieta bo mi się bardzo zdrobnienie Ela podoba
      • lus.sia Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 16:59
        Małgorzata i Helena to moje typy smile piękne

Urszula i Łucja w drugiej kolejnosci

Anna - kolejna

Ewa, Elżbieta - w ostatecznosci
        • magducha78 Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 17:28
          1.Helena
          2.Ewa
          3.Łucja
          4.Urszula
          5.Anna
          6.Małgorzata
          7.Elżbieta
    • Gość: ghj Re: Imię dla dziewczynki IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 17:31
      Z Twoich typów podobają mi się Elżbieta (super!, niezbyt popularne więc będzie w miarę oryginalne, wyłączając Elkę bardzo ładne zdrobnienia), Helena (śliczne! - obawiałabym się jedynie Heli, ale to chyba nie jest jakoś rozpowszechnione zdrobnienie - za to Helenka - bardzo, bardzo fajnie) i Anna. Anna podoba mi się najbardziej i niezmiennie pomimo popularności. Imię klasycznie piękne. Poza tym przy obecnej modzie na Hannę nabiera dodatkowego uroku - fajnie jest spotkać małą Anulkę przy tabunach Hańwink. Nigdy też nie będzie kojarzyło się "ciotkowato" czy "babciowo" ze względu na wyjątkową ponadczasowość tego imienia.

Z pozostałych - Ewa i Urszula - teoretycznie ok, ale jakoś ta Ewka czy Ulka mnie nie przekonują, z pełnych form brzmieniowo bardziej odpowiadają mi się Elżbieta czy Helena. Łucja napewno oryginalnie, brzmieniowo dla mnie neutralne, ze zdrobnieniami też tutaj jest różnie - poza tym mam wrażenie, że to imię nie pasuje do każdego nazwiska, więc IMO ciężko je rozpatrywać odrębnie.

Małgorzaty zdecydowanie nie lubię i w pełnej formie i zdrobnieniowo (Gośka czy też o zgrozo Gocha) a tutaj Gośki się raczej nie uniknie.
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 17:46
        Gość portalu: ghj napisał(a):
        > Poza tym
        > przy obecnej modzie na Hannę nabiera dodatkowego uroku - fajnie jest spotkać m
        > ałą Anulkę przy tabunach Hańwink.

Może takie masz spostrzeżenia, ale w 2009 Anna była wyżej w rankingu niż Hanna.
    • mossiam Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 18:26
      Ewa - ok, ale czegoś mi w nim brakuje.
      Anna - stanowczo zbyt popularne i to w każdym żyjącym pokoleniu.
      Urszula - śliczne, ma mnóstwo zdrobnień.
      Elżbieta - ładne, choć w moim odczuciu nie odzyskało jeszcze świeżości.
      Małgorzata - zbyt popularne w pokoleniu obecnych mam i cioć.
      Helena - ładne, ale ma zadatki na bycie "nową Zosią", czyli sporą popularność.
      Łucja - śliczne i świeże.

Wybierałabym między Urszulą a Łucją, a w dalszej kolejności Heleną.
    • koza_w_rajtuzach Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 18:34
      Wszystkie imiona są ładne, ale z Anny, Urszuli, Elżbiety i Małgorzaty bym zrezygnowała ze względu na zdrobnienia (Anka, Ulka, Elka, Gośka), więc wybierałabym poniędzy Ewą, Heleną a Łucją. Od siebie zaproponuję Alinkę wink.
      • uwierz_mirando Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 20:10
        Ewa - wprawdzie w całej populacji jest popularna, ale wśród samych maluszków nie. Lubię to imię, a zwłaszcza zdrobnienie Ewcia.
        Anna - nie nadałabym, przeogromnie popularna, wśród maluchów i starszych też.
        Urszula - nie podoba mi się, podobnie Elżbieta.
        Małgorzata - z Gosią, jak z Ewą - w obrębie całej populacji jest częsta, ale obecnie rzadko jest nadawana dziewczynkom. Dla mnie piękne imię z przyjemnymi dla ucha zdrobnieniami.
        Helena - bardzo mi się podoba, obecnie jest popularność powoli rośnie, ale oszałamiająca jeszcze nie jest i mam nadzieję, że nie będzie smile
        Łucja - również bardzo mi się podoba.
        Ogólnie - miałabym twardy orzech do zgryzienia, ale na 1. miejscu stawiam Helenkę, na 2. Łucję.
    • Gość: gość Re: Imię dla dziewczynki IP: *.gdynia.mm.pl 30.12.10, 20:04
      najładniejsza Urszula, później Elżbieta, Ewa też ładnie
      Anna, Małgorzata - pospolite
      Helena, Łucja - babcine
    • abiela Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 22:15
      Myśle, że Łucja jest najciekawsza i najładniejsza.
      • tami46 Re: Imię dla dziewczynki 30.12.10, 23:05
        Dla mnie od kilkudziesięciu lat pięknym imieniem jest Ewa.TE,które znam to subtelne ,ładne delikatne kobiety.
    • Gość: ria Re: Imię dla dziewczynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.10, 01:05
      Łucja lub Helena
    • liliowewzgorze Re: Imię dla dziewczynki 31.12.10, 04:05
      najbardziej podoba mi się Urszula, reszta dość pospolita : Anna, Ewa, Elżbieta, Małgorzata (ciotkowate) Helena OK, za Łucją nie przepadam.
    • Gość: gość Re: Imię dla dziewczynki IP: 46.112.71.* 02.01.11, 12:01
      Anna. Piękne, ponadczasowe
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,120395664,120402293,Re_ciotkowatosc_czy_ponadczasowosc_.html
      Jeśli tylko Wam się podoba nadałabym bez obawy o jakąś szaleńczą popularność (a patrząc po Waszych propozycjach nie szukacie imienia wybitnie oryginalnego - chyba, że zdecydujecie się na Łucję, ktora mnie osobiście nie do końca przekonuje - bardziej podoba mi sie chociażby Helenka). Oklepane obecnie to są Julki, Majki, Zuzie (ilość nadań bije na głowę Annę na 14. miejscu w 2009) - napewno nie Ania. Do tego dochodzi coraz częściej nadawana Hanna - w 2009 tylko 3 miejsca niżej od Anny -
      www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/406165,100_najpopularniejszych_imion_dla_dzieci_w_2009_roku.html a kto wie czy w 2010 nie wyprzedziła już Anny - o ile pewne tendecje mogą wskazywać upodobania warszawskie
      gorny.edu.pl/imiona/index.php?rok=2010
      • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 02.01.11, 14:30
        Twoja argumentacja odnosi sie do niemowląt, ale Anna to imię, które nosi ponad 1/39 populacji Polski, obecnie nadal bardzo często nadawane, i jeśli to nie jest szaleńcza popuarność, to ja juz nie wiem, co nią jest...
    • solveiga1 Re: Imię dla dziewczynki 02.01.11, 12:10
      Wszystkie imiona bardzo ladne smile Chyba wahalabym sie miedzy Urszula, Helena i Lucja
    • jagodowa2 Re: Imię dla dziewczynki 02.01.11, 12:59
      Podobają mi się wszystkie, najmniej chyba Elżbieta. Annę bym odrzuciła ze względu popularność, Małgorzatę też, ponieważ jest zbyt popularna w pokoleniu dzisiejszych mam. Wybrałabym Ewę.
      • dolphin84 Re: Imię dla dziewczynki 03.01.11, 21:19
        dzięki za wypowiedzi!smile Chyba raczej stanie na Ewie.
        • Gość: iwa Re: Imię dla dziewczynki IP: *.xdsl.centertel.pl 04.01.11, 16:30
          Wybrałabym Łucję lub Ewę
        • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 04.01.11, 17:31
          Super, popieram Ewunię smile Napisz, kiedy Mała się urodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.